Til hovedinnhold
Fullt

Populærkultur, underholdningsbransjen, konsertopplevelser, reise, musikk og film. Dette er linja for deg som er interessert i alt som skjer på en scene, på et lerret og backstage.

Get your kicks on Route 66!

Du vil lære om amerikansk historie og populærkultur gjennom å reise på en skikkelig road trip langs legendariske Route 66, selve moderveien til vesten. Her vil du oppleve storbyer som Chicago og Los Angeles, i tillegg til mange spennende småbyer og severdigheter langs veien. 

Eller hva med å besøke Liverpool og gå i Beatles sine fotspor og få følelsen av musikken, kulturen og stilen fra 60 -tallet? 

Vi reiser til Oslo og opplever Norges hovedstad.

Skoletur til Italia der vi besøker historiske byer som Firenze, Roma og Venezia. (frivillig)

Du får være med på konserter og oppsetninger i det lokale musikk og kulturmiljøet i Grenland og Telemark.

Innhold i timene på skolen

Linja passer for deg som drømmer om en roadtrip i USA, er interessert i musikk, film og historie. Du som digger varierte konsertopplevelser. Ingen krav til forkunnskaper på instrument eller filming.

Dette vil du lære

- Kunnskap om amerikansk historie og populærkultur

- Delta på konserter og festivaler, og lære å planlegge og gjennomføre en konsert

- Kunnskap om populærmusikkhistorie

- Samtale om budskap og innhold i filmer og serier

- Låtskriving

- Lage en musikkvideo

- Lære å spille i band

- Lyd og lys

- Backstage

- Samarbeid med lokale kulturaktører

Våre forventninger til deg

 • Interesse for musikk, film og populærkultur
 • Intiativ og vilje til å bidra med det du kan
 • Evne til å samarbeide med en gruppe
 • Vilje til å prøve nye ting
 • Positivitet, humor og entusiasme

USA - Route 66

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 12-16 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

 • Høydepunktet på året er reisen til USA i Februar.

  Kanskje den mest beryktede vei i verden. Route 66, "the Mother Road" fra Chicago til Santa Monica (Los Angeles) er en opplevelse. Du krysser 2/3 deler av landet og vil se landskapet i forandring hele veien fra prærien, over fjellene, gjennom ørken og til Stillehavskysten. Du besøker storbyer, småbyer og får sett noe av det mest spektakulære USA har å tilby; Grand Canyon. Vi kjører egne biler og gjør små og store stopp langs veien. Underveis får vi ulike musikkopplevelser i tillegg til møter med mennesker som jobber i amerikansk musikkbransje.

  Reisen starter i Chicago hvor vi får oppleve bluesmusikkens fødested. Reisen tar oss videre vestover med høydepunkter underveis som:

  Cadillac Ranch, Route 66 museet, Grand Canyon, Cowboy National Hall of Fame, Santa Monica og filmindustriens mekka, Los Angeles. I tillegg får vi se hva veien har å tilby oss. Hundretusenvis av mennesker brukte denne viktige transportåren når de søkte lykken vestover. Mang en turnebuss har blitt slitt ut gjennom årenes løp. Veien er legendarisk og sammen skal vi jakte på og oppleve det autentiske USA. 

Liverpool

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I november reiser vi til Beatles egen hjemby, Liverpool. Her drar vi blant annet på konserter, besøker musikkuniversitetet LIPA, Beatlesmuseet og ikke minst The Cavern Club. Rockeklubben hvor Beatles startet sin karriere. Turen blir en langhelg fylt med mange opplevelser.

Skolen har to typer studieturer; noen som er knyttet til linje og noen felles for hele skolen. Informasjon om studieturene vi tilbyr.  Fellesturene for Grenland vil neste år gå til Rauland (3 dager) og Italia (11 dager). 

Italia

Obligatorisk: Nei

Pris: 10 200

Varighet: 11 dagers tur

Måltider pr dag inkludert: 2

I over 20 år har Grenland reist hver vår til Italia. Det er vel få land i Europa som har så rike tradisjoner både innen kultur, religion, historie, mat og nær sagt alle områder vi kan tenke oss. 
Det unike er også at vi reiser med buss. Vi starter reisen med å sette oss inn i bussene i Porsgrunn og så kjører vi non-stop til vi er framme i Venezia. Byene vi besøker er noen av de mest kjente; Venezia, Assisi, Pisa, Roma og Firenze. Vi kan love deg en utrolig flott opplevelse som vil være en fantastisk avslutningstur på skoleåret:-)

Rauland

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I tre dager reiser hele skolen til Rauland som er vintereldoradoet i Telemark. Her får du sjansen til å stå på snowboard, slalom, telemark, langrenn og alt annet som er gøy. I tillegg så har du mulighet til å kjøre kjelke i en råtøff bakke på vierli. 

Kristian Sæland

Lærer

Har studert ved NLA Høgskolen Staffeldsgate. Har en bachelorgrad i Musikk, Menighet og Ledelse derfra.
Begynte å jobbe på Grenland høsten 2018.
Jobber i tillegg som frilans musiker, både på scene og i studio, med hovedvekt på tangenter.

Epost: kristian@grenland.fhs.no
Facebook

Skoledagen starter 08:00 med frokost. 08:45 er det morgensamling med ord for dagen. 
Undervisningen starter så med timer frem til lunsj kl. 11:30.
Midttimen fra 12:00-12:45 er ofte fylt med praktiske oppgaver som vask av rom, egne eller felles, samt klasse- og korridormøter.
Etter midttimen er det ny bolk med undervisning frem til middag kl. 15:30. 
Om lørdagen er det seminar i fire timer fra 09-13.

Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart i slutten av august
 • Linjeuke i uke 40
 • Høstferie i uke 41
 • To linjeuker i begynnelsen av november med turer/praksis
 • Juleferie fra ca. en uke før jul
 • Oppstart noen dager etter nyttår
 • Linjeuker før og etter vinterferien (uke 8) med noen lengre turer på linjene
 • Fellestur i 11 dager til Italia i slutten av april
 • Skoleslutt siste helg før 17. mai

Grenland tilbyr elevene sine mange og varierte valgfag, sist år over 30 stk. Elevene skal ha 6-8 timer valgfag i uka fordelt på helårs- eller halvårs valgfag. Halvårs valgfag varer i et halvt år (ett semester) mens helårs valgfag varer hele året og gir en bedre mulighet til fordypning i emnet.

Balanse i livet

Målet for faget er at vi skal bli sterkere, mer tøyelige og mestre mer både fysisk og psykisk. Vi har tema som: Selvbildet, stressmestring, bekymring, relasjoner, kommunikasjon og konflikhåndtering.

Ballspill

Et 2t-fag hvor vi svetter med ballen som hjelpemiddel. Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, håndball, volleyball, innebandy m.m. Dere får være med på å bestemme!

Band

Spill i band. Passer både for deg som har spilt i band før, og for deg som vil prøve noe helt nytt. Vi får prøvd oss på å spille ulike sjangre, og kommer til å ha flere fremføringer i løpet av året.

Blogg

Her lærer vi å bruke skolens publiseringsløsning for å legge ut saker til nettsida til skolen. Først og fremst skriver elevene blogger som knyttes til den enkelte linja men også felles saker fra året.

Crossfit

Denne treningsformen kombinerer styrke, utholdenhet og bevegelighet. Vi benytter oss av skolens flotte treningsrom, men besøker også Grenland Crossfitsenter.

Dans

Dans modulfag er for deg som er glad i å bevege deg til musikk!!! Vi har opp til 3 perioder/moduler med dans i løpet av året. Vi har hatt dans moduler som HipPop, Musikal (Løvenes Konge/Grease)

Drama

Lyst til å prøve deg som skuespiller? I drama jobber vi med forskjellige oppsetninger, store og små. Her blir det grunnarbeid i skuespillerteknikk, teatersport, fortellerteknikk og manusarbeid

Dykkerkurs

Pris: 4 000,-

Faget er som det står et kurs som fører frem til eksamen slik at man blir sertifisert dykker. Kurset blir holdt av godkjente instruktører med lang erfaring. Vil bli holdt om høsten slik at de som reis

Filosofi

De store filosofiske tenkerne blir koblet til ditt liv og får utfordre dine tanker. Vi diskuterer og finner fram til hva du står for. Kobling til livsfilosofi og personlighetspsykologi.

Forming

Pris: 300,-

Forming valgfag er for deg som liker å lage ting med hendene! Vi jobber med mange forskjellige materialer og lager bl.a. oppslagstavler, kranser, støper i betong, syr og redesigner brukte gjenstander.

Fotball for jenter

Pris: 400,-

Et valgfag som går gjennom hele året. Her kan alle jenter være med. Fokus på individuell teknikk, taktikk og moro. I løpet av året spiller vi treningskamper mot andre lag rundt om i Telemark.

Friluftsliv

Pris: 1 200,-

Er du glad i å være ute i naturen, kanskje til og med når det regner? I Friluftsliv valgfag er målet å være mest mulig ute i naturen, bli glad i naturen, lære seg å ferdes i naturen, ta vare på nature

Fritidskontakt

Dette er et tilbud til deg som synes det kan være en spennende utfordring å prøve deg som fritidskontakt for en av botreningselevene ved skolen.

Futsal

Futsal er for deg som ønsker å forbedre din teknikk i fotball og som liker at spillet foregår hurtig. Det vil bli mye spill, tekniske finesser og kanskje et snev av sambafotball(?).

Gitar

Oppstartskurs på gitar hvor vi lærer grep og spiller sanger. 

Hvem er jeg?

Å oppdage seg selv er en viktig del av året på Grenland. I dette faget bruker vi de mest brukte teoriene innenfor personlighetspsykologi for å forstå hva som gjør oss til de vi er.

Interkulturell forståelse

Dette er en mulighet til å engasjere seg i frivillig arbeid i nærområdet, bli kjent med nye mennesker og lære om andre kulturer. I timene vil du lære mer om tema som menneskeretter, politikk og kultur

Kajakk

Pris: 300,-

I gåavstand fra skolen finnes Eidangerfjorden, som tar oss videre til en flott og variert skjærgård. Med kajakk som fag fokuserer vi på redning og sikkerhet, teknikk og navigasjon og naturopplevelser.

Klatring

Sikringskurs i klatring, noe buldring, klatring i tre ulike innendørs klatrevegger og en ettermiddag med klatring utendørs.

Kor

To timer i uka samles vi til korøvelse. Vi prøver å ha et mest mulig variert sangutvalg og opptrer gjerne på skolens fester eller ved andre tilstelninger.

KRIK

Liker du å være allsidig og glad i å prøve ut nye aktiviteter og idretter? På valgfaget KRIK er fokuset på idrettsglede, allsidighet og samhandling. Her trenger du ikke være en mester for å bli med.

Massasje

I massasje valgfag møter du en fysioterapeut som vil lære deg ulike teknikker innen massasje. I tillegg vil du lære generelt om muskler og ledd. Opplegget er basert på praktisk aktivitet, der elevene masserer hverandre under veiledning.

Matglede

Lær å lage gourmètmat som ser og smaker fantastisk. Da kan du servere mat til venner og bekjente som ser delikat ut og som imponerer, men som ikke er så vanskelig å lage.

Naturlig helse

Pris: 250,-

På dette kurset vil du eksperimentere på kjøkkenet innen ulike mattrender som rawfood, "supermat", økologi og fermentering. Du vil også lære å lage din egen naturlige kosmetikk.

Noe om tro

I Noe om tro tar vi tak i ulike sider ved kristen tro og tvil. Diskusjoner, filmer og podcaster vil bli sett og hørt. Vi kommer ikke til å jakte etter fasitsvar, men å belyse flere sider ved tro.

Prosjekt Moldova

Pris: 5 000,-

Du får lære om årsaker til fattigdom og diskutere hvordan vi kan bidra til å forandre. Vi er med på å samle inn og på turen til Moldova opplever vi hvordan hjelpen kommer fram.

Sandvolley

Vi spiller sandvolley i vår egen hall, og koser oss med både teknikkøvelser og spill.

Sjakk

Vi lærer grunnleggende trekk og strategi om dette spillet som har blitt veldig populært de siste årene. Du trenger ingen forkunnskaper men vil lære å spille slik at du kan ha det gøy med sjakk:-)

Snowboard, telemark, alpint

Pris: 850,-

For deg som er glad i snø og vinter. Enten du står på alpint, snowboard eller telemark. Timene samles opp gjennom året slik at vi kan dra på 3 dagsturer til ulike alpinanlegg i nærområdet.

Speedminton

Introduksjonskurs til den nyest idretten i racketfamilien. En del fokus på teknikk og fotarbeid, og mye spilling.

Squash

Pris: 300,-

Squash er et populært fag, og du trenger ingen erfaring fra før for å ha glede av spillet. Timene med squash er fylt med høyt tempo, temperament og mye engasjement :-)

Stisykling

Pris: 400,-

Et fag med fokus på å ha det gøy gjennom mestring på terrengsykkel Vi skal sykle mye, være mye ute og oppleve flere former for stisykling /terrengsykkel. Et knallfag om en liker frisk luft og action.

Veiledning

Veiledning gir deg god hjelp i valget av utdanning/yrke. Veiledning i grupper og gjennom personlige samtaler. 

Volleyball

Vi trener på tekniske ferdigheter gjennom forskjellige øvelser og spiller mye sammen i timene. Målet med faget er du skal oppleve glede og mestring ved å spille volleyball.

Yoga

Yoga øker både styrke og fleksibilitet i tillegg til at det har en beroligende effekt på sinnet. På dette kurset lærer du pusteteknikk, avspenning og grunnleggende stillinger i Ashtanga Vinyasa Yoga.

Personlighetsutvikling i et inkluderende og sosialt miljø. Kjenn at fellesskapet med elever og personale gjør noe med deg. Du vil merke at du har gått et år på Grenland. Skolen er en kristen skole og ønsker å være et møtested for ungdom med ulike livssyn.

Linjer ved skolen

Fra kr 117 800,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom fjerdingen , leiligheter fjerdingen eller leilighet skrivargården)
 • Studietur: Rauland
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: USA - Route 66
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Studietur: Liverpool
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 117 800,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 117 800,-
(11 780,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på Italia, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Visum på studietur USA - Route 66 (200,-)
 • Noen ekstra måltider på studietur USA - Route 66 (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Liverpool (2 måltider per dag er inkludert)
 • Enkelte valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Til ferier stenger skolen normalt om kvelden på siste skoledag før ferien og åpner igjen kvelden før skolen starter opp igjen.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Instrumenter, kostymer, kamera, lyd og lysutstyr

Dette utstyret må du stille med selv

Egen PC/Mac 

Det er ikke noe krav om å ha noe eget musikkinstrument, men om man har det er veldig ønskelig at man har det med.

Mer om skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

USA film og friluftsliv

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

USA Travelstudy

Ålesund Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs8 t/ukeKristen

Musikkproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Reiseliv - global forståelse

Holtekilen Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Trening, friluftsliv, reise

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Signatur USA

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Adventure Action Sport

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Gaming, Los Angeles

Risøy Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen

Urørt USA

Stavern folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Filmskolan

Nordiska Folkhögskolan
Fullt
Helårskurs36 t/ukeFrilynt

Klær, Mote & Design

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

StreamTeam

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Kontakt skolen
Helårskurs16 t/ukeKristen

Fitness Miami

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Fotball & Ballspill - Spania og USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Push & Pull USA

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Foto Villmark - Island/USA

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Security: USA

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Jakt og fiske Norge og USA

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Rampelys Scene

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Filmproduksjon

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Bilde, Form & Kunst

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeKristen

Skuespiller og Teater USA

Stavern folkehøyskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Håndball

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen

Fitness, Step og GX: L.A. USA

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Foto Video Animasjon

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Foto din stil - Paris og USA

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen