Til hovedinnhold
Ledig plass

Bli engasjert av menneskene, historiene og motet. Bli provosert av urettferdighet, fattigdom og miljøødeleggelser. Bli fascinert av naturen og smilene. 4-5 ukers linjetur til Ecuador og Colombia.

Nyhetsbilde fra Latin-Amerika preges av avskoging i Amazonas, krise i Venezuela og vold og konflikt i Mellom-Amerika. Samtidig er Latin-Amerika mye mer enn bare krisestoff. På linja Fokus Latin-Amerika får du et unikt innblikk i situasjonen på det latinamerikanske kontinentet. Sammen opplever vi det ekte Latin-Amerika.

På linjeturen til Ecuador og Colombia får du se et kontrastfylt Latin-Amerika på nært hold. Reisen starter i Colombias hovedstad Bogotá, der du lærer om den colombianske borgerkrigen og fredsforhandlingene. Vi besøker den norske ambassaden, aktivister og tidligere geriljasoldater. Deretter er vi en uke i byen Medellín. I Medellín bor du bo i en colombiansk vertsfamilie og du studerer spansk på en av landets beste språkskoler.

Deretter reiser vi til Ecuador. I Ecuador besøker vi Kichwa-indianerne dypt inne Amazonas og vi deltar i frivillig arbeid i en landsby langt oppe i Andesfjellene. Vi besøker også det helt særegne Tsa’chila-urfolket som holder til i lavlandet. I Ecuador kommer du tett innpå kampen for å bevare regnskogen og du får et unikt innblikk i urfolks kultur og tradisjoner. Linjeturen avsluttes på Stillehavskysten.

Før vi reiser, fordyper vi oss i latinamerikansk historie og kultur og vi setter oss grundig inn i situasjonen i Ecuador og Colombia.

Etter linjeturen jobber vi med aktuelle temaer som:

Velkommen til oss!

For deg som ønsker å forstå mer av hvordan verden fungerer og som vil oppleve andre kulturer. Du er innstilt på å utfordre deg selv.

Dette vil du lære

 • Grunnleggende latinamerikansk geografi og historie
 • Politisk historie og kunnskap om dagens politiske situasjon i Latin-Amerika
 • Menneskerettigheter i latinamerikanske land, særlig fokus på urfolk og kvinner.
 • Økonomisk vekst, fattigdom, naturressurser og trusler mot miljøet
 • Sang og dans
 • Det beste av film fra og med Latin-Amerika

Våre forventninger til deg

Interesse og engasjement for Latin-Amerika, menneskerettigheter, miljøspørsmål, rettferdighet, fred og solidaritet. Reiselyst: en spennende linjetur til Ecuador og Colombia.

Bømlo Folkehøgskule er godt tilrettelagt for funksjonsnedsettelser, og har gjennom årene hatt både rullestolbrukere, blinde og synshemmede som fornøyde elever på ulike linjer. Du finner mer informasjon på hovedsiden til skolen under "tilrettelegging".

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4-5 uker

Bogotá

Linjeturen starter i Colombias hovedstad Bogotá. I Bogotá får du lære om den colombianske borgerkrigen og fredsforhandlingene. Fredsavtalen ble underskrevet i 2016, men fortsatt er det en lang vei å gå. I tillegg utforsker vi Colombias rike kulturliv.

Språkskole

I Medellín får du gå en uke på spansk språkskole og du bor i colombianske vertsfamilie. Undervisningen foregår i små grupper tilpasset ditt nivå, så det gjør ingenting om du ikke kan noe fra før. Å bo i vertsfamilie er en kjempefin mulighet til å bli kjent med en vanlig colombiansk familie.

Andesfjellene

I en liten landsby høyt oppe i Andesfjellene i Ecuador deltar vi i frivillig arbeid.  Her tilhører de fleste av innbyggerne urfolksgruppa Quechua. Du kan velge om du vil være frivillig på enten på skole, barnehage eller delta i jordbruksarbeid.

Amazonas

Dypt inne i Amazonas besøker vi Kichwa-indianerne. Her kommer du tett innpå urfolks urfolks kultur og tradisjoner. Dagene i Amazonas gir deg et unikt innblikk i deres kamp for å bevare regnskogen.  Vi besøker også Tsachila-urfolket. De er kjent for sine shamaner og healere og de har unik kunnskap når det gjelder medisinplanter.  

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Nepal

Obligatorisk: Nei

Pris: 25 000

Varighet: 14 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

I mars reiser vi på en spennende reise til eksotiske Nepal. Her får du oppleve store kontraster, når vi besøker både storbyer og små landsbyer utenfor allfarvei.

Turen starter i Katmandu, før vi reiser videre til vakre Pokhara, en liten by ved innsjøen Feva med utsikt til Himalayas topper. Her drar vi videre til fjellandsbyen Astham (1.600 moh.), som ligger vakkert til ved foten av Annapurnamassivet. Vi kjenner på livet i en fjellandsby og tilbringer tid med lokalbefolkningen.

Tilbake i Pokhara utforsker vi mer av byen og nærområdet, med mulighet for blant annet rafting, paragliding, fottur i nærområdet, besøk til en kaffefarm, besøk hos fair trade-arbeidere, museumsbesøk og shopping.

Fellesturen avrundes i Kathmandu, der det blir mulighet for ulike aktiviteter som å lage lokal mat, besøke lokale markeder, prate med munker, lunsje med nonner eller dra på terrengsykkeltur.

Reisen til Nepal er tilrettelagt av Ethical Travel.

Det blir alternativt opplegg for de som ikke ønsker å være med på Nepal-turen.

Tur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 dag

Siste skoleuka får vi med oss den spektakulære Preikestolen.

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Hele fredag er det valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Påskeferie
 • Mai: Fellestur til Prekestolen, avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skoleruten på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

I tillegg tilbyr vi også følgende kurs:
• Båtførerprøven
• Sikringskurs for klatrevegg
• Fridykkersertifikat
• Brattkortkurs

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Bok- og filmklubb

Har du lyst til å finne leseglede, få mer tid til å lese og diskutere bøker, eller se filmer i forskjellige sjangre ? Velkommen til valgfaget Bok og film! Behagelig stemning og og gode diskusjoner.

Kajakk og klatring

Opplev fantastiske naturopplevelser i valgfaget kajakk og klatring! Padling, klatring og i tillegg rappellerer vi fra broer vest i havet.

Kreativ

Vær kreativ på ulike flater, med forskjellige materialer og utfordre fantasien! Sammen skal vi utforske forskjellige veier til målet og det endelige produktet. Tenke utenfor boksen og oppskrifta.

Lag din egen kniv

Du velger deg et emne til skaftet ut fra ulike tresorter som gir ulikt uttrykk. Så spikker og pusser du til skaftet sitter perfekt i hånden. Sy slire ifrå lær og du kan lage mønster på skinnet.

Musikk – band & vokal

For deg som drømmer om å være i et band og utøve musikk. Her øver vi sammen og alene og kanskje ender vi opp i et studio etter hvert? Ulike sjangere og instrumenter. Her kan du utvikle sangstemmen din

Retrofoto (Foto og mørkerom)

Ta bilder med analoge kamera og fremkall direkte på papir. Lær deg prosessen fra å bestemme motivet via kamerats innstillinger, til mørkerommets magi. Dette må du prøve!

Smak av natur

Klasserommet er flytta ut til mange idylliske plasser på Bømlo og Stord. I dette valgfaget blir du godt kjent med vestlandsnaturen og du får mange gode tips til mat du kan lage ute.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Store & Lille miljø

Vi planlegger diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene på skolen. Vi løfter også blikket ut i verden og fokuserer på miljø og bærekraft.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Årbok

Hvert år blir det laget en Årbok med tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Liker du og arbeide selvstendig og se resultater av det du gjør, er dette valgfaget for deg

Opplev et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård! Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 142 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Tur til Preikestolen
 • Studietur: 4-5 uker i Ecuador og Colombia
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 142 000,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 142 000,-
(14 200,- per måned)
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Vaksiner på Skoletur til Nepal, frivillig studietur
 • Noen ekstra måltider på Skoletur til Nepal, frivillig studietur (2 måltider per dag er inkludert)
 • Vaksiner på studietur 4-5 uker i Ecuador og Colombia
 • Mat på studietur 4-5 uker i Ecuador og Colombia
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret må du stille med selv

Se utstyrs- og pakkeliste på hjemmesiden vår.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Linnea Bergqvist

Skolen har et undervisningsopplegg du selv er delaktig i. Reisen beriker livet ditt på flere måter enn du tror er mulig. Bømlo FHS ga meg en ny start, nye venner og det var aldri en dag som var lik!

Linnea Bergqvist
Sara Shi Øyen

Ønsker du et minnerikt år med fokus på Latin-Amerika og møte mange nye mennesker? Da anbefaler jeg deg å søke Bømlo FHS! Folkehøyskoleåret er unikt, der man lærer 100% fordi man har lyst til å lære. Mange spennende mennesker og opplevelser venter!

Sara Shi Øyen
Erika Hagen

Samholdet og fellesskapet man er en del av på Bømlo FHS har forandret meg for alltid. Jeg fikk venner for livet og fikk reise rundt i verden og virkelig kjenne på hvem jeg var. Et år på folkehøgskole er kanskje den beste investeringen jeg har gjort.

Fra bloggen

- Dette viser hvor enkelt det faktisk er å påvirke politikken i Norge

I mars hadde Miljø & Bærekraft-linja på Bømlo folkehøgskule møte med samferdselsministeren, og denne uka ble et av forslagene deres tatt videre til Jernbanedirektoratet. Allerede til ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

GLOBAL: INTERRAIL, SAMFUNN OG BISTAND

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Afrika Psykologi Pedagogikk Ledelse

Toten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Afrika - Bistand/Kultur

Elverum folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Globalt engasjement OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeFrilynt

Explore Afrika

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Solidaritet - Fredsarbeider

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt