Til hovedinnhold
Ledig plass

Scenekunst er en litt annerledes teaterlinje, for deg som ønsker å utvide ideen om hva teater er. Studietur til Japan!

Du vil få innsikt i alt fra performance, installasjon, dans og bevegelse, til monologer og større sceniske teaterproduksjoner. 

Vi starter året med å reaktivere fantasien og øver oss på å droppe hemninger gjennom lek og improvisasjon. Forestillingsevne og kreativitet spiller en viktig rolle i arbeidet med å utvikle karakterer og scener.

Kreativitet

Når vi skal lage forestilling starter vi noen ganger med skrevet tekst, andre ganger med musikk, scenografi, eller et spennende sted ute i naturen som vi vil utforske.

Vi bruker kostymer, sminke, skaper karakterer og leker oss i nye univers.

Vi finner rom, både ute og inne, og utforsker og jobber frem scener på stedet.

Devising er en arbeidsform vi bruker mye. Det ligger et håndverk i begrepet som innebærer at man lager teater fra bunnen av.  Noen ganger har vi en mer klassiske tilnærming der vi starter med manus, jobber med rollearbeid og skuespillerteknikk. Uansett arbeidsmetode mister vi aldri den lekende tilnærmingen til materialet av syne.

Vi jobber kontinuerlig med å skape et ensemble som skal bli skikkelig trygge på hverandre, og slik vil du gradvis tørre å utfordre deg selv

Inspirasjon

Vi kobler oss opp mot scenekunstfeltet i Bergen og får møte performancekunstnere, skuespillere og dra på festivaler som Meteor, Oktoberdans og Fringe-festivalen.

Sammen gjør vi hverandre gode, støtter hverandre og pusher hverandre til å få ut ubrukt potensiale. Vi lar oss inspirere av hverandre. Ler og gråter sammen, og får venner for livet.

Du vil få eksperimentere med ulike fysiske og estetiske uttrykksformer innenfor teaterfeltet, og lære å finne ditt eget personlige uttrykk i samspill med andre.

Dette vil du lære

Du vil få innsikt i alt fra performance, stedsspesifkt teater, fysisk utrykk dans og bevegelse, til monologer og større sceniske teaterproduksjoner.

Du vil få jobbe med alle element i en teaterproduksjon som sminke, kostyme, scenografi, lys og PR.

 • Performance
 • Stedsspesifikt teater
 • Fysisk uttrykk
 • Dans/bevegelse
 • Improvisasjon
 • Skuespillerteknikk og monologer
 • Stemmebruk

Våre forventninger til deg

 • Du er villig til å bruke deg selv aktivt i timene
 • Du deltar med åpent sinn i samarbeid og utprøving
 • Du finner mot og nysgjerrighet til å gå inn i det ukjente i deg selv, både mentalt og fysisk

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 5-7 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Bli med på Scenekunst på turné!

Etter å ha jobbet mye med en forestilling er det fint å få vist den flere ganger. Hovedproduksjonen tas med på turné i vårsemesteret. 

Turnéen planlegges og bookes av elevene i fellesskap. Forestillingene blir vist både på folkehøgskoler og andre scener. 

Vi kan love deg mye slit og jobbing, men også store opplevelser. Dette er en enestående sjanse til å reise på en skikkelig teaterturné.

Linn Kathrin Taklo

Lærer

Hun er utdannet musikklærer med mastergrad i dramapedagogikk ved HVL, og har bakgrunn som musikk- og dramapedagog både i vanlig skole og ved ulike teaterskoler i Bergen.

Epost: linn.kathrin.taklo@fanafolk.no
Telefon: 93013550

Elisabet Dale

Lærer

Elisabet er linjeleder på teaterlinja. Hun er utdannet lærer med master i dramapedagogikk fra Høgskolen i Bergen og har jobbet på Fana folkehøgskule som dramalærer siden 2008.

I tillegg til teater brenner Elisabet for miljø og bærekraft. I løpet av skoleåret har hun flere valgfag og fellesprosjekt med dette som tema.

Epost: elisabet@fanafolk.no
Telefon: 95284881

Roseane dos Reis

Lærer

Roseane er lærer på teaterlinja. Hun er utdannet profesjonell skuespiller fra Jacques Lecoq-skolen i Italia og universitetet i Saõ Paulo med fagene språk og litteratur. Hun har gså master i dramapedagogikk. I tillegg til å være lærer på Fana jobber Ane som sykehusklovn og driver sitt eget teaterkompani.

Epost: roseane@fanafolk.no
Telefon: 40431461

Skoledagen

Skoledagen starter klokken 08:30 og slutter klokken 15. I løpet av uka har du

 • Linjefag
 • Valgfag
 • Fellesfag
  • Morgensamling
  • Livsmestring
  • Fellestimer
  • Kom i form
  • Utsyn
 • Husmøte og korridormøter
 • Romvask og renhold på internatet 
 • Kjøkkentjeneste

Kveldene

På folkehøgskolen fortsetter det med aktiviteter utover ettermiddagen og kvelden

 • Sosiale aktiviteter
 • Treningstilbud
 • Valgfag

Helgene

 • Lørdagsseminar
 • Kveldsaktiviteter

Skolestart og ferier

 • Første skoledag  28. august 2022
 • Høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie

Fellesopplegg og turer

 • Felles bli-kjent-tur en av de første ukene
 • Familiedag hvor familie og venner kan komme på besøk og se hva du driver med

Opplev Bergen sammen

 • Omvisning i Bergen
 • Konsertbesøk i Grieghallen
 • Teaterforestilling på Den Nasjonale Scene
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger blant mer enn 30 ulike valgfag.

Det er fire perioder med valgfag i løpet av året, og i hver periode velger du to fag (5 timer). Du velger nye fag i hver valgfagsperiode.

Våre mest populære valgfag er skating, bueskyting, filmsmaking og DIY-valgfagene. Nye fag kommer til hvert eneste år.

Arkitektur

Smakebiter fra arkitekturens verden. Vi ser på arkitekturpsykologi, byplanlegging, konstruksjon, og hemmelige hytter. Vi bygger enkle modeller, lager ideskisser og lignende.

Baking

Er du glad i å bake? Bli med på baking, og du får lære hva som skal til for at bakverk skal bli vellykket-hver gang. Det bakes brød, rundstykker og boller under instruksjon av dyktige kjøkkenansatte.

Ballspill

Det spilles volleyball, fotball, innebandy, basketball og andre ballspill. Tilbudet varierer gjennom året. Du kan selvsagt trene mer på de ulike spillene i gymsalen på ettermiddag og kveldstid.

Bueskyting

Vi tilbyr også (som eneste folkehøgskole?) bueskyting, både som valgfag og som fritidsaktivitet. Elevene får grundig generell innføring i bueskyting, og lærer spesielt å skyte instinktivt.

Cigar box slide guitar

På dette valgfaget lærer du å bygge din egen 3-strengede cigar box slide guitar og spille simple blues licks. Gitaren blir akustisk/elektrisk med mulighet for tilslutning til forsterker.

Effektsminke

Lær å legge sminkeeffekter til film, foto, teater, og private sammenhenger. Du får innføring i teknikker for å lage katastrofe (kutt, sår, brudd og skuddskader), aldring, barter og koteletter osv.

En hyllest til albumet

Er du sugen på helhet i musikkalbum? Å høre på hele album og vite historien bak? Diskutere sjanger, innspillingsteknikk, musikkhistorie, etc.? Da er «En hyllest til albumet» valgfaget for deg.

Filmsmaking

Er du en av de som er oppgitt over folk som prater under filmer, men samtidig er lei av at folk hele tiden skal gå hjem rett etter en film på kino? Velkommen til filmsmaking!

Frirommet

Vi har lyst til å lage debatter som vi alle blir litt klokere av. I stedet for å kåre tapere og vinnere skaper vi debattform hvor det er rom for tvil og undring, og hvor målet er at vi skal lære noe.

Improteater

Å kunne improvisere er fint å kunne, både i livet og på scenen. Vi leker med forskjellige metoder innenfor teaterimprovisasjon. Du blir bedre kjent med deg selv og venner.

Improvisasjon med musikk

Improvisasjon i musikk handler om å slippe seg løs, ha det gøy og teste ut nye ting. Dette valgfaget gir en innføring i improvisasjon.

Japansk språk og kultur

Liker du animasjon og manga? Eller er du interessert i den tradisjonelle kulturen, f.eks. te-seremoni, wabisabi-filosofi eller origami?

Julegaveverksted

I dette valgfaget lager vi enkle ting for hånd som dere kan beholde selv eller gi bort som julegave. Vi kommer til å kombinere ulike teknikker fra de andre valgfagene.

Kanopadling

Du får lære de mest grunnleggende padleteknikkene. Vi drar på kanoturer i den flotte skjærgården ved skolen. Fokus på sikkerhet, teknikk og kosen med å være i kano ute på sjøen.

Kickboxing

Treningen er i fokus og det er åpent for absolutt alle. Å kunne utøve en slik sport gir kroppsbeherskelse og god fysisk form.

Klipp og lim

Ved hjelp av papir, papp og lim lager vi flotte gavekort, konvolutter, gaveesker, «scrapbook» plakater til rommet ditt med mer. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Kreativ skriving

Skriveverkstedet gir deg et trygt sted hvor du kan utforske språket og lære mer om hvordan du lager gode tekster.

Litterært pusterom

Bøker er best når de deles. På delt leseopplevelse har vi høytlesning av noveller og dikt. Underveis tar vi små stopp og snakker om det vi har lest.

Longboard

På Longboard-valgfag er det fokus på å bygge grunnleggende ferdigheter og teknikker på brettet. Du lærer å bruke korrekt push-teknikk, svinge, bremse og justering.

Makramé

Valgfaget passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring med dette fra før. Materialkostnader må påregnes, men du kommer langt med et nøste tråd.

Menneskerettigheter - en innføring

Her går vi gjennom ulike typer av menneskerettigheter, historien bak menneskerettighetene og vi ser nærmere på hvordan det arbeides med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt.

Musikkvideo

Med musikkvideoens gullalder sikter vi oss inn på tiden mellom slutten av nitti-tallet og et halvt tiår inn i millenniumskiftet.

Nært og godt

Høsten er tid for sanking, og gjennom dette valgfaget får du bli bedre kjent med nærområdet vårt, og bli bevisst hvilke naturressurser vi har rundt oss.

Planter og sånn

Lær alt du trenger for å pynte din kommende hybel med masse planter! Vi sår frø, tar avleggere, potter om og rotdeler stueplanter. Vi lager terrarium og undervannshager og lignende.

Preloved

Vi finner gamle skatter: alt fra klær til stoler, bord, hyller og vaser. Så fikser vi, flikker, syr om, gir et strøk maling, og vipps så blir gammelt til nytt, og verdt å elske igjen.

Redesign

Gamle klær blir til nye! Finn gamle skatter og gjør dem om til nye, flotte kreasjoner.

Skateboard

På valgfaget Skateboard er det fokus på grunnleggende teknikk og mye praktisk kjøring. Valgfaget passer både for begynnere og øvet.

Strikk

Valgfaget passer både for nybegynnere og for de med erfaring. Du bestemmer selv hva du skal strikke. Du vil også kunne få mange ideer og oppskrifter av lærer om ønskelig.

Ut på tur

Hver uke legger vi ut på korte turer i skolens nærområde og vi avslutter med å bestige et av de 7 fjellene som omkranser Bergen.

Yoga

Du får innføring i grunnleggende klassisk yoga gjennom solhilsen , yoga stillinger, pusteteknikker, mindfullness (meditasjon) og avspenning. Yoga har mange helsefordeler og faget passer for alle.

Økosmart

I dette valgfaget lager vi enkle ting som sparer miljøet og som trygt kan brukes om og om igjen. Strikk f.eks dine egne kluter som ikke slipper ut mikroplast i vask.

Fana folkehøgskule ligger i vakre omgivelser rett sør for Bergen sentrum.

Skolen er frilynt og legger stor vekt på kreative fag og sosialt fellesskap.

Hos oss finner du roen du trenger for å jobbe kreativt og impulsene du trenger for å komme  videre.

Hjertelig velkommen til Bergen og Fana folkehøgskule.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 116 900,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Reiseforsikring på studietur
 • Studietur: Teaterforestilling ut på turné
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 116 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 116 900,-
(11 690,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur Teaterforestilling ut på turné (2 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Skolen er stengt i feriene og elevene må (ofte motvillig) reise hjem. Avreisen før ferier skjer etter lunsj. Skolen åpner dagen før første skoledag etter feriene.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Blackbox som er klasserom og øvingsrom
 • Scene med lyd og lys
 • Teatersminke og sminkerom
 • Kulisser, kostymer og rekvisitter
 • Samling av Commedia dell’ arte og nøytrale skinnmasker
 • Sentrale bøker innen teater-og skuespillerteknikk som elevene kan låne for selvstudier og fordypning.
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eivor Myklebust

Eg hadde ei forventning då eg søkte på Fana. Eg skulle stå på ein scene og slik var det. Eg klødde i fingrane etter å lære om teater, sjå teateroppsetjingar og ikkje minst spele teater!

Eivor Myklebust
Mia Martiniussen Mæland

Teaterlinja gjør meg tryggere på meg selv som person. Samtidig som skolen gir meg mange nye venner.

Mia Martiniussen Mæland
Sigrid Heggenes Anuglen

Teaterlinja på Fana passer både for de som er ute etter å lære mye og satse og for de som bare ønsker å drive med teater dette året fordi de synst det er gøy.

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Musikk, dans, drama

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Teater 2.klasse

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Teater

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

KRUTT scenekunst

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Musikal West End

Fjordane folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Nordiska Teaterskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeFrilynt

Musikkteater fordypning sang

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Musikkteater

Romerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs20 t/ukeFrilynt

Drag - Kings, Queens og Queers

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Skuespiller

Solbakken folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs42 t/ukeFrilynt

Eventlinja

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Scene Studio Turnè

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen