Til hovedinnhold
Ledig plass

Grønn tankegang må bli vår livsstil. Hvordan redde klima, artsmangfold, skog og hav? Bli med på å påvirke egen og storsamfunnets innsats for en grønnere hverdag. Alle monner drar! DU! TRENGS! NÅ!

Klimaforandringene skjer i et rivende tempo og har konsekvenser både på mikro- og makronivå. Biologisk mangfold forsvinner i et alarmerende tempo.  Sammen skal vi gjøre vårt for at pollinerende insekter skal få bedre levevilkår.  Vi skal opprette blomsterenger, plante blomster som insektene liker, lage insekthotell og humlekasse – kort sagt vi skal påvirke vårt nærområde!  Den kunnskapen du får med deg herfra kan du ta med deg dit du drar etter året hos oss.

Vi besøker aktører som utvikler bærekraftige måter å skape fornybar energi, gjenvinne søppel, skape bærekraftig matproduksjon og annen produksjon. Vi skal også lære mer om hva som er en bærekraftig livstil som for eksempel mat, klær, oppvarming, transport etc.

Sammen med de andre elevene og lærerne velger du et prosjekt som skal synes enten på skolen eller i lokalmiljøet. Det kan være en politisk kampanje eller et miljøprosjekt som skal planlegges og gjennomføres i løpet av året. Ditt engasjement og din interesse vil være avgjørende for dette resultatet. Tanken er at vi lærer best gjennom å gjøre, og at vi trenger å oppleve hva det vil si å selv skape forandring.  Har du lyst til å arrangere byttedag, plante en blomstereng, engasjere deg i en politisk sak på hjemstedet ditt – mulighetene er mange!

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole har sin egen klimafestival der du naturligvis vil være med på å skape innhold.  Da involverer vi hele skolen og inviterer verden utenfor inn til å delta.

Linja passer for deg som ønsker å sette natur og miljø i fokus, bevare det unike artsmangfoldet vi har og utforske løsninger for de utfordringene vi har i dag. Ingen spørsmål er for store #grønnpå

Dette vil du lære

For å bidra for å løse klimakrisen må vi forstå naturen, bli glad i den og lære om teknologi og handlemåter som bidrar til et bedre klima. Du vil lære å bedre klima gjennom; egen handling, analyse av problemstillinger, identifisere nøkkelaktører og skape kreative politiske løsninger.

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du har lyst til å utforske og lære mer om klima- og miljøsaker.

Vi forventer at du deltar på skolens opplegg, både faglig og sosialt.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng. 

Vi jobber hele tiden for å få til gode studieturer, men pandemien gjør at vi foreløpig bare kan drømme om turer til utlandet.   Hvis restriksjonene letter, planlegger vi tog- eller busstur til Berlin høsten 2021. Dette gjelder IT og webutvkling, Grafisk design, Klimaaktivist,  Fotografi og Visual storytelling.   

Berlin er en fantastisk storby som har det meste.  Byen er historisk en av de viktigste byene i Europa. Berlin står også sterkt faglig for våre linjer.  Tyskerne var for eksempel de aller første til å ta i bruk boktrykkerkunsten.  Blandingen av ultramoderne arkitektur og eksotiske innvandrerbydeler gir foto fantastiske motiver.  Under den kalde krigen ble det utviklet enormt mye overvåkningsutstyr og etterretningsteknologi her som gir et spennende perspektiv for IT og webutvikling. Berlin er en av de grønneste byene i Tyskland. Her styres miljøtiltakene etter prinsippet om at alle monner drar. Grønn tankegang er en del av de fleste menneskers livsstil. Dette skal naturligvis Miljøaktivistene undersøke.  Dessuten er Berlin kjent for god mat!  

Vi legger vekt på «studie» i ordet studietur. Det er en reise som hjelper oss å sette fagene våre inn i en sammenheng.
Turene variere fra år til år, men noen turer er sikre.

Sjusjøen

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Når høsten er på sitt aller mest fargesprakende drar vi på fjelltur til Sjusjøen.  Snørvillen - er ikke det et fantastisk navn - er på 937 moh - og gir en fantastisk utsikt over Ringsakerfjellet.   God mat og godt selskap gjør det til en flott tur.   

Strandhugg

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Like etter skolestart mens det ennå ser varmt i været drar vi på strandhugg til Mjøsa.  Norges største innsjø er en drøy kilometer unna skolen.  Vi tar med oss god mat, pledd og badetøy og nyder sensommeren!

Utøya

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Vi drar til Utøya hver høst.  Her kan du lese om turen høsten 2020.  

Henning Falldalen

Lærer på linjen Klimaaktivist

«Natur er noe som jeg brenner veldig for og entusiasmen for friluftsliv er en av mine sterkeste sider, sammen med blant annet idrett. Min faglige bakgrunn er veldig bred og variert, noe som gjenspeiler mitt engasjement for tverrfaglighet i det vi jobber med.»  Vi regner med at Henning og hans elever vil holde oss andre i ørene og gjøre skolen enda mer miljøvennlig.  

Mandag til fredag:

 • 08:30 Morgensamling
 • 09:00 Linjefag, fellesfag eller valgfag. 
 • 11:30 Lunsj
 • 12:30 Linjefag, fellesfag eller valgfag.
 • 15:30 Middag
 • 17:00 Etter middag er det valgfrie aktiviteter som er lærer- eller elevstyrt.
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdager starter undervisningen kl. 12:00. Dette er spennende dager der temaene går på kryss og tvers av linjefag, verden og livet. Søndag er det fri :)

Last ned timeplan som pdf ↓

ÅRSPLAN 2022-23

 • 20.august –  Skolestart
 • Høstferie i uke 41
 • Vinterferie i uke 9

Flere detaljer kommer etter hvert.  

Velg etter hjertet! Dette er to økter i uka som du kan bruke til «noe annet»
Vi velger valgfag to ganger i løpet av året, du får prøve minst fire av dem.
Les om alle valgfagene på skolens nettside (arbfhs.no)

Aktuelt

Her blir du utfordret til å argumentere for egne meninger, til å bryne deg mot andres standpunkter, og du lærer kunsten å diskutere. Du vil i stor grad påvirke hva vi skal diskutere og lære mer om.

Ballspill

Alt med ball er lov! Det er med variasjon og et vidt spekter av ballsporter som du kommer gjennom her i løpet av skoleåret. Vennskapelig konkurranser og hårete mål må du regne med.

Bærekraftig livstil

Dette er verkstedet for deg som vil lære om hvordan hverdagen din kan bli mer bærekraftig og hvordan du kan gjøre en innsats for en grønnere hverdag.

Fix-it

Redesign, reparering, fiksing, strikke sy og male. Dette er et kreativt verksted.

Friluftsliv

Tenk deg å komme ut i Hedmarks skoger, kjenne snøen knitre av kulde under beina. Tenne bål og spise sammen med gode venner. Kanskje rusler en elg forbi? Eller en dukkert i Mjøsa, frister det?

Grafisk verksted

Etter et grunnkurs (hvordan presser og annet utstyr fungerer og sikkerheten rundt bruken av dette utstyret) har du fri tilgang til verkstedet.

Move your ass

Dette er faget for deg som vil få høy puls og kjenne svettene hagle. Margrete lærer får det til å svinge i gymsalen!

Podcast

Podcast handler om å formidle et budskap kun via lyd. Hvordan man bør legge frem budskapet, fortellerteknikker og stemmebruk er viktig når man ikke har andre virkemidler enn det audiovisuelle.

Retrofoto

I retrofoto er det det analoge som gjelder. Fremkallingen skjer direkte på papiret. Dette må du bare prøve!

SoMe

SoMe valgfag styrer i år de sosiale mediene til skolen. De ser på verktøyene som ligger bak og er med på å skape de historiene som skolen deler med verden.

Studiesirkel/ta opp igjen fag

Flere av våre elever har behov for å ta opp igjen fag eller bedre karakteren sin for å komme inn på ønsket studie. Vi lar deg sette av tid hver uke til å arbeide med fag du ønsker å ta eksamen i.

Vaktmester

Har du lyst til å teste dine praktiske ferdigheter. Da er dette faget for deg. Du får følge vår vaktmester som assistent. Her blir oppgavene varierte, og du vil garantert lære deg praktiske ferdig

Årbok

Et sted der minnene blir bevart. Den skal skrives, det fotograferes, det samles og designes. Du får være med på hele denne prosessen!

Vi er opptatt av å skape et bærekraftig samfunn der alle har like muligheter.

Derfor er alt som skjer i skolens regi dekket av det du får utbetalt fra Lånekassen. I tillegg er det muligheter for ekstrastipend*!

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 114 000,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: enkeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Sjusjøen
 • Studietur: Strandhugg
 • Studietur: Utøya
 • Studietur: Berlin
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 114 000,-

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 114 000,-
(11 400,- per måned)
Våre fakturaer følger lånekassens utbetalinger.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Dette utstyret får du låne av skolen

 • Verksted
 • Elevkjøkken
 • Gode og lyse klasserom
 • Teknisk utstyr til å lage presentasjoner både digitalt og fysisk

Dette utstyret må du stille med selv

 • Egen datamaskin
 • Tegne- og skrivesaker
 • Tur- og arbeidsklær
 • Gyldig pass og reiseforsikring.
Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Regnskog

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Grønnere hverdag

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Urbant landbruk

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Go Green: Europa

Fredly Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Klima, Miljø & Bærekraft

Evje Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Miljø & Bærekraft

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Økologisk småbruk

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kortreist

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

HAV Bærekraft

Øyrekka folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Minihus & grønne greier

Stavanger Urban Folkehøgskole StUF
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Filosof

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Sjølberging

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Globalt Fokus

Folkehøgskolen Sørlandet
Ledig plass
HelårskursKristenTilrettelagt for rullestolbrukere

Fokus Europa - interrail med øyhopping Hellas

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs AFrilynt

Slow Fashion

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Minihus

Fosen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Design klær Oslo

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Arktisk selvberging - Urfolk

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Checklist Norge

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Jakt og friluft

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Backpack Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Fotografi

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Kreativ Teknologi

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Reiseliv: på skinner

Sjøholt Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

HANDY

Harstad Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Dyr og natur

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Filosofi, mat og ild

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Travelstudy Active Europe

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs32 t/ukeKristen

Hundekjøring

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

SoulSurf - Yoga, Surf & Klima

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs24 t/ukeKristen

Kulinarisk

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Seil, surf, kite

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Norwegian language and culture

Pasvik Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs8 t/ukeFrilynt

Dykking

Risøy Folkehøyskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Street food

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global solidaritet

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Globalt eventyr

Kristiansand folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Ide, drøm og verkelegheit!​

Stord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Afrika Mangfold

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Teknologi og innovasjon

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Sportsfiske

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Fred og konflikt

Arbeiderbevegelsens folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Forskerspire

Svalbard folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Handlekraft

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt