Til hovedinnhold

Global solidaritet: Latin-Amerika

Søk på linjen
Ledig plass

Bli engasjert av menneskene, historiene og motet. Bli provosert av urettferdighet, fattigdom og miljøødeleggelser. Bli fascinert av naturen og smilene. 4-5 ukers linjetur til Ecuador og Colombia.

Nyhetsbilde fra Latin-Amerika preges av avskoging i Amazonas, krise i Venezuela og vold og konflikt i Mellom-Amerika. Samtidig er Latin-Amerika mye mer enn bare krisestoff. På linja Global solidaritet Latin-Amerika får du et unikt innblikk i situasjonen på det latinamerikanske kontinentet. Sammen opplever vi det ekte Latin-Amerika.

På linjeturen til Ecuador og Colombia får du se et kontrastfylt Latin-Amerika på nært hold. Reisen starter i Colombias hovedstad Bogotá, der du lærer om den colombianske borgerkrigen og fredsforhandlingene. Vi besøker den norske ambassaden, aktivister og tidligere geriljasoldater. Deretter er vi en uke i byen Medellín. I Medellín bor du bo i en colombiansk vertsfamilie og du studerer spansk på en av landets beste språkskoler.

Deretter reiser vi til Ecuador. I Ecuador besøker vi Kichwa-indianerne dypt inne Amazonas og vi deltar i frivillig arbeid i en landsby langt oppe i Andesfjellene. Vi besøker også det helt særegne Tsa’chila-urfolket som holder til i lavlandet. I Ecuador kommer du tett innpå kampen for å bevare regnskogen og du får et unikt innblikk i urfolks kultur og tradisjoner. Linjeturen avsluttes på Stillehavskysten.

Før vi reiser, fordyper vi oss i latinamerikansk historie og kultur og vi setter oss grundig inn i situasjonen i Ecuador og Colombia. Etter linjeturen jobber vi med aktuelle temaer som utvikling, bistand, urfolk, menneskerettigheter, miljøproblematikk, kvinners rettigheter og norske interesser i Latin-Amerika.

Velkommen til oss!

For deg som ønsker å forstå mer av hvordan verden fungerer og som vil oppleve andre kulturer. Du er innstilt på å utfordre deg selv.

Dette vil du lære

 • Grunnleggende latinamerikansk geografi og historie
 • Politisk historie og kunnskap om dagens politiske situasjon i Latin-Amerika
 • Menneskerettigheter i latinamerikanske land, særlig fokus på urfolk og kvinner.
 • Økonomisk vekst, fattigdom, naturressurser og trusler mot miljøet
 • Sang og dans
 • Det beste av film fra og med Latin-Amerika

Våre forventninger til deg

Interesse og engasjement for Latin-Amerika, menneskerettigheter, miljøspørsmål, rettferdighet, fred og solidaritet. Reiselyst: en spennende linjetur til Ecuador og Colombia.

Obligatorisk: Ja

Pris: 35 000

Varighet: 4-5 uker

Bogotá
Linjeturen starter i Colombias hovedstad Bogotá. I Bogotá får du lære om den colombianske borgerkrigen og fredsforhandlingene. Fredsavtalen ble underskrevet i 2016, men fortsatt er det en lang vei å gå. I tillegg utforsker vi Colombias rike kulturliv.

Språkskole
I Medellín får du gå en uke på spansk språkskole og du bor i colombianske vertsfamilie. Undervisningen foregår i små grupper tilpasset ditt nivå, så det gjør ingenting om du ikke kan noe fra før. Å bo i vertsfamilie er en kjempefin mulighet til å bli kjent med en vanlig colombiansk familie.

Andesfjellene
I en liten landsby høyt oppe i Andesfjellene i Ecuador deltar vi i frivillig arbeid.  Her tilhører de fleste av innbyggerne urfolksgruppa Quechua. Du kan velge om du vil være frivillig på enten på skole, barnehage eller delta i jordbruksarbeid.

Amazonas
Dypt inne i Amazonas besøker vi Kichwa-indianerne. Her kommer du tett innpå urfolks urfolks kultur og tradisjoner. Dagene i Amazonas gir deg et unikt innblikk i deres kamp for å bevare regnskogen.  Vi besøker også Tsachila-urfolket. De er kjent for sine shamaner og healere og de har unik kunnskap når det gjelder medisinplanter.  

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

3 dagers opphold på Prekestolen Basecamp med tur til den spektakulære Prekestolen og andre aktiviteter. Mat, transport, aktiviteter og overnatting er inkludert.

Åse B. Nesdal

Lærer Global solidaritet: Latin-Amerika

Jeg har studert sammenlignende politikk og spansk ved Universitetet i Bergen og har en mastergrad i latinamerikansk politikk fra University College London i Storbritannia.

Jeg har bodd i lengre perioder både i Ecuador og Guatemala.

Epost: ase@bomlo.fhs.no
Telefon: 928 92 341

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag og fredag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Fellestur til Prekestolen, påskeferie
 • Mai: Avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skolerute på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Det betyr at du kan velge to valgfag hver termin. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Årbok

I årboka er det tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Det er også mulig å lage skoleavis.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Brennpunkt

Vi utforsker og diskuterer nasjonale og internasjonale problemstillinger, og vi ser på vår egen hverdag med samfunnskritisk blikk.

Forming

I forming har vi hovedfokus på hekling. Du skal få lære å hekle, fra grunnleggende nybegynner til og lære å lese mønster. Vi hekler og lager ulike små prosjekt med miljø i fokus.

Friluftsliv, kajakk og klatring

Inneholder en introduksjon til ulike friluftsaktiviteter, som blant annet kajakk (padling og våtkortkurs), klatring (innføringskurs og brattkortprøve), båttur med fiske, samt fotturer i skog og fjell.

Kammerkor

Vi jobber med oppvarming, pust, diksjon og ensemblearbeid. Vi fokuserer på harmonisk forståelse og sangglede, deltar i konserter og prosjekt. Vi går i studio og spiller inn et eget prosjekt.

Lille miljø

Miljøskapende arbeid på skolen. Planlegging av diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene.

Redesign

Som miljøfyrtårn legger vi stor vekt på gjenbruk. I valgfaget redesign lager vi nye ting av alt vi kommer over av klær, metall, møbler, og annet som andre ser på som søppel.

Smak av natur

Smak av natur er valgfaget for deg som liker deg ute i naturen. Du blir med på ulike turer gjennom skoleåret: Ut i båt og fiske på sjøen, sette garn i vann, steke ørret på bål og plukke sopp mm.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teatersport

Teaterøvinger og improvisasjon, der vi leker med ulike teaterformer, øver spontanitet og å være åpen. Vi kan også jobbe med "Short-plays", tørre å tøyse, leke og lytte. Utfordre seg selv og andre.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Ønsker du et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård?  Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 128 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Skoletur til Preikestolen
 • Studietur: 4-5 uker i Ecuador og Colombia (35 000 kr)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 500,-
(12 850,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Linnea Bergqvist

Skolen har et undervisningsopplegg du selv er delaktig i. Reisen beriker livet ditt på flere måter enn du tror er mulig. Bømlo FHS ga meg en ny start, nye venner og det var aldri en dag som var lik!

Linnea Bergqvist
Erika Hagen

Samholdet og fellesskapet man er en del av på Bømlo FHS har forandret meg for alltid. Jeg fikk venner for livet og fikk reise rundt i verden og virkelig kjenne på hvem jeg var. Et år på folkehøgskole er kanskje den beste investeringen jeg har gjort.

Erika Hagen
Sara Shi Øyen

Ønsker du et minnerikt år med fokus på Latin-Amerika og møte mange nye mennesker? Da anbefaler jeg deg å søke Bømlo FHS! Folkehøyskoleåret er unikt, der man lærer 100% fordi man har lyst til å lære. Mange spennende mennesker og opplevelser venter!

Fra bloggen

- Jeg håper at det å dele min krefthistorie, kan gjøre det litt enklere for andre

På slutten av videregående får Thea diagnosen lymfekreft. Fremtidsplanene endres drastisk, og det neste halvåret går med til tøffe cellegiftkurer. Et år på folkehøgskole blir ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

BRO Sør Amerika - Peru, Bolivia og Brasil

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Explore Sør-Amerika

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Utforsk Sunnmøre & Sør-Amerika

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global forståelse

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Eksotisk friluftsliv - Karibien

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Håndball

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Idrett Ball Sør-Amerika

Hurdal Verk folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global Cuba

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

INTERNASJONAL SOLIDARITET - OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

SjøSnøSurf

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Dans Idrett

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Regnskog

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Reiseliv - Storby

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Street ART

Ringebu Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt