Til hovedinnhold

Aikido, Japansk sverd og Bueskyting

Søk på linjen
Ledig plass

Aikido, en reise i Samurai- og sverdtradisjoner og bueskyting. Et spennende møte med japansk kultur og deg selv! Selvforsvar, et verktøy for selvtillit, selvdisiplin og selvkontroll i alle situasjoner

Året du har foran deg blir spennende! Ved å trene kampkunsten aikido, utøve sverdkunsten kenjutsu og få en bred innføring i selvforsvarsteknikker vil du få en fantastisk mulighet til å styrke både kropp og sinn.

Aikido som kampform går ut på å ta imot og nøytralisere harde angrep med myke, unnvikende bevegelser, uten bruk av fysisk styrke.

Teknikk og mental styrke er viktigere enn fysikk, og av den grunn kreves det verken bestemte forkunnskaper eller spesielt god fysisk form.

Kenjutsu innebærer trening med sverd som vil styrke deg på mange måter, både mentalt og fysisk. Denne erfaringen vil du etterhvert kunne bruke for å mestre mange situasjoner du møter på.

I selvforsvarstreningen skal vi fokusere på det mentale aspektet som vil gi deg evnen til å ha et korrekt tankesett i farlige eller truende situasjoner. I tillegg vil vi trene på et utvalg av effektive teknikker som er svært realistiske i slike situasjoner.

Alt som du skal lære gjennom året er ikke kun et redskap som brukes til å overvinne en motstander, men det er også en åndelig lære som sikter på å utvikle dine evner. Med dette menes å leve i fred med deg selv, noe som stadig blir utfordret av en kompleks verden. Til slutt er den største seieren å vinne over seg selv!

Er du interessert i Martial Arts, Samuraikultur eller Japan? Blir du fascinert og inspirert av østens visdom og filosofi? Ønsker du å trene, å reflektere, eller ha en praksis som peker mot et sunt liv

Dette vil du lære

* Teknikker fra kampkunsten Aikido
* Teknikker fra Sverdkunst Kashima Shin Ryu
* Chi Kung - lære og øvelser om indre kraft
* Bioenergiske øvelser fra Ki Aikido
* Prinsipper og begreper fra Martial Arts filosofi
* Oppvarmingsøvelser med fokus på bevegelighet
* Fallteknikk
* Selvforsvær
* Å lede, ta initiativ, å ikke gi opp!

Våre forventninger til deg

* Å ha et åpent sinn og åpent hjerte!
* Å være tilstedet og å praktisere!
* Å ta ditt eget valg om et år med Aikido og Kenjutsu seriøst!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 uker

Vi reiser til Japan, hjemlandet til Aikido, for å trene med noen av verdens beste instruktører; de siste som lever og har trent under grunnleggeren, Morihei Ueshiba.

Når vi er i Japan, utforsker vi urbane, hektiske og kontrastfylte byer slik som Fukuoka, besøker templer, slott og pagoder i Kyoto, smaker på spennende japansk mat, utforsker japansk kultur og lar oss bli inspirert av japanernes høflighet og gjestfrihet. Vi blir også introdusert til kalligrafi, Te-seremoni, Japansk dans etc.

Noen ganger går turen til Hellas, i Hellas drar vi til fjellet der selve Spartakrigerne trente, for å trene selv, eller for å praktisere Chi Kung. Eller også til ensomme strender der blikket blir rettet både over Middelhavet og inni oss, idet vi praktiserer Mindfulness. Spennende sunn mat og en rik kultur.

Dimitris Farmakidis

Linjelærer

Dimitris har vært hovedlærer på Aikido og Kenjutsu linja ved Hadeland folkehøgskole siden 2002. Han er Yondan (4 Dan) og har tittelen Fukushidoin både i Hellas og i Norges Aikido forbund og er da medlem av tekniske komite. Dimitris har bagrunn også som danser og koreograf og har jobbet i 10 år med foto og reklame.

Epost: aikidimi@hafos.no
Facebook

Det er undervisning fra mandag til fredag og de fleste lørdager. 

Last ned timeplan som pdf ↓
August - Første skoledag
August - Velkomstuke
September - Fjelluke i Rondane
Februar - Fjorårstreff
Mars - Studieturer til utlandet
Mai - Festival
Mai - Siste skoledag
Last ned årsplan som pdf ↓

Vi tilbyr et bredt utvalg av valgfag. Gjennom valgfagene kan du forme din egen skolehverdag. Variasjon i undervisningen? Undervisning spisset i en bestemt retning? Bare du vet hva som passer for akkurat DEG!
Elevene velger vanligvis tre valgfag i hvert semester. Hvert valgfag varer i to timer.

Aikido og Kenjutsu

Aikido er en utfordrende, spennende, filosofisk, kompleks og estetisk vakker kampkunst med røtter i samuraitradisjonen og østens filosofi. Kenjutsu er Japansk sverdkunst

Akrobatikk

Akrobatikk fokuserer hovedsakelig på styrke,tøying og enkel akrobatisk kroppskontroll. Vi starter enkelt, men beveger oss mot mer avanserte teknikker underveis. Du trenger ingen tidligere erfaring.

Akupressur

Akupressur kalles også akupunktur uten nåler. Akupressur er en av de eldste behandlingsformer vi kjenner. Det å holde på eller trykke på spendte eller ømme steder på kroppen virker lindrende.

Ballspill

Vi kommer til å spille ulike former for kjente ballspill, som stikkball, fotball, volleyball, basketball og innebandy. Vi legger vekt på lek og gleden i å spille med og mot andre.

Bueskyting

Bueskyting er en teknisk idrett, hvor du ikke behøver å være fysisk sterk for å kunne bli en dyktig bueskytter. Lær konsentrasjon, fokus og egendisiplin.

Chi Kung

Chi Kung kan beskrives som en fysisk utrykk av den østlige filosofien om at basis for alt som er og eksisterer, er en slags primær universell energi. Chi Kung blir også kalt dynamisk meditasjon.

Dans

Vi kommer til å være innom jazzdans, lyrisk, hiphop og noen andre stiler. Fokus i dansetimene er å kunne jobbe med teknikk, samtidig som vi beveger oss og har det gøy.

Drømmearbeid

Nattens drømmer er en kommentar til det livet vi lever som våkne. Gjennom å forstå drømmene våre, vil vi også lære oss selv bedre å kjenne. Freud mente at drømmene er kongeveien til det ubevisste.

Frigjørende dans

Beveg deg til musikk. Vær fullt og helt deg selv, i bevegelser som er unik dine. Opplev at bevegelsene og dansen tar deg med, og oppdag nye sider ved deg selv.

Håndverksteknikker

Gjennom historien har det vært et iboende behov å være skapende, både som en dyd av nødvendighet, men også som adspredelse. Du vil lære fletting i never, strikking, hekling og håndsøm i lær.

Hatha Yoga

Du vil lære kroppspositurer(asana) som styrker kropp og balanse, og som øker mobilitet(bevegelighet). Du vil lære pusteteknikker og enkle meditasjonsøvelser med fokus på pusten.

K-Pop Dance

Ha det gøy samtidig som du lærer dansekoreografiene til kjente grupper i Korea. Valgfaget passer for alle som liker å danse og bevege seg til musikk, eller ønsker å bli mer komfortabel med å danse.

Keramikk

Lær grunnleggende leirforming og utforsk begrepet brukskunst. Du vil få anledning til å lære ulike måter å bearbeide, dekorere og glasere leiren på. Du kan lage fat, kopper, skåler og figurer.

Kor og konsert

Dette er et valgfag for deg som vil lære å synge sammen med flere. Vi vil synge flerstemt i ulike sjangere. Til jul vll vi lage en julekonsert og til våren setter vi sammen sanger til en mini-musikal.

Koreansk språk

For deg som vil lære det koreanske alfabetet og lese og skrive litt, samt beherske noe dagligtale for reiseformål. Det blir lagt vekt på riktig uttale mer enn det å være grammatisk korrekt.

Kosthold

Formålet med dette valgfaget er å gi en innføring i energigivende næringsstoffer, deres betydning for kroppen, og kroppens funksjoner. Vi skal også innom hvorfor vi serverer den maten vi gjør.

Kreativt møte

For deg som liker å tegne, male, skrive osv. men som synes det kan være ensomt å arbeide/skape alene, eller finne tid i en travel hverdag. Utforsk kunsteren i deg og kjenn gleden ved å skape.

Kunstglass

Lær grunnleggende teknikker i bearbeidelse av kaldglass og varmglass. Du vil lære å lage smykker, figurer og bilder.

Meditasjon og kroppsbevissthet

Faget er for de som ønsker å bli bedre kjent med egen kropp, kjenne på stillheten og refleksjon.

Mellom solskinn og ruskevær

En samtalegruppe der vi inviterer til dialog, refleksjon og deling. Eksempler på tema kan være: Livsmestring, Hva er normalt? Kroppspress, Hva er det gode liv? Hva er bra nok? Hvordan endre vaner?

Sangteknikk

Sangteknikk og stemmebruk er et fag som gir deg mulighet til å bli bedre kjent med stemme, lyd og kroppen som instrument.

Shiatsu

Shiatsu betyr direkte oversatt fingertrykk, og er en japansk behandlingsform som har sine røtter i Anma, en tradisjonell japansk behandlingsform og i klassisk orientalsk medisin.

Styrketrening

Valgfaget inneholder en innføring i trening på treningssenter og i ulike treningsteknikker. Det vil også bli fokus på skadeforebygging.

Ta opp fag fra videregående

Ønsker du å ta opp fag fra videregående? Vi formidler kontakt med Hadeland videregående hvor du kan gå opp som privatisk. Valgfagsøkta er lagt opp som selvstudium.

Taekwondo

Taekwondo er en koreansk kampkunst som tar i bruk hele kroppen, men som er særlig kjent for sine velutviklede og dynamiske fotteknikker.

Turn

I faget fokuseres det på styrketrening med kroppsvekt, samt nøye innlæring av svært effektive teknikker for å øke mobilitet og smidighet. Turn er overlegen de fleste idretter i å trene kroppskontroll.

Vi er en frilynt skole, og skolen der Øst møter Vest.

For deg som er nysgjerrig på asiatisk filosofi og kultur. Du vil bli utfordret, og lære mye om deg selv gjennom spennede linjer, valgfag og studieturer. La dette bli et år med vennskap, god trivsel og utvikling av nye ferdigheter - et år du sent vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 109 200,-

Inkludert

  • Undervisning
  • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
  • Bad på gangen
  • Reiseforsikring. Må være norsk statsborger, og bosatt i Norge
  • Studietur: Studietur Japan
    • Reiseforsikring
  • Internett
  • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 109 200,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 109 200,-
(10 920,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Japansk treningsdrakt, tresverd

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Året mitt på Aikido-linjen lærte meg å se meg selv mer, og hva slags kvaliteter jeg hadde og hva jeg ønsket å jobbe mer med. Det var et utfordrende, nytt og strålende år som gjorde at jeg søkte om å gå et år til på linjen som stipendiat.

Susanne Svendsen

Jeg søkte Aikidolinja for å gjøre noe helt annerledes, for å utfordre meg selv og lære noe nytt. Aikido ga meg en god blanding av lekenhet og glede ved å bevege meg sammen med andre og danne vennskap. Erfaringen jeg fikk er fremdeles levende i meg.

Hannah Skuggevik

Aikido har vært essensielt for mitt liv i den forstand at det å trene Aikido regelmessig har hjulpet meg til å styre livet på en helt annen og mye bedre kurs. Mentaliteten min holdes frisk, og i tillegg berikes livet mitt med mindfulness.

Fra bloggen

- For meg ble folkehøgskolen en øyeåpner

Adrian Dahl Askelund (26) er snart ferdigutdannet klinisk psykolog. Masteroppgaven hans fra universitetet i Cambridge handler om forebygging av depresjon hos unge. For han selv ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

MMA kampsport

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kickboxing - K1 & Thaiboxing (Thailand)

Stavern folkehøyskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeKristen

Kickboxing og fitness

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Taekwon-Do, Kung Fu, Tai Chi

Nordmøre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Vikingliv

Fjordane folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

PERSONLIG TRENER - Utøver og trener

Follo Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs18 t/ukeFrilynt