Til hovedinnhold

Aikido, sverd og østlig filosofi

Søk på linja

Opplev kampkunst, visdom og japansk kultur i en meningsfylt og allsidig hverdag. Gled deg over å utforske din indre styrke, fysisk kontroll og verktøy for livet inspirert av samuraienes tradisjoner.

Året du har foran deg blir spennende! Ved å trene kampkunsten aikido, utøve sverdkunsten kenjutsu og få en bred innføring i selvforsvarsteknikker vil du få en fantastisk mulighet til å styrke både kropp og sinn.

Aikido som kampform går ut på å ta imot og nøytralisere harde angrep med myke, unnvikende bevegelser, uten bruk av fysisk styrke.

Teknikk og mental styrke er viktigere enn fysikk, og av den grunn kreves det verken bestemte forkunnskaper eller spesielt god fysisk form.

Kenjutsu innebærer trening med sverd som vil styrke deg på mange måter, både mentalt og fysisk. Denne erfaringen vil du etterhvert kunne bruke for å mestre mange situasjoner du møter på.

I selvforsvarstreningen skal vi fokusere på det mentale aspektet som vil gi deg evnen til å ha et korrekt tankesett i farlige eller truende situasjoner. I tillegg vil vi trene på et utvalg av effektive teknikker som er svært realistiske i slike situasjoner.

Alt som du skal lære gjennom året er ikke kun et redskap som brukes til å overvinne en motstander, men det er også en åndelig lære som sikter på å utvikle dine evner. Med dette menes å leve i fred med deg selv, noe som stadig blir utfordret av en kompleks verden.

Til slutt er den største seieren å vinne over seg selv!

Er du interessert i Martial Arts, Samuraikultur eller Japan? Blir du fascinert og inspirert av østens visdom og filosofi? Ønsker du å trene, å reflektere, eller ha en praksis som peker mot et sunt liv

Dette vil du lære

 • Teknikker fra kampkunsten Aikido
 • Teknikker fra Sverdkunst Kashima Shin Ryu
 • Chi Kung - lære og øvelser om indre kraft
 • Bioenergiske øvelser fra Ki Aikido
 • Prinsipper og begreper fra Martial Arts filosofi
 • Oppvarmingsøvelser med fokus på bevegelighet
 • Fallteknikk
 • Selvforsvær
 • Å lede, ta initiativ, å ikke gi opp!

Våre forventninger til deg

 • Å ha et åpent sinn og åpent hjerte!
 • Å være tilstedet og å praktisere!
 • Å ta ditt eget valg om et år med Aikido og Kenjutsu seriøst!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Vi reiser til Japan, hjemlandet til Aikido, for å trene med noen av verdens beste instruktører; de siste som lever og har trent under grunnleggeren, Morihei Ueshiba.

Når vi er i Japan, utforsker vi urbane, hektiske og kontrastfylte byer slik som Fukuoka, besøker templer, slott og pagoder i Kyoto, smaker på spennende japansk mat, utforsker japansk kultur og lar oss bli inspirert av japanernes høflighet og gjestfrihet. Vi blir også introdusert til kalligrafi, Te-seremoni, Japansk dans etc.

Noen ganger går turen til Hellas, i Hellas drar vi til fjellet der selve Spartakrigerne trente, for å trene selv, eller for å praktisere Chi Kung. Eller også til ensomme strender der blikket blir rettet både over Middelhavet og inni oss, idet vi praktiserer Mindfulness. Spennende sunn mat og en rik kultur.

Tures blir vurdert ut i fra situasjonen med Covid – 19.

Dimitris Farmakidis

Linjelærer for Aikido, sverd og østlig filosofi

Dimitris har vært hovedlærer på Aikido, sverd og østlig filosofi siden 2002. Han er Yondan (4 Dan) og har tittelen Fukushidoin både i Hellas og i Norges Aikido forbund der han er medlem av den tekniske komiteen. Dimitris har bagrunn også som danser, koreograf og har jobbet med foto og reklame i 10 år. I tillegg til å være sensei er han dyktig på kjøkkenet, og han elsker å høre på musikk og danse. 

Epost: aikidimi@hafos.no

Det er undervisning fra mandag til fredag og de fleste lørdager. 

Last ned timeplan som pdf ↓
August - Første skoledag
August - Velkomstuke
September - Fjelluke i Rondane
Februar - Fjorårstreff
Mars - Studieturer til utlandet
Mai - Festival
Mai - Siste skoledag
Last ned årsplan som pdf ↓

Vi tilbyr et bredt utvalg av valgfag. Gjennom valgfagene kan du forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG! Elevene velger vanligvis tre valgfag i hvert semester. Hvert valgfag varer i to timer.

Aikido og Kenjutsu

Aikido er en utfordrende, spennende, filosofisk, kompleks og estetisk vakker kampkunst med røtter i samuraitradisjonen og østens filosofi. Kenjutsu er Japansk sverdkunst

Akrobatikk

Timene vil hovedsakelig bestå av styrke, tøying og enkel akrobatikk. Vi starter enkelt, men kommer til å jobbe mot mer avanserte teknikker. Man trenger ingen tidligere erfaring.

Ballspill

Vi spiller ulike former for kjente ballspill: stikkball, fotball, volleyball, basketball og innebandy. Vi legger vekt på lek og gleden i å spille på lag, med og mot andre.

Bueskyting

Lyst til å finne din indre Robin Hood? Bueskyting er en teknisk idrett for deg som vil forbedre konsentrasjon, fokus og disiplin. I valgfaget bruker vi Recurvebue (moderne langbue)som vi har på skolen

Bærekraft i praksis

Hva betyr begrepet bærekraft? Dette er valgfaget for deg som ønsker å lære om hvordan kan man ta gode bærekraftige valg gjennom ulike aktiviteter som bærplukking, reparere gamle plagg osv.

Chi Kung

Chi Kung kan beskrives som en fysisk utrykk av den østlige filosofien om at basis for alt som er og eksisterer, er en slags primær universell energi. Chi Kung blir også kalt dynamisk meditasjon.

Hatha Yoga

Valgfaget for deg som ønsker lære pusteteknikker og enkle meditasjonsøvelser. Her lærer du kroppspositurer (asana) som styrker kropp og balanse som forbedrer bevegelighet.

Håndverksteknikker

Gjennom historien har det vært et iboende behov å være skapende, både som en dyd av nødvendighet, men også som fritidssyssel. Du vil lære å flette i never, sveipe, strikke, hekle og sy i lær.

Japansk

Lyst til å lære å snakke og skrive på japansk? Da er dette valgfaget for deg! I skriftlig fokuserer vi på Hiragana og Katakana, mens i muntlig lærer dere nye ord og utrykk, samt øve korrekt uttale.

Japansk kalligrafi

Lær å skrive kanji (kinesiske tegn) med blekk og kost.

K-Pop Dans

Ha det gøy samtidig som du lærer orginale K-pop koreografier. Valgfaget passer for alle som liker å danse og bevege seg til musikk eller som ønsker å bli mer komfortabel med å danse.

Keramikk

I dette valgfaget vil du lære ulike måter å bearbeide, dekorere og glasere ulike leiretyper. Vi vil lage fat, kopper, skåler, skulpturer m.m.

Ki og Ken

Læren og kultivering av livskraft. Her får du trent opp din selvsikkerhet, fokus og reaksjonsevne. Finn din inspirerende kanal som veileder deg til hvordan du kan forstå din kropp, sinn og helse!

Koreansk språk

For deg som vil lære det koreanske alfabetet og lese og skrive litt, samt beherske noe dagligtale for reiseformål. Det blir lagt vekt på riktig uttale mer enn det å være grammatisk korrekt.

Kreativt møte

Lyst til å være kreativ sammen med andre? Her får du bestemme hva du vil holde på med. Enten om det er tegning, maling, strikking, skriving, videoredigering osv.

Kunstglass

Du vil lære hvordan man bearbeider glass, hvordan man skjærer, knekker, sliper, fuser og slumper. Eksempel på ting du kan lage er fat, skåler, telysfat, smykker, dekorative speil, svevepynt m.m.

Manga og tegning

Lyst til å lære å tegne manga eller utvikle ditt tegnetalent? I dette valgfaget går vi gjennom anatomi tegning som blir grunnlaget for å finne din tegnestil og deretter designe din egen manga figur!

Sangruppa

Har du lyst til å synge? Her lærer du å kjenne stemmen gjennom lek og kroppsbevissthet, stemmeøvelser og sang. På juleavslutningen holder vi konsert for de andre elevene på skolen.

Selvforsvar, tøying og mobilitet

Dette valgfaget egner seg for alle som ønsker å bygge selvtillit, lære noen teknikker for å føle seg tryggere og som vil jobbe med stive muskler og ledd.

Shiatsu

Shiatsu betyr direkte oversatt fingertrykk, og er en japansk behandlingsform som har sine røtter i Anma, en tradisjonell japansk behandlingsform og i klassisk orientalsk medisin.

Stressmestring og avspenning

I dette valgfaget får du muligheten til å lære deg enkle, men effektive teknikker og øvelser som roer ned sinnet, samt hjelper kroppen din til å være mer avslappet og samtidig sterkere.

Strikking og hekling

I dette valgfaget vil du lære det mest elementære innen strikking og hekling. Faget passer for både deg som ikke har prøvd før og for deg som har erfaring.

Styrketrening

Vi går gjennom det mest grunnleggende innen rå styrke - teknikk og skadeforebygging. Hovedfokus er markløft, knebøy, benkpress og skulderpress. Det er også rom for å styrke andre muskler ved behov.

Ta opp fag fra videregående

Ønsker du å ta opp fag fra videregående? I valgfaget setter du av tid til lesing og skolen kan være behjelpelig hvis det trengs. Det gis permisjon for to lesedager og eksamen.

Taekwondo

En koreansk kampkunst som tar i bruk hele kroppen, men som er kjent for dynamiske fotteknikker. Treningsformen utvikler styrke, fleksibilitet og hurtighet samtidig som man lærer selvforsvar!

Tankevirus

Alle har vi rare tanker, men ikke alle av oss tror på dem. Vi lærer å identifisere de rare tankene og lærer å avsløre dem.

Thaimassasje

Valgfaget for deg som ønsker å lære om tradisjonell thaimassasje, også kjent som «Yoga massasje».

Velkommen til en frilynt folkehøgskole med spennende linjer, valgfag og studieturer til Asia og andre spennende steder. Et trygt og inkluderende miljø hvor læring, fellesskap og personlig utvikling står i fokus. Du blir en del av et raust miljø hvor du kan være deg selv og lære i ditt eget tempo.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 121 800,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Reiseforsikring. Må være norsk statsborger, og bosatt i Norge
 • Studietur: Japan
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 121 800,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

 • Tilleggskostnad for enkeltrom u/ dusj og WC: kr 400 pr mnd Tilleggskostnad for enkeltrom m/ dusj og WC: kr 600 pr mnd
  600,-

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 121 800,-
(12 180,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Japansk treningsdrakt, tresverd

Vi har ikke hatt elever med funksjonsnedsettelser.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Året mitt på Aikido-linjen lærte meg å se meg selv mer, og hva slags kvaliteter jeg hadde og hva jeg ønsket å jobbe mer med. Det var et utfordrende, nytt og strålende år som gjorde at jeg søkte om å gå et år til på linjen som stipendiat.

Susanne Svendsen

Aikido har vært essensielt for mitt liv i den forstand at det å trene Aikido regelmessig har hjulpet meg til å styre livet på en helt annen og mye bedre kurs. Mentaliteten min holdes frisk, og i tillegg berikes livet mitt med mindfulness.

Rafael Støre

Jeg søkte Aikidolinja for å gjøre noe helt annerledes, for å utfordre meg selv og lære noe nytt. Aikido ga meg en god blanding av lekenhet og glede ved å bevege meg sammen med andre og danne vennskap. Erfaringen jeg fikk er fremdeles levende i meg.

Fra bloggen

- Jeg føler meg sterkere psykisk etter et år på folkehøgskole

Anna Wistum (19) har slitt med angst, PTSD og depresjon. Hun valgte å være åpen om dette da hun søkte plass på folkehøgskole og i ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Østlig Filosofi og Kampkunst

Nordmøre Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

ITF TaeKwon-Do

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kickboxing og fitness

Skogn folkehøgskole
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

MMA kampsport

Torshus folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Trening og sjølforsvar

Torshus folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Vinterparadis Multisport

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen

Østlig Filosofi og Kampkunst

Nordmøre Folkehøgskule
HelårskursFrilynt

Vikingliv

Fjordane folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

ITF TaeKwon-Do

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt