Til hovedinnhold
Ledig plass

Bli kjent med down unders fengslende mangfold: Urfolket og deres eldgamle kultur, den unike villmarken, det flerkulturelle storbylivet, surfing og milelange strender. 3 ukers studietur til Australia!

Down under: Australia-linjen tar deg med til det spennende landet "down under". I forkant av linjeturen gjør vi oss kjent med Australia og urbefolkningen, aboriginene. Vi går dypere inn i historien til landet. Hvordan levde aboriginene før europeerne kom, hvilke konsekvenser fikk koloniseringen og hvilke utfordringer står aboriginene ovenfor i dagens Australia? Vi sammenligner med vår egen urbefolkning, samene, og urbefolkningen på New Zealand, maoriene.

Australia er mye mer enn surfing, kritthvite strender og spesielt dyreliv.

Vi arbeider både praktisk, teoretisk og kreativt. Kunst og musikk står sterkt i disse kulturene, og det skal vi gå dypere i. Vi prøver oss på dot paintings, og kanskje vi får spille på en digeridoo?

Hvordan har egentlig urbefolkningen blitt behandlet opp igjennom årene, og hvordan er situasjonen i dag? Det er noe av det vi skal finne ut sammen i løpet av året. Og har du noen gang tenkt over hvorfor vi hører så lite om Australia og aboriginene? Hvor mye vet du egentlig fra før? Kan vi gjøre en forskjell?

Linja passer for deg som har lyst å lære mer om Australia og aboriginerne.

Dette vil du lære

 • Australia på godt og vondt; hva vet vi egentlig?
 • Aboriginerne, urfolket til Australia
 • The Creation time, verdensbildet til aboriginerene
 • Dot painting, vi maler våre egne bilder
 • The stolen generation
 • Hvordan verdens urfolk har det
 • Maorinane, urfolket til New Zealand
 • Haka, krigsdansen og Poi
 • Leve som nomade på ei vestlandsøy
 • Utfolde kreativiteten gjennom samarbeid
 • Tørre å sove under åpen himmel i Australia

Våre forventninger til deg

 • Eventyrlysten
 • Liker å engasjere deg
 • Er nysgjerrig og ønsker å lære
 • Deltar aktivt i diskusjoner, gruppearbeid og andre kreative utfordringer

Obligatorisk: Ja

Pris: 36 000

Varighet: 3 uker

Måltider pr dag inkludert: 2

Vi starter turen med et opphold i Adelaide sør i Australia, før vi legger ut på en over 1500 kilometer lang roadtrip til Alice Springs – en av Australias mest isolerte byer midt inne på kontinentet. Underveis får vi oppleve den store og øde villmarken.

Vi sover ute under åpen himmel, har måltider rundt bålet, og lærer om dyre- og plantelivet. Her får vi også kjenne på kroppen hvordan urfolket hadde det da de levde i villmark, noe som bare blir forsterket av aboriginene vi møter rundt bålet og på besøkene våre. Vi drar til Uluru (Ayers Rock) og Kata Tjuta, som begge har en stor betydning for aboriginene i området.

Fra Alice Springs flyr vi til Sydney, der vi er storbyturister og tar for oss av de mange attraksjonene i denne flerkulturelle smeltedigelen – for eksempel berømte  Bondi Beach og operahuset.

Skoletur til Hovden

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 6 dager

En uke i januar flytter hele skolen opp på høyfjellet. På Hovden benytter vi oss av det fantastiske snølandskapet på både langrenn- og slalåmski.

Det blir også mye lek og aktiviteter utenom ski, som «Hovden Olympics» og mye annet.

Når man blir lei av puddersnø kan vi varme oss i deilige basseng og boblebad innendørs. Kveldene bruker vi på brettspill, godteri og spøkelseshistorier.

Skoletur til Preikestolen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 3 dager

3 dagers opphold på Prekestolen Basecamp med tur til den spektakulære Prekestolen og andre aktiviteter. Mat, transport, aktiviteter og overnatting er inkludert.

Heid Rannveig Reinsos

Lærer Down under: Australia

Jeg er utdannet lærer i praktisk estetiske fag, med hovedvekt på drama, musikk, kroppsøving og kunst og håndtverk. I tillegg har jeg mat og helse samt spesialpedagogikk.

Våren 2006 tok jeg siste del av utdanningen min i Wollongong i Australia, der jeg blant annet tok Aboriginal Art and Society.

Epost: heid@bomlo.fhs.no
Telefon: 971 54 840

 • Alle hverdager starter vi med morgensamling kl 08.00 med frokost etterpå
 • Mandag har vi rektors time, vasketime, husmøte. Etter lunsj er det linjefag
 • Tirsdag og onsdag er det linjefag hele dagen
 • Torsdag og fredag er det fellesfag fra 9 til 10, deretter valgfag
 • Lørdag er det morgensamling kl 9 med frokost etterpå
 • Lørdagsseminar fra 10 til 14 
 • Fri søndag
Last ned timeplan som pdf ↓

Forskjellige prosjekt gjennom året:

 • August: Skolestart, bli kjent-aktiviteter
 • September: Fordypning i linjefag, Solidaritetsdag
 • Oktober: Revyuke, høstferie
 • November: Linjeturer
 • Desember: Juleverksted og julebord
 • Januar: Skoletur til Hovden
 • Februar: Kreativ uke, vinterferie
 • Mars-April: Fellestur til Prekestolen, påskeferie
 • Mai: Avslutning

For mer detaljert oversikt viser vi til skolerute på hjemmesiden vår.

Vi har valgfag to dager i uka, ett valgfag pr dag. Det betyr at du kan velge to valgfag hver termin. Når du kommer til skolen velger du valgfag for høsten, mens du siste uke før jul velger valgfag for våren.

Aktiv

Hvis du liker å være aktiv er dette valgfaget for deg. Her gjør vi alt fra å gå fine turer, spille ballspill, drive med styrketrening, eller fyre opp med noen kjekke leker både ute og innendørs.

Årbok

I årboka er det tekst og bilder av og om elever, ansatte, linje- og skoleturer mm. Det er også mulig å lage skoleavis.

Besøksvenn

Det sitter mange ensomme rundt om som ønsker seg noen å prate med. Det kan være eldre, flyktninger, folk med fysiske eller psykiske utfordringer. Vil du være med på å glede disse? Vil du bli en venn?

Brennpunkt

Vi utforsker og diskuterer nasjonale og internasjonale problemstillinger, og vi ser på vår egen hverdag med samfunnskritisk blikk.

Forming

I forming har vi hovedfokus på hekling. Du skal få lære å hekle, fra grunnleggende nybegynner til og lære å lese mønster. Vi hekler og lager ulike små prosjekt med miljø i fokus.

Friluftsliv, kajakk og klatring

Inneholder en introduksjon til ulike friluftsaktiviteter, som blant annet kajakk (padling og våtkortkurs), klatring (innføringskurs og brattkortprøve), båttur med fiske, samt fotturer i skog og fjell.

Kammerkor

Vi jobber med oppvarming, pust, diksjon og ensemblearbeid. Vi fokuserer på harmonisk forståelse og sangglede, deltar i konserter og prosjekt. Vi går i studio og spiller inn et eget prosjekt.

Lille miljø

Miljøskapende arbeid på skolen. Planlegging av diverse aktiviteter, som rollespill, temakvelder og lignende for elevene.

Redesign

Som miljøfyrtårn legger vi stor vekt på gjenbruk. I valgfaget redesign lager vi nye ting av alt vi kommer over av klær, metall, møbler, og annet som andre ser på som søppel.

Smak av natur

Smak av natur er valgfaget for deg som liker deg ute i naturen. Du blir med på ulike turer gjennom skoleåret: Ut i båt og fiske på sjøen, sette garn i vann, steke ørret på bål og plukke sopp mm.

Sosid

En kombinasjon av idrett og sosialantropologi valgfag, der vi er i klasserommet halve dagen og i aktivitet resten. Kombinasjon av teori, moro og trening - fra ballspill til besøk på treningssenter.

Ta opp fag

Ønsker du å forbedre noen karakterer fra videregående? I dette valgfaget får du tid til å arbeide med å ta opp fag, med hjelp fra to dyktige lærere med lang erfaring.

Teatersport

Teaterøvinger og improvisasjon, der vi leker med ulike teaterformer, øver spontanitet og å være åpen. Vi kan også jobbe med "Short-plays", tørre å tøyse, leke og lytte. Utfordre seg selv og andre.

Teknologi

Gjennom praktiske prosjekter lager vi elektroniske kretser, finner ut hvordan og hvorfor elektroniske dingser virker, leker med WiFi, brannmurer, mimikrocomputere, lodding, 3D printing mm.

Ønsker du et annerledes og nyttig studieår i Vestlandets vakreste skjærgård?  Vi har linjer med fokus på kreativitet, miljø, solidaritet og fredsskapende arbeid. Vi legger vekt på at du skal utvikle dine evner innenfor kommunikasjon, konfliktløsing og samarbeid. Du er garantert et folkehøgskoleår du aldri vil glemme!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 129 500,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Skoletur til Hovden
 • Studietur: Skoletur til Preikestolen
 • Studietur: Ca 3 uker i Australia (36 000 kr)
  • Mat (2 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 129 500,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 129 500,-
(12 950,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Eirin Glimstad

Latter, gledestårer, kjærlighet og varme klemmer! Ikke minst venner for livet! Magien under stjernene i Australia, og Bømlonaturens perler - uendelig takknemlig for alle opplevelser og gode mennesker.

Eirin Glimstad
Helge Konstad

Nå skal jeg på backpacking i Asia, noe som ville vært helt hinsides all fornuft for meg før folkehøgskolen. Det å pakke sekken og reise til andre siden av jorda ville ikke vært realistisk før Bømlo!

Helge Konstad
Helena Lind Jacobsen

Alle menneskene og opplevelsene er minner og erfaringer jeg har med meg resten av livet. Samholdet på husene og alt det sosiale skapte veldig godt samhold på skolen. Reisen til Australia er det gøyeste og tøffeste jeg noen gang har gjort.

Fra bloggen

- Jeg håper at det å dele min krefthistorie, kan gjøre det litt enklere for andre

På slutten av videregående får Thea diagnosen lymfekreft. Fremtidsplanene endres drastisk, og det neste halvåret går med til tøffe cellegiftkurer. Et år på folkehøgskole blir ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Backpack Foto - Australia og New Zealand

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs AFrilynt

Backpacker

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Backpack Sunnmøre Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Vannsport Australia

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Sport & Outdoor: Australia - New Zealand

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen