Til hovedinnhold

Aikido, sverd og østlig filosofi

Søk på linjen
Ledig plass

Opplev kampkunst, visdom og japansk kultur i en meningsfylt og allsidig hverdag. Gled deg over å utforske din indre styrke, fysisk kontroll og verktøy for livet inspirert av samuraienes tradisjoner.

Året du har foran deg blir spennende! Ved å trene kampkunsten aikido, utøve sverdkunsten kenjutsu og få en bred innføring i selvforsvarsteknikker vil du få en fantastisk mulighet til å styrke både kropp og sinn.

Aikido som kampform går ut på å ta imot og nøytralisere harde angrep med myke, unnvikende bevegelser, uten bruk av fysisk styrke.

Teknikk og mental styrke er viktigere enn fysikk, og av den grunn kreves det verken bestemte forkunnskaper eller spesielt god fysisk form.

Kenjutsu innebærer trening med sverd som vil styrke deg på mange måter, både mentalt og fysisk. Denne erfaringen vil du etterhvert kunne bruke for å mestre mange situasjoner du møter på.

I selvforsvarstreningen skal vi fokusere på det mentale aspektet som vil gi deg evnen til å ha et korrekt tankesett i farlige eller truende situasjoner. I tillegg vil vi trene på et utvalg av effektive teknikker som er svært realistiske i slike situasjoner.

Alt som du skal lære gjennom året er ikke kun et redskap som brukes til å overvinne en motstander, men det er også en åndelig lære som sikter på å utvikle dine evner. Med dette menes å leve i fred med deg selv, noe som stadig blir utfordret av en kompleks verden. Til slutt er den største seieren å vinne over seg selv!

Er du interessert i Martial Arts, Samuraikultur eller Japan? Blir du fascinert og inspirert av østens visdom og filosofi? Ønsker du å trene, å reflektere, eller ha en praksis som peker mot et sunt liv

Dette vil du lære

* Teknikker fra kampkunsten Aikido
* Teknikker fra Sverdkunst Kashima Shin Ryu
* Chi Kung - lære og øvelser om indre kraft
* Bioenergiske øvelser fra Ki Aikido
* Prinsipper og begreper fra Martial Arts filosofi
* Oppvarmingsøvelser med fokus på bevegelighet
* Fallteknikk
* Selvforsvær
* Å lede, ta initiativ, å ikke gi opp!

Våre forventninger til deg

* Å ha et åpent sinn og åpent hjerte!
* Å være tilstedet og å praktisere!
* Å ta ditt eget valg om et år med Aikido og Kenjutsu seriøst!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Vi reiser til Japan, hjemlandet til Aikido, for å trene med noen av verdens beste instruktører; de siste som lever og har trent under grunnleggeren, Morihei Ueshiba.

Når vi er i Japan, utforsker vi urbane, hektiske og kontrastfylte byer slik som Fukuoka, besøker templer, slott og pagoder i Kyoto, smaker på spennende japansk mat, utforsker japansk kultur og lar oss bli inspirert av japanernes høflighet og gjestfrihet. Vi blir også introdusert til kalligrafi, Te-seremoni, Japansk dans etc.

Noen ganger går turen til Hellas, i Hellas drar vi til fjellet der selve Spartakrigerne trente, for å trene selv, eller for å praktisere Chi Kung. Eller også til ensomme strender der blikket blir rettet både over Middelhavet og inni oss, idet vi praktiserer Mindfulness. Spennende sunn mat og en rik kultur.

Tures blir vurdert ut i fra situasjonen med Covid – 19

Dimitris Farmakidis

Linjelærer

Dimitris har vært hovedlærer på Aikido og Kenjutsu linja ved Hadeland folkehøgskole siden 2002. Han er Yondan (4 Dan) og har tittelen Fukushidoin både i Hellas og i Norges Aikido forbund og er da medlem av tekniske komite. Dimitris har bagrunn også som danser og koreograf og har jobbet i 10 år med foto og reklame.

Epost: aikidimi@hafos.no
Facebook

Det er undervisning fra mandag til fredag og de fleste lørdager. 

Last ned timeplan som pdf ↓
August - Første skoledag
August - Velkomstuke
September - Fjelluke i Rondane
Februar - Fjorårstreff
Mars - Studieturer til utlandet
Mai - Festival
Mai - Siste skoledag
Last ned årsplan som pdf ↓

Vi tilbyr et bredt utvalg av valgfag. Gjennom valgfagene kan du forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!
Elevene velger vanligvis tre valgfag i hvert semester. Hvert valgfag varer i to timer.

Aikido og Kenjutsu

Aikido er en utfordrende, spennende, filosofisk, kompleks og estetisk vakker kampkunst med røtter i samuraitradisjonen og østens filosofi. Kenjutsu er Japansk sverdkunst

Akrobatikk

Timene vil hovedsakelig bestå av styrke, tøying og enkel akrobatikk. Vi starter enkelt, men kommer til å jobbe mot mer avanserte teknikker. Man trenger ingen tidligere erfaring.

Akupressur

Akupressur kalles også akupunktur uten nåler. Akupressur er en av de eldste behandlingsformer vi kjenner. Det å holde på eller trykke på spendte eller ømme steder på kroppen virker lindrende.

Ballspill

Vi spiller ulike former for kjente ballspill: stikkball, fotball, volleyball, basketball og innebandy. Vi legger vekt på lek og gleden i å spille på lag, med og mot andre.

Bueskyting

Lyst til å finne din indre Robin Hood? Bueskyting er en teknisk idrett for deg som vil forbedre konsentrasjon, fokus og disiplin. I valgfaget bruker vi Recurvebue (moderne langbue)som vi har på skolen

Chi Kung

Chi Kung kan beskrives som en fysisk utrykk av den østlige filosofien om at basis for alt som er og eksisterer, er en slags primær universell energi. Chi Kung blir også kalt dynamisk meditasjon.

Dans

Her blir du introdusert til jazzdans, lyrisk, hiphop og andre stiler. Fokus i dansetimene er å kunne jobbe med teknikk samtidig som vi beveger oss og har det gøy. Timene tilrettelegges etter nivå.

Drømmearbeid

Nattens drømmer er en kommentar til det livet vi lever som våkne. Gjennom å forstå drømmene våre, vil vi også lære oss selv bedre å kjenne. Freud mente at drømmene er kongeveien til det ubevisste.

Frigjørende dans

Beveg deg til musikk. Vær fullt og helt deg selv, i bevegelser som er unik dine. Opplev at bevegelsene og dansen tar deg med, og oppdag nye sider ved deg selv.

Hatha Yoga

Valgfaget for deg som ønsker lære pusteteknikker og enkle meditasjonsøvelser. Her lærer du kroppspositurer (asana) som styrker kropp og balanse som forbedrer bevegelighet.

Håndverksteknikker

Gjennom historien har det vært et iboende behov å være skapende, både som en dyd av nødvendighet, men også som fritidssyssel. Du vil lære å flette i never, sveipe, strikke, hekle og sy i lær.

K-Pop Dans

Ha det gøy samtidig som du lærer orginale K-pop koreografier. Valgfaget passer for alle som liker å danse og bevege seg til musikk eller som ønsker å bli mer komfortabel med å danse.

Keramikk

I dette valgfaget vil du lære ulike måter å bearbeide, dekorere og glasere ulike leiretyper. Vi vil lage fat, kopper, skåler, skulpturer m.m.

Ki og Ken

Læren og kultivering av livskraft. Her får du trent opp din selvsikkerhet, fokus og reaksjonsevne. Finn din inspirerende kanal som veileder deg til hvordan du kan forstå din kropp, sinn og helse!

Koreansk språk

For deg som vil lære det koreanske alfabetet og lese og skrive litt, samt beherske noe dagligtale for reiseformål. Det blir lagt vekt på riktig uttale mer enn det å være grammatisk korrekt.

Kreativt møte

Lyst til å være kreativ sammen med andre? Her får du bestemme hva du vil holde på med. Enten om det er tegning, maling, strikking, skriving, videoredigering osv.

Kunstglass

Du vil lære hvordan man bearbeider glass, hvordan man skjærer, knekker, sliper, fuser og slumper. Eksempel på ting du kan lage er fat, skåler, telysfat, smykker, dekorative speil, svevepynt m.m.

Manga og tegning

Lyst til å lære å tegne manga eller utvikle ditt tegnetalent? I dette valgfaget går vi gjennom anatomi tegning som blir grunnlaget for å finne din tegnestil og deretter designe din egen manga figur!

Mellom solskinn og ruskevær

En samtalegruppe der vi inviterer til dialog, refleksjon og deling. Eksempler på tema kan være: Livsmestring, Hva er normalt? Kroppspress, Hva er det gode liv? Hva er bra nok? Hvordan endre vaner?

Sangruppa

Har du lyst til å synge? Her lærer du å kjenne stemmen gjennom lek og kroppsbevissthet, stemmeøvelser og sang. På juleavslutningen holder vi konsert for de andre elevene på skolen.

Shiatsu

Shiatsu betyr direkte oversatt fingertrykk, og er en japansk behandlingsform som har sine røtter i Anma, en tradisjonell japansk behandlingsform og i klassisk orientalsk medisin.

Styrketrening

Vi går gjennom det mest grunnleggende innen rå styrke - teknikk og skadeforebygging. Hovedfokus er markløft, knebøy, benkpress og skulderpress. Det er også rom for å styrke andre muskler ved behov.

Ta opp fag fra videregående

Ønsker du å ta opp fag fra videregående? I valgfaget setter du av tid til lesing og skolen kan være behjelpelig hvis det trengs. Det gis permisjon for to lesedager og eksamen.

Taekwondo

En koreansk kampkunst som tar i bruk hele kroppen, men som er kjent for dynamiske fotteknikker. Treningsformen utvikler styrke, fleksibilitet og hurtighet samtidig som man lærer selvforsvar!

Vi er en frilynt skole, og skolen der Øst møter Vest.

For deg som er nysgjerrig på asiatisk filosofi og kultur. Du vil bli utfordret, og lære mye om deg selv gjennom spennede linjer, valgfag og studieturer. La dette bli et år med vennskap, god trivsel og utvikling av nye ferdigheter - et år du sent vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 109 200,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Reiseforsikring. Må være norsk statsborger, og bosatt i Norge
  • Studietur: Studietur Japan
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 109 200,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 109 200,-
(10 920,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Japansk treningsdrakt, tresverd

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Jeg søkte Aikidolinja for å gjøre noe helt annerledes, for å utfordre meg selv og lære noe nytt. Aikido ga meg en god blanding av lekenhet og glede ved å bevege meg sammen med andre og danne vennskap. Erfaringen jeg fikk er fremdeles levende i meg.

Hannah Skuggevik

Året mitt på Aikido-linjen lærte meg å se meg selv mer, og hva slags kvaliteter jeg hadde og hva jeg ønsket å jobbe mer med. Det var et utfordrende, nytt og strålende år som gjorde at jeg søkte om å gå et år til på linjen som stipendiat.

Susanne Svendsen

Jeg gikk på Yogalinjen, men fulgte de ukentlige treningene i Aikido på fritiden. Gjennom treningene fikk jeg virkelig blomstre som menneske, og utvikle ressurser jeg ikke visste jeg hadde.

Fra bloggen

- Jeg føler meg sterkere psykisk etter et år på folkehøgskole

Anna Wistum (19) har slitt med angst, PTSD og depresjon. Hun valgte å være åpen om dette da hun søkte plass på folkehøgskole og i ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Kickboxing og fitness

Skogn folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

MMA kampsport

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kickboxing - K1 & Thaiboxing

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Taekwon-Do, Kung Fu, Tai Chi

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

PERSONLIG TRENER - Utøver og trener

Follo Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Vikingliv

Fjordane folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt