Til hovedinnhold
Fullt

Asia - en verdensdel i forandring! Møt rik historie blant skyskrapere. Lær om asiatisk mat, manga, kampsport, samfunn, historie og språk. Tur til solens rike - Japan - inkludert Tokyo og Kyoto.

Unike Japan!

På linjen møter du det hypermoderne og urgamle Japan.

En ellgammel æreskultur, nå fullt skyskrapere og anime. Et land der templer, roboter, TV-spill, shintohelligdommer, nydelig natur, mat og neonlys er klemt inn på et areal på størrelse med Norge. Japanerne er blant verdens høfligste mennesker og de er kjent for sin store respekt for sine eldre.  

Du vil gjennom året på Karmøy bli godt kjent med Japans brede kultur, fra tempelmunkenes fagliliv til mat og anime, og når våren kommer vil du være godt forberedt til studieturen. Da vil forhåpentligvis sakura, en spesiell blomstring av kirsebærtrærne møte oss, med store folkefester.

Vi besøker byene Tokyo og Kyoto som vil gi deg et bredt inntrykk av landet og folket.

Bli med på en tur som er spekket med verdifulle og spennende opplevelser.

NB!

Husk at Karmøy Folkehøgskule er skolen hvor du velger 2 linjer. Dette betyr at dersom du velger linjen Fokus Asia - så velger du en av disse  linjene i tillegg: Matglede & Matopplevelser - Friluftsliv Sjø - BRO Afrika - BRO Sør Amerika - Music Performance Production - Reiseliv & Italiensk - Fokus Europa - PULS Idrett & Trening  

Alle som er interessert i kultur, språk, Asia og som liker å reise! Dette er en linje med en del teori, men også spennende aktiviteter.

Dette vil du lære

 • Sushi – og tekurs, pluss asiatisk matlaging
 • En smakebit, og innføring i forskjellige kampsporter
 • Spennende foredrag om japansk politikk, historie, landets rike tradisjoner og kultur
 • En praktisk innføring i sumobryting
 • Vi blir kjent med landets urgamle religioner
 • En skjult verden ble åpenbart gjennom silkeveiene (et generelt møte med Asia)
 • Vi setter et spennende fokus på manga og anime.

Våre forventninger til deg

At du viser interesse, et engasjement, stå-på-humør og liker å reise 

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 15-18 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Japan er et helt unikt land, og helt ulikt alle andre land i spesielt Asia. Du vil bli overrasket over en dag å se skyskraperne og møte et hypermoderne samfunn i Tokyo. Her vil vi foreta flere utflukter som vil gi deg et godt inntrykk av japanerne hverdagsliv. Ikke minst får du et godt innblikk i et av verdens beste kjøkken – det japanske.

Byen Kyoto har ikke eneste skyskraper, og er bevart i typisk, gammel japansk stil. Her vil du få se noen av verdens flotteste templer og ellers bli kjent med en helt spesiell arkitektur.

Vi vil også besøk Hiroshima, som var en av to byer som ble truffet av amerikanske atombomber. Et viktig historisk sted i Japan, på samme tid som byen er bygd opp på nydelig vis.

Disse tre byene vil vise deg de rike kontrastene i landet. Underveis spekker vi dagene med flotte og verdifulle opplevelser og utflukter. Du vil helt klart bli betatt, og kanskje forelsket i dette helt utrolige landet. Det er ikke tvil om at Japan har påvirket ungdomskulturen på rikt vis, og du har kanskje vært veldig glad i nitendoen din engang i tiden? Super Mario er skapt av japaneren Masayuki Uemura. Få drømmen din oppfylt, bli med oss til Japan!

Da vi har spennende utenlandsturer på begge linjene du som elev går på, har vi valgt å legge fellesturene til vakre og spennende omgivelser i Norge.
Foruten flere felles skoleturer setter vi også av tid til fellesarrangementer som konserter, kinoforestillinger, seminar og foredrag utenfor skolens område. 

Obligatorisk: Ja

Pris: 7 000

Foruten alle skolens linjeturer til innland- og utland ser vi for oss en felles skoletur til Preikestolen og Stavanger. Skolen ønsker også at våre elever får delta på lokale kulturelle arrangement i skolens nærmiljø, dvs på Haugalandet. Dette er feks spennende konserter, kinoforestillinger, teater mm.

Bendik Guldbrandsen

Lærer

Jeg heter Bendik er linjelærer på Fokus Asia og BRO Afrika. I tillegg har jeg valgfag i blant annet tegning, maling og yoga. Jeg har jobbet med humanitært arbeid med Leap Learning og UNICEF, jobbet som illustratør, tegnelærer og har fem års erfaring som lærer i skolen. Jeg har en bachelor i Spansk fra UiO og en i Tekst og Skribent fra Westardals i Oslo. Elsker jeg å reise, jobbe frivillig.m.m

Epost: bendik.guldbrandsen@karmoy.fhs.no
Telefon: 95405147

En vanlig uke bruker vi tirsdagen og torsdagen til linjedager. Hos oss velger elevene 2 linjer - og hver linje er på 6 timer pr uke. I tillegg legger vi inn 2 linjeuker på hver linje + 4 til 8 linjedager i tillegg. I snitt har da hver linje ca 17 timer pr uke.

Mandag, onsdag og fredag er satt av til fellesfag og valgfag.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart 24.08.2023
 • Bli-kjent uke
 • Linjeuker/linjeturer
 • Elevkvelder
 • Fellesturer
 • Høstferie i uke 41
 • Halloween
 • Reunionshelg hvor årets elever lager opplegg for fjorårets elever
 • Aktivitetsdager
 • Familiehelg med familiefest
 • Julefest
 • Juleferie
 • Nyttårsball
 • Linjeuker/linjeturer
 • Vinterferie i uke 9
 • Måneskinnstur til Sålefjell
 • Aktivitetsdager
 • Påskeferie
 • Fellestur
 • Mimrekveld
 • Avslutningsfest
 • Avslutning av skoleåret ca 10.mai
Last ned årsplan som pdf ↓

Totalt kan en velge mellom cirka 15 ulike valgfag i løpet av året. Vi bruker cirka 9 timer i uka til valgfag.
NB! Valgfagene som er nevnt er eksempler på hvilke valgfag vi kan tilby elevene. Hvilke valgfag vi tilbyr er avhengig av hvilke lærerkrefter vi har.

Baking

Velger du baking får du bake masse deilige kaker eller gode brød, rundstykker og annet bakverk.

Ballspill

Full fart med ulike ballspill i gymsal eller utendørs. Hva vi gjør? Artige oppvarmingsøvelser - deretter fotball, basketball, landhockey, softball mm.

Besøksvenn

I samarbeid med Røde Kors vil du bidra til å gjøre hverdagen lettere for ensomme i alle aldre. Med deg på laget kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet.

Båtførerprøven

Pris: 700,-

Kurset tar for seg teorien som inngår i fagplanen utarbeidet av Sjøfartsdirektoratet. Det blir både teori og teoriprøve.

Filmkunnskap

Hovedhensikten er å se på film og diskutere hva vi har sett etterpå. Det blir noe filmteori. Vi prøver å velge filmer som er ulike i innhold og sjanger, og vi ser også filmer fra ulike land.

Foto og markedsføring

Vi lærer hvordan vi kan bli bedre fotografer, på samme tid som vi skaper noe som blir brukt gjennom skolens publiseringskanaler.

Gitar

Nybegynnerkurs hvor vi legger vekt på å lære de vanligste grepene slik at vi kan spille mange sanger. Vi lærer også fingerspill og barrègrep. Så ta med gitar hvis du har!

Italiensk

Har du lyst til å lære liltt italiensk?Da er dette noe for deg. Det å kunne et språk er spennende når du skal ut på reise.

Julebakst

Alltid hyggelig å bake julekaker før jul, den gode lukta og den gode stemningen på skolekjøkkenet er en fin oppvarming før juleferien .

Kjekt å vite - godt å kunne

Et lærerikt og morsomt fag hvor du blant annet kan få være med å lage en villmarksleir, prøve deg som astronaut på månen, fakta om/diskutere samfunnsaktuelle ting, skifte dekk/sjekk på bil, kortspill

Klær & design

Her får du muligheten til å sy dine egne klær. Faget passer for deg om du kan sy fra før, eller om du aldri har sydd på en symaskin tidligere. Du får opplæring ut fra det nivået du er på.

Kom i form

Er du i god form og vil oppretteholde den eller vil du bli i bedre form? Da passer dette valgfaget for deg! Uansett utgangspunkt og fysisk form så vil du finne en aktivitet som du liker her.

Kunsten å være i bevegelse

Her skal det være fokus på mestringsglede, samhold, samarbeid og fysisk aktivitet. Det er ikke treningen som er mest sentral her, men det er leken som står i fokus.

Mat på tur

Vi drar på kortere turer ut i nærmiljøet og lager god turmat. Lærer oss noen fine triks som er kjekke å kunne på tur.

Minikor

Minikor er for deg som gjerne vil synge mer enn bare i skolekoret. Du trenger ikke være en stor sanger, men ha lyst til å synge flerstemt i et mindre kor

Multisport

Et spennende valgfag med aktiviteter ute og inne. Eksempler på aktiviteter er skating, klatring, ballspill, kano og bølgesurfing mm. https://www.youtube.com/watch?v=56IVglhkVxY

Sjølvberging

Vil du lære være meir sjølberga? Her skal vi sanke frukt og bær i naturen, lage sylte og saft. Og vi kan skal kappe, kløyve og stable ved til skolens turer gjennom vinteren

Spinning

Her tar vi i bruk skolens egen spinningsal. God musikk, trening sammen med andre og god stemning er sentralt her.

Strikkeglede

Dette er for deg som elsker å strikke, eller for deg som gjerne vil lære denne fantastiske teknikken som gir så mye glede når du sitter der med strikkepinner og garn mellom hendene.

Teambuilding

Her er det bare en haug av øvelser hvor vi lærer om oss selv og hvordan vi fungerer i en gruppe. Selv utviklende!

Volleyball

Her er det variasjon mellom teknikktrening og spill. Vi øver på de mest grunnleggende teknikkene som; fingerslag, baggerslag, smash, blokk og serve.

Årbok

Vi lager årets minnebok til alle elevene. Vi skriver om alle fag og linjer, turene, hverdagene, elevkveldene alle arrangement i løpet av året. Vi samler inn bilder og lager en flott bok - årboken!

Hos oss velger du 2 linjer - som vil gi deg flere opplevelser, mer variasjon... og flere venner! Spennende linjeturer til inn- og utland. Mange fritidsmuligheter. Karmøy - urbant og vakkert. Skolen er frilynt. I fjor var vi full skole allerede i februar, så det kan være lurt å søke tidlig

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 162 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Minst 2 måltider pr dag på linjeturer
 • Studietur til Japan
 • Bad på rommet
 • Studietur: Fellesturer og fellesopplegg
 • Studietur: Fokus Asia - studietur til Japan
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 23 000,-
Minimumspris for linja 162 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 162 500,-
(16 250,- per måned)
Hos oss velger alle 2 linjer- for å få en enkel oversikt over pris på dine 2 linjevalg - gå til våre hjemmesider http://karmoy.fhs.no og velg dine 2 linjer.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Mat på studietur Fellesturer og fellesopplegg
 • Noen ekstra måltider på studietur Fokus Asia - studietur til Japan (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

      Anbefaler elever med funksjonsnedsettelser til å ta kontakt med linjelærer eller skolen

Mer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Magnus Myhre Berg

På linjen Fokus Asia lærte jeg blant annet: Tai-chi, å lage asiatisk mat, mom østlig kultur og historie. Turen til Østen var fantastisk. Kontrastene, menneskene og alle...inntrykkene. Anbefales på det sterkeste!

Fra bloggen

- Jeg fikk tilbake troen på meg selv på folkehøgskolen

For Susanne var videregående tøft. Hun slet med å komme inn i miljøet, mistet selvtilliten, og klarte ikke fullføre. På folkehøgskolen opplevde hun mestring på ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Backpack Japan

Namdals folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Kina Korea Japan

Toten Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Midtens rike // Kina & Japan

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kickboxing og fitness

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Manga og Webtoons

Hadeland folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Reiseliv // Norge, Europa & Asia

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Reiseliv og Utvikling

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Sosialt arbeid i Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

JAPAN-Language & Culture

Hadeland folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Livslinja - kreativitet, helse, livsstil

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global eXtreme: Australia- Asia

Nordhordland Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen