Til hovedinnhold

Canada Backcountry Vår 24

Søk på linja

Oppsøk utfordring og opplevelser gjennom spennende aktiviteter ute! Oppdag Canada og Sunnmøre, de beste stedene for aktivt friluftsliv! Topptur, ski, friluftsliv, sykling, klatring, surf og kajakk.

Råe opplevelser på Sunnmøre og i Canada! Har du lyst å oppdage en spennende verden utenfor allfarvei er dette linja for deg! 

Et år i Norges villeste landsdel og en linjetur til verdens navle for spennende friluftsliv. Vårt nærområde gir oss enorme muligheter for store opplevelser rett utenfor internatdøra. Toppturer i Sunnmørsalpene, skredkursskikjøring i Strandafjellet Skisenter, sykling, klatring, buldringVia Ferrata, havkajakk, surfing, teltliv, relevante kurs og erfarne lærere. 

The Ultimate Adventure Roadtrip. Linjetur på 24 dager til vestre Canada med ski, stisykling, surfing og havkajakk med mer! Opplev stor kontraster i British Columbia og spennende møter med lokale personligheter. En helt unik tur ledet og planlagt av en linjelærer som er født og oppvokst i regionen vi besøker! 

Få kompetanse! Brattkort, Våttkort (Grunnkurs Havkajakk), Skredkurs, Toppturkurs, Skikurs. 

Les om tidligere turer HER.

Linja gir deg erfaringer med ulike aktiviteter og måter å drive moderne friluftsliv på utenfor allfarvei. Dette er et år der du oppdager og utforsker, mestrer utfordringer og finner gleden i mangfoldet av muligheter naturen gir oss til å pushe grenser og kjenne at vi lever! Dette skal ikke være et «den gang da» år, men et år som gir deg kunnskap og ferdigheter som kan brukes videre i løpet av et aktivt liv ute! 


Besøk linjens hjemmeside
.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med linjelærer Per Strøm.

Instagram - @canadaafhs
 

For utfyllende informasjon om kostnader - les mer her.

For deg som ønsker å oppsøke nye utfordringer ute! Råe friluftslivopplevelser på ville og vakre Sunnmøre og British Columbia Canada.

Dette vil du lære

 • Toppturkurs (ski)
 • Skredkurs
 • Bikepacking
 • Grunnkurs Havkajakk (våttkort)
 • Brattkort
 • Utendørs klatring og buldring
 • Skiteknikk i og utenfor prepartert løype
 • Stisykling
 • Mat i det Fri
 • Foto og Film 
 • Via Ferrata Loen
 • Surfekurs i Hoddevika og Tofino i Canada
 • Bærekraftig friluftsliv
 • Gjenbruk og Redesign
 • Telt overnatting ute gjennom hele året
 • Turplanlegging og ledelse

Våre forventninger til deg

 • Normal god fysisk form
 • Ønsker å utfordre seg selv
 • Normal gode ferdigheter på alpint, telemark eller splitboard. 
 • Trives med å være ute i all slags vær eller ihvertfall har lyst til å lære seg å trives ute! 
 • At du har pakket sekken og er klar for nye utfordringer i fantastiske omgivelser med kjekke folk:)

Obligatorisk: Ja

Pris: 35 000

Varighet: 24 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

I løpet av en måned i vestre Canada skal vi bli nærmere kjent med menneskene, landet, kulturen og industrien bak hvorfor Canada er et av verdens fremste destinasjoner for aktiv friluftsliv. Vi møter menneskene og besøker områdene som gjør vestre Canada til verdens navle mange spennende friluftsaktiviteter. Vi bruker mye tid på å drive aktiviteter som videreføring av det vi har gjort i Norge.

I løpet av tiden vi tilbringer i blant annet Vancouver, Squamish, Whistler og på Vancouver Island er vi med på seminar og kurs som gir oss konkrete ferdigheter vi kan ta med oss hjem. Vi prøver oss på ekte Canadisk singletrack i områder der stisykling har sin opprinnelse. Vi tar også beina fatt og oppsøker gode skiopplevelser utenfor de preparerte løypene i West Kootenays. Gled deg også til havpadling i Broken Group Islands, bølgesurfing i Stillehavet, klatring og banesykkel i Vancouver og mye mye mer!

Du kan lese mer om hva som ligger i vente her.

På Ålesund Folkehøgskole har vi et bredt utvalg av felles studieturer. Vi reiser sammen på dagstur til Geiranger, på skidager til Bjorli, samt på avslutningstur til fugleøya Runde. I tilegg til dette kan du noen uker velge mellom to ulike turalternativer. 

Alle fellesturene og valgfagene våre er med på å utvikle det helt spesielle fellesskapet på tvers av linjene.

Island

Obligatorisk: Nei

Pris: 17 000

Måltider pr dag inkludert: 2

Kultur og aktiviteter. Norsk/norrøn historie. Fornybar energi. Varme kilder. Strong man. Mer info kommer!

Norge Kul-Tur

Obligatorisk: Nei

Pris: 4 000

Varighet: 22

Måltider pr dag inkludert: 2

Aktivitetsuker i kreative fag, lokale turer og en lengre tur med overnattinger i Norge.

Norge vinterparadis

Obligatorisk: Nei

Pris: 3 000

Varighet: 12

Skiuke til Hemsedal eller kreative verksted ved skolen.

Studieklar i Norge

Obligatorisk: Nei

Pris: 2 000

Varighet: 22

De elevene som ønsker det  får mulighet til å bruke tre uker i mars til å lese fag, lese på førerkort-teori eller på annen måte fordype seg i det de måtte trenge til studentlivet videre, etter avtale. Det er få andre elever på skolen i denne perioden, og det er mulighet for å intensivt sette seg inn fag du ønsker å forbedre eller bestå. Det vil være tilgjengelig lærerressurs deler av tiden, og ellers satt av tid til lesing eller oppgaveskriving. Denne perioden kan bli viktig for å utrette noe av det du kom for.

Vi ønsker også balanse mellom intensiv jobbing og viktige pauser. Det blir derfor satt av tid til litt opplevelser sammen med de andre som er på skolen i denne perioden. Turutgiften inkluderer turer lokalt på Sunnmøre. Sunnmøre i mars betyr ofte snø i fjellene, og er nydelig for de som liker vintersport!

Vintereventyr

Obligatorisk: Nei

Pris: 8 000

Varighet: 3 uker

Sunnmøre er et eldorado for idrett og friluftsliv. I mars er Sunnmøre på sitt vakreste med snødekte fjell og store muligheter for langrenn, heisbasert skikjøring og toppturer. Når du bor midt i smørøyet er det lett å la seg begeistre. 

 Vi vil ha vår hovedbase ved skolen vår som ligger sentralt til med tanke på både langrenn, skikjøring og toppturer. Strandafjellet Skisenter med gode løyper for alpint, og offpiste ligger bare en time fra skolen.  Skolen vår er omsluttet av flotte fjell. Ønsker du å gå toppturer i Sunnmørsalpene er dette helt ideelt for deg. Vi lover deg et eventyr av det sjeldne i vårt majestetiske landskap.

Australia Roadtrip

Obligatorisk: Nei

Pris: 40 000

Varighet: 23 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Utpå vinteren drar vi fra kulden her nord til sommeren der sør. Som backpackere får vi oppleve Australia på nært hold der vi vil bevege oss både langs landeveier og bygater, ved kysten og i innlandet, i ørken og regnskog. Ville kenguruer, aboriginer-kultur og flott fargespill i naturen venter oss. Det blir snorkling i korallrevene langs østkysten og besøk i Sydney med Operahus og Harbour Bridge. Nye opplevelser venter “down under”.

bildetekst

Israel, Palestina og Jordan

Obligatorisk: Ja

Pris: 25 000

Varighet: 13

Måltider pr dag inkludert: 2

Israel og Palestina er et område som stadig er i nyhetene, og hit drar nesten 3 mill. turister hvert år. Vi skal bade i Middelhavet og Dødehavet, løpe i ørkenen og besøke mange berømte steder. En 3000 år lang historie venter. Her møtes tre verdensreligioner. Vi skal møte spennende mennesker, få naturopplevelser utenom det vanlige og besøke historiske steder. Les om siste års reise i innleggene på bloggen vår. Dykkerne våre har noe av sin opplæring i Eilat - i krystallklart vann ved korallene der. Nytt for turen i 2024-25 er at vi skal også besøke Jordan i denne reisa. Vi skal blant annet får oppleve oldtidsbyen Petra. 

Europa Backpack

Obligatorisk: Nei

Pris: 21 000

Varighet: 23 dager

Måltider pr dag inkludert: 2

Studieturentil til Europa Backpack er et miljøvennlig og rimeligere alternativ til alle våre reisemålslinjer som benytter lange flyreiser. Vi planlegger en reiserute og gjennomfører denne. Du er med på å bestemme til hvilke land vi skal reise og hva vi skal gjøre. Sammen skaper vi en unik studietur!  Les mer om reiseprosjektet Europa Backpack på vår hjemmeside!

For skoleåret 2021-22 var vår sørligste mål for den lange reisen Roma. Vi reiste med tog og buss og besøkte blant annet Nice, Venezia og Ljubljana i Slovenia. Alpene er nesten et "must" når en reiser i Europa! Nordover var vi innom blant annet Wien, München og Berlin, før vi tok farvel og reiste hjem på påskeferie fra Amsterdam. Se bloggen fra denne reisen her!

Eller se her fra tidligere (før Covid-19): Europatur 2019

Denne reisen setter fokus på å bli kjent med natur, kultur og mennesker i vårt eget Europa. I tillegg er det muligheter for adrenalinkick og aktiviteter du ikke har prøvd tidligere. Europa er fantastisk og har en enormt spennende historie på godt og vondt!

Reis for å lære! - Det gjør deg til en "Verdensborger" som tar langsiktig forvalteransvar.

bildetekst

Per Torvnes Strøm

Linjelærer Sunnmørsalpene Topptur Canada, Valgfag

Per elsker sunnmøre, men er opprinnelig fra Canada. Elsker fjellet og det meste som kan gjøres ute.

Utdanning

 • Bachelor i Idrettssvitenskap fra University of Calgary, Canada.
 • Master i Idrett, Leder og Trenerrollen, med fokus på friluftsliv og bratt skiferdsel, Nord Universitet, Bodø.
 • Ski og Skred halvtårskurs,
 • Internasjonal Ski og Skredkurs, Norge, Canada, Frankrike, Sverige.
 • Klatreinstruktør, NKF.

 

Epost: per@alesundfhs.no
Telefon: 486 03 162
Instagram: @perristrom

Skap ditt folkehøgskoleår med turer, linjer, valgfag og reiser. Del opplevelser med nye vennskap. Godt skolemiljø, et nærområde for store opplevelser, linjer til din interesse, tre reiseperioder med enorme muligheter og spennende valgfag gir deg et år du aldri vil glemme. Reisen starter her og varer hele livet!

 

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 89 600,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på rommet
 • Studietur: Canada Backcountry
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 89 600,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Du kan trekke fra (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 89 600,-
(17 920,- per måned)
Når du sammenligner med andre skoler: - Vårt grunnbeløp inkluderer dusj/wc på dobbeltrom. - Se alle fellesturer og valgfag som ligger inne i grunnbeløpet.
Når du takker ja til skoleplassen må du betale et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner. Resten av summen betaler du månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Dette utstyret får du låne av skolen

Leie av Skredutstyr (Sender/Mottaker, Spade, Søkestang) er inkludert i linjeprisen!

Dette utstyret må du stille med selv

 • Topptur ski eller splitboard m/tilhørende utstyr
 • Vanlig bekledning til aktivitet ute gjennom hele året
 • Sovepose som tåler ca - 5 grader
 • Et godt isolerende liggeunderlag
 • En sykkel (trenger ikke å være fancy, for å komme til turer, klatrefeltet osv) 

Veldig mye av dette kan skaffes på Finn.no! Linjelærer Per hjelper med lang erfaring og mye kunnskap om utstyr slik at du får riktig utstyr innenfor ditt budsjett!

Vi har erfaring for tilrettelegging for elever med synsvekkelse og hørselsvekkelse på skolen. Skolens bygninger har noen muligheter for rullestolbrukere, men opplegg og linjetur til denne linja er vanskelig å tilrettelegge for rullestolbruker.

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Ida Harneshaug

Topptur på Sunnmøre har vært et av mange høydepunkter dette året. Sunnmørsalpene Topptur Canada har utfordret meg, vist meg nye interesser og ikke minst gitt meg minner for livet. Jeg unner virkelig alle å få denne opplevelsen!

Ida Harneshaug
Mari Bråtveit

Jeg sitter igjen med utrolig mange nye ferdigheter, erfaringer og opplevelser. Det at jeg har fått dele så mange fine og innholdsrike turer med fantastiske mennesker har gitt meg minner og latterkramper som jeg aldri kommer til å glemme!

Mari Bråtveit
Eivind Ramsli

Alle er velkommen og tas ekstremt godt vare på. Om du er interessert i natur, kanskje spesielt fjellturer, er Canadalinjen et supert valg. Jeg hadde aldri prøvd topptur på ski, men det er noe jeg kommer til å fortsette med! En opplevelse for livet!

Fra bloggen

Tar pause fra studiet for å gå på folkehøgskole

Elise Nygård (22) flyttet til Oslo for å studere. Etter å ha kommet seg gjennom et tungt og turbulent første år, trengte hun en pause ...

Les mer på bloggen ▷

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Idrett og Friluftsliv (vår-24)

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

Musikk Ski Snowboard Japan -vår 24

Toten Folkehøgskole
Halvårskurs vårFrilynt

Humor & Scene - vår 2025

Ringerike Folkehøgskole
Halvårskurs vår16 t/ukeFrilynt

Vintereventyr Nord-Norge - vår 2025

Folkehøgskolen 69 Grader Nord
Halvårskurs vårKristen

KRUTT scenekunst (vår-24)

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Kontakt skolen
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

Kreativ MIX (vår-24)

Vefsn Folkehøgskole - Toppen
Halvårskurs vår15 t/ukeFrilynt

Ekspedisjon og friluftsliv - halvår vår

Svalbard folkehøgskole
Halvårskurs vår15 t/ukeKristen

Volleyball jenter, vår 2025

Sunnfjord Folkehøgskule
Halvårskurs vårKristen

Sør-Amerika Xplore Vår 24

Ålesund Folkehøgskole
Halvårskurs vårKristen

Multisport X Bali, vår 2024

Rødde folkehøgskole – Trondheim
Halvårskurs vår15 t/ukeKristen

Konkurranseinstinkt - vår 24

Toten Folkehøgskole
Halvårskurs vårFrilynt

Friluftsliv X BALI // Topptur, Surfing og Klatring

Møre Folkehøgskule
Halvårskurs vårFrilynt