Til hovedinnhold
Få ledige plasser

Fjell- og skogsturer, bål og matlaging, kano og kajakk, brevandring, toppturer, ski, alpint, kystfriluftsliv og rovdyr. Opplev Trysil, Jotunheimen, Jämtland, Femundsmarka, Lofoten og Sørlandet.

Vil du lære å ta vare på deg selv i naturen? Vil du ta utfordringer og sove i telt og lavvo? Vil du lage mat på stormkjøkken, og nyte varmen rundt bålet

På Friluftsliv får du oppleve bre­vand­ring, kano­eks­pe­di­sjon, garn- og stangfiske, snowboard/alpint/telemarkski i Trysil, topp­tu­rer og Femunds­marka på ski.  Vi har egen utstyrs­pakke til ele­vene, og du får sesong­kort i Try­sil.

Du får mye god naturkunnskap, lærer å omgås andre og får fellesopplevelser som gir grobunn for godt vennskap.

Studieturer 

Med Friluftsliv drar du på mange turer, både kortere og lengre. Vi overnatter mye utendørs med telt og lavvo, eller tar inn på hytter. Her er en oversikt:

Hva lærer du på Elverum folkehøgskole?

Formålet med folkehøgskole er «danning», eller personlig utvikling. Gjennom skoleåret får du utfordre deg selv, samarbeide med andre og delta aktivt i fellesskapet.

Les mer om danning og kompetansen du får på folkehøgskole på vår hjemmeside

Hjemmeside: Friluftsliv

Du trenger ikke å ha årelang friluftslivserfaring for å søke Friluftsliv. Men du må være villig til å utfordre deg selv, spesielt i forhold til vær, vind og adrenalin.

Dette vil du lære

 • Fjellvandring, fjellfiske
 • Kanoekspedisjon
 • Overnatting i lavvo, telt, koier, gapahuk og snøhule
 • Ulike båltyper
 • Matlaging på bål, stormkjøkken, varmrøyking, kokegrop
 • Turer på ski
 • Isfiske og fiske med garn/stang
 • Havkajakk
 • Kiting
 • Brevandring
 • Juving
 • Bærekraft
 • Foto m drone og viltkamera
 • GPS, kart og kompass
 • Rovdyr, sporing, levesett
 • Allemannsretten

Når skoleåret er over står du godt rustet for turer på egenhånd.

Våre forventninger til deg

 • Stå-på-vilje
 • Vilje til å utfordre deg selv
 • Ønske om å prøve noe nytt
 • Ønske om å samarbeide med andre
 • Oppdagelseslyst
 • Utmarksinteresse

   

Studietur: Apriltur til fra fjell til fjære

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi avslutter året med en god vårtur. Opplev lyse kvelder og lange, gode dager på ski med pulk i den norske fjellheimen. Denne turen gjør vi på Hardangervidda. På vei til Sørlandet hvor havkajakken venter, stopper vi på Evje for noen artide opplevelser hos Troll Aktiv. Turen avsluttes i skjærgården rundt Kristiansand. Her drar vi på strandhogg med havkajakk og lærer sjølredning og padleteknikk. Ute blandt holmer og skjær, hvor vi nyter kystfriluftslivet, er det naturlig å bli bedre kjent med områdets flora og fauna.

Studietur: Femunden på ski

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

En ukes ekspedisjon med ski og pulk gjennom Femundsmarka nasjonalpark. Turen går igjennom et vakkert alpint landskap øst i Norge. 

Studietur: Jotunheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi går innover det fantastiske fjell-landskapet, slår leir og prøver fjellfiskelykken. I dette høyfjellslandskapet lærer du om de unike tilpasningene plante og dyrelivet har måtte gjøre for å trives i alpine strøk. Vi overnatter i solide fjelltelt og lager mat på stormkjøkken.  Det blir brevandring og topptur på Glittertind, norges nest høyeste fjell.

Studietur: Kanoekspedisjon i Rogens Naturreservat

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi padler i Rogens naturreservat på svensk side av Femundsmarka. Med oss på turen har vi Trond Strømdahl, kjent fra utallige turer med Lars Monsen, og flere NRK produksjoner. Vi tar med hagle og jakter litt småvilt i marka også. 

Studietur: Snowkitecamp på Femunden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Du får kite på norges nest største innsjø, og vi overnatter i tømmerhytter.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

I tillegg til alle linjeturene, har vi en felles tur til Glitterheim i Jotunheimen andre skoleuka. Her går vi på toppturer, samles i peisestua på kveldene, spiser tradisjonsmat og blir raskt bedre kjent.

Per Kjelland

Lærer

Bak­grunn fra all­menn­læ­rer­ut­dan­ning, idrett og musikkon­ser­va­to­riet. Skue­spil­ler­ ved Hed­mark Tea­ter, Teater Innandet m.m. Musi­ker, kom­po­nist og kor­di­ri­gent. Årelang erfaring med friluftsliv, jakt, fiske og uten­dørs­ak­ti­vi­tet.

Epost: per@elverumfhs.no
Telefon: 95798585

Vår timeplan justeres hvert år. 

Last ned timeplan som pdf ↓

Eksempelkalender for en fotoelev i høstsemesteret. Elever på andre linjer har den samme kalenderen, men med andre linjeaktiviteter i linjeukene og reiseperiodene.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår, og du velger fag for ett semester av gangen. På den måten får du prøvd mer, og kan fordype deg i forskjellige fag før og etter jul.

Du har minst 55 timer valgfag pr. semester, men kan velge så mange du orker og får plass til på timeplanen.

Aksjonsforskning

Du får være med å skape tiltak som gjør skolen mer bærekraftig.

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet. Les mer om valgfag på hjemmesiden vå

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt, vanligvis skogsfugljakt, elgjakt, rypejakt og rådyrjakt og du får innføring i våpenhåndtering. Vi avslutter valgfaget med å tilberede en viltmiddag.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kompis

KOMPIS er for deg som vil hjelpe unge enslige flyktninger gjennom felles aktiviteter – både på og utenfor skolen. Du blir kurset av Røde Kors i god integrering, og får førstehjelpskurs.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Langrenn

Skiglede står i fokus. Du får innføring i teknikkene diagonalgang og skøyting. Du lærer om ski, utstyr og preparing av ski for både glid og feste. Vi bruker Elverums fantastiske løypenettet.

Manus

Sang­teks­ter, dikt, kåse­rier, pro­lo­ger, even­tyr, noveller, stuntpoesi for å nevne noe. Du er den aktive skri­ben­ten!

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Mørkerom

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med sort/hvitt-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Pilates

Pilates er styrketrening og bevegelighetstrening. Metoden fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet med et utvalg gode øvelser ved hjelp av konsentrasjon og kontroll. Metoden er også kalt "contrology".

Revy

Liker du å underholde andre - gjerne utenfor komfortsonen? Få andre til å dra på smilebåndet eller gi dem en god latter? Dele ut noen magiske øyeblikk som krydrer alles hverdag? Da er Revy for deg!

Selvberging

Vi sår, høster, sylter og safter gjennom skoleåret. I tillegg baker vi, parterer girs og foredler mat til bruk på skolen på forskjellige måter.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lager fine gaver.

Styrkeløft

Her trener du på de tre øvelsene i idretten styrkeløft: knebøy, benkpress og markløft. Faget ender opp i en styrkeløftkonkurranse i lokalene til Brumunddal atletklubb.

Styrketrening

Generell styrketrening i gruppe der du bruker din egen kropp til å trene de viktigste muskelgruppene. Du blir veiledet og pushet til du ikke orker mer - og så må du ta ti repetisjoner til...!

Teater

Gjennom morsomme teater- og improvisasjonsøvelser skal vi trene opp samspill, kreativitet og konsentrasjon, som skal gjøre oss bedre rustet til vår avsluttende teateroppsetning.

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å ta opp og redigere film gjen­nom opp­ga­ver og pro­sjek­ter der vi leker med kamera og klipping.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Zumba

Fitness danseklasse. Enkle trinn til latinamerikanske rytmer som gir både god stemning og masse energi. Timen vil inneholde ulike dansestiler som bl.a merengue, cumbia, salsa og reggaeton.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

På Elverum folkehøgskole velger du én av våre ni forskjellige linjer. Vi har over 30 valgfag hvert år, og du plukker de fagene du vil utforske eller videreutvikle deg i. Resultatet er et utfordrende år – som du deler med 130 andre!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 128 840,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Norsk Sangbok
 • Reiseforsikring (på skolens reiser)
 • Studietur: Glitterheim
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Apriltur til fra fjell til fjære
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Femunden på ski
 • Studietur: Jotunheimen
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Kanoekspedisjon i Rogens Naturreservat
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Snowkitecamp på Femunden
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 840,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 840,-
(12 884,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Telt, lavvo
 • Pulk
 • Kartmappe
 • Kompass
 • Stormkjøkken
 • Snøspade
 • Teleskop
 • Viltkameraer
 • Øks

Dette utstyret må du stille med selv

 • Ryggsekk 80-100 liter
 • Dagstursekk
 • Termos
 • Drikkeflaske
 • Fjellstøvler
 • Varm sovepose
 • Liggeunderlag
 • Fjellski
 • Kniv
 • Kikkert
 • Hodelykt
 • Turbekledning
 • Ullundertøy
 • Snowboard/alpinski

Bruk Torget på finn.no dersom du mangler noe utstyr. Det er smart å ha et par fjellski med stålkanter – gjerne brukt.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg ville være så normal som mulig på folkehøgskolen. Det ga enorm mestringsfølelse!

Ane Verpe Myrene er født med CP og vant til et liv med tilrettelegging. På folkehøgskolen ville hun følge undervisningen som alle andre. Det har ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv/X-Sport

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Aktiv Hverdag - Botrening

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs29 t/ukeKristen

Andreårselev

Alta folkehøgskole
Ledig plass
StipendiatlinjeKristen

Håndverk & Friluftsliv

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

100% Jakt

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sport & Friluft

Lundheim folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Data & Friluftsliv

Voss folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursFrilynt

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

X-Sports - Europa

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Multisport psykologi

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Norgespakken - et eventyr

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Reiseliv - Natur - Kroatia, Island

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt