Til hovedinnhold

Idrett & Bistand - Thailand

Søk på linja

Dette er linja for deg som ønsker en aktiv hverdag, samtidig som du bidrar til integrering og bistand gjennom idrett og aktivitet.

Ønsker du et aktivt år der du lærer mer om hvordan idrettsbevegelsen har vært og kan være en brobygger mellom samfunn, land og mennesker? Da er dette linjen for deg. Vi skal ha en aktiv og variert hverdag, og sammen bygger vi skoleåret ut fra mulighetene og ønskene vi har.

Fra basen vår på Bømlo har vi mange aktivitetstilbud i nærmiljøet, og klatring, padeltennis, frisbeegolf, yoga, kajakk, ski- og snowboardkjøring, ballspill og fysisk trening er bare noe av det vi skal innom.

Vi bruker også en del tid på å forstå hvordan idrettsbevegelsen lokalt, nasjonalt og globalt fungerer. Vi lærer hvordan idretter har spredd seg rundt i verden i samspill med samfunnsutviklingen, og reflekterer over hvordan vi framover kan bruke idrett som en brobygger mellom ulike samfunn.

Vi bruker ny kunnskap til handling, og prøver ut hvordan aktivitet kan knytte bånd mellom oss og ungdommer som bor på det lokale asylmottaket. Vi arrangerer også aktiviteter for andre grupper som vi aktivt må integrere i lokalsamfunnet.

Den aktive hverdagen kombinerer vi videre med bistand både lokalt og globalt, og vi lærer om kulturen i Thailand – da spesielt innen idretten.

NB! På Bømlo fhs velger du to linjer! En A-linje og en B-linje! Se linjeoversikt

Linja passer for deg som ønsker en aktiv hverdag, samtidig som du bidrar til bistand og bedre integrering av minioriteter og andre i samfunnet gjennom idrett og aktivitet.

Dette vil du lære

 • Havkajakkpadling – nybegynnerkurs og våttkort
 • Klatring inne og ute, Brattkort
 • Ski & snowboard
 • Ballspill
 • Fysisk trening
 • Mindfulness og yoga
 • Nye aktiviteter
 • Samarbeid
 • Idrettsbevegelsen
 • Kulturforståelse
 • Idrett som integrering
 • Idrett og aktivitet som brobygger

Våre forventninger til deg

Du ønsker å være i aktivitet, er nysgjerrig på nye aktiviteter og åpen for nye tanker om hva idrett kan være.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Ca. 2 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

Vi reiser ca. 2 uker til Thailand. Her vil vi bruke mye tid på å være aktive både til lands og i vann. Vi skal klatre på Railey Beach, snorkle med tropiske fisker og selvlysende alger, gjøre yoga ved soloppgang/solnedgang, og kanskje tar vi turen til en av Asias lengste zip-lines?

Vi skal besøke elefanter, kjøre longboat, nyte nydelige smaker fra det thailandske kjøkken og oppleve mye annet av det landet har å by på. Vi vil lære mer om thailandsk kultur, og kanskje kan vi bli bedre kjent med og teste ut thailandsk idrett?

Plasser vi kommer til å besøke er for eksempel legendariske Railey Beach, Phi Phi Island, Maya Bay, Krabi og kanskje legger vi også turen innom Bangkok og/eller Phuket. 

Bømlo-rundt

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Tre dager

Første skoleuka blir vi mer kjent med Bømlo. Den ene dagen besøker vi Moster Amfi, som er et kultur- og opplevingssenter på historisk grunn. Vi tar turen videre til kommunesenteret Svortland, og får med oss svømmehallen, HSD-senteret, Bømlo Storsenter og Bømlo Kulturhus.

På dag to av Bømlo rundt kjører vi nordover til Brandasund til Skjeret Landhandel. Der kan du også ta en kikk innom den gamle butikken, der tiden har stått stille siden 50-tallet. Er været bra blir det rib-tur til Slåtterøy fyr med omvising der. Det blir tur til Brandasundsåta og besøk i den andre gamle butikken i Brandasund. Men vi venter er det også tid til å fiske litt fra kaia.

På slutten av skoleåret reiser vi til Espevær, et nydelig lite øysamfunn ute i havet sør-vest av Bømlo. Her blir vi kjent med gammel kystkultur når vi besøker Hummerparken og det gamle Baadehuset. Vi tar turen til den berømte Ufo-ringen, som også er omtalt på Visitt Norway.

Tilbake på skolen etter turen til Brandasund og Espevær venter det et buffetbord masse god mat. I tillegg til grillmat, byr vi selvfølgelig på havets delikatesser som krabbe, reker, blåskjell og Salmalaks.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka får vi med oss den spektakulære Preikestolen.

Sturla Aakre

Lærer Idrett & Bistand Thailand og Idrett & Helse

Jeg har jobbet 12 år som idrettslærer og har en mastergrad i friluftsliv. Jeg er også klatreinstruktør, skiinstruktør, breinstruktør og aktivitetsleder havkajakk. 

Mitt mål er at vi sammen skal skape et år fullt av gode opplevelser, utfordringer og mestring med naturen som kulisser.

Jeg har to år bak meg som friluftslivlærer ved Bømlo Folkehøgskule. 

Du kan kontakte meg på e-post 

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det fellesfag
 • Tirsdag er det linjefag med linje 1 og onsdag linjefag med linje 2 hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsløp
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett eller to valgfag pr dag som du velger etter skolestart. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år avhengig av ressurser og lærerstab.

I tillegg tilbyr vi følgende kurs:
• Båtførerprøven
• Sikringskurs for klatrevegg (i valgfag)
• Fridykkersertifikat
• Våttkort

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Vil du bruke litt av tida di på andre og gjøre en forskjell for noen som trenger det? Vi drar rundt i nærområdet og besøker eldre eller yngre mennesker som alle trenger et besøk og en venn.

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og gode diskusjoner.

Fotokunst

Er du interessert i fotografering? Eller vil du lære mer om fotokunsten? Du vil gjennom dette valgfaget lære tips og triks innenfor fotokunsten, og utforsket din kreative side.

Handy

Vil du lære å ta vare på ting og fikse det som blir ødelagt? Du vil lære å beherske redskap fra motorsag til hammer og spiker, og bli rustet til å håndtere hverdagens materialistiske utfordringer.

Hybelmat

«Hjelp, jeg skal flytte hjemmefra!» er det nok mange som tenker nå, men fortvil ikke! Valgfaget hybelmat er for deg som trenger å lære mer om kunsten å lage et godt å næringsrikt måltid alene.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen.

Musikk – band

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Vi øver sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Vi vil prøve oss på ulike sjangere og ulike instrumenter.

Olabil

Drømte du om å lage din egen bil da du var yngre? Nå har du muligheten! Du vil lære å designe og bygge din egen olabil. Det er bare kreativiteten som setter grenser for bilens fart og stil.

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta deg en bolle

Fra boller til bryllupskake: Du vil lære å lage flotte og smakfulle bakverk. Har du en indre konditor i deg, eller du bare vil lære hvordan du lager luftige og gode boller, er dette valgfaget for deg.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Volleyball

Volleyball er for deg som er interessert i sporten, eller rett og slett bare vil bli bedre. Her vil du få utviklet dine ferdigheter, lære nye teknikker og ha det gøy med dine medspillere.

Økonomi

Kjenner du på en følelse av maktesløshet når du hører om kid-nummer, fakturaer og baksmell på skatten? Du vil lære hva du trenger å vite om hvordan du skal mestre det økonomiske spekteret i livet

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Trygt og nært, vilt og eksotisk. Lokalt og globalt. Glede og alvor. Sterke inntrykk og ren kos: På Bømlo folkehøgskule får du en unik mulighet til å omfavne mangfoldet i deg selv og verden rundt, her velger du to linjer i ett og samme uforglemmelige skoleår!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 145 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Bømlo-rundt
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: Ca. 2 uker i Thailand
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 5 000,-
Minimumspris for linja 145 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 145 000,-
(14 500,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Flytter i kollektiv med venner fra folkehøgskolen

Er du redd for å flytte til et studiested eller arbeidsplass der du ikke kjenner noen? Les hvordan året på folkehøgskole kan gi en trygg ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Idrett Explore Asia

Molde Folkehøgskole
HelårskursKristen

Padel +

Grenland Folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Idrett Australia

Molde Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeKristen

Puls, Trening, Helse

Nordmøre Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Trening, friluftsliv og reise

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
HelårskursKristen

Idrett.Ball

Sunnmøre Folkehøgskule
HelårskursKristen

Ballspill og diskgolf

Risøy Folkehøyskole: Lærerik frihet.
Helårskurs12 t/ukeKristen

Eventyrleg Idrett

Sunnfjord Folkehøgskule
Helårskurs14 t/ukeKristen

Sport & Friluft

Lundheim folkehøgskole
Helårskurs A9 t/ukeKristen

Linje 7 - Hawaii

Ringebu Folkehøgskole
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

KRIK Multisport

Sagavoll folkehøgskole
Helårskurs12 t/ukeKristen

Idrett Adventure Brasil

Molde Folkehøgskole
HelårskursKristen