Til hovedinnhold
Kontakt skulen

Linja for deg som har lyst til å lære om og oppleve en helt unik kultur i et annet land! Linjen går mye på forberedelsene til å innta en ny kultur både fysisk og psykisk.I Norge er det mye friluftsliv

Noen av de mest populære linjene våres har vært ADVENTURA linjene hvor vi drar på "eventyr" i andre land og kulturer§

Dette er linja for deg som vil oppleve en allsidig innføring i friluftslivaktiviteter, i noen av det heftigste terrengene som finnes:

 

Dette er linja for deg som:

Du vil mellom anna oppleve:

Målet vårt er å utfordre for å skape mestringsopplevelser gjennom friluftsliv, aktiviteter og opplevinger, både som enkeltindivid og som en del av et større gruppefelleskap.

 

Vi tar utgangspunkt i den enkelte elevs ferdigheter og standpunkt, og forventer at du vil gjøre ditt beste, enten du er erfaren eller nybegynner! Våre elever er ofte nysgjerrige på nye aktiviteter.

Dette vil du lære

 • Grunnleggende friluftsliv
 • Eskimorulle i kajakk
 • Kiting på vann
 • Tinderangling på barmark
 • Toppturer høst og vinter
 • Havpadling
 • Skredlære
 • Frikjøringsteknikk på ski
 • Klatreteknikk inne -og utendørs
 • Skiteknikk i alpinanlegg

Se elevenes klasseblogg på her for grundigere innføring i hva vi faktisk holder på med!

Våre forventninger til deg

 • Motivasjon til å delta i aktivieteter som du ikke har opplevd tidligere
 • Vilje til å yte sitt beste, og ønske om å ville gjøre det gode, også når du er trøtt, sliten og våt.
 • Liten eller ingen erfaring med friluftsliv og ski er utfordringer vi håndterer glimrende, men det krever større egeninnsats av deg som elev. 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3,5 intense uker!

Målet med studieturen er å forstå gjennom å oppleve.

Reisa har preg av å være en ekspedisjon, hvor du vil gjøre deg ekstreme erfaringer i kanskje verdens mest allsidige reisemål, Peru:

 • Surfing og byhopping med lokalbefolkninga i Lima!
 • Vi stiger raskt opp i Andesfjellene, til inkaenes hellige by Cusco, 3400moh. Der starter fjellturen InkaTrekking, som leder oss på inkaenes gamle stier under topper på over 6200 moh. fram til Machu Picchu. Fjellturen, eller hikinga går over mange dager, hvor vi bor i telt for å se hvordan de virkelige etterkommerne etter inkaindianerne lever i dag, mens vi går fra høglandet i Peru, Altiplano, hvor det er grønne enger i opp mot 4000 meters høgde.
 • Undervegs krysser vi Andesfjellene i pass opp mot 5000 moh. på veg mot det mest urørte delene av Amazonas. I verdens største regnskog reiser vi sammen lokalbefolkninga i båter oppstrøms langs elvene, for å komme tettere på urørt natur, lengst mulig vekk fra ulovlig hogst og gullgraving som ødelegger regnskogen.
 • Vi bygger tømmerflåter og seiler medstrøms på verdens største elv!
 • På Stillehavskysten, i Paracas, finnes en naturlig lagune i ørkenen, med enestående forhold for kiting, hvor gjennomfører vi kitekurs i fantastiske flotte omgivelser:  Nasjonalparken rundt oss består av ørken, men også et yrende fugleliv, med pingviner og sjøløver, hvor den som tør vil kunne paraglide ut over Stillehavet! 
 • Sandboarding og buggy cars i Sør-Amerikas største sanddyner i Huacachina!

Eirik Loftesnes

Lærer på Friluftsliv Sunnmørsalpane

 • Almennlærer, med spesialisering i friluftsliv og kroppsøving
 • Lang fartstid fra Forsvaret, med erfaring fra bla. rekognosering og overlevelsestjeneste
 • Har omfattende erfaring fra arbeid barn og ungdom, fra grunnskole, barnevernsinstitusjoner og folkehøgskole
 • Er genuint opptatt av natur, særlig fjell og ski
 • Lommekjent i Sunnmørsalpene og trives best ute

Epost: eirik.loftesnes@more.fhs.no
Telefon: +47 936 70 575

* 15 linjetimar pr. veke

* 6 timar fellesfag

* 6-10 timar valgfag

* 4 timers laurdagsseminar

* 2-6 veker på utenlandsturer der ein har undervisning kvar dag

Last ned timeplan som pdf ↓

Vi har en timeplan med mange valgfag og et stort spekter av tema å velge mellom. Er du den kreative og kunstneriske? Eller er du meir den som trivast med fysisk aktivitet og utfordringar? Vi har noko for ei kvar interesse. Kvar veke vil du ha mellom 6 og 10 timar valgfag.

Animasjonsfilm/kortfilm historie

Vi får innblikk i og går gjennom ulike filmtypar som: novellefilm, dok.film, musikkvideo, reklamefilm, animasjonsfilm, oppdragsfilm og eksperimentell film. Bakgrunnsinformasjon og diskusjon.

Asiatisk mat

I dette valgfaget lærer vi å lage en del typiske kinesiske matretter f.eks Kungbao kylling, vårruller,osv. Vi skal også rulle sushi, smake på wasabi og teste japansk washoku

Ballspill

Vi bruker gymsalen til ulike ballspill, som innebandy, volleyball, fotball, kanonoball, basket og håndball. Elevenes ønsker er styrende for valg av aktivitet!

Dokumentarfilm

Vi skal sjå eit utval av dokumentarfilmar med ulike tema og problemstillingar som dannar grunnlag for diskusjon.

Fotball

Med både futsal og kunstgrasbane til disposisjon kan ein få leike seg med både gamle og nye kunster. Her driv vi med alt frå firkantar, kampar og "old school" løkkefotball. Litt teknikk og øving, men mest spel. Mogleg å delta for alle, alt frå den glade mosjonist til skulens eigen Messi!

Kajakk

Vi fokuserer på gode opplevelser i kajakk, hvor vi tar utgangspunkt i den enkeltes ferdigheter. Sikkerhet og mestring står sentralt, sammen med øving på teknikk.

Kampsport

Skolen har en unik ekspertise på kampsport med en lærer med svart belte i Tae Kwondo og en rektor som tidligere landslagsbokser.Og ikke minst Master An som kommer fra Kina med kampkunsten Kung Fu!

Klatring

I klatring fokuserer vi på trygg opplæring i klatreveggen, hvor målet er å ha gode opplevelser mens en utfordrer seg selv. Du får grundig opplæring i sikkerhet og klatrerutiner.

Klubb for funksjonshemma

Valfaggruppa arrangerer klubbkveldar for funksjonshemma i Ørsta og Volda området der vi har program, servering og dans. Flott erfaring om du tenker deg ei utdanning i det å arbeide med mennesker eller berre ein triveleg møtestad mellom funksjonsfrisk og funksjonshemma ungdom.

Knutekunst

Med fargerike kinesiske trådar får du lære å lage figurar og pynt. Faget gir ei grunnleggande innføring der ein startar i det små med enkle knutar. Etterkvart får ein lære stadig meir innfløkte teknik

Litt om Asia

Det for den som vil vite mer om en del asiatiske land, både om historie og kultur f.eks. Nord-Korea, Sør-Korea, Japan, smil i Angor, Kambodsja, Mongolia, Myanmar, Taiwan, språk i India og Pakistan

Massasje

Lær å bli en dyktig massør på rygg, nakke og skuldre. Du lærer de samme teknikkene som en diplomert massør på overkroppen. (Vi masserer ikke nedenfor ryggen). Skolen har plass til 24 elever samtidig i faget, og har utstyr til samtlige.

Massasje for viderekomne

For de som tar massasje på høsthalvåret, er det mulig å gå mer i dybden på massasje. Vi tar for oss triggerpunktbehandling og tøyning, samt enkel diagnostisering og behandling, og får en dypere forståelse for hvordan anatomien fungerer. Noe mer teori enn massasje valgfag.

Origami

Origami er kunsten å brette papir til ønsket design. Geometriske regler brukes mest. Ori betyr å brette og gami betyr papir. Vi lærer oss å brette en del dyr fra vanskelighetsgrad 1 til 3.

Pardans

Vi jobber mest med en swingvariant som heter "Bugg". Ellers lærer vi litt vals, tango, gådans og noen gammeldanser. Det kreves ingen forkunnskaper for å delta på pardans valgfag.

Pilates

Vi trener en serie på 35 øvelser som er basert nært opptil grunnleggeren av Pilates, Joseph Pilates. Fin forebyggende trening mot skader og veldig bra for kjernemusklatur (core). Du får eget kompendium til senere trening.

Quiz

På Møre Folkehøgskule har tradisjon for quizkveldar. Her blir valfaget si oppgåve å leite fram både ny og gamal kunnskap, samt finne artige vriar på det å ha og framføre ein quiz. Valfaget står for gjennomføring av fredagsquizen på skulen, som er ein populær sosial arena for elevane. Her er alle kategoriar velkomne!

Skateboard

Ørsta har flere gode skateanlegg i nærheten med innendørs skatehall i Hovdebygda, pumptrack ved Ørstahallen og utendørs skatepark med bowl i Volda. Vi har også eget klassesett med carver skateboards!

Strikking og hekling

Du får lære grunnleggande teknikkar, å strikke mønster av ulike typar, og ulike typar plagg. Alle greier å produsere ting som ein kan bruke sjølv, eller gi til vener og slektningar til jul.

Teatersport

Vi lærer grunnleggande dramateknikkar, tryggheitsøvingar og små sketsjar og episodar.

Teikneserie

Vi går igjennom kva ei teikneserie er; einskildrute, stripe, side, snakkeboble og lydmalande ord, action i bilete og rørsle med fartslinjer.

Topptur Sunnmørsalpene

Målet å oppleve gleden med å gå på topptur i Sunnmørsalpene på en trygg og lærerik måte. Lokalkjennskapen til fjella gjør at vi har unike muligheter til å få fantastiske opplevlser.

Toving

Toving i utgangpunktet med ull, og etterkvart som du blir dyktig, toving i kombinasjon med andre materialer.

Treningslære

Målet er å oppleve treningsglede i praksis, gjennom fysisk aktivitet, først og fremst i treningsstudio. Vi fokuserer på treningsmetoder som funker, med øvelser som gir stor effekt.

Volleyball

Her tar vi volleyballen som de har lært på skulen litt vidare. Ved å lære oss dei riktige teknikkane kan vi saman få til mykje spel og moro. Kampar både internt og eksternt er mogleg då vi har eigen gymsal og sandvolleybane. Eit valfag som ikkje krev dei store forkunnskapane, men lysten til å delta!

Den einaste  folkehøgskulen som er lokalisert midt i hjartet av Sunnmørsalpane. Vi har rike muligheiter for friluftsliv, toppturar og varierte aktivetetar. 

Pris på våre linjer vil bli oppdatert i løpet av desember.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 139 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Peru: Høgt og lavt i ørken, høgfjell og regnskog!
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 139 500,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 139 500,-
(13 950,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Møre Folkehøgskule har ein unik plassering, midt i dei villeste Sunnmørsalpene. Vi har godt med fellesutstyr til å bruke naturen, b.la: 

 • Komplett skredutstyr til utlån for alle friluftslivselever, (Sender/Mottaker, Søkestang og Spade)
 • Komplett havkajakkutstyr for heile klasser
 • Klatreutstyr 
 • Telt, lavoer og stormkjøkken
 • Klassesett med fjellski og fjellskistøvler til utlån
 • Via-Ferratautstyr for heile klasser

Når det gjelder innkjøp av skiutstyr, så vil vi anbefale å kontakte lærer for rådgivning!

Dette utstyret må du stille med selv

Stor ryggsekk med festereimer (min. 65l. for jenter, min. 80l. for gutter)

Dagstursekk med festereimer

Sovepose Lakenpose

Liggeunderlag 

Turbestikk og nisteskrin

Hodelykt

Kniv

Kompass og kart: Hjørundfjorden

 

Vann og vindtette klede

Fjellstøvler

Ullundertøy

Ullsokker

Varm lue og tjukke votter

Tekniske hansker

Hals / buff

 

Treningstøy

Joggesko

Sykkel

 

Enten:

Snowboard, truger og teleskopstaver

Eller:

Toppturski, (altså randoneeski), feller og teleskopstaver

Hjelm og skibriller

Vi hjelper til med å skaffe skiutstyr!

 

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Frå bloggen

Fra kjemi-OL til folkehøgskole

Fra bronsemedalje i kjemi-OL til friluftsliv og folkehøgskole på Sunnmøre var veien kort for Leo Stoll. Slett ingen motsetning, mener han selv.

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

FriXtreme

Nordhordland Folkehøgskole
Kontakt skulen
Heilårskurs16 t/ukeKristen

Friluftsliv Topptur New Zealand

Molde Folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs14 t/ukeKristen

Ski og Klatring

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Heilårskurs18 t/ukeKristen

Natur & Friluftsliv

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursFrilynt

Friluftsliv / Norske eventyr

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HeilårskursKristen

Friluftsliv

Nordmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Ekspedisjon

Svalbard folkehøgskole
Få ledige plasser
Heilårskurs15 t/ukeKristen

Seiling

Fosen folkehøgskole
Venteliste
Heilårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Ledig plass
HeilårskursKristen

Friluftsliv / Fjord og fjell

Nordfjord folkehøgskule
Ledig plass
HeilårskursKristen

Friluft Sunnmøre New Zealand

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HeilårskursKristen

Arktisk selvberging - Urfolk

Pasvik Folkehøgskole
Fullt
HeilårskursFrilynt