Til hovedinnhold
Ledig plass

Er du glad i å ta bilder, liker du og eksperimenter og skape nye uttrykk? Har du lyst til å lære mer og utvikle fantasien din? Vil du at bildene dine skal bli lagt merke til? Kom til oss!

Har du kjent på magien?

Her får du oppleve denne magien og mange, mange andre opplevelser som gir sommerfuglkriblende følelser.

Vi tror på fotofaget som et håndverk.

Med din egen innsats vil du bli akkurat så god som du selv ønsker å bli. Vi vil gi deg teknikken, og du utvikler fantasien og evnen til å skape de mest fantastiske bildene du ønsker.

Les mer om fotografi på vår nettside

Linjen passer både for deg som aldri har tatt i et kamera før og for deg som har erfaring med foto på ulike nivåer. Du liker å ta initiativ, jobber selvstendig og flommer over av ideer.

Dette vil du lære

 • Digital og analog kamerateknikk
 • Lyssetting/fotografering av mennesker i studio
 • Reklame/produktfotografering
 • Reportasjeteknikk
 • Landskap og naturfoto
 • Teknikk og arbeidsflyt i mørkerommet
 • Alternative fotoprosesser; cyanotypi, sv/hv omvenderprosess, våtplate
 • Bruk av teknisk storformatkamera
 • Bygg ditt eget kamera
 • Selvstendig arbeid og jobbing i team
 • Eget prosjekt i en sjanger du gløder for
 • Sosial kompetanse

Våre forventninger til deg

 • du har lyst til å lære
 • du kan jobbe selvstendig og i gruppe
 • du møter opp og deltar aktivt
 • du er med på å skape et godt klassemiljø
 • du møter presis og holder avtaler
 • du er positiv og raus

Vi legger vekt på at oppleggene våre skal være tilgjengelig for alle og vil tilrettelegge for eventuelt funksjonsnedsettelser. Det er heis i alle bygninger og ramper der det er nødvendig. Når vi er ute på tur finner vi praktiske løsninger sammen. 

Studietur: Berlin

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. 

Vi jobber hele tiden for å få til gode studieturer, men pandemien gjør at vi foreløpig må ta mange hensyn. Hvis situasjonen tillater det, planlegger vi tog- eller busstur til Berlin høsten 2022. Dette gjelder IT og webutvkling, Grafisk design, Klimaaktivist,  Fotografi og Visual storytelling.   

Berlin er en fantastisk storby som har det meste.  Byen er historisk en av de viktigste byene i Europa. Berlin står også sterkt faglig for våre linjer.  Tyskerne var for eksempel de aller første til å ta i bruk boktrykkerkunsten.  Blandingen av ultramoderne arkitektur og eksotiske innvandrerbydeler gir foto fantastiske motiver.  Under den kalde krigen ble det utviklet enormt mye overvåkningsutstyr og etterretningsteknologi her som gir et spennende perspektiv for IT og webutvikling. Berlin er en av de grønneste byene i Tyskland. Her styres miljøtiltakene etter prinsippet om at alle monner drar. Grønn tankegang er en del av de fleste menneskers livsstil. Dette skal naturligvis Miljøaktivistene undersøke.  Dessuten er Berlin kjent for god mat!  

Studietur: New York

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. 

Vi jobber hele tiden for å få til gode studieturer, men pandemien gjør at vi foreløpig bare kan drømme om turer til utlandet. Hvis restriksjonene letter, planlegger vi tur til New York våren 2022.  Det gjelder Fotografi, Teater, IT og webutvikling, Visual storytelling og Grafisk design.  

New York er i stadig endring og det dukker alltid opp nye steder å utforske, samtidig som ikonene blir stående. Vi er selvfølgelig på The Met, MOMA, Time square og nyter en piknik i Central Park. Street Art i Brooklyn må vi også ha med oss. Tidligere har vi besøkt blant annet: Google, Brooklyn Media Center,  Bowne Printers (trykkeri) og Herb Lubalin på Cooper Union.  Drag drar på ulike arrangementer og oppsøker både det miljøet som aspirerer til å komme på RuPaul's Drag Race, mer alternative arrangementer og det radikale dragteateret til Sasha Velour, «Nightgowns».

Hvert år er litt annerledes, og vi justerer turen ettersom hva som er mest spennende og mulig å få til. Soloppgangen over Manhattan er så magisk at den må vi få med oss hvert år, det samme gjelder solnedgangen. Vi elsker å utforske byen som aldri sover. 

 

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. Turene variere fra år til år, men noen turer er sikre.

Sjusjøen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når høsten er på sitt aller mest fargesprakende drar vi på fjelltur til Sjusjøen. Snørvillen - er ikke det et fantastisk navn - er på 937 moh - og gir en fantastisk utsikt over Ringsakerfjellet. God mat og godt selskap gjør det til en flott tur.   

Strandhugg

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Like etter skolestart mens det ennå ser varmt i været drar vi på strandhugg til Mjøsa.  Norges største innsjø er en drøy kilometer unna skolen.  Vi tar med oss god mat, pledd og badetøy og nyder sensommeren!

Utøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til Utøya hver høst.  Her kan du lese om turen høsten 2020

Hans Erik Sørum

Lærer på linjen fotografi/ Driftsansvarlig

Hans Erik er utdannet reklame- og portrettfotograf. Han vil garantert gi deg en fantastisk introduksjon til faget og hjelpe deg til å utvikle deg. Har eget rammeverksted hjemme. Hans Erik elsker å være ute og er mye på tur i skog, mark og i fjellet. Han bor på en liten gård med flere dyr. Hans Erik har eget mekanisk verksted for reparasjon, service og restaurering av biler og utstyr.

Epost: hans.erik@arbfhs.no
Telefon: 406 35 215

Mandag til fredag:

 • 08:30 Morgensamling
 • 09:00 Linjefag, fellesfag eller valgfag. 
 • 11:30 Lunsj
 • 12:30 Linjefag, fellesfag eller valgfag.
 • 15:30 Middag
 • 17:00 Etter middag er det valgfrie aktiviteter som er lærer- eller elevstyrt.
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdager starter undervisningen kl. 12:00. Dette er spennende dager der temaene går på kryss og tvers av linjefag, verden og livet. Søndag er det fri :)

Last ned timeplan som pdf ↓

Dette er de viktigste datoene i årsplanen 2022-23.  Detaljene får dere etter skolestart. Det kan oppstå forandringer f.eks. i forbindelse med studieturer.

20.08 Skolestart

07.10   Høstferie
17.10   Skolestart til vanlig tid

31.10   Studietur
04.11   Studietur avsluttes

16.12   Juleferie
05.01   Skolestart til vanlig tid

24.02   Vinterferie
06.03   Skolestart til vanlig tid

30.03   Påskeferie

11.04   Studietur starter

06.05   Åpent hus

11.05   Siste skoledag og avreise

Last ned årsplan som pdf ↓

Velg etter hjertet! Dette er to økter i uka som du kan bruke til «noe annet»
Vi velger valgfag to ganger i løpet av året, du får prøve minst fire av dem.
Les om alle valgfagene på skolens nettside (arbfhs.no)

Aktuelt

Her blir du utfordret til å argumentere for egne meninger, til å bryne deg mot andres standpunkter, og du lærer kunsten å diskutere. Du vil i stor grad påvirke hva vi skal diskutere og lære mer om.

Ballspill

Alt med ball er lov! Det er med variasjon og et vidt spekter av ballsporter som du kommer gjennom her i løpet av skoleåret. Vennskapelig konkurranser og hårete mål må du regne med.

Bærekraftig livstil

Dette er verkstedet for deg som vil lære om hvordan hverdagen din kan bli mer bærekraftig og hvordan du kan gjøre en innsats for en grønnere hverdag.

Fix-it

Redesign, reparering, fiksing, strikke sy og male. Dette er et kreativt verksted.

Friluftsliv

Tenk deg å komme ut i Hedmarks skoger, kjenne snøen knitre av kulde under beina. Tenne bål og spise sammen med gode venner. Kanskje rusler en elg forbi? Eller en dukkert i Mjøsa, frister det?

Grafisk verksted

Etter et grunnkurs (hvordan presser og annet utstyr fungerer og sikkerheten rundt bruken av dette utstyret) har du fri tilgang til verkstedet.

Move your ass

Dette er faget for deg som vil få høy puls og kjenne svettene hagle. Margrete lærer får det til å svinge i gymsalen!

Podcast

Podcast handler om å formidle et budskap kun via lyd. Hvordan man bør legge frem budskapet, fortellerteknikker og stemmebruk er viktig når man ikke har andre virkemidler enn det audiovisuelle.

Retrofoto

I retrofoto er det det analoge som gjelder. Fremkallingen skjer direkte på papiret. Dette må du bare prøve!

SoMe

SoMe valgfag styrer i år de sosiale mediene til skolen. De ser på verktøyene som ligger bak og er med på å skape de historiene som skolen deler med verden.

Studiesirkel/ta opp igjen fag

Flere av våre elever har behov for å ta opp igjen fag eller bedre karakteren sin for å komme inn på ønsket studie. Vi lar deg sette av tid hver uke til å arbeide med fag du ønsker å ta eksamen i.

Vaktmester

Har du lyst til å teste dine praktiske ferdigheter. Da er dette faget for deg. Du får følge vår vaktmester som assistent. Her blir oppgavene varierte, og du vil garantert lære deg praktiske ferdig

Årbok

Et sted der minnene blir bevart. Den skal skrives, det fotograferes, det samles og designes. Du får være med på hele denne prosessen!

Vi er opptatt av å skape et bærekraftig samfunn der alle har like muligheter.

Derfor er alt som skjer i skolens regi dekket av det du får utbetalt fra Lånekassen. I tillegg er det muligheter for ekstrastipend*!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 114 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Sjusjøen
 • Studietur: Strandhugg
 • Studietur: Utøya
 • Studietur: Berlin
 • Studietur: New York
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 114 000,-

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 114 000,-
(11 400,- per måned)
Våre fakturaer følger lånekassens utbetalinger.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Mørkerom
 • Fotoskriver A3+
 • Plotter A1+
 • Fotostudio
 • Adobe Creative Suite til alle
 • Scanner
 • og mye mer..

Dette utstyret må du stille med selv

 • Systemkamera (speilrefleks/speilløs) er en fordel. Dersom du ikke har, har vi et begrenset antall til utlån. 
 • Egen bærbar datamaskin
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Maiken Frantzen

Hvis foto er noe du ønsker og jobbe i så vil jeg anbefale skolen her for Hans Erik er en så fantastisk og kjempe flink lærer å har så mye og by på.

Maiken Frantzen
Mathilde Berge Olsen

Jeg vil anbefale foto på arbfhs fordi man får oppleve foto på en helt spesiell måte. Læreren er veldig engasjert, og det finnes ingenting som ikke kan ordnes eller prøves ut. Man får også prøve mange forskjellige typer og teknikker innen foto.

Mathilde Berge Olsen
Jana Prodanović

– Læringsmiljøet på foto er noe annet! Hans Erik klarer alltid å finne på noe gøy for oss å jobbe med. Han hører på ønskene og forslagene våre og setter stor pris på vårt engasjement. Det er alltid noe nytt og annerledes å gjøre nesten hver dag.

Fra bloggen

Slår et slag for kroppspositivitet

I en hverdag dominert av slanke, solbrune kropper, fitspo, treningsselfies og proteintilskudd, trengs kroppspositivitet mer enn noen gang, mener studentene ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole Ringsaker.

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Global Foto

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Foto

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Film & Foto

Voss folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Analog foto

Fana folkehøgskule - Bergen
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilynt

Foto - Norge på langs

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs B9 t/ukeKristen

Naturfoto

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

FotoVideo OSLO

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Kreativ & Foto

Hedmarktoppen folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Naturfoto

Lofoten Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto Film Friluftsliv

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto din stil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Nordiska Fotoskolan

Nordiska Folkhögskolan
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeFrilynt