Ledig plass

Ferdigheter til å klare deg selv. Det tar tid. Her får du tid, en god lærer og et inspirerende fellesskap. Jordkloden trenger deg som vil lære det grunnleggende.

Vil du forbruke mindre, finne mer av maten din ute i naturen og lære om plantenes egenskaper? Vil du selv sørge for mat på bordet, klær på kroppen og tett tak? I løpet av året skal du lære grunnleggende ferdigheter for å kunne klare deg selv både inne og ute. Kunsten å bruke ville vekster til mat og medisin, høsting og konservering, fiske, og å sette snarer og feller er bare noen av temaene. Her er kjærlighet til naturen viktig, og du vil få ferdigheter i å finne gode emner i skogen, i å spå været, lage dine egne ski, økser og kniver, tursekk og kajakk. 

Et år går fort og man rekker ikke å lære alt man gjerne skulle. Vi må prioritere. Det blir opp til læreren og elevene i fellesskap å bestemme hva man vil fokusere på.

Aktuelle tema:

Du trenger ingen fokunnskaper for å være elev på denne linja. Linja passer for alle som vil forbruke mindre og være mer selvhjulpne i dagens samfunn.

Dette vil du lære

Aktuelle tema 

 • å lage fiskeredskaper
 • bruk av ville vekster til mat og medisin
 • bygging og snekring
 • å fiske
 • lage eget turutstyr
 • å overleve ute
 • om ulike materialer, fra tre til stoff
 • å bruke ulike verktøy
 • om reparasjon og vedlikehold
 • gjenbruk
 • å bygge snarer og feller
 • smiing

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du stiller med interesse og et åpent sinn.

Høstutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

På høsten, i september/oktober seiler vi avsted til Utsetøya, øst for Hitra, i selvbygde åpne trebåter. Her er det nordlys og stjernklart, og morild i sjøen til nattbading. Øya har store fine gressletter til lek og moro, om kvelden bål og sang. Det er ørn i lufta og masse spennede fisk i havet.

Alle på skolen er med. Vi samler villsauene våre, undersøker de og frakter noen hjem til slakting. 

På turen lærer du å seile råseilbåt, å kle deg godt, om villsau, kystlandskap og livet i fjæra,. Vi fisker, spiser blåskjell og krabber.

Turen varer i 5 dager.

Vinterutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Sammen drar vi på fjellet for å stå på ski. Vi leier ei hytte i nærområdet. 

Er du en erfaren skigåer eller har ikke hatt ski på beina siden du var 6 år, her er det utfordringer til alle. Vi lærer å bygge og bo i snøen, hvordan finne frem med kart og kompass, hvorfor gikk det et snøskred her. Vi går på skiturer, isfisker, bygger iglo og snøhule, lærer om dyrespor, skileik og kortspill! Opplevelsene og mulighetene er uendelige!

Turen varer i 5 dager.

Vårutfart

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Om våren drar vi igjen til Utsetøya ved Hitra for å samle villsauene våre. Nå er det kommet mange små lam. Det er varmt i lufta og grønt på trærne. Villsauen er en spesiell rase, blant annet klipper vi ikke ulla, men napper den. Så det gjør vi nå, samt at vi merker de nye lammene. Ulla tar vi med hjem, slik at du kan lage noe av den.

Så er det tid til å bade i lange lyse sommernetter, sove under open himmel, seile mer, fiske og leke. Kanskje kommer spekkhoggeren opp langs med båten på hjemturen.

Dette er avslutningsturen vi har på skolen, så alle er med.

Turen varer i 5 dager.

Ingvar Øydvin

Inspektør og lærer

Epost: adm.ingvar@fosen.fhs.no
Telefon: 73858585

Kenneth Bjørkli

Lærer Sjølberging natur

Epost: sjolberging@fosen.fhs.no

 • Vår timeplan er veldig variert, nesten ingen uker er like. 
 • Grovt kan man si at 
  • 1/3 er valgfag
  • 1/3 er fellesfag
  • 1/3 er linjefag
 • Gjennom året har vi også ulike prosjekter og skoleturer.

Vi har 

 • skolestart 20.08.18
 • høstferie, mer info kommer
 • juleferie, mer info kommer
 • påskefeie, mer info kommer
 • skoleslutt, mer info kommer

Henvend deg til skolen om du ønsker tilgang på årsplan.

Hos oss kan du velge to valgfag i løpet av skoleåret, ett på høsten og ett på våren. Hvert valgfag er 12 dager totalt. I tillegg har vi 3 kursuker gjennom skoleåret, 5-dagerskurs hvor du kan fordype deg i ulike tema. På noen av valgfagene må du betale for materialer, se priser på hvert valgfag.

Baking

Lær deg ulike teknikker for å få fram de flotteste bakverk. Og hvordan er det man lager så tynne potetlefser og flatbrød? Her blir du garantert god og det blir mange smaksprøver!

Fiske og fangst i vinterfjellet

Rypefangst med snare, og isfiske. En bor i telt, snøhule og iglo, og har fast leir på fjellet hele uka.

Friluftsliv på land og sjø

Friluftsliv etter hvilken årstid det er, alt i fra seiling til ski og snø. Gjennom valgfaget lærer du hva du kan høste i naturen av urter, emner, materialer og annet. Overnattingsturer.

Garving -og skinnarbeid

Pris: 600,-

Lær å berede og garve skinn fra grunnen. Saueskinn, geiteskinn, reinskinn og kaninskinn med ulike metoder. Avhåring av skinn som deretter garves og barkes. Til slutt kan du sy deg en skinnfell for eks

Kajakk-bygging

Pris: 2 000,-

Bygging av kajakk fra Grønnland, som består av et lett treskjelett trukket med seglduk (opprinnelig selskinn).

Keramikk

Pris: 300,-

Arbeid i leire. Vi lager mye forskjellig med mange ulike teknikker. Vi har egen ovn. Keramikk kan både være valgfag og kursuke.

Kistemaking

Pris: 200,-

Hvordan lage stor bokser og små skrin. Hvordan lage fine kanter og få kista til å henge sammen på de utroligste vis. Her lærar du også hvordan bruke treet og hvordan håndtere større maskiner.

Knivmaking

Pris: 300,-

Lag din egen kniv: design og forming av skaft, montering på blad, sying av slire, farging og dekor på slire. Knivmaking kan både være valgfag og kursuke.

Lafting

Innføring i lafting. Dette læres best ved at en gjør det: gruppa lafter et lite hus. Verktøybruk, sliping og materiallære

Matlaging

Du lærer mer om å lage god og sunn mat. Middagsretter, desserter, bakverk m.m. Dessuten en del om kosthold og ernæring, ulike råvarer og konservering. Matlaging kan være både valgfag og kursuke.

Pilefletting

Pris: 400,-

Av pil kan man lage de utroligste ting. Lær deg å lage store kurver, små kurver, opne kurver, lukkede kurver. Mulighetene er uendelige! Pilefletting kan være både valgfag og kursuke.

Plantefarging

Pris: 300,-

Farging av garn med viltvoksende planter. Lær om ulike planteslag, lagring, fargesammensetning, fiksering og lysekthet. Plantefarging kan være både valgfag og kursuke.

Praksis i naturbarnehage

Vi har en naturbarnehage på skolens område. Der er det vekt på å være ute i naturen og allsidig aktivitet hos ungene. Du får vegledning og tilbakemeldinger fra dyktige barnehagepedagoger.

Reipslaging

Lær å slå reip og tau fra grunnen. Ulike bruksområder krever ulike egenskaper i tauet. Et eldgammelt og fascinerende handverk.

Seiling

Seiling og handtering av åpne råseilbåter fra Trøndelag. Seiling, roing, tau og knuter, værkunnskap, navigering, fortøying, garnfiske m.m

Seilmaking

Vi syr seil i lin eller bomull til tradisjonelle båter, for det meste råseil. Lær beregning og utregning, tilskjæring, sying, liking, bendsling, spleising, seilteori, aerodynamikk og seilforming.

Sjømannsarbeid

Pris: 300,-

Tradisjonelt handverk med tau og seilduk. Lær å sy skipssekker og hengekøyer. Spleising, bendsling, garnbinding, fenderlaging, spesialknuter m.m.

Smiing

Pris: 300,-

Grunnleggende innføring i tradisjonell smiing. "Stålet er hardt, eg er mjuk. Det er eg som formar stålet."

Søm

Pris: 100,-

Vil du lære deg å sy en kjole? Dekorere en genser med flotte broderier? Kanskje vite hvilke sting du skal bruke for å fikse buksa di? Her kan du lære hva du vil og sy hva du vil!

Tekstilhandverk

Pris: 200,-

Grunnleggende innføring i tekstilhandverk: karding, spinning, tøving, plantefarging, enkel veving, nålebinding, strikking m.m. Fargebruk, formlære og design. Tekstil kan være både valgfag og kursuke.

Toving

Pris: 200,-

Lag hatter, luer, votter, tøfler m.m. og lær ulike tøveteknikker med ull. Fargebruk og design.

Trearbeid

Grunnleggende trehandverk og verktøybruk. Bli kjent med dette fantastiske materialet og lær tredreiing, sveip, sinking og lagging m.m. Noe formlære og design. Kan være både valgfag og kursuke.

Vikingnavigasjon

Vikingene hadde ikke GPS. De visste hvordan man fant veien over havet uten elektronikk. Her får du lære deg hvordan du kan finne fram slik vikingene gjorde.

Velkommen til skolen for handtverk, sjølberging og økologi!
Vil du lære å fange eller dyrke din egen mat? Lage ditt eget utstyr? Garve saueskinn? Smi ditt eget knivblad? Bygge en bra båt, og seile avsted? Vil du dytte verden i en mer miljøvennlig retning? Da er Fosen skolen din.

Linjer ved skolen

Fra kr 113 750,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Høstutfart
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Vinterutfart
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Vårutfart
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 750,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 750,-
(11 375,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Bestill katalogen for 2018/2019

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Xchange: Afrika-MaldiveneLedig plass

Xchange: Afrika-Maldivene

Nordhordland Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeKristen
DyrepasserLedig plass

Dyrepasser

Hallingdal Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
Økologisk småbrukLedig plass

Økologisk småbruk

Fosen folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Solidaritet Nord-SørFullt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Mat, opplevelse, reise

Risøy Folkehøyskole
Helårskurs12 t/ukeKristen
Social JusticeLedig plass

Social Justice

Jeløy Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeKristen
Seil-Surf-KiteLedig plass

Seil-Surf-Kite

Risøy Folkehøyskole
HelårskursKristen
Europa ExploreKontakt skolen

Europa Explore

Ålesund Folkehøgskole
Helårskurs32 t/ukeKristen
Global fattigdomsbekjemper - Nepal og Sri LankaVenteliste

Global fattigdomsbekjemper - Nepal og Sri Lanka

Kristiansand Folkehøyskole
Helårskurs15 t/ukeKristen
Stipendiat og lederutviklingLedig plass

Stipendiat og lederutvikling

Hadeland folkehøgskole
Stipendiatlinje12 t/ukeFrilynt
Kina RailwayKontakt skolen

Kina Railway

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen
Diplomati - MidtøstenLedig plass

Diplomati - Midtøsten

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
HelårskursFrilynt
iFUTURELedig plass

iFUTURE

Hadeland folkehøgskole
HelårskursFrilynt
PeacemakerLedig plass

Peacemaker

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeKristen
Seiling Ledig plass

Seiling

Fosen folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt
Global Village FotoLedig plass

Global Village Foto

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Helårskurs16 t/ukeKristen
Food for thought: IndiaLedig plass

Food for thought: India

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
Ecuador - Bistand og ExploreLedig plass

Ecuador - Bistand og Explore

Stavern folkehøyskole
HelårskursKristen
Backpacker GeocachingLedig plass

Backpacker Geocaching

Jæren folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt
Foto EkspedisjonLedig plass

Foto Ekspedisjon

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeKristen
Australia BackpackLedig plass

Australia Backpack

Ålesund Folkehøgskole
HelårskursKristen
Walkabout AustraliaLedig plass

Walkabout Australia

Jeløy Folkehøyskole
Helårskurs14 t/ukeKristen
Sportsfiske og miljøLedig plass

Sportsfiske og miljø

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt