Til hovedinnhold

Puls - trening og ernæring

Søk på linja

Et år med målrettet og variert trening innenfor både styrke, utholdenhet og bevegelighet. Et år for alle som ønsker å lære mer om kosthold, ernæring og helse for en sunnere livsstil.

Et år for deg som ønsker å lære mer om trening, ernæring og helse.

PULS passer for deg som både har trent en god stund og for deg som har lyst til å begynne å trene.
Her får du jobbe PT-fokusert og skreddersy ditt eget treningsprogram.

Du får innsikt i hvordan man bør gjøre dette på en sunn måte, og hvor viktig det er å kjenne din egen kropp og være bevisst på hva du spiser.

Et år for deg som har lyst til å reise, men ønsker en aktiv og annerledes ferie. Vi kan tilby fire turer på linjen vår og du kan velge det du vil!
Et år for deg som ønsker å trene deg opp til militæret eller opptaksprøve til f.eks politihøgskolen.
Et år for deg som har lyst på treningsglede! Her kan du trene spesifikt og variert og har mulighet til å teste mange ulike treningsformer.

På PULS vil du få:

Vi drar til Malaga på høsten og til Fuerteventura på våren. I tillegg til dette kan du velge mellom to fantastiske turer i Norge, med opplevelser du sent vil glemme.

Les mer på våre nettsider

Linja passer for deg som er glad i å trene, og som vil lære om trening og kosthold.

Dette vil du lære

 • Styrketrening; teknikker, treningsplanlegging, crossfit, kettlebell, bootcamp, basisball, boksing. 
 • Utholdenhetstrening; fysiske tester, O2- opptak, makspuls, intervalltrening, spinning, løping/ løpeteknikk.
 • Bevegelsestrening; restitusjon, streching, yoga, svømming, skadeforebygging, slyngetrening. TRX.
 • Kosthold og ernæring. Om energi, væske og rehydrering, sunn mat
 • Om kropp og helse.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er klar for mange treningsøkter, og at du ellers vil bidra positivt i det sosiale fellesskapet.

Studietur: Kanariøyene og Sportshotellet Playitas

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Playitas Resort er ett av Europas største sports og treningshotell, og er det perfekte reisemål på vinterhalvåret. Hotellet tilbyr et utømmelig utvalg av sport og aktiviteter og ligger i et vakkert landskap med utsikt over Atlanterhavet. 

Her er det rom for å teste mange nye treningsformer og å oppleve Fuerteventura en av øyene i øygruppen Kanariøyene med sitt herlige klima.

Norgestur høst

Obligatorisk: Nei

Pris: 5 000

På høsten starter vi med en innholdsrik og aktiv Norgestur der vi kan skilte med høye fjell, Rafting, gokart, grottevandring, zipline med mer.

Av alle turene vi har hatt er dette noe som elevene i slutten av året har beskrevet som et av de største høydepunktene.

Norgestur vinter

Obligatorisk: Nei

Pris: 5 000

Det blir ikke norsk vinter uten en skikkelig vintertur på fjellet. Bli med oss på en tur der ski, snø og fjell står i fokus. Vi leter etter pudder både bortover og nedover, på brett og ski. 

Dette er turen for de som elsker snø, hytte og fjell.

Studietur: Treningscamp Malaga

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

På høsten reiser vi til solfylte Malaga. Bli med på en spennende og aktiv treningscamp i Malaga. Her får du mulighet til å kombinere ønsket om å reise utenlands med ditt ønske om å komme i form.

Vi tester ut nye og spennende treningsformer og opplevelser som Spania har å tilby. 

Maren Palotta

Lærer

Maren er utdannet sykepleier og har jobbet på akuttmottaket på Ullevål sykehus. Hun ble i 2012 klasselærer for Puls og fikk da muligheten til å jobbe med en av sine hovedinteresser, nemlig trening. Har studert fitness og ernæring ved Norges idrettshøyskole, samt Styrke og Core på Elixia. Maren har i mange år trent ulike former for kampsport, og har valgfag innen dette på Haugetun.

Epost: maren@haugetun.no

Skoleuka består av:

 • Linjefag ca. 15 timer
 • Valgfag 6 timer
 • Fellesfag 4-5 timer
 • Lørdagsseminar 4 timer
Last ned timeplan som pdf ↓

Noen viktige hendelser skoleåret 2023-2024:

 • Skolestart er 20. august
 • De første linjeturene er vanligvis i uke 37 og 38. Linjeturene har ulikt starttidspunkt og ulik lengde, og skolen forholder seg til FHIs reiseråd.
 • Høstferie er i uke 40.
 • Utplassering er i uke 46.
 • Juleferien er fra 15 .desember til 9. januar.
 • Vinterferie er i uke 8.
 • Påskeferien er 22. mars-3. april.
 • Skoleavslutning er 12. mai.

Skolen har valgfag 6 timer pr. uke, fordelt på tre to-timersfag. Du velger nye valgfag 4 ganger pr år. Dette betyr at du har mulighet for å velge 12 ulike valgfag gjennom året om du ønsker det.

Bak og spis

Her baker vi det vi har mest lyst på, - og som vi tror vi skal få til. Etterpå koser vi oss med baksten, og sørger ofte for itt å dele ut til de andre som lar seg fristen av duften fra kjøkkenet.

Ballspill

For deg som liker ballspill. Vi spiller fotball, volleyball, basket og innebandy.

Bordtennis

Bordtennisbordene på skolen er mye i bruk, og noen får ikke nok bordtennis på fritiden. I valgfaget trener vi på slag, og spiller singel- og double turnering.

Bowling

Vi spiller på Sarpsborg bowlingsenter. Du trenger ingen forkunnskaper for å velge bowling. Noe opplæring vil bli gitt dersom du er nybegynner. Foruten kos og moro trigger vi konkurranseinstinktet.

Brettspill

Brettspill kan være så mangt, fra Ludo og Den forsvunne diamant til Settlers og Risk. Stemningen er stor og man får utfordre både konkurranseinstinkt, intellekt og strategiske evner.

Bry seg om

I Norge er ensomhet et stort problem. Hvorfor ikke gjøre noe med det? Når vi ruller inn på eldresenteret på Rolvsøy er gleden stor blant beboerne, men det er faktisk like givende for oss.

Crossfit

Enten hater man det eller så elsker man det. Crossfit er en knallhard treningsform som krever mye selvdisiplin.

Curling

Det er ikke mange steder i Norge man kan spille curling, men i Halden har de en ishall hvor vi får prøvd oss på glattisen. Curling er en morsom og spennende idrett og ny for de fleste.

Filmkroken

Fredag ettermiddag har vi filmkroken. Vi pleier å se varierte filmer mht til innhold; fra drama til action og humor, - og noen potetgullposer følger nok med inn i filmsalen

Forming

I dette faget behøver du ikke å være en kreativ person. Du får stort sett lage det du har lyst til, men får hjelp til å komme i gang dersom du ikke har noen ideer selv. Formingss

Friluftsliv

Dette er faget for den som liker seg i naturen. Selv om Østfold ikke kan by på spektakulære opplevelser er det mange flotte turmuligheter i nærmiljøet. Vi kan dra på kanotur, grottetur, båltur mm

Golf

Vi har en avtale med en golfbane om at vi kan gå våre egne runder der etter et lite innføringskurs, og du trenger ikke grønt kort. Dette valgfaget er morsomt både for den erfarne og for nybegynneren!

Hockey / skøyter

Dette er en idrett de færreste har prøvd, men det er utrolig morsomt. Skolen har utstyr i de fleste størrelser så dersom en ønsker å få spilt litt hockey er det bare å bli med!

Hybelmat

Om ikke lenge er det slutt på ferdig tilberedt mat. Når hybeltilværelsen inntar en kan det være greit å være litt forberedt.

Høytlesning

Vi setter oss, ofte med en kopp kakao med krem, og hører lærer Anne leser høyt fra en aktuell bok.

Innebandy

Dette er et valgfag hvor vi holder til i skolens gymsal. Innebandy er en idrett hvor gutter og jenter fint kan spille sammen og selv om temperaturen er høy og vinnerviljen stor er dette morsomme timer

Interiør makeover

Det handles billig og brukt; småbord, lamper, stoler, speil.....og alle pusser og maler til tingene har fått nytt liv igjen!

Kampsport

På Haugetun har vi matter, hansker og puter. Dette gjør det mulig å introdusere deg til mange ulike former for kampsport. Dette er en idrett hvor de fleste opplever mestring og økt selvtillit.

Klatring

Vi reiser til en klatrehall i nærheten av skolen. Der får vi instruksjon og får utfolde oss i veggen. Hvis været tillater det, prøver vi å få til uteklatring også!

Lesekroken

Du kan bruke tiden til å kose deg med en god bok, eller kanskje du trenger tid til å forberede deg til å ta opp fag.

Mat i det fri

Bål, bålkos og mat er viktig når en er på tur. Vi bygger sjusteinsovn og lager både pizza, taco og andre retter, og maten smaker ekstra godt når den er selvlaget under åpen himmel!

Mat på fat

Vi forsøker å lage mat som er både spennende og god. På menyen kan det stå vårruller, fylte squash, friterte scampi, ovnsbakt svinefilet, kyllingsuppe og foccacia mm. Her står matgleden i fokus!

Middelhavsmat

Med en matelskende greker i lærerkollegiet føles det helt naturlig å ha det eksotiske faget Middelhavsmat på timeplanen. Her får en testa både paella og andre spennende matretter.

Piano

Dette er et fag for deg som ønsker å lære noe mer på piano. Krever ingen forkunnskaper, men du bør være motivert til å jobbe litt utenom timene for å få progresjon på pianoet.

Psykologi

Hensikten med psykologifaget er at vi skal lære å forstå oss selv i vårt samspill med andre mennesker.

Ridning

Et stykke fra skolen finnes det gode ridemuligheter på et flott ridesenter. Noen har sikkert ridd mye og elsker hester, mens andre tror de kan like det.

Skriveverksted

Det er mange dyktige skribenter blant elevene, og noen vet det kanskje ikke selv. Gjennom skriveverkstedet får du mulighet til å utvikle egen skriving.

Squash

Squash er intenst, raskt og morsomt! En kamp varer ikke så lenge og man spiller mange kamper mot medelever. En squash-økt er god trening!

Streetdance

I dette valgfaget får du opplæring i streetdance. De som vil kan også fremføre dansenummere for skolen. Masse rytme, kul musikk og masse latter...

Styrkesirkel

Gymsalen fylles med kettlebells, vekter, matter og annet utstyr før musikken settes igang. Gjennom ulike stasjoner får du trent alle muskler du kan tenke deg, og stølheten trenger seg på dagen derpå.

Svømming

Vi reiser til en svømmehall eller badehall. Svømming er god trening både med tanke på restitusjon, forebygging, utholdenhet og styrke.

Teatersport

Dette faget blir til mens vi går. Teatersport er improvisasjonsteater og dersom alle legger hemningene igjen utenfor klasserommet blir dette både morsomme og allsidige timer.

Tegning og maling

Her får du sjansen til utfolde deg kreativt. Vi starter med litt undervisning i tegning og avslutter med maling av egne bilder.

Tennis

Vi reiser til en tennishall og spiller sammen. Både single og dobbel. Morsomt uansett ferdighetsnivå!

Treningsstudio

Vi trener på Elixia, som er et velutstyrt og bra treningssenter.

Volleyball

Valgfaget legges opp ut fra ferdighetsnivået til elevene. Vi jobber med grunnslagene og jobber med å få til best mulig spill. Mesteparten av tiden brukes på spillsekvensen.

Xycling

Dette er effektiv kondisjons- og forbrenningstrening på sykkel i egen sal på treningsstudio. Du bestemmer selv hvor mye motstand sykkelen skal ha. Morsom trening til fengende musikk.

Zumba

Et valgfag du får masse energi av! Vi får opp pulsen samtidig som vi har det kjempegøy! Dropp treningen – bli med på festen!

Haugetun er skolen for deg som ønsker et annerledes år. En skole uten fasit!

Hos oss kan du realisere sider av deg selv du ikke visste fantes, gi liv til drømmene dine og få venner for resten av livet.

Et bredt linjetilbud, dedikerte lærere og et nydelig nærområde bidrar til å gi deg et uforglemmelig år!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 126 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • FHS-app
 • Skolegenser
 • Skolebilde
 • Fellesturer
 • Studietur: Kanariøyene og Sportshotellet Playitas
 • Studietur: Treningscamp Malaga
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 126 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • 5 400,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 126 000,-
(12 600,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Mat på Norgestur høst, frivillig studietur
 • Mat på Norgestur vinter, frivillig studietur
 • Mat på studietur Kanariøyene og Sportshotellet Playitas
 • Mat på studietur Treningscamp Malaga
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
  • 2 frihelger der du ikke kan være på skolen.
 • Om du velger å bli på skolen i hjemreisehelgene må du ordne deg mat selv.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

-

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ragnhild Gjevre

I tillegg til spennende linjer, får du på Haugetun være med på mange kule valgfag og aktiviteter, henge med supre lærere og medelever som blir venner for livet. Jeg fikk et fantastisk år på Haugetun!

Ragnhild Gjevre
Frida Katrine Ege

Jeg valgte Haugetun pga linje, beliggenhet og studietur og angrer ikke. Lærerne byr på seg selv, er kunnskapsrike og omtenksomme og aktivitetstilbudet er utrolig variert. Jeg storkoste meg dette året.

Frida Katrine Ege
Anne Malin Solhaug Havrås

Puls har vært et år med mye lærdom og kunnskap. Jeg har prøvd mange ulike treningsformer og lært mye om ernæring og helse. Jeg har utfordret meg selv treningsmessig og møtt mange fantastiske mennesker. Et år på Haugetun ville jeg aldri vært foruten.

Fra bloggen

- Tror du får bedre utbytte av studier med folkehøgskole i bunn

Anne Britt og Håkon Mølsæter har hatt tre sønner på folkehøgskole, og er ikke i tvil om at det var viktig for dem. – Det ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

PULS Idrett & Trening

Karmøy Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Life Changing Fitness

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs16 t/ukeKristen

Helse, Trening, Velvære

Folkehøgskolen Sørlandet
Helårskurs15 t/ukeKristen

Functional Fitness USA

Molde Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kondis

Nordvestlandet folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeKristen

Tren

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

PERSONLIG TRENER

Follo Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs19 t/ukeFrilynt

PT // Bali - Personleg trenar

Møre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

RÅSKINN: Fysisk og mental trening

Hurdal Verk folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Personlig Trener

Folkehøgskolen Nord-Norge
Helårskurs24 t/ukeKristen

Reise, livsstil, helse

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen

Volleyball

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeKristen