Til hovedinnhold

Ekspedisjon Langtvekkistan

Søk på linjen
Ledig plass

EKSPEDISJONSLEDER SØKER TEAM! Jeg ser etter livsnytere som tåler galskap. Du bør bli trigget av utfordringer og like å trene. "Målet er å teste grensene for hvor mye det er mulig å få ut av skoleåret"

Ofte stilte spørsmål:

Hvis du ikke allerede har blitt skremt av denne linjebeskrivelsen er kanskje dette noe for deg ;) 

I et fantastisk miljø med erfarne veiledere har du muligheten til å leve ut drømmen om å gjøre noe virkelig vilt. Historier du kan prate om når du sitter på gamlehjemmet og spiser Napoleonskake.

I løpet av året planlegger vi ekspedisjoner og gjennomfører tøffe turer i Norge og Sentralasia. Hver uke trener vi i skolens treningsrom eller utendørs.

Din hovedlærer Ingolf Mustafa er en engasjert og erfaren turleder som har reist med over 200 elever på heftige turer til de rareste og barskeste landene du kan tenke deg. Nå søker han et nytt ekspedisjons-team som skal komme seg fra Kristiansand til Bergen på sparkesykkel, til fots, på ski, i kano eller hoppestokk. Eller kanskje litt av alt?

I tillegg skal vi krysse høye fjellpass i Kirgsistan og Tadsjikistan. Dette er en tre ukers tur som består av backpacking, fjellvandring, strikkhopping og hesteridning i et av de mest ekstreme fjellområdene på jorden. 

Viktigst av alt er at vi nyter livet sammen. Så ofte som mulig :)

 

Du trenger normal helse. Du trenger ikke være spesielt sprek eller ha erfaring fra treningssenter, men du kan ikke ha handikap som gjør det vanskelig å gå lange turer. Og du må like å trene.

Dette vil du lære

 • Reise-logistikk
 • Turplanlegging
 • Risikovurdering
 • Sikkerhet på tur
 • Hvordan bli en god turkamerat
 • Crosstrening i skolens treningsrom
 • Kosthold
 • Foto
 • Kulturforståelse
 • Yoga
 • Rafting og elvepadling
 

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du ønsker å gjøre året helt fantastisk for resten av klassen din.

 

Obligatorisk: Nei

Pris: Inkludert i linjepris

Hvis du ikke har hørt om disse landene er det ikke så rart. Få har hørt om de og færre reiser dit, derfor reiser vi dit.

Vi kjører med jeep inn i de høyeste fjell og tørreste ørkener. Dette er en ekstremt spennende reise som du sannsynligvis ikke får mulighet til å bli med på senere i livet. Vi rir på hester, fotograferer stjerner, og tester grensene i et heftige landskap. Dette er turen for de som er klare for hardcore-backpacking. Sammen skal vi trene og forberede oss til å oppleve de mest avsides og spennende stedene dette landet skjuler. Du må være forberedt på en reise med svette og tårer langt utenfor turistsonen.

Reiselederen Ingolf Mustafa er ekspert på å arrangere turer i Sentral-Asia. Han tar dere med til stedene der andre ikke slipper inn. Han har en evne til å komme i kontakt med de rette folkene, slik at turen blir fylt opp av uforutsette opplevelser.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skolen ligger i det vi kaller perlen i den sørlandske skjærgård. Ut av vinduet ser du rett mot uthavnen Ny –Hellesund der Nordal Grieg i sin tid skrev sangen «Til ungdommen». Hit går vår første fellestur.. Overnatting i telt, lavvo, hengekøye eller på liggeunderlag under åpen himmel. Bading, bål, lek og alvor. Vi nyter sensommerens dufter og skuer utover havet, der Danmark nesten blir synlig i horisonten, og blir kjent med hverandre på en uforglemmelig måte. Her skapes vennskap.

Skolens siste fellestur går til samme sted. Sommeren er i emning, og det er en ganske annen gjeng som er på tur. Sikre på hverandre, men melankolien har tatt over for forventningen. En følelse av at noe snart er over, sammen med vissheten om at noe nytt kommer. Dette nye, som nå skal skapes sammen med folk du har rundt deg, er ikke lenger like skremmende. Dette blir en tur fylt med gode minner og sterke følelser.

På disse to turene tar vi oss også med oss utstyr til å plukke plast for jordens skyld, før og etter sommerens gjester.

Mellom disse to turene er det mye tid og rom. Det er mye som skal skapes. Linjene drar på sine ulike turer og mye tid brukes felles på skolen. Men i ny og ne gjør vi noen fellesturer. Det kan være til Prekestolen, og det kan være til Lindesnes eller Lista. Dyreparken er også en naturlig destinasjon for skolen når vi først ligger på disse kanter.  

 • 8:00 Frokost
 • 8:45 Morgenstemning - felles start på dagen
 • 9:00 Linjefag, fellesfag på torsdager
 • 11:30 Lunsj
 • 12.00 Linjefag eller valgfag
 • 14:45 Middag
 • 16:00 Valgdag / fri
 • 20:00 Kveldsmat

Lørdag 11:30 lørdagsseminarer - du velger ca 15 seminarer i løpet av året.

Lørdag kveld: Agderlørdag (ca. annenhver kveld. ) - En av linjene lager mat og opplegg/underholdning for de andre linjene.

Søndag - turdag med venner?

Last ned timeplan som pdf ↓

Skoleruta for 2021-22

 • 22.08.21 Skolestart
 • 01.10.22 Siste dag før høstferie
 • 11.10.21 Første dag etter høstferie
 • 17.12.21 Siste dag før juleferien
 • 03.01.22 Første dag etter juleferien
 • 18.02.22 Siste dag før vinterferien
 • 28.02.22 Første dag etter vinterferien
 • 08.04.22 Siste dag før påskeferien
 • 19.04.22 Første dag etter påskeferien
 • 01.05.22 1. mai - fridag
 • 13.05.22 Avslutning
 • 14.05.22 Hjemreise

Skoleturene ligger normalt mellom vinterferien og påskeferien. De fleste linjene drar også på en tur om høsten.

 

Alle valgfag er inkludert i prisen. Du trenger 3 timer valgfag pr uke. De fleste ønsker å ta mer enn det, men det er opp til deg. Vi sprer valgfagene over hele dagen for at du skal kunne velge de fagkombinasjonene som du ønsker.

Årbok

Elevene på dette faget har ansvaret for å produsere elevenes skoleårbok

Ballspill

2 timer pr. uke. Først og fremst skal ballspill være gøy, og for alle.Eksempler på aktivitet er: Innebandy, hjørnefotball, basketball, dansk stikkball, elefantball, kanonball.

Fantasy Premier league

Dersom du er glad i engelsk fotball blir du med i dette valgfaget. Vi danner en egen liga på skolen og møtes en time i uka der vi diskuterer taktikk og kårer rundens vinner.

Filmopplevelse

Vi ser noen av de siste års beste filmer, blandet med et utvalg av klassikere og diskuterer og samtaler om lyd, bilde, klipping, skuespill, regi, musikk, genre, dramaturgi, karakterer, fortelling etc.

Foto

Det blir gitt en rask innføring i kameraets tekniske virkemåte. Målet er å få styring på de formale virkemidlene i forhold til lys og visualisering av rom- og tidsproblemstillinger. Det handler om å b

Foto og digitale medier

Vi tar bilder gjennom året av "livet" på skolen og publiserer på instagram og facebook, oppgraderer tekst og bilder på skolens nettside, og vurderer skolens brosjyre.

Framtid og handling

Vi tar ansvar for bærekraftige skolegensere, såpelaging uten tilsetningsstoffer, byttefest. På forbrenningsanlegg lærer vi hvordan vårt avfall omdannes til ny energi. Vi er alltid åpne for nye ideer.

Individ og samfunn

Vi tar for oss ulike sider av samfunnet, fortid og samtid, sosiologi og psykologi. Livet kort og godt. Vi tar for oss ulike teoretikere/teorier, ser på hendelser og trender, nasjoner og forskjeller.

International food

Once a month we make international dinner for the whole school with help from the kitchen staff. This is an additional subject for the international students, where also other students can join.

Kaffebar

Du lærer å lage den perfekte espresso, utgangspunktet for alle kaffedrikker; Cappucino, Mocca, Latte, Macciato, Cortado m.m. Hver tirsdag selger baristaene kaffe til elever og eventuelle gjester.

Keramikk

I keramikk valgfag får du håndhilse på leira med begge hender, underbevisstheten, hjernen og hjertet. Du kan lage hva du vil og du kan gjøre det på alle tenkelige og utenkelige måter.

Kettlebells & Crosstrening

I crossfit ligger fokuset på helkroppstrening, kondisjon, mobilitet og utvikling av styrke. Kettlebell er en blytung treningsform fra Russland. Her kombineres crossfitøvelser og kettlebell-løfting.

Kor

Bli med å syng. Folkehøgskolen har stolte tradisjoner for sang. I koret synger vi sanger fra musicales, fra pop/rock-verdenen og fra klassiske komponister. A capella og med instrumenter/jazzlinja.

Kunst

Undervisning i ulike teknikker, muligheter for å drive med egne prosjekter i tillegg til felles prosjekter. Disse kan dreie seg om kurs i eksempelvis akttegning, maleri, grafikk, eller bokbinding.

Musikk

For deg som spiller et instrument eller synger. Vi spille musikk innen ulike genre som rock, pop, latin og R&B. Mulighet for å lære å improvisere. Det blir mye spilling for de andre elevene.

Pilates

Pilates er en form for styrketrening, der fokus er statisk styrke, ikke dynamisk styrke, og at den indre støttemuskulaturen bygges opp fra bunnen av, slik at kroppen kan bæres på en korrekt måte.

Salsa - dans

Pardans i cubansk stil. Innføring i grunnleggende trinn og enkelte "turer".

Språktrening

Obligatorisk valgfag for de internasjonale elevene, hvor de norske elevene melder seg på og bidrar med fokus på høytlesning, uttale, vanskelige ord og uttrykk på norsk samt brettspill. Kakepause!

Strikking

Lær deg å strikke eller utvikle dine strikke ferdigheter. Enkle prosjekter på 2 pinner og mere avanserte ting som votter eller sokker. Lær også av hverandre og bli kjent, mens prosjekter realiseres.

Ta opp fag

Planlegger du å ta opp fag fra videregående? Enten fordi du mangler et fag eller ønsker å forbedre karakterer? Lærer og andre elever som har gjort det bra i faget kan hjelpe deg.

Volleyball

Her skal vi først og fremst spille volleyball. Men alt blir gøyere når ballen går dit du vil. Derfor vil du også trene fingerslag, baggerslag, serv, smach og blokk. Forsvars- og angrepstrategier får d

Den frilynte skolen i Kristiansand. Vi har et mangfold av linjer og et internasjonalt miljø. Spennende reisemål. Mange og varierte valgfag. God mat og heftig utsikt utover Kristiansands skjærgård.

 

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 116 900,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Sangbok
 • Studietur: Fellesturer
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 116 900,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 116 900,-
(11 690,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

 • Reiseforsikring på Sentral-Asia (Kirgisistan og Tadjikistan), frivillig studietur
 • Vaksiner på Sentral-Asia (Kirgisistan og Tadjikistan), frivillig studietur
 • Mat på Sentral-Asia (Kirgisistan og Tadjikistan), frivillig studietur
 • Alternativ mat (allergi, intoleranse etc.) om du har behov for dette. Ta kontakt med skolen for mer informasjon.
 • Utstyr til linjen (se Utstyr til linjen nedenfor)
 • Hjemreiser fra skolen:
  • Høstferie, juleferie, vinterferie, påskeferie
   Lunsj avreisedag er siste måltid før ferier. Kvelds dagen før skolestart er første måltid etter ferien.
 • Lommepenger. På bloggen forteller fire elever hvor mye lommepenger de brukte i løpet av sitt år på folkehøgskole

Dette utstyret får du låne av skolen

Bra utstyrt treningsrom og en del friluftsutstyr.

 

 

Dette utstyret må du stille med selv

 • Sykkel
 • Ski
 • Turtøy
 • Treningssko
 • Tursekk (min 70 liter)
 • Sovepose
 • Liggeunderlag
 • Fjellsko
 • Fotoapparat (lett utstyr)
 • Krykker (bare tuller)
 
Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Fra bloggen

Sprer glede i en annerledes desember

Koronasituasjonen gjør at flere sykehjem er stengt for besøkende. Kulturtilbud er satt på pause, og førjulstiden blir annerledes for de fleste. Elever på Agder folkehøgskole ...

Les mer på bloggen ▷

Bestill katalogen for 2021/2022

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Ekstremsport

Voss folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursFrilynt

FRILUFTSLIV X - Topptur, Klatring og Surf

Møre Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

IDRETT Action

Hardanger Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Sport Extreme Australia

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Bratt - klatring, buldring og stisykkel

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

LinjeX - Action

Idrettsskolen Numedal folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Friluftsliv Extreme - Alpene

Karmøy Folkehøgskule
Kontakt skolen
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Backpacker/Ekstremsport

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

EKSTREMSPORT Sunnmørsalpane

Møre Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Multisport X Bali

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

X-Sports - New Zealand

Valdres folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

FIX Friluftsliv Extreme

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen