Til hovedinnhold
Ledig plass

Analog fotografi er tilbake for fullt - vi har absolutt alt du trenger for å kaste deg ut i det: Profesjonelt kamerautstyr, godt utstyrte mørkerom og høy faglig kompetanse.

 Fotolinja på Fana er blant de få stedene hvor du kan fordype deg i analog fotografering.

Faglig innhold

Vi legger stor vekt på høy faglig kompetanse, både hos egne lærerkrefter og gjestelærere utenfra. Alle elever får individuell veiledning når de skal lære seg nye teknikker og fotografiske håndverk.

Variert undervisning

På linjen Klassisk fotografi lærer du mye om analog fotografering. Undervisningen veksler mellom teoretisk innføring og inspirasjon, praktisk opplæring hvor du lærer å bruke utstyret og prosjektjobbing. I perioder jobber vi også med digitalfoto.

Fana Folkehøgskule holder til i Bergen. Byen har gode film- og fotografimiljøer, gallerier, eksklusive fotobutikker og unike muligheter for gatefotografering.

Inspirerende studieturer

Studieturene går til kulturbyene Berlin og Venezia - reisemål med helt spesielt fotografisk potensiale.

Formålet med studieturene er å gi deg påfyll og finne inspirasjon til dine egne bilder.

Åpen for alle

Hos oss får alle individull veiledning på sitt eget nivå. Du trenger ingen forkunnskaper for å starte på linjen. Hvis du allerede har jobbet en del med analogt foto og fremkalling, så har vi utstyret og kompetansen som tar deg et skritt videre.

Nybegynner eller viderekommen? Her skal alle få jobbe på sitt nivå. Du får individuell veiledning og mulighet til å eksperimentere og tilegne deg teknikker og nye fotografiske håndverk.

Dette vil du lære

 • Analog fotografi
  • Fotografering
  • Fototeknikk
  • Fremkall dine egne bilder i mørkerommet
  • Se dine ferdige bilder komme til syne i "badet"
 • Digitalt fotografi
  • Fang øyeblikket
  • Redigering i Photoshop
 • Lær om kjente fotografer og filmskapere
 • Prøv deg fram
  • Gatefotografi ("Street-photography")
  • Portrett
  • Landskap og stilleben
 • Egne utstillinger både på skolen og på Café Opera i Bergen
 • BIFF - Filmfestival i Bergen
 • Workshop

Våre forventninger til deg

Det viktigste er at du er innstilt på å lære og å være aktiv i og med faget. Teori og praksis går hånd i hånd. Du vil bli kjent med store fotografer og filmskapere, samt lære om fotografiets historie. Du får jobbe noe med film, men det meste av tiden går til fotografi.  Det gjelder å fange de magiske øyeblikkene der vi til enhver tid befinner oss!

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: En ukes tid

Måltider pr dag inkludert: 2

Klassisk fotografi reiser på studietur til Venezia og Berlin

Fotografilinjen drar på to studieturer i løpet av skoleåret, begge på rundt en uke. På studieturen henter vi inspirasjon og tar bilder som vi fremkaller i mørkerommet når vi kommer hjem.

Berlin om høsten

Berlin er en metropol som har det aller meste: en unik spennende historie, attraktivt storbyliv, kulturliv, gallerier og ikke minst, gode motiver uansett i hvilken retning du snur kamera.

Vi bruker tiden godt og er stort sett på farten fra tidlig morgen til sent på kvelden, som vi avslutter med et godt felles måltid på et av byens store utvalg av ulike typer restauranter.

Venezia om våren

Fantastiske, eventyrlige Venezia er reisemålet vårt i vårsemesteret. Å reise til denne byen er på mange måter som en reise flere hundreår tilbake i tiden. Ingen biler, ingen støyende lyder eller neonskilt.

Du vandrer rundt i de smale gatene, mellom de ubeskrivelig vakre bygningene, over de utallige broene. Kanskje møter du en syngende gatefeier rundt neste hjørnet. Og – ja, det er steindyrt reise med gondol på kanalene, men helt gratis å fotografere dem.

Vi har dessuten kontakt med en norsk guide som tar oss med på en uforglemmelig dagstur ut i selve lagunen med sine unike øyer og bygninger.

Knut-Inge Johnsen

Lærer

Knut-Inge er linjeleder på Fotografi-linja. Optimal livsfølelse både som eneboer i det kjemikalie-dunstene mørkerommmet og som sosialt dyr sammen med familie og venner – med livets mange og store spørsmål stadig surrende rundt i hodet. Utdanning: Lektor, med teologi og historie m.m. Diverse fotografiske workshops.

Epost: knutinge@fanafolk.no

Skoledagen starter klokken 9 og slutter klokken 15, men i folkehøgskolen er det slik at aktivitetene fortsetter utover ettermiddagen og kvelden.

Her er noe av det du møter i løpet av en uke:

 • Linjefag
 • Mange ulike valgfag
 • Fellesfag
  • Morgensamling
  • Fellestimer
  • Kom i form
  • Husmøte og korridormøter
  • Heimestell (vask på internatet) 
  • Kjøkkentjeneste
 • Lørdagsseminar
 • Massevis av kveldsaktiviteter
 • Fire gode måltider hver dag
Last ned timeplan som pdf ↓
 • Skolestart  25.08.2019
 • Felles fjelltur en av de første ukene
 • Stort felles teaterprosjekt i høstsemesteret
 • Høstfest/familiedag
 • Linjeuker
 • Høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie
 • Studieturer - høst og/eller vår 
 • Fellesprosjekt i vårsemesteret
 • Vårfestival
 • Seiltur med Statsraad Lehmkuhl (frivillig tur)
 • Avslutning medio mai 2020

Du velger blant mer enn 30 ulike valgfag. Det er fire perioder med valgfag i løpet av året.

Har du et drømmevalgfag? Si det til oss, så blir kanskje «ditt fag» et nytt valgfag på skolen.

I tillegg til de ordinære valgfagene myldrer det av elevstyrte grupper som har sine egne valgfag

Baking

Er du glad i å bake? Bli med på baking, og du får lære hva som skal til for at bakverk skal bli vellykket-hver gang. Det bakes kaker, rundstykker og boller under instruksjon av dyktige kjøkkenansatte.

Ballspill

Det spilles volleyball, fotball, innebandy, basketball og andre ballspill. Tilbudet varierer gjennom året. Du kan selvsagt trene mer på de ulike spillene i gymsalen på ettermiddag og kveldstid.

Bokbinding

Du vil lære å binde bøker for hånd. Bøker som tåler mye, japansk teknikk, foldebøker mm. Du kan velge å lage bøker med blanke ark, eller med innhold som bilder og dikt.

Bueskyting

Vi tilbyr også (som eneste folkehøgskole?) bueskyting, både som valgfag og som fritidsaktivitet. Elevene får grundig generell innføring i bueskyting, og lærer spesielt å skyte instinktivt ("Instincti

Cardio Energy

Få kjennskap til hvordan du kan forbedre både styrke og kondisjon. Dette er timer der du virkelig får pulsen opp og får trent hele kroppen. Trening til sprek, fengende musikk sammen med andre elever.

Den kalde krigen

Den kalde krigen var en nervepirrende ideologikamp mellom øst og vest - mellom kommunisme og kapitalisme. Vi begynner i 1945, og valgfaget avsluttes når vi er kommet fram til 1991.

Effektsminke

Lær å legge sminkeeffekter til film, foto, teater, og private sammenhenger. Du får innføring i teknikker for å lage katastrofe (kutt, sår, brudd og skuddskader), aldring, barter og koteletter, kjønn,

Filosofi

Filosofi kan være en fin pustepause fra den nære og noen ganger tette hverdagen på en folkehøgskole. Filosofien stiller de store spørsmålene, noen ganger om de små ting og andre ganger om de store.

Fotografi og mørkerom

Lær deg å fotografere på gamlemåten med analogt kamera, film og framkalling av svart-hvittbilder i mørkerom. Du lærer grunntrekkene ved fotografering og hvordan komponere gode bilder.

Fra blues til Bono

Bli kjent med ny, gammel musikk. Et spennende dykk ned i musikkhistorien.

Gitarspill

Å lære seg noen grep på gitar kan være starten på noe stort, eller det kan bli med litt klimpring her og der. Vi tilbyr kurs for både nybegynnere, og for dem som kan litt fra før.

Kanopadling

Du får lære de mest grunnleggende padleteknikkene. Vi drar på kanoturer i den flotte skjærgården ved skolen. Fokus på sikkerhet, teknikk og kosen med å være i kano ute på sjøen.

Klatring

Grunnopplæring i teknikker for klatring i innendørs klatrevegg. Kan også bli muligheter for klatring utendørs. For de mest ivrige og erfarne er det mulig å ta Brattkort. Høydeskrekk ingen hindring!

Kunstverksted

I dette valgfaget undersøker vi hvordan forskjellige billedkunstnere arbeider, og hvilke tema de er opptatt av. Hver gang har vi en kunstner som inspirasjon og lager en egen tolkning.

Longboard

På Longboard-valgfag er det fokus på å bygge grunnleggende ferdigheter og teknikker på brettet. Du lærer å bruke korrekt push-teknikk, svinge, bremse og justéring.

Menneskerettigheter - en innføring

Her går vi gjennom ulike typer av menneskerettigheter, historien bak menneskerettighetene og vi ser nærmere på hvordan det arbeides med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt.

Monolog og auditionteknikk

Du får en fordypning i skuespillerteknikk med fokus på fremvisning av en monolog. Du velger teksten selv, og får individuell oppfølging og coaching.

Musikkvideoens gullalder

Med musikkvideoens gullalder sikter vi oss inn på tiden mellom slutten av nitti-tallet og et halvt tiår inn i millenniumskiftet.

Plastic fantastic

Først vil vi se litt på plastens innvirkning på samfunnet i dag. Hvilken nytte har plast og hvilke negative konsekvenser ser vi at plast har fått både for natur og mennesker? Hva kan gjøres?

Playbackteater

Playbackteater skapes i et unikt samarbeid med publikum. Alle mennesker bærer på historier og minner,-og teaterforestillingen blir improvisert frem på bakgrunn av disse. Ord,bevegelse, dialog, musikk.

Positiv psykologi

Lær å bruke psykologisk tenkning i hverdagslivet. Du vil gjennom øvinger og teori kunne bli mer bevisst din rolle i samspillet med andre. Nyttig i en folkehøgskolehverdag.

Redesign

Gamle klær blir til nye! Finn gamle skatter og gjør dem om til nye, flotte kreasjoner.

Skateboard

På valgfaget Skateboard er det fokus på grunnleggende teknikk og mye praktisk kjøring. Valgfaget passer både for begynnere og øvet.

Teatersport og improvisasjon

Med varierte øvelser improviserer vi fram scener der du og dine medspillere bestemmer dramaturgien. Det er mange morsomme øvelser, og man trenger ikke være "god" på scenen. Mye moro!

Ut på tur

Bli med å bryne deg på den mektige Vestlandsnaturen.

Fana folkehøgskule i Bergen, ligger i vakre omgivelser rett sør for Bergen sentrum. Skolen er frilynt og har stor vekt på kreative fag. Er du nysgjerrig på livet, verden, mennesker og deg selv? Hjertelig velkommen til Bergen og Fana.

Linjer ved skolen

Fra kr 113 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Depositum rom/nøkkel
 • Studietur: Berlin og Venezia
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 113 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 113 500,-
(11 350,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

Skolen er svært velutstyrt: 

 • 3 mørkerom - et til filmfremkalling og to til å lage papirbilder, med i alt åtte solide forstørrelsesapparat.
 • Studio med studiolys og blitzlamper
 • 3 profesjonelle Hasselblad-kamera
 • Stort utvalg helmanuelle, analoge speilreflekskamera.(Nikon, Canon, Pentax, Olympus).
 • Diverse stativ.
 • Stort utvalg av Holga- kamera.  Elevene for ett til odel og eie.
 • Film/bilde-skanner
 • Rikholdig boksamling om og med fotografi.

Dette utstyret må du stille med selv

Elevene trenger ikke ha med eget kamera, men dersom du har liggende et "gammeldags" analogt speilrefleks-kamera, så ta det med!

Søk på linjenMer om skolen

Dette sier tidligere elever

Vilde Werner

Jeg har nesten ikke ord for hvor fantastisk dette året har vært og er for meg. Alt fra lærere, medelever og det sosiale – til skoleområdet, turene og prosjektene. Det er så mye å gjøre og finne på, og man har alltid noen å gjøre det med.

Fra bloggen

Nei, folkehøgskole er ikke et pauseår!

Ungdom trenger et sted å utforske sitt eget potensial uten å bli vurdert. Vi trenger folkehøgskolene, mener Kaja Wiik.

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Foto Sør-Amerika

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Foto Video Animasjon

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Foto Villmark - Island/USA

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Foto din stil - Paris og USA

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Naturfoto

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten analogt

Lofoten folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Foto - New York

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

FotoVideo

Rønningen folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs18 t/ukeKristen

Fotosafari

Jæren folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs12 t/ukeFrilynt