Til hovedinnhold
Ledig plass

Fjell- og skogsturer, bål og matlaging, kano og kajakk, brevandring, toppturer, ski, alpint, kystfriluftsliv og rovdyr. Opplev Trysil, Jotunheimen, Jämtland, Femundsmarka, Lofoten og Vestlandet.

Vil du lære å ta vare på deg selv i naturen? Vil du ta utfordringer og sove i telt og lavvo? Vil du lage mat på stormkjøkken, og nyte varmen rundt bålet? 

På Friluftsliv får du oppleve bre­vand­ring, kano­eks­pe­di­sjon, snowboard/alpint/telemarkski i Trysil, topp­tu­rer og Femunds­marka på ski. Vil du lære om de fire store rovdyra våre? Elverumsskogen rommer bjørn, ulv, gaupe og jerv, og vil bli viet ekstra oppmerksomhet. Vi har egen utstyrs­pakke til ele­vene, og du får sesong­kort i Try­sil.

Du får mye god naturkunnskap, lærer å omgås andre og får fellesopplevelser som gir grobunn for godt vennskap.

Studieturer 

Med Friluftsliv drar du på mange turer, både kortere og lengre. Vi overnatter mye utendørs med telt og lavvo, eller tar inn på hytter. Her er en oversikt:

Les mer om studieturene på vår hjemmeside

Se bildegallerier

 Utstyr 

Du utsty­res i skole­året med telt, storm­kjøk­ken, øks, snø­spade, kom­pass og kart­mappe. Av eget utstyr tren­ger du en stor sekk, varm sove­pose, hodelykt, kniv,  egnet tøy til årstidene, kikkert, tur– eller fjell­ski og snow­board eller alpinski/twin-tip.

Du trenger ikke å ha årelang friluftslivserfaring for å søke Friluftsliv. Men du må være villig til å utfordre deg selv, spesielt i forhold til vær, vind og adrenalin.

Dette vil du lære

 • Fjellvandring, fjellfiske
 • Kanoekspedisjon
 • Overnatting i lavvo, telt, koier, gapahuk og snøhule
 • Ulike båltyper
 • Matlaging på bål, stormkjøkken, varmrøyking, kokegrop
 • Turer på ski
 • Isfiske og fiske med garn/stang
 • Havkajakk
 • Kiting
 • Brevandring
 • Juving
 • Bærekraft
 • Foto m drone og viltkamera
 • GPS, kart og kompass
 • Rovdyr, sporing, levesett

Du skal stå godt rustet for turer på egenhånd etter endt skoleår på denne linja. 

Våre forventninger til deg

 • Stå-på-vilje
 • Vilje til å utfordre deg selv
 • Ønske om å prøve noe nytt
 • Ønske om å samarbeide med andre
 • Oppdagelseslyst
 • Utmarksinteresse

Apriltur til Finnmark eller Sørlandet/Jotunheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi avslutter året med en stor tur. Eksempelvis har denne turen tidligere gått til Finnmark med samisk kultur, viddevandring og isfiske. Turen kan også gå til Sørlandet/Jotunheimen med havkajakk, kystfriluftsliv og topptur. Dette får du påvirke.

Femunden på ski

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

En ukes ekspedisjon med ski og pulk gjennom Femundsmarka nasjonalpark.

Jotunheimen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi går innover det fantastiske fjell-landskapet, slår leir og prøver fjellfiskelykken. Det blir brevandring og topptur på Glittertind, norges nest høyeste fjell.

Kanoekspedisjon i Rogens Naturreservat

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi padler i Rogens naturreservat på svensk side av Femundsmarka. Med oss på turen har vi Trond Strømdahl, kjent fra utallige turer med Lars Monsen, og flere NRK produksjoner. Vi tar med hagle og jakter litt småvilt i marka også. 

Lofoten fra A til Å

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3-4 døgn

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi reiser direkte til Lofoten fra turen i Femundsmarka med ski og pulk. Innkvartering i Lofoten skjer enten i Henningsvær eller Kabelvåg. Vi kjører Lofoten på langs i spektakulær natur, og besøker Lofotr Vikingemuseum, Ballstad, Vikten, Sund og Nusfjord. Vi drar ut på Lofotfiske med ei real fiskeskøyte, får god innføring i fiskeforedling før og nå i Henningsvær. Og det blir et spennende besøk på Polarlyssenteret i Laukvika med forelesning om nordlysets hemmeligheter. Mot slutten av Lofotbesøket blir vi med på en nydelig båttur inn i Trollfjorden og får nærkontakt med de mange hekkende havørnene i området. Her er det gode muligheter for den fotointeresserte frilufteren til å feste gyldne øyeblikk på minnebrikken.

Snowkitecamp på Femunden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Du får kite på norges nest største innsjø, og vi overnatter i tømmerhytter.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

I tillegg til alle linjeturene, har vi en felles tur til Glitterheim i Jotunheimen andre skoleuka. Her går vi på toppturer, samles i peisestua på kveldene, spiser tradisjonsmat og blir raskt bedre kjent.

Per Kjelland

Lærer

Bak­grunn fra all­menn­læ­rer­ut­dan­ning, idrett og musikkon­ser­va­to­riet. Skue­spil­ler­ ved Hed­mark Tea­ter, Teater Innandet m.m. Musi­ker, kom­po­nist og kor­di­ri­gent. Årelang erfaring med friluftsliv, jakt, fiske og uten­dørs­ak­ti­vi­tet.

Epost: per@elverumfhs.no
Telefon: 95798585

Vår timeplan justeres hvert år. 

Last ned timeplan som pdf ↓

Eksempelkalender for en fotoelev i høstsemesteret.

Last ned årsplan som pdf ↓

Vi har over 30 valgfag hvert skoleår, og du velger fag for ett semester av gangen. På den måten får du prøvd mer, og kan fordype deg i forskjellige fag før og etter jul.

Du har minst 55 timer valgfag pr. semester, men kan velge så mange du orker og får plass til på timeplanen.

Aksjonsforskning

Du får være med å skape tiltak som gjør skolen mer bærekraftig.

Årbok

Vi jobber som en redaksjon, og setter sammen tidenes beste minne fra folkehøgskoleåret: ÅRBOKA!

Band

Vi danner ulike band og øver på samspill. I løpet av året arrangerer vi åpen scene på skolen, hvor Band valgfag er verter. I tillegg blir det enkelte andre konserter og opptredener.

Dans

Tek­nikk, styrke, beve­ge­lig­het, musikk­bruk og spennende koreo­grafi. Du vil møte ulike danse­sti­ler som funk, streetdance, musikaldans, ballett og kreativ dans m.m, samt mulighet for danseshow!

Diskusjonsforum

Vi dis­ku­te­rer temaer i gruppe­r og plenum. Du får øvelse i å argu­men­tere sak­lig for dine syns­punk­ter og må ta stil­ling til andres uenighet. Les mer om valgfag på hjemmesiden vå

Djembe

Du får innføring i basis spilleteknikk på Djembe – en afrikansk tromme. Vi spiller enkle afrikanske sanger, som vi setter både rytme og litt dans til. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Filmklubb

Vi ser film fra ulike sjan­gere, ulike regis­sø­rer og med ulike meto­der. Mange av fil­mene er et «must» å se, men det er også åpent for dine ønske­fil­mer. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Fotball

Vi vektlegger høy aktivitet gjennom spillrelaterte øvelser, noe individuell teknikk og spill mot to mål.

Foto

Du lærer å ta bedre bil­der. Vi går gjen­nom kom­po­si­sjons­te­ori og bilde­for­mid­ling, og du får opp­ga­ver som skal gjelpe deg å bli en bedre foto­graf. Du trenger ikke erfaring, men et kamera.

Friluftsliv

Vi drar på over­nat­tings­tu­rer i lavvo, telt, gapahuk, snøhule eller ligger ute under åpen himmel.

Gitar

Vi jobber akus­tisk, og deler oss i grup­per etter nivå og erfa­ring. Du må jobbe mye selv­sten­dig, øve og dis­po­nere egen gitar. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Glassfusing

Vi designer, skjærer, fuser og slumper (smelter og former) glassarbeider som nøkkelringer, vindus­oppheng, fat og smykker.

Hekling

Her lærer du å hekle alt fra handlenett, kurver og lyskuler til grytekluter og sitteunderlag. Vi bruker både bomullsgarn og ullgarn og gjenbruk av materialer som feks sengetøy.

Hobbygruppe

Vi bruker papp og papir til å lage diverse kort, kalender, scrapbookalbum og origamiesker. Skolen har mye utstyr slik at du får brukt kreativiteten din til fulle.

Jakt og fiske

Vi observerer eller deltar på ulike typer jakt og du får innføring i våpenhåndtering.

Keramikk

Vi jobber på skolens keramikkverksted, og her får du eksperimentere og lære ulike framstil­lingsteknikker innenfor leire og overflatebehandling med begitning og glasur.

Kickboksing

Vi kombinerer grunn­leg­gende tek­nikker og styrke­tre­ning. Læreren er verdensmes­ter i kick­bok­sing.

Knivmaking

Vi lager skaft og slire til egen kniv. Lag en tradisjonell brukskniv eller en mer personlig utformet kniv.

Kompis

KOMPIS er for deg som vil hjelpe unge enslige flyktninger gjennom felles aktiviteter – både på og utenfor skolen. Du blir kurset av Røde Kors i god integrering, og får førstehjelpskurs.

Kor

Du lærer om stemme­bruk og stemme­opp­var­ming, og synger med den stemmen du har. Vi synger flerstemte sanger i forskjellige sjangere - hovedsakelig populærmusikk men også klassisk.

Manus

Sang­teks­ter, dikt, kåse­rier, pro­lo­ger, even­tyr, noveller, stuntpoesi for å nevne noe. Du er den aktive skri­ben­ten!

Moro med Marius

Vi øver balanse, koordinasjon og spenst gjennom turnlek. Turnhallen har trampoline, skumgrop og mange andre apparater. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Mørkerom

Vi bru­ker ana­loge kame­raer med sort/hvitt-film og du får inn­fø­ring i fremkalling med kje­mi­ka­lier, film og foto­pa­pir i mørkerom. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Piano

Du lærer å spille piano basert på besifrings-spill og akkord­te­ori. Du får gruppe­un­der­vis­ning. Det må beregnes mye egenøving. Les mer om valgfag på hjemmesiden vår

Pilates

Pilates er styrketrening og bevegelighetstrening. Metoden fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet med et utvalg gode øvelser ved hjelp av konsentrasjon og kontroll. Metoden er også kalt "contrology".

Selvberging

Vi sår, høster, sylter og safter gjennom skoleåret. I tillegg baker vi, parterer girs og foredler mat til bruk på skolen på forskjellige måter.

Ski/Snowboard

Du får inn­fø­ring i sving­tek­nikk, løs­s­nø- og park­kjø­ring. Undervisningen foregår i Trysil­fjellet. Faget koster fra kr 2000. Dette er for å dekke heiskort. Du kan kjøpe rabattert sesongkort.

Språkkafè

Norske og utenlandske elever samarbeider for å utvikle og forbedre den norske språkforståelsen og øke ordforrådet.

Strikking

Vi strik­ker luer, skjerf, hals, panne­bånd, vot­ter, tovede sok­ker og puls­var­mere. Du kan strikke til eget bruk eller lager fine gaver.

Styrketrening

Generell styrketrening i gruppe der du bruker din egen kropp til å trene de viktigste muskelgruppene. Du blir veiledet og pushet til du ikke orker mer - og så må du ta ti repetisjoner til...!

Teater

Gjennom morsomme teater- og improvisasjonsøvelser skal vi trene opp samspill, kreativitet og konsentrasjon, som skal gjøre oss bedre rustet til vår avsluttende teateroppsetning.

Tegning og maling

Det legges vekt på grunnleggende ferdigheter i tegning og maling gjennom kreativt arbeid og personlig uttrykk.

Utholdenhetstrening

Farts­lek og inter­vall­tre­ning, spenst, bakke- og trappeløp og hur­tig­hets­tre­ning. Vi gir dere enkle og effektive øvelser for bedre kondis og hurtighet.

Videoproduksjon

Du lærer å ta opp og redigere film gjen­nom opp­ga­ver og pro­sjek­ter der vi leker med kamera og klipping.

Yoga

Klassisk Yoga i rolig tempo med ulike øvelser for å øke energi, velvære og konsentrasjon. Timene vil veksle mellom liggende/sittende øvelser, stående øvelser og massasje/avspenning.

Zumba

Fitness danseklasse. Enkle trinn til latinamerikanske rytmer som gir både god stemning og masse energi. Timen vil inneholde ulike dansestiler som bl.a merengue, cumbia, salsa og reggaeton.

På Elverum folkehøgskole velger du én av våre ni forskjellige linjer. Vi har over 30 valgfag hvert år, og du plukker de fagene du vil utforske eller videreutvikle deg i. Resultatet er et utfordrende år – som du deler med 130 andre!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 124 460,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Norsk Sangbok
 • Reiseforsikring (på skolens reiser)
 • Studietur: Glitterheim
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Apriltur til Finnmark eller Sørlandet/Jotunheimen
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Femunden på ski
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Jotunheimen
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Kanoekspedisjon i Rogens Naturreservat
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Lofoten fra A til Å
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Snowkitecamp på Femunden
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 124 460,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 124 460,-
(12 446,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 •  Telt, lavvu
 •  Pulk
 •  Kartmappe
 •  Kompass
 •  Stormkjøkken
 •  Snøspade
 •  Teleskop
 •  Viltkameraer

Dette utstyret må du stille med selv

 •  Ryggsekk 80-100 liter
 •  Dagstursekk
 •  Termos
 •  Drikkeflaske
 •  Fjellstøvler
 •  Sovepose
 •  Liggeunderlag
 •  Fjellski
 •  Kniv
 •  Hodelykt
 •  Turbekledning
 •  Ullundertøy

Hvis det er noe du mangler av utstyr, er det greit å bruke Torget på finn.no. Dette gjelder spesielt ved kjøp av fjellski. Det er smart å ha et par fjellski med stålkanter. De trenger overhodet ikke å være nye.

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

- Jeg ville være så normal som mulig på folkehøgskolen. Det ga enorm mestringsfølelse!

Ane Verpe Myrene er født med CP og vant til et liv med tilrettelegging. På folkehøgskolen ville hun følge undervisningen som alle andre. Det har ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Friluftsliv / UT

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HelårskursKristen

Friluftsliv / Ekspedisjon

Nordfjord folkehøgskule
Venteliste
HelårskursKristen

UT!

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv: Vill vest

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Arktisk friluftsliv

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Friluftsliv

Sogndal folkehøgskule
Fullt
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Nordkalotten - Svalbard

Folkehøgskolen 69° Nord
Få ledige plasser
HelårskursKristen

Friluftsliv, islandshest & trekkhund

Torshus folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kompani Hauge

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

X-Sport/Friluftsliv

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Arktisk selvberging - Urfolk

Pasvik Folkehøgskole
Venteliste
HelårskursFrilynt