Til hovedinnhold

Movement X - Modern Circus and Performing Arts

Søk på linja
Ledig plass

Tren hardt, bli sterkare, fleksibel, meir teknisk, lær deg en flikk-flakk, bli sterkare på scenen. MOVEMENT X er ei fysisk og allsidig nysirkuslinje, der du får utfordra deg på mange plan.

Movement X - den einaste nysirkuslinja i Norge!

Mange trur at sirkus berre er for dei spesielt interesserte, men det er óg like aktuelt for deg som likar f.eks parcour, turn og dansing. Vår erfaring er at elevar som ikkje har drive med dette før, blir like fascinerte og "hekta" som dei som er meir erfarne før dei kjem til Fjordane.

Kombinasjonen av å vere i god fysisk form, få kroppskontroll og det å meistre ulike sirkusdisiplinar, blir ein stor inspirasjon som ein tek med seg vidare i livet (school for life). Moderne sirkus på Fjordane er den einaste staden i Norge der ein kan drive med sirkus eit heilt skuleår på heltid - utan eksamen!

Springbrett til vidare studier i utlandet

Kvart år er det nokre elevar som går vidare med utdanninga si på sirkushøgskular i utlandet. Andre hoppar rett ut i arbeid med sirkus i ei eller anna form, og for mange blir sirkus ein spenstig hobby som dei tek med seg vidare i livet.

Utanlandstur til Europa

Kvart år reiser linja på eit spennande studiebesøk til ein sirkusskule i utlandet. Det varierar litt frå år til år kva turen går. Turen varer 7-10 dagar der vi hovudsakleg reiser med tog.

Annleis og inspirerande

Tør du å ta sjansen på å utfordre deg sjølv i å prøve ut og lære nye ferdigheiter, likar du å bruke kroppen din og samtidig presse deg sjølv litt ut i det ukjente? Søk på Movement X no!

Meir info: fjordane.fhs.no

Movement X passar for deg som er glad i vere aktiv. Forkunnskapar er ikkje nødvendig, det viktigaste er at du er motivert og engasjert.

Dette vil du lære

 • Akrobatikk: trampoline, golvakro, luftakro, cyrhjul, Teeterboard
 • Balanse: håndstående, tight wire, slack rope, einhjulssykkel, rolla-bolla.
 • Sjonglering: Ballar, kjegler, diabolo ++
 • Scenekunst: drama/teater, presentasjonar, opptredenar, forestillingsarbeid
 • Styrketrening 
 • Bevegeligheitstrening
 • Rigging

Vi tar også inn gjestelærarar periodevis for spesialisering i visse emner/disipliner

Våre forventninger til deg

Vi stiller ingen krav til forkunnskap eller tidlegare erfaring med sirkusdisiplinar, men vi forventar at du er motivert for å lære nye ting og å trene. Du bør vere over 18 år.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

For motivasjon og nye impulsar reiser sirkusklassen på ein årleg utanlandstur. Vi ønskjer å oppleve mangfaldet av sirkuskulturen som ein finn i Europa, og reiser derfor med tog innom fleire land og byar, for å gje deg så mange gode sirkus- og kulturopplevingar som mogleg. I tillegg er vi opptekne av at turen skal vere miljøvennleg, og tog er derfor det naturlege framkostmiddelet for oss.

Skuleturen er inkludert i skulepengane. Den står fast på programmet i vårsemesteret, og destinasjonane varierar frå år til år. Dette skuleåret fekk elevane mellom anna sjå den eine sirkuslæraren opptre på Cirque du Soleil i Barcelona! Turen gjekk vidare gjennom vakre Italia der vi besøkte to sirkusskular i Torino, og såg ei kjend forestilling i Milano. Vi avslutta reisa med eit opphald i København, der vi både var med Juggling Convention og besøkte sirkusskulen i byen.

Formålet med turen er i første rekke å få fagleg inspirasjon og påfyll. Vi reiser heim med ny motivasjon og lærdom, etter å ha fått møtt andre med samme interesse og eit større fagmiljø innan nysirkusverda. I tillegg til at du skal få utvikle deg fagleg, er det sjølvsagt eit viktig poeng at vi skal ha ein kjekk klassetur saman. Vi har mange fine sosiale opplevingar i lag, ser gjerne et sirkusshow eller to, og utforskar byens kultur og sjåverdigheiter.

Fjord explore

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dagar

Spennande utforskingstur i maritimt fjordmiljø. Krokepollen ligg i ei lita bortgøymd bukt, veglaus, så hit må du gå ein liten tur i skogen eller kome sjøvegen. På denne turen står sjøaktivitetar i fokus. Bading, fisking, roing og padling, segling på fjorden så du får ro i sjela eller adrenalinkick på tube bak motorbåt. Du får ete di eiga nykokte krabbe, vere med på allsong og trekkspel i ustemt harmoni ut på kvelden, flytande bålplass, sove i hengekøye, telt eller innandørs.

Surf | Yoga | Hiking - Overnattingstur, Hoddevik

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

I starten av skuleåret reiser vi på ein "bli kjent-tur" til vakre Hoddevika. Dette eineståande surfeparadiset ligg berre ein liten time i bil unna skulen vår. Alle som vil, får prøve seg på surfebrettet, noko som er ei fantastisk oppleving enten du er heilt fersk eller er meir dreven på bølgene. Dersom du er glad i å gå på tur, byr Hoddevika også på fleire flotte turopplevingar i fjella som ligg rundt. Vi tar turen opp til toppar med fantastisk panoramautsikt! Ellers kan du gle deg til mange kjekke aktivitetar ilag med resten av gjengen, og til å avslutte dagen rundt bålet på stranda.

Vintertur til Stigedalen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dager

Måltider pr dag inkludert: 4

Turen til Stigedalen er spekka med kjekke snøaktivitetar. Her er det langrennsløyper rett utanfor døra, akebakkar, grillhytte og fine forhold for mykje moro. Heile skulen er med på denne overnattingsturen, og det foregår mykje sosialt både ute og inne. Vi akar, har snø-rugby, lagar snøskulpturar, grillar, går på ski, har talentkonkurranse, quiz, spelar spel, ser på film og et god mat. 

Opplev naturkreftene på Kråkenes fyr

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 2 dagar

Måltider pr dag inkludert: 4

Kråkenes Fyr ligg vilt og vakkert til i nabokommunen Kinn, mellom Ålesund og Bergen, og inviterer til overnatting heilt ute i havgapet. Her får vi oppleve to dagar på ein av dei mest vêrharde stadane i heile Norge, kjenne salt i lufta og bølgesus i heile kroppen.

bildetekst

Martin Riedel

Lærar Movement X

Tilsett sidan 2016

Utdanning/erfaring:
Bachelorgrad «Circus and Performance Art» frå Nederland. Utøvande artist. Spesialisert på «Chinese pole», men meistrar fleire andre sirkusdisiplinar som luft-akrobatikk, einhjulssykkel, akrobatikk og «hand-to-hand». Er artist på det verdskjende sirkuset Cirque du Soleil.

Hobbyar/interesser:
Trompet, surfing, skate- og longboard. 

 

Epost: martin.riedel@fjordane.fhs.no

Naomi Bratthammar

Lærar Movement X

Tilsett sidan 2019

Utdanning:
Codarts University of Arts Rotterdam, med Bachelorgraden Circus and perfoming arts. Over dei siste åra har ho jobba både som solo artist og saman med fleire større kompani. Ho er også med-grunnleggar og fortsatt aktiv i kompania Hyldra Collective, Circanario og Frøya Collective. 

Hobbyar: Sy, strikke, lese, tur i skog og fjell,riding, danse, surfe, skate, fiske.

Epost: naomi.bratthammer@fjordane.fhs.no

 • Skulestart: 25. august
 • September: Fellesturar til Hoddevik og Krokpollen
 • Frihelg: 17.09-19.09
 • Haustferie: fom. 07.10. kl.13-16.10. (v.41)
 • Oktober: Linjetur til Kråkenes fyr
 • Oktober: Strandryddeseilas ved kysten
 • Frihelg: 12.11.-14.11.
 • Desember: Juleverkstad og "Jul i Stallen"
 • Juleferie: 16.12. kl.13 - 02.01.
 • Januar: Annerledesveke
 • Frihelg: 28.01.-29.01.
 • Februar: Fellestur til Stigedalen
 • Vinterferie: 17.02. kl.13-26.02. (v.8)
 • Mars/april: Linjeturar
 • Påskeferie: 31.03 kl.13-11.04. 
 • Avslutning: 06.05.
 • Heim:13.05.

Du må ha minst 2 valfag, men kan velge så mange som du vil. Valfaga varierer i lengde frå 1-2 timar pr. veke.

Aerobic

Ein veldig kjekk måte å komme i bedre form på! Her kan alle som vil bli med og svette litt.

Band

Bli med i skulen sitt elevband! Dersom du er musikkinteressert, eller vil lære meir om å spele eit instrument er dette valfaget for deg.

Blankvåpen

Trening i bruk av øks, sverd og skjold med meir.

Elevstyrte valfag

Mange av studentane våre er ressurssterke på område som gjer at dei kan brukast som leiarar og lærarar for andre studentar på skulen. Dette kallar vi elevstyrte valfag eller elevstyrte aktivitetar. Dette veit vi først meir om når studentane kjem til oss.

Fem på topp

Vi er omgitt av fjell som byr på mange flotte fjellturar. I løpet av hausten og våren tek vi deg med på eit utval av fine toppar.

Filmkveld

Vi viser filmar i ulike sjangrar på storskjerm ein fast kveld i veka.

Foto

Vi jobbar med motiv, bearbeiding og framkalling i tradisjonell form.

Fysisk trening

Valfag der du kan trene deg i form.

Gitar

Grunnopplæring basert på rock og visesang.

Glassarbeid

Du får lage mindre ting av glass som f.eks smykker og pyntegjenstandar. Glasset blir smelta i omnar og er eit populært materiale å jobbe med.

Hest

For deg som ikkje har Hest som linjefag. Er midt i blinken for deg om du går på Vikingliv til dømes.

Klatring

Her lærer du å klatre i ein innandørs klatrevegg, som ligg i nærleiken av skulen.

Kunst

For deg som ikkje har kunst som linjefag. Her får du prøve deg i ulike kunstsjangrar som teikning, keramikk, glassarbeid og maling.

Lokale lag og organisasjonar

Finn du ut at du vil vere med i ein lokal organisasjon utafor skulen, hjelper vi deg med å skaffe deg "innpass". Du finn mykje informasjon om lokale lag og organisasjonar på denne adressa www.eidaportalen.no

Musikal og scenekunst

Dersom du går med ein songar, dansar eller skodespelar i magen er dette valfaget for deg! Du får prøvd deg på litt av det Musikallinja er innom. Her er det plass til alle som er glad i musikk!

PR

Her kan du vere med på å jobbe med skulen sitt PR-arbeid, gjennom film og sosiale medier.

Prosjekthest

For deg med eigen hest som vil ha litt ekstra hjelp. Her er det hesten som står i fokus i valfaget. Det kan vere innriding, innkøyring, lasting, longering, handtering fra bakken osb.

Salmaker

Du får opplæring i arbeid med lær, du kan for eksempel sy din egen grime, belte, hundehalsbånd. Du kan også reparere ditt eget utstyr.

Sirkus

Eit fysisk valfag, der du får prøve mange forskjellige sirkusdisiplinar. Her får du mellom anna trent koordinasjon, reaksjonsevne, balanse og styrke.

Sprangriding

For deg som går på hestelinjen og vil jobbe litt mer med sprangridningen, i første omgang de som har egen hest med seg, men vi prøver og å gjøre det mulig for de som bruker skulehest.

Strikking

Aldri tatt i eit par pinnar før, eller er du avansert strikkeguru? Dette er timen de treffast og utfører mirakel med pinnar og garn, samtidig som det er veldig sosialt.

Styrketrening

Dette valfaget er supert å få med seg uansett kva linje du går på! Det er godt for alle å få styrka muskulaturen i kroppen.

Surfing i Hoddevika

Surfeparadiset Hoddevik ligg i samme kommune som Fjordane, og er berre ein liten biltur unna. Du får testa ut surfebrettet, uavhengig om du er heilt fersk eller har erfaring frå før.

Svømming/bading

25 m basseng til disposisjon for div. aktivitetar og avsluttande badstue.

Teater

Improvisasjon, teatersport, standup og lage ditt eige skodespel er noko av det du får vere med på her.

Tømmekjøring

Her får du jobba hesten frå bakken både ved å tømmelongere og gjere ulike dressurøvingar. Du kan vere med uavhengig av kva forkunnskap du har.

Volleyball

Er hovudsakleg i idrettshall med volleyballnett, men har også moglegheit for beachvolley om det er eigna vêr og interesse for det.

Voltige

Turning på hesteryggen.

Yoga

Kom i kontakt med både kropp og sinn, gjennom yoga. Her jobbar du med øvingar som gjer deg smidigare samtidig som du finn din indre ro.

Årbok

Her skal du vere med å lage ei "minnebok" for kullet ditt som alle elvane kan ta med seg når skuleåret er slutt.

Fjordane har ei heilt unik samansetning av linjer. Friluftsliv er ei reise gjennom årstidene, Movement X er den einaste i landet, Vikingliv har eige langhus og Musikal er lokale og internasjonale. Vi er størst på hest med to allsidige hestelinjer, Kunst/foto/glas/reise freistar mange og Bu og fritid er tilpassa deg.

Linjer ved skulen

Les mer om skolen

Fra kr 116 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Fjord explore
 • Studietur: Surf | Yoga | Hiking - Overnattingstur, Hoddevik
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Vintertur til Stigedalen
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Opplev naturkreftene på Kråkenes fyr
  • Mat (4 måltider per dag)
 • Studietur: Europa - Movement X
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 116 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 116 000,-
(11 600,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Trampoline, tight wire, trapez, tissue, teeterboard, sjongleringsutstyr, diablo 

Søk på linjaMeir om skulenSkulen si nettside

Dette seier tidlegare elevar

Tore Skjøtskift

"Folkehøgskule æ en bra måte å få livet igang på"

Tore Skjøtskift
Ingrid Elise Aarstad

"Jeg syntes det er veldig fint at skolen kan tilpasses mine behov, at jeg får muligheten til å kombinere flere linjer og utforske de ulike tilbudene på skolen. Sammen med valgfaga gir det meg veldig varierte dager, der jeg alltid lærer noe nytt."

Ingrid Elise Aarstad
Jinan Boukraa

"Sirkus gjør livet mer spennende!"

Frå bloggen

- Folkehøgskolen ble for meg et springbrett til videre utdanning

Sigrid har alltid vært interessert i hest. Folkehøgskoleåret ga henne likevel mye ny kunnskap, og ble veien inn til videre utdanning. Nå er hun snart ...

Les meir på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som liknar denne

Expression

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Kontakt skulen
Heilårskurs16 t/ukeKristen