Til hovedinnhold
Fullt

Analog foto er tilbake for fullt - vi har alt du trenger for å kaste deg ut i det: Profesjonelt kamerautstyr, godt utstyrte mørkerom og høy faglig kompetanse. Bruk kreativiteten og lær analog foto.

Mange av de største fotografene sverger til analog foto prosesser på grunn av den unike kvaliteten på fotografiene. 

 Fana folkehøgskule kan du kan fordype deg i analog fotografering og mørkeromsarbeid.

Variert undervisning

Undervisningen veksler mellom teoretisk innføring og inspirasjon, praktisk opplæring i bruk av utstyret og prosjektjobbing frem mot utstillinger.

Skolen ligger i Bergen, og byen har et godt film- og fotomiljø med mange gallerier, fotobutikker og muligheter for gatefotografering.

To studieturer

Linja har to studieturer som gir faglig inspirasjon og påfyll. Linja drar på fotoreise til Roma, hvor du både opplever byen på egen hånd i tillegg til det faglige opplegget. Den andre turen går til den internasjonale fotofestivalen Nordic Light.

Faglig innhold

Vi legger stor vekt på høy faglig kompetanse hos egne lærerkrefter og gjestelærere.

Du får individuell veiledning og lærer både nye teknikker og fotografisk håndtverk.

Riktig utstyr

Skolen har en rekke profesjonelle kamera, blant annet Hasselblad-kameraer

Mørkerom og fremkalling

Det er ingen krav om forkunnskaper, men det ein fordel at du har grunnleggende kunnskap om fotografering og har fotografert litt tidligere. Alle elever får invididuell veiledning på sitt eget nivå.

Dette vil du lære

 • Analog fotografi
  • Fotografering
  • Fototeknikk
  • Fremkall dine egne bilder i mørkerommet
  • Avanserte mørkeromsteknikker
   • Split-filtrering
   • Dodge & Burn
   • Selektiv bleking
   • Toning
  • Ferdigstilling og innramming av fotografi til utstilling
 • Lær om kjente fotografer og filmskapere
 • Sjangre vi er innom
  • Portrett
  • Gatefotografi 
  • Landskap og stilleben
 • BIFF - Filmfestival i Bergen
 • Bedriftsbesøk og eksterne foredragsholdere

Våre forventninger til deg

Det viktigste er at du er innstilt på å lære og være aktiv i faget.

Teori og praksis går hånd i hånd, og det legges opp til mye individuelt arbeid med veiledning underveis.

I perioder forventer vi at du jobber selvstendig i mørkerommet på kveldstid og i helger, for eksempel i forbindelse med prosjekter og forberedelse til utstillinger.

Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Studietur: Fotoreise til Roma

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Fotoklassen reiser til Roma for å studere de store klassikerne; maleriene – skulpturene – Det Sixtinske Kapell – Fontana Di Trevi – Pantheon – Colosseum – maten – kulturen – menneskene. Roma er en kompakt og levende by, en blanding av det moderne og det historiske – med det meste innen gangavstand!

Studieturen kombinerer et faglig opplegg med frihet til å oppleve byen på egen hånd.

Roma er en av Europas mest spennende byer å besøke for alle som er interessert i fotografering, kunst, kultur og historie. Her får du oppleve både europeisk storbyliv, spennende historie og et svært mangfoldig og levende kulturliv.

Fotografering i Roma

På turen jobber elevene med hver sitt fotoprosjekt – det kan være gatefotografi, reportasje, arkitektur, portretter, eller andre ting. Filmene fremkalles og jobbes videre med når vi kommer hjem. Kanskje resulterer det i en utstilling?

Elevene har ellers alltid med seg kameraet når de går rundt i byen. Du vet aldri når «the decisive moment»  – det perfekte øyeblikk – dukker opp.

Vi har også noe som vi kaller «dagens fotografiske oppmerksomhet». Dette er et tema eller motiv som du skal være ekstra på utkikk etter denne dagen.

Roma om våren

Roma er en by som har det aller meste: en helt unik spennende historie, attraktivt storbyliv, kulturliv, gallerier og ikke minst, gode motiver uansett i hvilken retning du vender kamera.

Vi besøker steder som Fontana di Trevi, Colosseum, Vatikanstaten, L'antica Pizzeria da Michele, Spansketrappen, Pantheon, og mange flere.

Studietur: Nordic Light

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: ca 5 dager

Måltider pr dag inkludert: 1

Besøk på fotofestival

Nordic Light i Kristiansund får vi unike og lærerike opplevelser gjennom flere dager med faglig program, foredrag med sterke historier, unike kunstopplevelser, mingling med fotobransjen og møter med store fotografer. 

Om Nordic Light Festival

Nordic Light Festival er Norges største fotofestival. Festivalen varer i fem dager og har rundt 50 ulike arrangementer i form av profesjonelle utstillinger, foredrag, fotorelaterte aktiviteter, artist talks, debatter og workshops. Hovedvekten ligger i samtidsfotografiet, men rundt dette inviteres det også dokumentarfotografer, motefotografer, festivalfotografer og andre kunstnere.

Faglig program

Hver dag tilbyr festivalen varierte fotofaglige foredrag, samtaler, debatter og kunnskapsdeling på tvers av sjangre og praksis. Her får du muligheten til å møte en større del av den nasjonale og internasjonale bransjen – mennesker som du ikke ser eller møter i hverdagen.

Konserter og performance

Det blir intimkonsert, danseforestillinger og perfomances. I tillegg fylles festivalområdet med musikk av utvalgte DJs.

nordiclightfestival.no

Obligatorisk: Nei

Pris: 6 000

Varighet: 5 dager

SEILSKUTEEVENTYR

Er du lysten på et aldri så lite seilskuteeventyr? På seiltur med Statsraad Lehmkuhl er det vi som driver skuta på strekningen over Nordsjøen. Vi står til rors, holder utkikk og heiser seil. Om du våger kan du også bli med opp i toppen av mastene!

Den fem dager lange seilturen frem og tilbake over Nordsjøen er et ekstratilbud og en fin mulighet til å få en smak av sjømannslivet. Ettersom turen er frivillig er den ikke dekket av skolepengene. Vi har også et godt opplegg på skolen for de som ikke er med på reisen. Eilturen koster 5500 kroner og er ikke dekket av skolepengene. Påmeldingen til turen skjer først etter at skoleåret er i gang, så du trenger ikke bestemme deg riktig ennå.

LIVET OMBORD

Vi bor, jobber, spiser og sover sammen – i det hele tatt lever vi tett inntil hverandre den tiden vi er ombord. Hengekøyene henger ganske tett , nærmest så tett at det kan oppstår en dominoeffekt når man snur seg i køya. Samtidig sier mange at de aldri har sovet så godt som i hengekøyene ombord i Statsraad Lehmkuhl.  

Så lenge vi er til sjøs deltar du i ett av tre rullerende vaktlag som ivaretar alle funksjonene ombord. Du er på vakt i fire timer, har fri i åtte timer, og så mønstrer du på igjen sammen med resten av vaktlaget. Det å stå i utkikken om natten og se oljeplattformene gli forbi kan være ganske så stemningsfullt.

Å reise på en slik seiltur sammen er en minnerik og fantastisk opplevelse.

Andreas Eikeseth Nygjerd

Lærer

Andreas har jobbet som profesjonell fotograf. Han er utdannet portrettfotograf hos fotografmester Hans Jørgen Brun i Bergen (2010-2014), og har drevet sitt eget studio på Sandane i Nordfjord til 2019.

Han er høyt premiert i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Bildene hans har vært utstilt flere steder i Norge og er publisert i en rekke land.

Epost: andreas@fanafolk.no
Telefon: 92846278
Nettside
Instagram: @aenfotografi

Skoledagen

Skoledagen starter klokken 08:30 og slutter klokken 15. I løpet av uka har du

 • Linjefag
 • Valgfag
 • Fellesfag
  • Morgensamling
  • Livsmestring
  • Fellestimer
  • Kom i form
  • Utsyn
 • Husmøte og korridormøter
 • Romvask og renhold på internatet 
 • Kjøkkentjeneste

Kveldene

På folkehøgskolen fortsetter det med aktiviteter utover ettermiddagen og kvelden

 • Sosiale aktiviteter
 • Treningstilbud
 • Valgfag

Helgene

 • Lørdagsseminar
 • Kveldsaktiviteter

Skolestart og ferier

 • Første skoledag  28. august 2022
 • Høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie

Fellesopplegg og turer

 • Felles bli-kjent-tur en av de første ukene
 • Familiedag hvor familie og venner kan komme på besøk og se hva du driver med

Opplev Bergen sammen

 • Omvisning i Bergen
 • Konsertbesøk i Grieghallen
 • Teaterforestilling på Den Nasjonale Scene
Last ned årsplan som pdf ↓

Du velger blant mer enn 30 ulike valgfag.

Det er fire perioder med valgfag i løpet av året, og i hver periode velger du to fag (5 timer). Du velger nye fag i hver valgfagsperiode.

Våre mest populære valgfag er skating, bueskyting, filmsmaking og DIY-valgfagene. Nye fag kommer til hvert eneste år.

Arkitektur

Smakebiter fra arkitekturens verden. Vi ser på arkitekturpsykologi, byplanlegging, konstruksjon, og hemmelige hytter. Vi bygger enkle modeller, lager ideskisser og lignende.

Baking

Er du glad i å bake? Bli med på baking, og du får lære hva som skal til for at bakverk skal bli vellykket-hver gang. Det bakes brød, rundstykker og boller under instruksjon av dyktige kjøkkenansatte.

Ballspill

Det spilles volleyball, fotball, innebandy, basketball og andre ballspill. Tilbudet varierer gjennom året. Du kan selvsagt trene mer på de ulike spillene i gymsalen på ettermiddag og kveldstid.

Bueskyting

Vi tilbyr også (som eneste folkehøgskole?) bueskyting, både som valgfag og som fritidsaktivitet. Elevene får grundig generell innføring i bueskyting, og lærer spesielt å skyte instinktivt.

Cigar box slide guitar

På dette valgfaget lærer du å bygge din egen 3-strengede cigar box slide guitar og spille simple blues licks. Gitaren blir akustisk/elektrisk med mulighet for tilslutning til forsterker.

Effektsminke

Lær å legge sminkeeffekter til film, foto, teater, og private sammenhenger. Du får innføring i teknikker for å lage katastrofe (kutt, sår, brudd og skuddskader), aldring, barter og koteletter osv.

En hyllest til albumet

Er du sugen på helhet i musikkalbum? Å høre på hele album og vite historien bak? Diskutere sjanger, innspillingsteknikk, musikkhistorie, etc.? Da er «En hyllest til albumet» valgfaget for deg.

Filmsmaking

Er du en av de som er oppgitt over folk som prater under filmer, men samtidig er lei av at folk hele tiden skal gå hjem rett etter en film på kino? Velkommen til filmsmaking!

Frirommet

Vi har lyst til å lage debatter som vi alle blir litt klokere av. I stedet for å kåre tapere og vinnere skaper vi debattform hvor det er rom for tvil og undring, og hvor målet er at vi skal lære noe.

Improteater

Å kunne improvisere er fint å kunne, både i livet og på scenen. Vi leker med forskjellige metoder innenfor teaterimprovisasjon. Du blir bedre kjent med deg selv og venner.

Improvisasjon med musikk

Improvisasjon i musikk handler om å slippe seg løs, ha det gøy og teste ut nye ting. Dette valgfaget gir en innføring i improvisasjon.

Japansk språk og kultur

Liker du animasjon og manga? Eller er du interessert i den tradisjonelle kulturen, f.eks. te-seremoni, wabisabi-filosofi eller origami?

Julegaveverksted

I dette valgfaget lager vi enkle ting for hånd som dere kan beholde selv eller gi bort som julegave. Vi kommer til å kombinere ulike teknikker fra de andre valgfagene.

Kanopadling

Du får lære de mest grunnleggende padleteknikkene. Vi drar på kanoturer i den flotte skjærgården ved skolen. Fokus på sikkerhet, teknikk og kosen med å være i kano ute på sjøen.

Kickboxing

Treningen er i fokus og det er åpent for absolutt alle. Å kunne utøve en slik sport gir kroppsbeherskelse og god fysisk form.

Klipp og lim

Ved hjelp av papir, papp og lim lager vi flotte gavekort, konvolutter, gaveesker, «scrapbook» plakater til rommet ditt med mer. Her er det kun fantasien som setter grenser.

Kreativ skriving

Skriveverkstedet gir deg et trygt sted hvor du kan utforske språket og lære mer om hvordan du lager gode tekster.

Litterært pusterom

Bøker er best når de deles. På delt leseopplevelse har vi høytlesning av noveller og dikt. Underveis tar vi små stopp og snakker om det vi har lest.

Longboard

På Longboard-valgfag er det fokus på å bygge grunnleggende ferdigheter og teknikker på brettet. Du lærer å bruke korrekt push-teknikk, svinge, bremse og justering.

Makramé

Valgfaget passer både for nybegynnere og de som har litt erfaring med dette fra før. Materialkostnader må påregnes, men du kommer langt med et nøste tråd.

Menneskerettigheter - en innføring

Her går vi gjennom ulike typer av menneskerettigheter, historien bak menneskerettighetene og vi ser nærmere på hvordan det arbeides med menneskerettigheter nasjonalt og internasjonalt.

Musikkvideo

Med musikkvideoens gullalder sikter vi oss inn på tiden mellom slutten av nitti-tallet og et halvt tiår inn i millenniumskiftet.

Nært og godt

Høsten er tid for sanking, og gjennom dette valgfaget får du bli bedre kjent med nærområdet vårt, og bli bevisst hvilke naturressurser vi har rundt oss.

Planter og sånn

Lær alt du trenger for å pynte din kommende hybel med masse planter! Vi sår frø, tar avleggere, potter om og rotdeler stueplanter. Vi lager terrarium og undervannshager og lignende.

Preloved

Vi finner gamle skatter: alt fra klær til stoler, bord, hyller og vaser. Så fikser vi, flikker, syr om, gir et strøk maling, og vipps så blir gammelt til nytt, og verdt å elske igjen.

Redesign

Gamle klær blir til nye! Finn gamle skatter og gjør dem om til nye, flotte kreasjoner.

Skateboard

På valgfaget Skateboard er det fokus på grunnleggende teknikk og mye praktisk kjøring. Valgfaget passer både for begynnere og øvet.

Strikk

Valgfaget passer både for nybegynnere og for de med erfaring. Du bestemmer selv hva du skal strikke. Du vil også kunne få mange ideer og oppskrifter av lærer om ønskelig.

Ut på tur

Hver uke legger vi ut på korte turer i skolens nærområde og vi avslutter med å bestige et av de 7 fjellene som omkranser Bergen.

Yoga

Du får innføring i grunnleggende klassisk yoga gjennom solhilsen , yoga stillinger, pusteteknikker, mindfullness (meditasjon) og avspenning. Yoga har mange helsefordeler og faget passer for alle.

Økosmart

I dette valgfaget lager vi enkle ting som sparer miljøet og som trygt kan brukes om og om igjen. Strikk f.eks dine egne kluter som ikke slipper ut mikroplast i vask.

Fana folkehøgskule ligger i vakre omgivelser rett sør for Bergen sentrum.

Skolen er frilynt og legger stor vekt på kreative fag og sosialt fellesskap.

Hos oss finner du roen du trenger for å jobbe kreativt og impulsene du trenger for å komme  videre.

Hjertelig velkommen til Bergen og Fana folkehøgskule.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 123 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Fotomateriell (film og fotopapir)
 • Kjemikalier til fremkalling
 • Holga kamera
 • Bad på gangen
 • Reiseforsikring på studietur
 • Studietur: Fotoreise til Roma
  • Mat (2 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Nordic Light
  • Mat (1 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 123 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 123 500,-
(12 350,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Noen ekstra måltider på studietur Fotoreise til Roma (2 måltider per dag er inkludert)
 • Noen ekstra måltider på studietur Nordic Light (1 måltider per dag er inkludert)
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Skolen er stengt i feriene og elevene må (ofte motvillig) reise hjem. Avreisen før ferier skjer etter lunsj. Skolen åpner dagen før første skoledag etter feriene.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

 • 3 mørkerom - et til filmfremkalling og to til å lage papirbilder, med i alt ti solide forstørrelsesapparat
 • Studiolys og blitzlamper
 • 3 profesjonelle Hasselblad-kamera
 • Storformatkamera fra 1878
 • Kamerastativ
 • Holga- kamera
 • Film/bilde-skanner
 • Rikholdig boksamling om og med fotografi

Dette utstyret må du stille med selv

Du må ha et analogt systemkamera. Spør oss gjerne om tips til kjøp.

Hvis du ikke har kamera ved skolestart, så kan du leie kamera av skolen for en billig penge inntil du får skaffet deg eget kamera.

Mer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Iver Noem

Mye av tiden min går med til å jobbe ut og gjennomføre tanker og ideer jeg har hatt lenge. Mange av dem har jeg aldri fått startet på og på folkehøgskolen får jeg testet ut mange forskjellige uttrykksformer.

Iver Noem
Malene Ipsen

Grunnen til at jeg søkte på klassisk fotografi var fordi jeg alltid har likt å ta bilder og fordi jeg hadde lyst til å lære hvordan bilder ble til før i tiden. Jeg stortrives på linja.

Malene Ipsen
Vilde Werner

Jeg har nesten ikke ord for hvor fantastisk dette året har vært og er for meg. Alt fra lærere, medelever og det sosiale, til skoleområdet, turene og prosjektene. Det er så mye å gjøre og finne på, og man har alltid noen å gjøre det med.

Fra bloggen

Alt du ikke tør å spørre om før du begynner på folkehøgskole

Hvordan er det å ha mensen på fjelltur? Og hva gjør jeg om jeg har en dårlig dag på folkehøgskole? Her får du svarene!

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Foto - fashion og kunst

Skjeberg Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Foto Lofoten

Lofoten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Villmark

Alta folkehøgskole
Kontakt skolen
HelårskursKristen

Foto - Norge på langs

Lundheim folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Foto/Opplevelser

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Film & Foto

Voss folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Analog foto

Lofoten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Retrofoto — analog og studio

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

FotoVideo

Rønningen folkehøgskole
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt