Til hovedinnhold

Global solidaritet: Afrika

Søk på linjen
Ledig plass

Kontraster venter: Rikdom/slum, barnehjem/rafting, jordhytter på landet/hvite strender på Zanzibar. Afrika på det beste, det tyngste og alt i mellom. 4-5 ukers linjetur til Kenya, Uganda og Tanzania!

Hva er Afrika? Er det en stor, ensidig verdensdel vi møter i bildene og historiene fra media? Er det sult, nød og diktatorer? Er Afrika AIDS og en evig kamp om ressurser i et kontinent nesten helt uten fremtid?

Mange av disse spørsmålene blir dessverre besvart med ja, men det gir ikke det fulle og hele bildet. Heldigvis skal vi lære et annet Afrika å kjenne, med rik historie og en like rik fremtid. Vi møter og blir kjent med de som danner det mangfoldet som Afrika er. Vi møter sjeler som er berørt eller arbeider med de utfordringene som finnes, om det er hjelpearbeidere i slummen eller lokale innfødte som holder liv i stammekulturer til de neste generasjoner. De er alle fulle av vilje, håp og drømmer og vi ønsker at de vil farge oss og gjøre oss bevisste i våre fremtidige valg.

På vår reise blir kontrastene enorme når vi går fra å møte familier som streber med å overleve, til å nyte synet av det utrolige dyremangfoldet på safari. Vi snorkler etter fargerike fisker i Zanzibar og besøker tidligere barnesoldater i nord-Uganda. Vi lytter til sirissene når vi overnatter i jordhytter og får oss et adrenalinkick på rafting ned et elvestrøk.

Global solidaritet: Afrika er linja for deg som lurer på hvordan verden egentlig fungerer. Det skal vi finne ut sammen, gjennom kunnskap, erfaringer og vennskap.

For deg som ønsker å forstå mer av hvordan verden, mennesker og samfunn henger sammen. Som vil oppleve andre kulturer og vil vokse på opplevelser og inntrykk. Passer alle som vil utfordre seg selv.

Dette vil du lære

 • Bli kjent med landene vi skal besøke
 • Oss og dem problematikken
 • Bearbeiding av linjetur
 • Gjennomgang av Kinaturen og undervisning om Kina
 • Sosialantropologi, sosiologi
 • Rollespill, nyheter
 • Innføring i hvem, hva og hvor i Midtøsten
 • Bli kjent med nye sider av deg selv
 • Få et helt annet sammenligningsgrunnlag i forhold til den norske «verden»

Våre forventninger til deg

 • At du er åpen for utfordringer, men innfor trygge rammer
 • At du ønsker å ta del i noe større

Obligatorisk: Ja

Pris: 35 000

Varighet: 4-5 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

4-5 ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania (Zanzibar), der vi besøker spennende prosjekter og organisasjoner. Vi har noen faste prosjekter vi er innom, for eksempel Green Belt Movement og barnehjemmet Maisha Mema i Kenya.

Vi lærer hvordan det er å jobbe ute på landsbygda og spiller fotball med barn på rød afrikajord. Vi skal bo noen netter i jordhytter, danse med masaiene, føle på virkeligheten til mange afrikanere. Vi reiser til Nilens kilde og rafter, hopper bungee, vi besøker den altfor virkelige slummen, reiser på safari, besøker barnehjem og skoler.

Det blir alt fra HIV/Aids-prosjekter til sand mellom tærne på Zanzibar, der vi bruker den siste uken til snorkling og avslapping ved det Indiske hav. Kanskje får vi svømme med delfiner?

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

3 dagers opphold på Prekestolen Basecamp med tur til den spektakulære Prekestolen og andre aktiviteter. Mat, transport, aktiviteter og overnatting er inkludert.

Kjetil Berger Falk

Lærer Global solidaritet: Afrika

Av utdanning har jeg historie, sosialantropologi, sosial psykologi og religionsvitenskap fra universitetet i Bergen.

Jeg har vært lærer ved Bømlo Folkehøgskule siden 2006. Tidligere arbeidet jeg flere år som lærervikar på Bømlo og Stord.

Jeg har hatt ansvar for linjeturen til Afrika siden høsten 2006. I tillegg har jeg også vært reiseleder for skoleturen i flere år.

Epost: kjetil@bomlo.fhs.no
Telefon: 454 53 117

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag og fredag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Fellestur til Prekestolen, påskeferie
 • Mai: Avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skolerute på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Det betyr at du kan velge to valgfag hver termin. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Årbok

I årboka er det tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Det er også mulig å lage skoleavis.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Brennpunkt

Vi utforsker og diskuterer nasjonale og internasjonale problemstillinger, og vi ser på vår egen hverdag med samfunnskritisk blikk.

Forming

I forming har vi hovedfokus på hekling. Du skal få lære å hekle, fra grunnleggende nybegynner til og lære å lese mønster. Vi hekler og lager ulike små prosjekt med miljø i fokus.

Friluftsliv, kajakk og klatring

Inneholder en introduksjon til ulike friluftsaktiviteter, som blant annet kajakk (padling og våtkortkurs), klatring (innføringskurs og brattkortprøve), båttur med fiske, samt fotturer i skog og fjell.

Kammerkor

Vi jobber med oppvarming, pust, diksjon og ensemblearbeid. Vi fokuserer på harmonisk forståelse og sangglede, deltar i konserter og prosjekt. Vi går i studio og spiller inn et eget prosjekt.

Lille miljø

Miljøskapende arbeid på skolen. Planlegging av diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene.

Redesign

Som miljøfyrtårn legger vi stor vekt på gjenbruk. I valgfaget redesign lager vi nye ting av alt vi kommer over av klær, metall, møbler, og annet som andre ser på som søppel.

Smak av natur

Smak av natur er valgfaget for deg som liker deg ute i naturen. Du blir med på ulike turer gjennom skoleåret: Ut i båt og fiske på sjøen, sette garn i vann, steke ørret på bål og plukke sopp mm.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teatersport

Teaterøvinger og improvisasjon, der vi leker med ulike teaterformer, øver spontanitet og å være åpen. Vi kan også jobbe med "Short-plays", tørre å tøyse, leke og lytte. Utfordre seg selv og andre.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Ønsker du et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård?  Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 128 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Skoletur til Preikestolen
 • Studietur: 4-5 uker i Afrika (35 000 kr)
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 128 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 128 500,-
(12 850,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Emilie Løland

Året på Bømlo FHS lærte meg utrolig mye om meg selv og andre. Gode samtaler i fellesstua, kanoturer til butikken i idyllisk natur, engasjement i klasserommet, god mat, fantastiske ansatte, turen til Øst-Afrika og mye mer har fått fram det beste i meg

Emilie Løland
Øystein Sand

Et år fylt av så mye gøy, fint og spennende. Vi fikk oppleve en vestlandsperle, det virkelige Afrika og mye mer. Resultatet ble vennskap og uforglemmelige minner.

Øystein Sand
Jenny Dahl Brøndbo

Vi ble knyttet så tett og delte så mye sammen, samtidig som vi på godt og vondt lærte å respektere hverandre og tåle at folk er ulike.

Fra bloggen

Folkehøgskolen gjorde det enklere for Jakob å bli Julia

– Det gode miljøet på folkehøgskolen gjør det trygt å være deg selv, akkurat sånn som du er, sier Julia Bøhmer. Hun kom til Bømlo ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Global forståelse

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

SE:VERDEN samfunnsengasjement i praksis

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A18 t/ukeKristen

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

INTERNASJONAL SOLIDARITET - OG BACKPACKING

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Social Justice, Kilimanjaro

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt