Til hovedinnhold

Kajakk, klatring & topptur

Søk på linja
Ledig plass

Har du lyst til å fordype deg i friluftslivets kinderegg? Da er dette linja for deg! Du vil gjennom hele året alltid har muligheten til å drive med minst to av disse aktivitetene.

Skolen ligger midt i Vestlandets vakreste skjærgård som byr på et eldorado for kajakkpadling. Første av tre studieturer blir med kajakk, der vi utforsker skjærgården rundt Bømlo.

Gjennom hele året vil vi fokusere på klatring. Vi har egen klatrevegg på skolen og uteområdet gir varierte og fantastiske klatremuligheter.

Du trenger ingen forkunnskaper innen padling eller klatring for å gå på denne linjen, dette er aktiviteter vi kommer til å bruke mye tid på, så interessen for å utvikle seg og lære må være til stede.

Vi reiser på studietur nummer to i november til Thailand og fantastiske Railey Beach i Krabi hvor vi skal fordype oss i uteklatring. Dette er en av de virkelig store klatredestinasjonene i verden, og klatrere fra hele verden reiser hit.

På nyåret bruker vinteren og skiforholdene å komme til Vestlandet. Vi starter i alpinanlegg som Røldal, Voss, Sauda og Hovden. Det kreves at du klarer å kjøre kontrollert på ski eller brett i preparerte løyper, før vi fokuserer på frikjøring i tilknytning til anleggene. På seinvinteren og våren blir det uforglemmelige toppturer i fantastiske vestlandsfjell.

I løpet av vinteren kommer vi til å gå gjennom NF (Norsk Fjellsportforum) sitt grunnkurs i skred, og vi nytter alle turer til å snakke om trygge veivalg i fjellet vinterstid.

Siste studieturen gjennomfører vi på seinvinteren/våren, der vi reiser til en destinasjon i Sør-Norge, som for eksempel Sogn, Vatnahalsen, Hemsedal/Gol og Voss/Røldal.

Linja passer for deg som ønsker å fordype deg i friluftslivets kinderegg; Kajakk, Klatring og Topptur. Du bør ha stått litt på ski før i alpinanlegg, men ellers kreves det ingen forkunnskaper.

Dette vil du lære

 • Grunnkurs og teknikkurs havkajakk (våttkort)
 • Klatring inne og ute (brattkort)
 • Frikjøringskurs på ski/brett
 • Toppturkurs og godkjent skredkurs
 • Nybegynnerkurs elvekajakk
 • Samarbeide med andre

Våre forventninger til deg

Ønske om å bli bedre og sammen lage et godt lærings- og turmiljø.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 2

Vi har tre linjeturer. Den første er en fordypningstur i kajakk i den fantastiske skjærgården rundt Bømlo. Vi er omringet av tusenvis av skjær, holmer og øyer, som gir enorme muligheter for variert padling uansett værforhold. Her vil vi overnatte i telt og hytte, og padle oss tilbake til skolen. Vi planlegger turen i lag, og det er alltid stas å padle siste etappen inn til sjøhuset etter flere dager på tur.

Den andre linjeturen fordyper vi oss i klatring. Vi reiser til Thailand, nærmere bestemt Railey Beach i Krabi. Dette er en bilfri halvøy, der klatrere fra hele verden reiser for å utfordre seg selv og komme inn i klatreatmosfæren som er i området. Vi bor i leiligheter/hotell, og i tillegg til klatring vil vi få tid til strandliv, snorkling og litt kajakk. Selvsagt må vi også ta en tur med «longboat».

Den tredje linjeturen fordyper vi oss i topptur. Vi har kjørt mye på ski og er klare for å ta i bruk alt vi har lært før denne turen ut i fjellet. Vi reiser til en destinasjon i Sør-Norge som gir oss været og føreforholdene vi ønsker oss.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Nepal

Obligatorisk: Nei

Pris: 25 000

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I mars reiser vi på en spennende reise til eksotiske Nepal. Her får du oppleve store kontraster, når vi besøker både storbyer og små landsbyer utenfor allfarvei.

Turen starter i Katmandu, før vi reiser videre til vakre Pokhara, en liten by ved innsjøen Feva med utsikt til Himalayas topper. Her drar vi videre til fjellandsbyen Astham (1.600 moh.), som ligger vakkert til ved foten av Annapurnamassivet. Vi kjenner på livet i en fjellandsby og tilbringer tid med lokalbefolkningen.

Tilbake i Pokhara utforsker vi mer av byen og nærområdet, med mulighet for blant annet rafting, paragliding, fottur i nærområdet, besøk til en kaffefarm, besøk hos fair trade-arbeidere, museumsbesøk og shopping.

Fellesturen avrundes i Kathmandu, der det blir mulighet for ulike aktiviteter som å lage lokal mat, besøke lokale markeder, prate med munker, lunsje med nonner eller dra på terrengsykkeltur.

Reisen til Nepal er tilrettelagt av Ethical Travel.

Det blir alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Nepal-turen.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka får vi med oss den spektakulære Preikestolen.

Sturla Aakre

Lærer Kajakk, klatring & topptur

Jeg har jobbet 12 år som idrettslærer og har en mastergrad i friluftsliv. Jeg er også klatreinstruktør, skiinstruktør, breinstruktør og aktivitetsleder havkajakk. 

Mitt mål er at vi sammen skal skape et år fullt av gode opplevelser, utfordringer og mestring med naturen som kulisser.

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

I tillegg tilbyr vi også følgende kurs:
• Båtførerprøven
• Sikringskurs for klatrevegg
• Fridykkersertifikat
• Brattkortkurs

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og og gode diskusjoner.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Musikk – band & vokal

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Her øver vi sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Ulike sjangere og instrumenter. Her kan du utvikle sangstemmen din

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Store & Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen. Vi løfter også blikket ut i verden og fokuserer på miljø og bærekraft.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Opplev et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård! Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 143 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 3 uker i Thailand og turer i Norge
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 143 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 143 000,-
(14 300,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Vaksiner på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Noen ekstra måltider på Skoletur til Nepal, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Reiseforsikring på studietur 3 uker i Thailand og turer i Norge
 • Vaksiner på studietur 3 uker i Thailand og turer i Norge
 • Noen ekstra måltider på studietur 3 uker i Thailand og turer i Norge (2 måltider per dag er inkludert)
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Sondre Skaar

At jeg valgte et år på Bømlo FHS har jeg aldri angret på! Det ga meg utrolig mange gode turer, opplevelser og ikke minst minner. Skolen og lærerne legger opp til et veldig bra miljø, hvor man får mulighet til å utvikle seg og få venner for livet!

Sondre Skaar
Ida Robinson

Året har gitt meg mange gode minner og jeg har blitt kjent med utrolig mange hyggelige mennesker. Vi fått opplevd nesten alt Vestlandet har å by på. Jeg har utfordret meg selv og kunne ikke bedt om ett bedre år med bedre folk!

Ida Robinson
Thea Hogsnes

Året mitt på Bømlo fhs har gitt meg så mye! Jeg har fått venner for livet og lært masse om meg selv. Alle fine minner fra huskvelder, friluftsliv, tur til Estland og Sør-Afrika med bra mennesker ville jeg aldri byttet mot noe!

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

UT - action, tro

Trondheimsfjord Folkehøgskole (Fredly)
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Friluftsliv

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Seiling

Fosen Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Ski og klatring - Himalaya

Nordvestlandet folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Øks & Fjær

Buskerud Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv X Sunnmørsalpane - Fjell, fjord og hav

Møre Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv 70° Nord

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Arktis - Svalbard

Alta folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

FriHAVsliv

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Utendørs

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Multisport

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Friluftsliv topptur

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt