Til hovedinnhold
Ledig plass

Lei av bruk og kast? Lær å leve godt, på en rimelig og bærekraftig måte. Få kunnskap og ferdigheter innen alt fra gjenbruk, håndverk, matlaging og reparasjon. 3 ukers "slow travel" i Europa!

Vi dykker ned i temaer som bærekraft, miljø, etikk og solidaritet. Er du nysgjerrig og ønsker å lære mer? Sammen skaffer vi oss kunnskap, blant annet besøker vi senter for klimaforskning i Bergen. Som elev på denne linja er du med på å gjøre verden litt (eller mye!) bedre sammen med andre engasjerte ungdommer. Vi utfordrer oss gjennom plastfri uke, dumpster diving, vegansk uke, shoppestopp og Zero Waste.

Dette bevisstgjør oss på en helt ny måte, og vi ser at det å leve litt mer miljøvennlig kanskje bidrar til bedre livskvalitet? Vi blåser liv i tanken om å gjøre det beste ut av det vi har tilgjengelig rundt oss av kjellerskatter, søppel som kan upcycles og bruk av naturens råvarer. Vi lar gode friluftsopplevelser inspirere oss ytterligere til vern av naturen, og vi bidrar selvsagt med strandrydding i vakre Sunnhordland. Vi samarbeider også med den lokale besøksgården Gullvegen Gardstun. Ved å sette fokus på miljø og bærekraft, vil vi gjøre en innsats for å påvirke verden i positiv retning. Vår 3 ukers reise i Europa vil ha fokus på mennesker og miljø.

Valg av produkt påvirker deg, andre mennesker og klimaavtrykket ditt. Vi eksperimenterer med å lage miljøvennlige alternativ gjennom DIY-prosjekter som å reparere favorittplagget, lage egne hudpleieprodukt, eller din egen kniv. Kun fantasien setter grenser!

Sammen skal vi skape et år som reduserer avtrykket vårt på miljøet, uten å redusere alle de gode opplevelsene et folkehøgskoleår gir!

 

Linja passer både deg som allerede er miljøengasjert og deg som ønsker å bli opplyst. Vi krever ingen forkunnskaper men du bør være engasjert og nysgjerrig.

Dette vil du lære

Du får mulighet til å lære deg ulike praktiske ferdigheter som blant annet:

 • Redesign
 • Matlaging  Vegansk og vegetar
 • Sykkelreparasjon
 • Søm og omsøm
 • Fiske
 • Knivmaking
 • Dyrehold
 • Lage kosmetikk fra bunn
 • Garnbatikk
 • Foredling, konservering av sopp, frukt og bær

Kurs skolen tilbyr:

 • Jegerprøve
 • Friykkerkurs

 Annen kunnskap:

 • Klimaavtrykk
 • Forbruk
 • Klimaendringer
 • Etisk og klimavennlig reising
 • Selvutvikling

Våre forventninger til deg

At du er:

 • engasjert
 • nysgjerrig
 • lærelysten
 • kan jobbe både i gruppe og selvsendig
 • stiller opp

Obligatorisk: Ja

Pris: 15 000

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av tre uker utforsker vi Europa med tog som fremkomstmiddel. Vi setter minst mulig klimaavtrykk underveis og reisen blir en opplevelse i seg selv. Slow travel gjør at vi ikke haster med å komme fra ett sted til ett annet, men at vi tar oss tid til å komme i kontakt med mennesker og ta inn kulturen. Turen inkluderer både storbyer, landsbygda og storslagen natur.

Vi forsøker å reise så miljøvennlig og billig som mulig, uten at det skal sette noen stopper for opplevelser og inntrykk! Turen går østover i Europa, men dere elever får bli med å bestemme hvilke steder vi skal besøke. Som en del av turen, besøker vi Korosten i Chernobyl, Ukraina. Her får vi se resultat av humanitær hjelp som skolen støtter. I møte med lokalbefolknigen venter autentiske opplevelser på godt og vondt, og du vil garantert få minnerike opplevelser i møte med en annerledes kultur.

Med tog gjennom Europa byr det seg mange muligheter underveis: Kanskje sykler vi i Amsterdam, nyter en kaffe ved elven Spree i Berlin eller går oss vill i gamlebyen i Warszava. Kanskje stopper vi i en by vi aldri har hørt om? Turen vår gir også rom for kvalitetstid med deg selv og dine medelever mellom de spennende destinasjonene.

Både i våre naboland og nedover i Europa kan vi finne Zero Waste- og andre nisjebutikker, gjenbruksbutikker, museum og kulturarrangementer. Bli med på oppdagelsesreise i Europa!

Opplev Bosnia-Herzegovina og Montenegro!

Obligatorisk: Nei

Pris: 15 000

Varighet: 10 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I mars reiser vi på en spennende reise til eksotiske Bosnia-Herzegovina og nabolandet Montenegro. Her får du oppleve store kontraster, vi besøker både storbyer og små landsbyer utenfor allfarvei.

Vi reiser gjennom Bosnia-Herzegovina og besøker de historiske byene Sarajevo og Mostar, i tillegg bor vi blant lokalbefolkningen på landsbygda, og kommer tett innpå kulturen. På vår reise gjennom denne litt skjulte og uoppdagede del av Balkan, opplever vi stor gjestfrihet og  lærer om den dramatiske historien.

Den fantastiske naturen innbyr også til spennende aktiviteter du kan velge selv. Frister det med en luftig via ferrata i vakre omgivelser, eller vil du heller utforske litt på egenhånd? Kanskje du vil bli med og lage tradisjonell bosnisk mat? Vi ønsker å legge til rette for at vi kan knytte bånd og utvikle forståelse mellom ulike kulturer. Dette kan vi love blir en tur med opplevelser og minner for livet!

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

3 dagers opphold på Prekestolen Basecamp med tur til den spektakulære Prekestolen og andre aktiviteter. Mat, transport, aktiviteter og overnatting er inkludert.

Eva Lilleås Engevik

Lærer Miljø & Bærekraft

Jeg har jobbet her på skolen siden 2009, er utdannet kokk og yrkesfaglærer innen restaurant- og matfag. Gode opplevelser rundt natur og mat, er noe jeg brenner for.

Jeg har også hatt ansvar for flere av skoleturene, og er opptatt av etisk reising.

Vi skal sammen skaffe oss mer kunnskap om miljø og bærekraft, og jeg vil jobbe for å skape et lærerikt år i et godt felleskap og med minner for livet.

Epost: eva@bomlo.fhs.no
Telefon: 930 19 246

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag og fredag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Det betyr at du kan velge to valgfag i halvåret. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Brennpunkt

Vi utforsker og diskuterer nasjonale og internasjonale problemstillinger, og vi ser på vår egen hverdag med samfunnskritisk blikk.

Fridykking

Pris: 1 000,-

Opplev den flotte naturen og landskapet under vann! Fridykking er en sport i vekst som gir deg mulighet til å lære ulike teknikker i vann og mer om livet i havet.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lille miljø

Miljøskapende arbeid på skolen. Planlegging av diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene.

Musikk – band & vokal

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Her øver vi sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Ulike sjangere og instrumenter. Her kan du utvikle sangstemmen din

Project Runway

Her har vi fokus på redesign og design. Men pedalen i bånn, skal symaskinen trylle frem de vakreste og mest spenstige klærne du kan tenke deg. Vi skal gi nytt liv til gamle klær og ting.

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosialantropologi

Vi studerer de sosiale og kulturelle sidene ved menneskelige samfunn. Undervisningen blir krydret med film, diskusjoner og praktiske øvelser. Du blir utfordret på egne holdninger og etiske spørsmål.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Årbok

I årboka er det tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Det er også mulig å lage skoleavis.

Opplev et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård! Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 111 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Skoletur til Preikestolen
 • Studietur: 3 ukers Slow travel i Europa (15 000 kr)
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 111 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 111 000,-
(11 100,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Aleksander René Frontéri

Jeg fikk muligheten til å dele tanker, synspunkter og erfaringer. Jeg fikk jeg nye ideer om hva som er bærekraftig og hvordan man kan tilføre miljøvennlige handlinger i sin egen hverdag. Med fantastiske lærere og medelever ble året lærerikt og moro.

Fra bloggen

- Dette viser hvor enkelt det faktisk er å påvirke politikken i Norge

I mars hadde Miljø & Bærekraft-linja på Bømlo folkehøgskule møte med samferdselsministeren, og denne uka ble et av forslagene deres tatt videre til Jernbanedirektoratet. Allerede til ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Kortreist

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Grønnere hverdag

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Minihus & grønne greier

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Klima- og miljøaktivist

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Klima, Miljø & Bærekraft

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Økologisk småbruk

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Go Green: Europa

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Regnskog

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

HAV Bærekraft

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Urbant landbruk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

HANDY

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fred og konflikt

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Afrika Mangfold

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Kulinarisk

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Forskerspire

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Arktisk selvberging - Urfolk

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Dykking

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fokus Europa - interrail med øyhopping Hellas

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs AFrilynt

Slow Fashion

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Teknologi og innovasjon

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Globalt Fokus

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Design klær Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Reiseliv: på skinner

Sjøholt Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Norwegian language and culture

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs8 t/ukeFrilynt

Ide, drøm og verkelegheit!​

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Handlekraft

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Minihus

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Dyr og natur

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Street food

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Backpack Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Checklist Norge

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Hundekjøring

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Seil, surf, kite

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Travelstudy Active Europe

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeKristen

SoulSurf - Yoga, Surf & Klima

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Sportsfiske

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Filosof

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Jakt og friluft

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Filosofi, mat og ild

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Kreativ Teknologi

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Fotografi

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen