Til hovedinnhold
Kontakt skolen

Bli med til Kina, verdens eldste sivilisasjon: en kultur der tiden går bakover. Fordyp deg i historien, språket og matkulturen, og opplev landet fra innsiden, fra Beijing, via Shanghai til Hong Kong.

Kinas rike kultur og historie fascinerer mennesker verden rundt. Ved vår nye linje vil du bli bedre kjent med en annerledes kultur.

Togreisen starter i Beijing, via Shanghai og til Hong Kong. Her kan vi oppleve verdens eldste sivilisasjon og samtidig det mest moderne av all byggekunst.  I Beijing blir det vandring på den kinesiske mur og i den forbudte by.

Det blir også møte med studenter i Kung Fu time og du får lære å lage en kinesisk rett. Så blir det en eksotisk togtur til det moderne Shanghai der vi får gå på strandpromenaden i millionbyen. Den tidligere britiske kolonien Hong Kong.er siste mål for reisen. Overnatting skjer på Tao Fong Shan, et rolig pilgrimssted startet av en norsk misjonær. Det er mange spennende steder å besøke som Stanley Market, Wong Tai Sin Tempelet og sykehuset og Victoria Peak. Vi skal besøke Queen Maud Middleschool  og bli kjent med noen elever. I tillegg til storbyliv har Hong Kong vakre fjell og strender.

Ved denne linja får du Innføring i kinesisk matkultur og bruk av spisepinner, kinesiske tegn og språk, kinesisk 5-toneskala og musikk, kinesisk historie og Kina som moderne stormakt i tillegg til enestående opplevelse.


Besøk linjens hjemmeside.


Har du spørsmål?

Ta kontakt med linjeansvarlig, Hallvard Roald Nordstrand.


For utfyllende informasjon om kostnader - les mer her.

Obligatorisk: Ja

Pris: 33 000

Varighet: 23

Måltider pr dag inkludert: 2

På våren reiser vi på ein 3 vekes tur til Kina og startar i hovudstaden Beijing. Vi skal treffe studentar og få innblikk i deira skuledag med målekunst, Kung Fu og morgongymnastikk. Etter tur i Rickshaw skal vi treffe ei familie og besøke eit tehus. Kan nemne at vi også skal innom Beijing Zoo, Den forbudte by og Den kinesiske mur, før vi reiser med jernbane i stor fart til Shanghai. Der stig vi inn i ei verdskjend skyline med topp moderne arkitektur. Målet er å ha kontakt med norske bedrifter og kinesiske samarbeidspartnarar og lære om korleis dei arbeider saman. Så endar den store togreisa opp i Hong Kong. Ved sida av å bli litt kjent i storbyen og den tidlegare britiske kronkolonien vil vi besøke Queen Maud Middleschool og møte elevane. Vi vil bo på pilgrimsstaden Tao Fong Shan som ligg utanfor byens stress. Turen blir full av spennande inntrykk, møte med vanlege kinerarar og oppleving av dagleglivet på nært hald.  Vi forflyttar oss hovudsakeleg med jernbane eller buss. Dette gjer at turen har nærleik til folk og land.

Slogen

Pris: Inkludert i linjepris

Bestig det spektakulære fjellet Slogen, som strekker seg 1564 moh. Slogen ligger midt i Sunnmørsalpene og gir en utrolig utsikt over Sunnmørsalpene og bygdene omkring.

Turen varer i tre dager. Første dagen kjører vi til pizzabygda Stranda på sunnmøre. Herfra går turen oppover Habostaddalen. På toppen av dalen overnatter vi på den store turisthytten Pachelhytta. 

Dag to går vi til Toppen av Slogen før vi vender ned igjen til Patchelhytta, hvor vi overnatter til neste dag. Siste dagen går vi ned igjen mot Stranda.

 

Øyhopping

Pris: Inkludert i linjepris

Øyhopping er en en reise ut i havgapet for å se nærmere på det unike området rundt Ålesund. Vi besøker øyer som Giske, Alnes og Vigra. Vi besøker Sjonghellaren på Valderøya. En hule med helleristninger og en rik historie helt fra yngre jernalder. Vi går på små fjellturer, som gir oss fantastisk utsikt utover havgapet og over Sunnmøre.

 

bildetekst

Pilegrimstur

Pris: Inkludert i linjepris

Bli med på en historisk vandring i pilegrimers fotsport over Dovrefjell mot Trondheim. Dette er en vandretur i fire dager med overnatting i lavvo. Som pilegrimer er vi på leting etter hva vi ønsker med våre liv. Vi tar oss tid til stillhet og refleksjon i tilegg til middagslaging på bål og gode samtaler ved bålet. Etter tre dager på Dovrefjell tar vi bussen til Trondheim, hvor vi går de sist km inn til Nidarosdomen. Der avslutter vi vandringen med Gudstjeneste.

Vestlandstur

Pris: Inkludert i linjepris

Vestlandstur er en reise i den vakre vestlandsturen.  Vi besøker steder som Briksdalsbreen og Selje kloster. En vakker tur i det mektige fjord og fjellandskapet på Vestlandet.

Israel

Pris: 18 500

I oktober drar de som ønsker det til Israel, et land som stadig er nyhetene, men hit drar nesten 3 mill turister hvert år. Vi skal bade i Middelhavet og Dødehavet, bo hos beduiner i ørkenen og besøke mange berømte steder. En 3000 år lang historie venter. Her møtes tre verdensreligioner. Vi skal møte fredsforkjempere, få naturopplevelser utenom det vanlige og besøke historiske og dagens skueplasser. Les om siste års reise i innleggene på bloggen vår. Siste års turhefte finner du her. Kommende skoleår skal alle sammen få være med på et opphold i Eilat - sammen med dykkerne våre.

Sør-Norge Explore

Pris: 7 000

Denne reisen legges opp som alternativ til turen til Israel og Vestbredden.

Turen inneholder aktiviteter og opplegg langs denne reiseruta i Sør-Norge:

 Les mer om årets pilotprosjekt i bloggen vår: https://alesundfhs.no/uncategorized/norgestur-11-malm-til-melk

På Ålesund Folkehøgskole har vi et bredt utvalg av felles studieturer. Vi reiser sammen på dagstur til Geiranger, på skidager til Strandafjellet, samt på avslutningstur til leirstedet Kjeldsund. I tilegg til dette kan du noen uker velge mellom to ulike turalternativer. 

Reisen til Israel og Vestbredden har de siste 6 årene vært skolens viktigste fellestur. For høsten 2018 har vi utviklet et rimeligere alternativ i Norge for de som ønsker det. Alle fellesturene og valgfagene våre er med på å utvikle det helt spesielle fellesskapet på tvers av reisemålslinjene - basisgruppene - som kjennetegner Ålesund folkehøgskole.

 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

 

Geiranger

Dagstur med båt fra skolen til verdensarvområdet Geiranger med besøk til fjellgården Skageflå. Geiranger er et populært sted for turister fra hele verden. 

Skidager

Hele skolen reiser sammen på overnattingstur til Strandafjellet skisenter i to dager. Dette er et skisenter med utmerkede forhold for skikjøring. Her får du muligheten til å instruksjon i snowboard, langrenn, telemark eller Slalom. Du kan også delta i snølek og skilek. På kvelden spiser vi god middag og har elevkveld med leker og sketsjer. 

 

Rundetur

Som en felles avslutning på skoleåret reiser vi sammen til leirstedet Kjeldsund og det spesielle fuglefjellet Runde. Her besøker vi lundefuglen, som holder til ved fjellet. Vi får også god tid til andre aktiviteter som sporløp, elevkveld, båtliv og bading. En perfekt avslutning det som har vært en reise for livet.

 

Hallvard Nordstrand

Lærer Reise Bo og Fritid, fellesfag, valgfag

Erfaring som lærer i kroppsøving, KRL og norsk i barne- og ungdomsskule på Ellingsøya. Prest, og har i bortimot 17 åra jobbet som prest i Ålesund.

Fem år ved Fjellhaug bibel- og misjonsskule. To år ved det Teologiske Menighetsfakultet i Hong Kong. Toårig kantonesisk studie ved Det kinesiske universitet i Hong Kong. Snakker noe kantonesisk. Nordisk grunnfag og PPU ved Universitetet i Bergen.

Epost: hallvard@alesundfhs.no
Telefon: 91 39 18 05

Felles hver dag: Solid frokost + Ord for dagen, lunsj - ofte med varmmat, middag og kveldsmat

Mandag: Valgfag før lunsj. Stilletime, skolekor og allmøte etter lunsj.

Tirsdag: Valgfag hele dagen.

Onsdag: Fellesfag før lunsj (Tru og Liv, Psykologi, Samfunn). Valgfag etter lunsj.

Torsdag: Linjedag (Reisemålslinje).

Fredag: Linjetid (Reisemålslinje) før lunsj. Internattime og Internatvask etter lunsj.

Last ned timeplan som pdf ↓

Viktige hendelser:

 • August: Åpningsfest og Bli kjent-turer 

 • September: Øyhopping/Slogen - Pilegrimstur/Vestlandstur - Til Geiranger med båt - Toppturer

 • Oktober: Fellestur til Israel/Norge.

 • November: Musikalprosjekt

 • Desember: Juleverksted / Julefest / Juleturnering

 • Januar / Februar: Uker med valgfag og reisemålsfag - Skidager

 • Mars: Studieturer: Australia, USA, Afrika, New Zealand, Sør-Amerika, Europa

 • April / Mai: Fellestur til fuglefjellet Runde - Oppsummering av året - Avslutningsfest

  Mer informasjon om skolen på vår hjemmeside!

Last ned årsplan som pdf ↓

Ved Ålesund folkehøgskole kan du velge i en omfattende meny av valgfag. Du velger alt mellom ett og fire valgfag per uke, per termin. Enkelte valgfag er heldagsfag, men de fleste går over to eller tre skoletimer. Mandagen, tirsdagen, og deler av onsdagen er satt av til valgfag.

Ballspill

Lær grunnleggende regler og ferdigheter i ulike kjente og mindre kjente ballspill.

Band

Uansett instrument og erfaring gir dette valgfaget deg mulighet til å bli med i bandet! Coverlåter, egne låter, fremføring og lydteknikk.

Bildebehandling

Lær deg grunnlegende bildebehandling. Fokus på redigering. Dine bilder vil bli enda bedre.

Bootcamp

Skal du komme i form, er det ingen kjære mor! Her trenes det utendørs med det man har tilgjengelig. Det være seg traktordekk, tau eller utendørs treningsparker.

CrossFit

Pris: 1 160,-

Her trener vi heile kroppen, vi terper på teknikk og riktig utførelse. Vi samarbeider med Moa Crossfit, som vil ha alle treningene med utdannede instruktører.

Doku-vinter

Sett deg inn i dagsaktuelle tematikker, og delta i diskusjoner rundt menneskeverd, rettssikkerhet, politikk, naturvern – hva enn dokumentaren skulle handle om, blir det rom for diskusjon!

Dykking

Pris: 8 000,-

Teoretisk opplæring, praktisk opplæring i basseng og dykk i fjorden. Du får dykkerlappen og vil kunne dykke på egenhånd ned til 20 m dybde. De som velger dykking som linjefag har førsterett til faget.

Eksotiske retter

Bli tryggere på å lage hverdagsmat og eksotisk mat fra bunnen av - uten pose. Vi baker, lager middager og desserter. En god forberedelse til studentlivet.

Engasjer deg

Besøk på et omsorgsenter i nærområdet. Vi forbereder ulike aktiviteter i samarbeid med aktivitør. Målet er å bli trygg i møte med eldre, som har ulike behov.

Fotball

Teknikk, takktikk, spill og idrettsglede er hovedfokuset i dette valgfaget.

Foto

Lær deg å ta bedre bilder med det kameraet du har! Alt fra portrett til landskap, komposisjon til eksponering. Oppdag bildenes fantastiske verden og lær deg teknikker og tips som vil heve dine bilder!

Fra Bach til Beatles

En kort gjennomgang av europeisk klassisk musikkhistorie og rockens historie. I hovedsak er det lytting til ulike typer musikk som er hovedfokus.

Fra fjøre til fjell

Nyt sunnmørsnaturen! For deg som er glad i å bevege deg utendørs, men som ikke nødvendigvis ønsker å toppturer på 1100 meter og oppover.

Fri Flyt. Heisbasert ski/brettkjøring

Pris: 1 000,-

Utvikle deg skiteknisk i en av Norges største skianlegg, Stranda Skisenter! Gode offpiste muligheter. 5 uker i vinter valgfagsperiode. Instruksjon etter ønske. Mulighet for å leie utstyr.

Gitar

Enkel innføring i gitarens hemmeligheter. Målet er at du får en ny venn i et praktisk instrument. Å stemme gitaren, lære de første grunnleggende grep og samspill med andre er sentralt i faget.

Golf

Bli kjent med og få veiledning i ferdighetene som kreves for å bli en bedre golf spiller. Nybegynnere velkommen!

Gøy i gymsalen

For deg som gjerne vil trene, men synes det er kjedelig. Her leker vi oss svett og til bedre form.

Indiaca

Urvolleyball inspirert av indianere i Sør-Amerika. Spilles med shuttle i stedet for ball. Bli kjent med en artig lagsport.

Innebandy

Teknikk og godt samspill er hovedfokuset i dette valgfaget.

Insanity Workout

Jobbjakt

Gruppa besøker moderne bedrifter og arbeidsplasser i nærområdet. Her får vi møte ulike personer som forteller om sitt arbeid med god anledning til samtale. Målet er undersøke ulike jobbmuligheter.

Keramikk

Pris: 200,-

Bygge, støpe og dreie i ulike typer leire.

Klatring

Klatring inne i et av områdets største klatrevegger. Ledkort prøve, som gir tilgang til alle innendørs klatreanlegg i Norge, er inkludert. Skolen holder alt nødvendig utstyr. Tilbys i alle perioder.

Låtskriving

Sammen skriver vi tekst, lager melodi, utarbeider akkorder til bandet - før vi spiller inn resultatet! Også muglighet for fremføring!

Litteraturgruppe

Sett deg inn i litterære verk og diskuter romanenes tema, form og innhold sammen med andre litteraturinteresserte! Ofte blir det bibliotekbesøk i disse timene.

Maleverksted

En innføring i ulike maleteknikker – for deg som enten vil videreutvikle et talent, eller som har lyst til å prøve noe helt nytt. Alle har det i seg å kunne uttrykke seg visuelt.

Mat i det fri

Matlaging er ikke bare noe som foregår på kjøkkenet! Ingenting er bedre enn å lage i stand et deilig måltid ute i naturen. Lær deg tips og triks for å lage god mat på tur!

Min kokebok

Matlaging - for RBF-linjen.

Musikk:Lab

Lær deg et nytt instrument, lær å spille samman med andre! Dette er faget for deg som ønsker å utforske musikkens verden, både med ørene, fingrene og munnen!

På sporet av noe ekte

I dette faget er vi på små turer i kano eller til fots i nærområdet. Vi håper å få den gode samtalen der du for deg selv og sammen med andre skal få reflektere over eget liv i nåtid, fortid og fremtid

Redesign mix

Vi diskuterer hva som er søppel, og designer nye produkter av gjenbruksvarer.

Sang og scene

Her får du individuelle sangtimer. Vi synger for hverandre og lager huskonsert for resten av skolen.

Sirkeltrening

Trening av hele kroppen. Her trener vi store muskler, og små muskler du ikke visste du hadde.

Skriveworkshop

Skriveglede har mange former og her har du mulighet til å utforske historiefortelling i ulike former, med dyktige lærere som kan faget!

Skulptur- og porselensstøping

Pris: 200,-

Modellering i leire og andre materialer.

Snakk om film

Vi ser utvalgte filmer med en utstrakt bruk av symbolikk, og/eller som under overflaten rommer et sterkt budskap. Så diskuterer vi det vi har sett.

Stisykling

Oppdag sykling på sti! En mengde flotte stier for alle ferdighetsnivå like bak skolen. Mestring og utfordring på to hjul! Ingen tidligere erfaring nødvendig. Må holde egen sykkel. Høstperioden.

Streetart

Pris: 200,-

Lage og bruke sjablonger, på ulike overflater.

Strikking

Lær å strikke og kom i gang med et prosjekt!

Styrke/Kondisjon

Her trener vi ca likt styrke og kondisjon. Vi veksler på å være ute og inne i gymsalen. Passer for alle.

Sushi

Pris: 200,-

Del av seminarmenyen. Du kan velge mellom mer enn 50 seminarer, 3 ganger i løpet av året!

Tegning

Vi jobber med skyggelegging, perspektiv og grunnleggende teknikker innen tegning, med bruk av blyant, kull og pastellkritt

Topptur til fots

Toppturer til fots i vakre Sunnmørsalpene. Kremturer som Jønshornet, Saksa, Dalegubben, Skårasalen og Hornindalsrokken står på menyen. Tilbys i første valgfagsperiode på høsten.

Toppturer på ski

Toppturer i Sunnmørsalpene! Vi ligger midt i smørøyet for toppturer i verdensklasse uansett ferdighetsnivå. Skredlære, skiteknikk, turplanlegging. Må holde egne egnet skiutstyr. Alle nivå velkommen!

Toving

Lær å tove rund og flat form for hånd! Bruk fantasien!

Ukulele

Pris: 600,-

Å spille ukulele er morsomt, enkelt og sosialt. Her lærer du enkel akkorder som du kan bruke til allsang rundt bålet.

Urix pluss

Det er mye å si om det utenrikspolitiske bildet i verden i dag! Sett deg inn i nyhetsbildet og diskuter dagsaktuell temaer.

Vi og de andre

Volleyball

Grunnleggende teknikk og fokus på godt samspill er fokus i dette valgfaget.

Skreddersy ditt reiseår og del opplevelser med nye vennskap. Unike destinasjoner og spennende valgfag gir deg et år du aldri vil glemme. 

 

 

Linjer ved skolen

Fra kr 134 400,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Pilgrimsvandring til Nidaros eller Vestlandstur
 • Tindetur til Slogen eller Øyhopping på Sunnmøre
 • Fjordcruise til Skageflå og Geiranger
 • Musikalprosjekt hele skolen
 • Skidager (eks. heiskort)
 • Juleverksted
 • Avslutningstur med fuglefjellsafari
 • Transport knyttet til valgfag.
 • Studietur: Fellesturer
 • Studietur: Øyhopping eller Slogen
 • Studietur: Vestlandstur eller Pilegrimstur
 • Studietur: Kina Railway
 • Internett
 • Vaskemaskin
 • 7 000,-
Minimumspris for linja 134 400,-

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 134 400,-
(13 440,- per måned)
Når du sammenligner med andre skoler: - Vårt grunnbeløp inkluderer wc/bad på dobbeltrom. - Se alle fellesturer og valgfag som ligger inne i grunnbeløpet. - Vi har gjort den rimeligste reisemålsturen valgbar for de fleste reisemålslinjene, slik at opplegget hver reisemålslinje har i Norge, blir tilgjengelig også når du ikke ønsker en lang flyreise i reisemålsturen din.
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Tilrettelagt folkehøgskole: - Året har betydd ekstremt mye

Noen ungdommer har ikke mulighet til å velge høyere utdanning etter videregående. De har ikke vitnemål med karakterer. Ålesund folkehøgskole er en av 17 folkehøgskoler ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2019/2020

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Backpack Japan

Namdals folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

KKJ2 / Stipendiat

Toten Folkehøgskole
Fullt
StipendiatlinjeFrilynt

Asia - Kina B

Karmøy Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

KINA - Midtens rike med Japan

Møre Folkehøgskule
Fullt
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Kina Korea Japan

Toten Folkehøgskole
Fullt
HelårskursFrilynt

K-pop Korean wave

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Adventure

Hurdal Verk folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs14 t/ukeKristen

Aikido, Japan, Sverd og Bueskyting

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Fotosafari

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Friluftsliv og fotoreiser

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Peacemaker

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Leder - Trainee

Sunnfjord Folkehøgskule
Kontakt skolen
Stipendiatlinje16 t/ukeKristen

Reiseliv

Grenland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs12 t/ukeKristen

Dans: Jorden rundt

Nordhordland Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global solidaritet - India

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

GloBall

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Cosplay

Holtekilen Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Livslinja Thailand - kropp, helse, livsstil

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Life Changing Fitness

Solborg folkehøgskole - Stavanger
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Foto Japan

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Dykking Maldivene

Risøy Folkehøyskole
Fullt
HelårskursKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Ildsjel - Prosjekt Palestina - Midtøsten

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Foto og backpacking

Agder Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Yoga

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Volleyball

Sunnfjord Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs14 t/ukeKristen

Challenge Explore

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Taekwondo, Hapkido, BJJ

Hadeland folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursFrilynt

Global fattigdomsbekjemper - Nepal og Sri Lanka

Kristiansand Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Villmarksliv Fridykking Padling

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

E-sport: League of Legends

Namdals folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs17 t/ukeFrilynt

Fotoreise

Sogndal folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Kickboxing og Fitness Thailand

Skogn folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Ten Sing Arctic - Russland, Sri Lanka

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
HelårskursKristen

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs18 t/ukeKristen

Foto Video Animasjon

Sunnfjord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen