Til hovedinnhold

Fjell- og skogsturer, bål og matlaging, kano og kajakk, brevandring, toppturer, ski, brett, kite og kyst. Opplev Chamonix, Trysil, Jotunheimen, Femundsmarka, Finnskogen, Vestlandet og mye mer.

Du blir med på «alt» det norske friluftslivet har å by på. Vi drar på mange dags- og overnattingsturer, men også lengre ekspedisjoner i flere nasjonalparker.

Du lærer å beherske værforholdene og årstidene. Vi sover i telt, snøhule, hytter, hengekøye og under åpen himmel – i skog, på fjell og ved vann.

Gjennom året får du gå fotturer i all slags terreng, fiske i elver, vann og hav, gå skiturer med pulk og telt, stå på brett/ski i Trysil, kite, padle kano i Femundsmarka og kajakk mellom små øyperler på Vestlandet.

Skolen ligger inntil Sagtjernet – en fiskerik innsjø – og Glomma. Rena-elva, som er en av Norges beste fiskeelver ligger 35 min fra skolen. Trysil, med Norges største skisenter er 50 minutter unna.

Friluftsliv passer for deg som vil oppleve naturen og kose deg ute til alle årstider. Linja er for alle som ønsker nye impulser, nye venner og nye verdifulle ferdigheter i møte med Norsk natur.

Dette vil du lære

Temaer gjennom året

 • Fjellvandring
 • Kanoturer
 • Overnatting i telt, lavvo, koier, gapahuk og snøhule
 • Matlaging på bål, stormkjøkken og varmrøyking
 • Skiturer
 • Fiske og isfiske
 • Kiting
 • Brevandring
 • Havkajakk
 • Bjørn, ulv, gaupe og jerv
 • Gps, kart og kompass
 • Bærekraft
 • Sporløs ferdsel
 • Allemannsretten

Når skoleåret er over står du godt rustet for turer på egenhånd.

Våre forventninger til deg

 • Stå-på-vilje
 • Vilje til å utfordre deg selv
 • Ønske om å prøve noe nytt
 • Ønske om å samarbeide med andre
 • Oppdagelseslyst
 • Utmarksinteresse

Studietur: Chamonix

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Du blir med til Chamonix, ved foten av Frankrikes høyeste fjell Mont Blanc. Chamonix er en av verdens mest kjente skidestinasjoner og hvert år trekkes både skibomser og internasjonale topputøver hit. Her setter vi ski- og brettferdighetene på prøve i bakker for alle nivåer – med utsikt som kan ta pusten fra de fleste.

Studietur: Jotunheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Du blir med på brevandring på Smørstabbreen ved inngangen til Sognefjellet. Vi møter resten av skolen på turisthytta Glitterheim, og går topptur på Glittertind – Norges nest høyeste fjell 2452 m.o.h.

På vei til Glitterheim går vi innover det fantastiske fjell-landskapet, slår leir og prøver fjellfiskelykken. I dette høyfjellslandskapet lærer du om de unike tilpasningene plante og dyrelivet har måtte gjøre for å trives i alpine strøk. Vi overnatter i solide fjelltelt og lager mat på stormkjøkken.

Studietur: Femundsmarka - vinter

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I vintersesongen pakker vi sekk og pulk, spenner våre ski og legger i vei inn i Femundsmarka. Her ligger et nydelig vinterlandskap klart til å utfordres og nytes. Du blir med på gode dagsmarsjer og overnatting i telt, samt matlaging på stormkjøkken. Vi tar med isbor og pilkestikke. Femundsmarka er kjent for gode ørret og røyevann. Underveis går vi topptur og får oppleve nydelig utsikt over store deler av Femundsmarka.

Studietur: Finnskogen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi padler på Kynna-vassdraget, en spennende padleev gjennom relativt uberørt landskap. Området er preget av et innholdsrikt dyreliv, med både bever, elg og flere av rovdyra våre.

Studietur: Hedmarksvidda

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi vandrer langs Rondane-stien og bruker DNTs selvbetjeningshytter – et fantastisk overnattingstilbud på tur. Du får prøve deg som turleder og må navigere og gjøre gode veivalg.

Studietur: Snowkitecamp på Femunden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I februar reiser vi på kitecamp til Elgå ved Femunden nasjonalpark. Her ligger Norges tredje største innsjø – som er islagt! Vi rigger opp kitene, øver kitekontroll og jobber oss videre til frikjøring og suser over den enorme snødekte flaten med fjell på alle kanter – en helt spesielt følelse. Etter lange dager på isen er det godt å komme inn i varme tømmerkoier med vedfyring.

Studietur: Vestlandet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Du avslutter turopplevelsene med en tur til Vestland fylke. Øyriket Solund ytterst i Sognefjorden betegnes som et av Norges fineste kajakksdestinasjoner. Her får du kurs i havkajakk og våtkort. På Litle Færøyna får du god innføring i kystkultur og bærekraftig utnyttelse av naturressursene.

Femundsmarka - høst

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Du blir med inn i et eldorado for kanopadling med gode padleøkter, korte bæredistanser og spennende landskap i grensetraktene mellom Norge og Sverige. Vi har med fiskestang og telt. Her er det både ørret, røye, abbor og harr som vi kan jakte. Forholdene ligger til rette for strålende naturopplevelser. Ingenting er som å lene seg inn til en furustamme, se ut over et vakkert vann, og bli god og varm rundt et skikkelig bål.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

I tillegg til alle linjeturene, har vi en felles bli-kjent-tur tur til Glitterheim i Jotunheimen andre skoleuka. Her går vi på toppturer, samles i peisestua på kveldene, spiser god mat og blir raskt bedre kjent.

Per Kjelland

Lærer

Bak­grunn fra all­menn­læ­rer­ut­dan­ning, idrett og musikkon­ser­va­to­riet. Skue­spil­ler­ ved Hed­mark Tea­ter, Teater Innandet m.m. Musi­ker, kom­po­nist og kor­di­ri­gent. Årelang erfaring med friluftsliv, jakt, fiske og uten­dørs­ak­ti­vi­tet.

Epost: per@elverumfhs.no
Telefon: 95798585

Slik kan en «vanlig uke» se ut:

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleåret

Skoleåret starter siste helg i august og varer til midten av mai. Det er undervisning seks dager i uken, og enkelte søndager. Vi har høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

«Vanlige» uker

Uker med linjefag, valgfag, fellesfag og sosialt program.

Se eksempeltimeplan til nedlasting over.

Linjeuker, 7 uker i året

All aktivitet er i linja. Ofte studieturer eller større prosjekter.

Temauker, 2 uker i året

Brukes til fellesprosjekter hvor elevene blandes i nye grupper og jobber sammen.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår. Du kan ha forskjellige fag før og etter jul.

Du må velge fag som totalt gir deg minst 55 timer valgfag pr. semester. Det betyr at du må ha ca. 5 timer valgfag i uka, men du kan selvsagt ha flere. Fagene varierer i lengde.

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Bærekraft og Aksjonsforskning

Du blir med på stunts og prosjekter for å sette fokus på viktige miljøsaker. Du får endre skolens rutiner, lære om bærekraft og miljø og du blir med på å formidle denne kunnskapen til din medelever.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet. Les mer om valgfag på hjemmesiden vå

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt, vanligvis skogsfugljakt, elgjakt, rypejakt og rådyrjakt og du får innføring i våpenhåndtering. Vi avslutter valgfaget med å tilberede en viltmiddag.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kompis

KOMPIS er for deg som vil hjelpe unge enslige flyktninger gjennom felles aktiviteter – både på og utenfor skolen. Du blir kurset av Røde Kors i god integrering, og får førstehjelpskurs.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Langrenn

Skiglede står i fokus. Du får innføring i teknikkene diagonalgang og skøyting. Du lærer om ski, utstyr og preparing av ski for både glid og feste. Vi bruker Elverums fantastiske løypenettet.

Manus

Sang­teks­ter, dikt, kåse­rier, pro­lo­ger, even­tyr, noveller, stuntpoesi for å nevne noe. Du er den aktive skri­ben­ten!

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Mørkerom

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med sort/hvitt-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Pilates

Pilates er styrketrening og bevegelighetstrening. Metoden fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet med et utvalg gode øvelser ved hjelp av konsentrasjon og kontroll. Metoden er også kalt "contrology".

Revy

Liker du å underholde andre - gjerne utenfor komfortsonen? Få andre til å dra på smilebåndet eller gi dem en god latter? Dele ut noen magiske øyeblikk som krydrer alles hverdag? Da er Revy for deg!

Selvberging

Vi sår, høster, sylter og safter gjennom skoleåret. I tillegg baker vi, parterer girs og foredler mat til bruk på skolen på forskjellige måter.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lager fine gaver.

Styrkeløft

Her trener du på de tre øvelsene i idretten styrkeløft: knebøy, benkpress og markløft. Faget ender opp i en styrkeløftkonkurranse i lokalene til Brumunddal atletklubb.

Styrketrening

Generell styrketrening i gruppe der du bruker din egen kropp til å trene de viktigste muskelgruppene. Du blir veiledet og pushet til du ikke orker mer - og så må du ta ti repetisjoner til...!

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å ta opp og redigere film gjen­nom opp­ga­ver og pro­sjek­ter der vi leker med kamera og klipping.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Zumba

Fitness danseklasse. Enkle trinn til latinamerikanske rytmer som gir både god stemning og masse energi. Timen vil inneholde ulike dansestiler som bl.a merengue, cumbia, salsa og reggaeton.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

På Elverum folkehøgskole kan du velge mellom ni linjer og mer enn 30 valgfag!

Skolen ligger 1,5 time fra Oslo, og du møter nye mennesker fra hele Norge – og hele verden.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 901,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Norsk Sangbok
 • Reiseforsikring (på skolens reiser)
 • Studietur: Felles bli-kjent-tur til Jotunheimen
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Chamonix
 • Studietur: Jotunheimen
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Femundsmarka - vinter
 • Studietur: Finnskogen
 • Studietur: Hedmarksvidda
 • Studietur: Snowkitecamp på Femunden
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Vestlandet
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Femundsmarka - høst
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 901,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 901,-
(12 990,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
På Elverum folkehøgskole er alt inkludert i prisen. Du må ikke betale ekstra for studieturer, mat på reise, felles skoletur osv.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Telt, lavvo
 • Pulk
 • Kartmappe
 • Kompass
 • Stormkjøkken
 • Snøspade
 • Viltkameraer
 • Øks

Dette utstyret må du stille med selv

 • Ryggsekk 80-100 liter
 • Dagstursekk
 • Termos
 • Drikkeflaske
 • Fjellstøvler
 • Varm sovepose
 • Liggeunderlag
 • Fjellski
 • Kniv
 • Kikkert
 • Hodelykt
 • Turbekledning
 • Ullundertøy
 • Snowboard/alpinski

Bruk Torget på finn.no dersom du mangler noe utstyr. Det er smart å ha et par fjellski med stålkanter – gjerne brukt.

Ta kontakt dersom du har spesielle behov. Sammen finner vi ut hva vi kan tilby deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Keston Cornwall

Jeg har lært å gå på ski, bygge ulike bål, sove ute på vinteren uten telt i gapahuk og snøhule og å lage god mat utendørs med få ingredienser.

Keston Cornwall
Oscar Abrahamsen

Det viktigste jeg har lært er at man må ha en god innstilling til turen man skal på. Det er viktig i forhold til hvordan humøret på gruppen blir.

Oscar Abrahamsen
Kai Galvan

Det beste jeg har lært er å koke opp vann og ha i en varmeflaske i soveposen når det er minus 20 grader. 100% verdt det.

Fra bloggen

- Jeg ville være så normal som mulig på folkehøgskolen. Det ga enorm mestringsfølelse!

Ane Verpe Myrene er født med CP og vant til et liv med tilrettelegging. På folkehøgskolen ville hun følge undervisningen som alle andre. Det har ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv

Harstad Folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv / Utforsk Norge

Nordfjord folkehøgskule
HelårskursKristen

FRILUFTSLIV, BACKPACKING og EKSTREMSPORT

Hardanger Folkehøgskule
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Noreg

Sogndal folkehøgskule
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Sjølberging

Fosen Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Helårskurs15 t/ukeKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen

Multisport

Sunnmøre Folkehøgskule
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv Vill Vest - Sør-Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Natur & Action

Evje Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Adventure - Kilimanjaro

Valdres folkehøgskole
HelårskursKristen