Til hovedinnhold

Ønsker du å reise, oppleve andre kulturer og storslått natur, utfordre deg selv og forstå mer av verden rundt deg? Fag: Kulturforståelse, bistand, friluftsliv. Studietur til Peru og Bolivia 4 uker.

Ønsker du å bruke året på noe meningsfullt for deg selv og andre? Ønsker du å utforske land, kultur og natur? Da er dette linja for deg!  

Sammen ser vi verden rundt oss i et nytt perspektiv gjennom møter med mennesker, land og kultur. Vi har gode samarbeidspartnere i Norge, Europa og Peru/Bolivia. Vi møter organisasjoner, samler inn penger til eget bistandsprosjekt og jobber med formidling av ulike tema som engasjerer oss. 

I løpet av året er vi involvert i et Erasmus + prosjekt med samarbeidspartnere fra Georgia, Tyskland og Romania. Her får dere muligheten til å være med på å forme prosjektet, og kanskje blir dette et grunnlag for videre engasjemet?

Linja inneholder også friluftsliv, aktivitet og teambuilding. Overnatting i lavvo eller hengekøye, skitur, fjelltur og andre aktiviteter. Målet er at dere skal jobbe sammen i gruppe og bli tryggere på dere selv. Turglede er et viktig mål, både i Norge og i utlandet.

Studieturen går til Peru og Bolivia i 4 uker. Her reiser vi inn i Amazonas og opplever dyrelivet og får innblikk i livet i små lokalsamfunn, besøker organisasjoner/barnehjem, går Inka Trail til Machu Picchu, opplever mektige Andesfjell, storbyen Lima mm. Tidligere har linja også hatt et opphold hos en organisasjon i Marokko, noe som også kan bli aktuelt i år.

I løpet av studieturen vil elevene få jobbe med eget prosjekt i løpet av turen, og fokus på turforberedelser, spansk, mattradisjoner og kunnskap om landene vi reiser til er en viktig del av opplegget på linja.

Linjen passer for alle som er nysgjerrige på verden rundt seg!

Dette vil du lære

Fagområder:

 • Menneskerettigheter/ urfolks rettigheter
 • Kulturforståelse 
 • Formidling: Escape room, podcast, utstilling, foredrag.
 • Møte med engasjerte mennesker
 • Foredrag og workshops
 • Klima, miljø, bærekraft
 • Praksis i organisasjon
 • Feltarbeid/prosjekt
 • Fordypning: Land, språk og kultur
 • Friluftsliv/reise
 • Kreativt gjenbruk

Våre forventninger til deg

 • At du er interessert i faget og ønsker å lære mer
 • At du bidrar aktivt i timene
 • At du tar utfordringer

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 4 uker

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av skoleåret er vi på studietur til Peru og Bolivia sammen i 4 uker. Vi besøker menneskerettighetsorganisasjoner, lokalsamfunn, jobber med eget prosjekt, reiser til Andesfjellene, ser på hvordan avskoging påvirker miljøet i regnskogen, besøker kaffebønder og får innsikt i hvordan verdenshandelen fungerer, lærer mer om lokale kulturer og har et opphold hos en vertsfamilie. I forkant av studieturen har vi spanskundervisning og landkunnskap på skolen i tillegg til forberedelser til prosjektarbeid. 

På studietur er levestandarden annerledes enn vi er vant til hjemme i Norge, og det er heller ikke alltid mobildekning- men desto mer spennende og lærerikt! En viktig verdi for oss er at eleven skal oppleve kulturen fra innsiden, og at dette skal vere med på å bygge opp under videre engasjement. Vi blir glade i landene vi reiser til og menneskene vi møter.

Vi har god kjennskap til landene vi reiser til og vi har gode samarbeidspartnere som er med på å gi oss et trygt opplegg. 

Felles studietur til Spania og Gibraltar

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 1 uke

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av høsten 2023 vil alle linjene reise på studietur til Spania og Gibraltar sammen (ca. uke 43/44). Studieturene er en viktig del av skoleåret, som har tre hovedfokus: Kultur og landkunnskap, fellesskap og linjerelaterte aktiviteter. 

Her besøker vi området Andalucia, og har base i nærheten av byen Rota. Her vil vi ha både ulike opplegg og felles aktiviteter. Det er mulighet for surfing, frisbeegolf, sjarmerende sykkelturer og opplegg med stranda som utgangspunkt. Vi setter også av tid til å besøke den historiske byen Sevilla og det britisk tilknyttede området Gibraltar. 

Fellesturen er inkludert i skolepengene. Det betyr at på tur er det kun lommepenger som kommer i tillegg. På fellesturer vil det være aktiviteter og opplegg på tvers av linjer og dette betyr mye for det sosiale fellesskapet.

 

 

Turer i nærområdet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: Dagsturer

Måltider pr dag inkludert: 3

Vi legger opp til en del turer der vi håper å oppleve mye fint sammen. Vi tror det er viktig og riktig at vi får disse opplevelsene i fellesskap. Det styrker det sosiale miljøet på skolen. 

Vi beveger oss rundt i nærområdet, besøker Stiklestad eller andre historiske steder i regionen, eller benytter oss av at skolen ligger 1,5 time unna Trondheim, bl.a. med et bredt musikk- og kulturliv.

Vi kan også benytte oss også av at vi er nærme et av skandinavias beste skisportsteder, Åre i Sverige. Ellers er det flere aktiviteter og steder som både linjer, valgfag og skolen benytter seg av.

Johanne Ottilie Espe

Lærer på Challenge Explore og Global forståelse

Jeg er veldig glad i folkehøgskolen som læringsarena. Elevens interesseområde får stå i fokus, og en får sjanse til å prøve seg fram i fag uten eksamen eller karakterer. Og ønsker og dele min turglede og mitt engasjement.

Jeg er utdannet lektor med master i kulturmøte med delstudier fra Bolivia, India og Tyskland, og har erfaring fra frivillig arbeid og er opptatt av hva som rører seg i samfunnet.

Epost: adm@bakketun.fhs.no
Telefon: 74049100

Felles alle dager: God frokost + morgensamling (et ord for dagen, dagens nyheter, markering av bursdager og annen viktig info)

 • Mandag: Romvask, Internatfag, Boenhetssamling, lunsj og linjefag
 • Tirsdag: Valgfag hele dagen
 • Onsdag: Fellesfag, lunsj og linjefag
 • Torsdag: Linjefag hele dagen
 • Fredag: Linjefag. Internatvask timen før middag
 • Lørdag: Seminar/aktivitet/tur, elevkveld, lørdagskos med varmt måltid

Noe av det som er på planen:

 • August: Åpningshelg, Bli-kjent-tur
 • September: Linjefokus
 • Oktober: Høstferie, felles studietur til Spania
 • November: Åpen skole/basar, foreldrehelg
 • Desember.: Juleuke med juleverksted, julebakst, julesang og stor julefest
 • Januar: Nyttårsfest!
 • Februar: Mulighet for prakisperiode scenefagslinjer. Vinterferie
 • Mars: Scenfagslinjer på turnè med forestilling/konsert. Alle på studietur ukene før påske.
 • April: Linjefokus
 • Mai: Mye felles og avslutning 

Se oppdatert skolerute for mer info.

 

Du velger blant mange ulike valgfag i løpet av året. På denne måten kan du utfylle linjefaget ditt eller velge noe du alltid har hatt lyst til å lære, eller dyrke andre interesser du har. På timeplanen har du en hel valgfagsdag i uka. Faget går over en periode på ca 3-4 uker.

Brett

Skateboard - Longboard, aktivitet ute. Skolen har brett til utlån og egen skatehall.

Buldring/klatring

Høyt og lavt! Styrke og teknikk. Skolen har eget buldrerom og vi benytter oss av den store klatreveggen i Trønderhallen

Båtførerprøven

Her har du en unik mulighet til å få gjort noe du vil ha stor glede av videre. Det vil påløpe litt kostnader til selve prøven.

Drama

Grunnnleggende dramaarbeid. Stuntopptredner for medelever og andre.

Filosofi

Et blikk på tenkningens historie. Faget for lange tanker, undring, mange spørsmål og få svar!

Forming varierte aktiviteter

Pris: 300,-

Her blir bredden stor og du får lage ting i flere ulike teknikker.

Forming, - maling

Pris: 300,-

Maling av egne bilder, grunnleggende akrylmaling.

Forming, - strikking/hekling

Pris: 300,-

For deg som ikke kan og for deg som kan, - alle kan mer når perioden er over.

Forming,- skinnfell

Pris: 1 500,-

Her får du lage et produkt i pelsskinn som kan arves i generasjoner; Teppe, babypose, sitte/liggeunderlag, votter/tøfler mm. Du vil lære å sy i pelsskinn, og å trykke på/dekorere det.  

Foto

Lær deg å ta gode bilder med din mobil.

Fridykking

Friluftsliv

- nærområdet innbyr til mange slags naturopplevelser - vanlig friluftsutstyr er nødvendig

Hundekjøring

Pris: 1 500,-

Det er SÅ mye du kan gjøre sammen med hunden din, og hundekjøring kan bli en actionfylt favoritt. Du trenger ikke ha 8 - 10 hunder, de fleste har én hund, og det er nok for å drive med dette!

Idrett og ledelse

Idrett/Ballspill

- fysisk aktivitet - variasjon

Jegerprøve

Det vil påløpe litt kostnader til eksamen.

Klatring og brattkort/led

Styrke og teknikk. Skolen har eget buldrerom og vi benytter oss av den store klatreveggen i Trønderhallen. Det vil påløpe litt kostnader til eksamen.

Lydteknikk

Matglede

Gourmetmat for nybegynnere.

Musikk/Band

- samspill - besifring - band - solosang

Psykologi

Finn dine sterke sider. Få større selvinnsikt. Hvordan takle med og motgang. Hvordan oppnå en robust psyke! Et livsmestringsfag rett og slett.

Riding

Pris: 1 500,-

Hestestell, teori, ridning på bane, i ridehall og på tur. Ei skikkelig treningsøkt, eller bare den pausen du trenger i hverdagen. Hestehold og ridning er godt både for psyke og fysikk.

Samisk kultur og identitet

Pris: 300,-

I møte med andre danner vi oss raskt et inntrykk. Ser vi på andre som individ eller stereotypier? Hvordan ønsker vi selv å bli sett? I dette valgfaget søker vi kunnskap, møter med mennesker og innblik

Sjakk

Hurtigsjakk, lynsjakk og lengre partier. Grunnleggende sjakkforståelse, bindinger, gaffel, matt, patt og mønstergjenkjennelse, åpningsteori, utvikling av brikker, motspill, offer, angrep og sentrum.

Ski/brett

Pris: 1 000,-

Med fokus på toppturer, uteaktiviteter og skitrekk. Vi benytter oss bla.av skianlegg i vårt nærområde og Åre. Kostnadene dekker reise og dagskort.

Sykkel

Stisykling i skog og mark

Teatersport

Publikum roper ut sted og tema, og scenen er i gang! Improvisasjon, latter, formidling, skuespillerteknikk og stemmebruk. Trygghet og lekenhet er viktige stikkord.

Trening og helse

Kom i form, få gode treningsvaner.

Vinterfriluftsliv

Bakketun er en skole med stor bredde i fagtilbud. Med mange fagvalg og spennende opplegg kan du sette sammen din egen timeplan og få en hverdag full av egne interesser. Her vil vi at du skal kunne lære og utvikle deg i et godt skolemiljø, kjenne på mestringsfølelse og møte andre ungdommer - kanskje få venner for livet!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 127 850,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Turer i nærområdet
 • Foredrag og Workshops
 • Studietur på linja
 • Felles studietur med hele skolen
 • Alle obligatoriske aktiviteter på linja
 • Bad på gangen
 • Sangbok
 • Ulykkesforsikring
 • Turer i nærområdet
 • Fri benyttelse av elevkjøkken og spesialrom
 • 2-3 måltider på turer
 • Felles studietur høst 2023
 • Studietur: Felles studietur til Spania og Gibraltar
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Turer i nærområdet
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: Peru og Bolivia vår 2024
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 127 850,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 127 850,-
(12 785,- per måned)
Skolen har for skoleåret 2023/2024 lagt inn en lavere kostnad for kost/losij grunnet en gave skolen har mottatt, hvor ønsket var at deler av gaven skulle bidra til redusert pris for deg som elev. Dette utgjør kr. 20.000,- pr. elev. Du får en individuell betalingsplan ved opptak. Innbetalingene til skolen samsvarer med datoene for utbetaling fra lånekassen. Ta gjerne kontakt med oss for spørsmål!
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.
Ta gjerne kontakt med skolen for evt. spørsmål. Generelt om pris: Skolen har for skoleåret 2023/2024 lagt inn en lavere kostnad for kost/losji grunnet en gave skolen har mottatt, hvor ønsket var at deler av gaven skulle bidra til redusert pris for deg som elev. Dette utgjør kr. 20.000,- pr. elev.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på studietur Peru og Bolivia vår 2024
 • Vaksiner på studietur Peru og Bolivia vår 2024
 • Visum på studietur Peru og Bolivia vår 2024
 • Valgfag
  Noen av våre valgfag koster penger. Les mer om valgfag lenger opp på siden. Du velger valgfag først når du begynner på skolen.
 • Utstyr til linja (se Utstyr til linja nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

På Bakketun har vi noen sykler til utlån som vi bruker når vi ikke skal reise så langt bort fra skolen. 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Tursekk ca.75 L 
 • Dagstursekk
 • Sovepose/Liggeunderlag
 • Spisesett/termos/drikkeflaske/matboks
 • Gode tursko/støvler
 • Yttertøy til bruk både høst, vinter og vår
 • Ullundertøy 
 • Pc er kjekt å ha! 

Før du kjøper nytt anbefaler vi å lete etter brukt, for eksempel på finn.no eller Tise. Dersom dette ikke går så får Bakketunelever 25% på alt av utstyr hos de lokale sportsbutikkene i Verdal.

Vi tilrettelegger for deg så godt vi kan og gjør justeringer i samråd med deg. Ta kontakt med oss om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Evy Frivold

Året på Global forståelse har vært helt spesielt! Jeg har lært mye om meg selv og andre, reist til steder med spennende historie og flott natur, prøvd nye ting, hatt de rareste opplevelsene med de beste folka. En tid jeg aldri kommer til å glemme!

Evy Frivold
Pia Beiermann

Etter to år som både elev og stipendiat på linja sitter jeg igjen med enormt mange fine opplevelser, masse ny kunnskap og erfaringer jeg aldri ville vært foruten. Minnene fra året er noe av de fineste jeg har, og jeg vil anbefale fhs-livet til alle!

Pia Beiermann
Tonje Nygård Lillevik

Etter tida på Bakketun sit eg att med mykje kjærleik og minner. Takka vere eit utruleg bra klassemiljø, flinke lærarar, og nydelege folk på tvers av linjene. Eit av høgdepunkta gjennom året var den magiske førjulstida.

Fra bloggen

Erling (20): – Folkehøgskole er en god vei inn i voksenlivet

I sommer har vi snakka med flere elever om hvorfor de valgte folkehøgskole. Les hva Erling sitter igjen med etter sitt år.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Politikk og strategi

Ringsaker Folkehøgskole (arbfhs)
HelårskursFrilynt

Fred og konflikt

Ringsaker Folkehøgskole (arbfhs)
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Flylinja / pilot, seilfly, motorfly

Stavern folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Fred og konflikt

Ringsaker Folkehøgskole (arbfhs)
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Politi, Vektar og Beredskap - USA

Stord Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Fokus Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Explore Norway & Island - Island

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs BFrilynt

Checkpoint Charlie - en reise i europeisk historie

Agder Folkehøgskole
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Politikk og strategi

Ringsaker Folkehøgskole (arbfhs)
HelårskursFrilynt

Fokus Asia - Japan

Karmøy Folkehøgskule
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt