Til hovedinnhold

Global solidaritet - India og Malawi

Søk på linjen
Kontakt skolen

Global Solidaritet er linjen for deg som lurer på hvorfor verden er som den er, samtidig som du ønsker å bli en aktiv deltaker i vårt globale samfunn.

Hos oss får du en variert hverdag, og som elev vil du ha stor mulighet til å påvirke innholdet på linjen. Her er noe av det vi legger vekt på: 

Hjemme i Bergen bruker vi tilbudene som finnes rundt oss aktivt. Veien er kort til Bergen, og vi følger med på aktuelle foredrag, debatter og kulturtilbud vi bør få med oss.

Linjen reiser på to studiereiser i løpet av året:

Malawi og India

Les mer om turene lenger ned på siden, eller klikk på lenken til vår hjemmeside her.

 

Dette vil du lære

 • Menneskerettigheter
 • ulike former for aktivisme
 • dokumentarfilm
 • dokumentasjon
 • solidaritet i praksis
 • demokrati
 • nyheter
 • miljø- og klimautfordringer
 • innsamlingsarbeid
 • kulturforståelse

India

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

 

I Bangalore får du muligheten til å observere hvordan den indiske sorganisasjonen Association for Promoting Social Action (APSA) drives. Deres fokus er å gjøre barn og slumbefolkningen i stand til å ta i bruk egne ressurser og de jobber aktivt for å bekjempe barnearbeid og annen utnyttelse av barn gjennom alle sine ulike prosjekter. APSA tar ansvar for barn fra førskolealder til de er voksne. De fungerer som foreldre for barna de tar til seg og skaffer hver enkelt jobb etter endt utdanning.

I praksisperioden i Bangalore skal du bo hos en indisk vertsfamilie sammen med en annen elev fra klassen. Dette blir din familie i perioden du er i praksis. Her får du en enestående mulighet til å få et ekte innblikk inn i en indisk hverdag.

Under oppholdet hos APSA skal du samle inn bilder, videosnutter og informasjon som reflekterer dine inntrykk og erfaringer fra turen. Dette blir din personlige tolkning og refleksjon av vår indiske samarbeidspartner og jobben de gjør, samt hverdagen din i en indisk familie.

Etter oppholdet i storbyen Bangalore trekker vi oss ut mot kysten i Kannur for å ta inn over oss alle inntrykkene vi har fått og nyte noen deilige dager i varmen. Her bor vi et steinkast fra stranden hjemme hos Rosi og Nasir. Det er mulighet for bading, yoga, rolige stunder i hengekøyer under palmene, samt å få innblikk i det religiøse ritualet Theyyam.

Malawi, Global solidaritet

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 12 - 14 dager

I Malawi skal vi besøke våre partnere i Malawi Girl Guides Association (MAGGA)Du får et dypdykk inn i deres arbeid i Malawi, og skal tilbringe en god del tid sammen med ungdom på deres egen alder som er aktive frivillige for MAGGA. Du skal også få en tur til Lake Malawi som et lite avbrekk i en intens og givende studietur.  

Explore Nepal

Pris: 21 000

Explore Nepal er valgfaget for deg med reiselyst, og som ønsker å oppleve hverdagslivet, naturen og kulturen i fjellandet Nepal som er blant de aller fattigste landene i verden.Vi reiser med ryggsekk og sovepose og bruker våre egne bein til å forflytte oss gjennom unike områder som normalt ikke er vanlige turiststier. Dagsetappene på trekkinga er fra 4-6 timer. For å gjennomføre denne turen må du være i normalt god form. Du må og være innstilt på å trene noe før turen.

I tillegg til flotte reiseopplevelser utenfor allfarvei ønsker vi gjennom valgfaget å utvikle kunnskap og interesse for fremmedartede samfunn og levesett, kulturforståelse, og gir deg mulighet til å oppdage nye sider ved deg selv.

Turen gjennomføres i samarbeid med bistandsorganisasjonen FORUT og deres samarbeidspartner i Nepal: CWIN,Child Workers in Nepal.

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Måltider pr dag inkludert: 3

Som innledning på skoleåret reiser vi med Norges største seilskute, Statsraad Lehmkuhl til Shetland! Dette blir en reise der vi gjennom samarbeid og tett samliv blir kjent med oss selv og hverandre, og der vi skal legge grunnlaget for et fantastisk skoleår!

Å seile en stor seilskute er en fantastisk opplevelse. Å oppleve elementene i form av vind og vær, fravær av motorlyd, arbeide i riggen, stå til rors på ei skute – det kan knapt beskrives! Det må oppleves!

Åse Schytte

Lærer

Linjeleder på Global solidaritet. 

Linjefagene utgjør om lag halvparten av undervisningstiden. Resten er fellefag, valgfag og lørdagsseminar. Linjefagene fyller to hele og to halve dager hver uke.

Last ned timeplan som pdf ↓

Ankomst og åpning for skoleåret 2020-21 er onsdag 26.august. Åpningsarrangementet begynner kl. 1500, og elevene er velkommen fra klokka 1000. 

Nedenfor ser du skoleruta for neste skoleår.

Last ned årsplan som pdf ↓

På Åsane er det til vanlig valgfag 2 ganger pr uke. Vi velger valgfag for 3 perioder i løpet av året, så alle kan ha minimum 6 valgfag i løpet av året. I tillegg kommer kvelds- og helgekurs. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år, avhengig av ressurser og lærerstab.

Acro-Yoga

Kombiner Yoga med akrobatikk og du får Acro-Yoga. Vi jobber parvis og øver styrke, balanse, ro og konsentrasjon, og ikke minst på å gi hverandre tillit.

Ballspill og fysisk fostring

Allsidige aktiviteter med, og av og til uten ball. Muligheter for individuell trening i skolens treningsstudio.

Brettspillworkshop

Vi utvikler egne brettspill fra idé til ferdig spill. Vi designer brett og brikker, utvikler regler og lager innhold gjennom prøving og feiling og mye lek og moro.

Debattklubb

Lær kunsten å debattere, å innta et standpunkt, bygge argumentasjon og forsvare dine standpunkt mot saklige og usaklige angrep.

Drama

Arbeid med kortere dramatiske tekster. Rolletolkning, tekstanalyse, formidling og karakter.

Explore Nepal

Pris: 21 000,-

14 dagers reise til Nepal. Trekking i Himalayas fantastiske fjellområder, møter med fremmede mennesker og kulturer, og besøk i veiløse fjellandsbyer i over 3500 meters høyde. Se også felles studietur.

Filosofi

I valgfag filosofi undersøker vi lange linjer og store navn i tenkningens historie, fra klassikerne i antikken til moderne eksistensfilosofi.

Gitarkurs

Grunnleggende ferdigheter innenfor grep, akkorder og spillteknikker, vi utvider og bygger videre på våre ferdigheter gjennom året. Forkunnskaper er ikke nødvendig, men det er kjekt med egen gitar.

Kammerkor

Et valgfritt kortilbud til deg som har vært i kor tidligere, eller som har lyst til å prøve deg i en litt mindre sammenheng enn skolekoret.

Keramikk

Har du lyst til å arbeide med leire? I keramikk valgfag bruker vi forskjellige type leire og jobber både med bruksform og skulptur. Ulike teknikker og redskaper. Arbeid med tekstur og glasur.

Maleri

Grunnleggende teknikker innenfor akvarell- og acrylmaling. Form, farge og komposisjon.

Revy

Vi lager en revy der du er med å skape alt fra idé til manus til premiere.

Singer & Songwriter

Pris: 300,-

Lag din egen låt, skriv tekst og melodi, sett komp til, og få tid i et lydstudio med egen lydtekniker som hjelper deg til å finne DIN vri.

Stolzen opp

Vær med å trene i Stolzekleiven i Bergen. vel 300 meter stigning via drøyt 950 trappetrinn i ulik høyde. Rekord herrer: 7:54 og damer: 9:34. Skolerekord: Ca 9:30. Assisterende rektor: ca 30 min!

Storkjøkken

Et valgfag der du får lære å lage mat av skolens profesjonelle kokker. Du får muligheten for å tilegne deg nyttig kunnskap om kosthold og matvaner.

Strikking

Strikking er i vinden som aldri før! Her lærer du å strikke fra grunnen av, eller du kan videreutvikle dine kunnskaper. Vi lærer å strikke med perler, mønsterstrikk, toving og lignende.

Svømming

Pris: 500,-

Vi reiser til Bergen og svømmer i AdO Arena, et profesjonelt svømme- og stupeanlegg, der du kan stupe, trene svømming, eller bare bade og nyte livet.

Teatersport og impro

Grunnleggende improvisasjon og teatersport. Faget består av ulike sceniske improvisasjonsleker og er velegnet for alle som ønsker å bearbeide sin sceneskrekk, alle lekelystne.

Teddybjørnverksted

En venn for livet eller et håndverk til å bli glad i? Du lærer å lage gammeldagse teddybjørner. Noen finner en ny hobby, andre lar det bli med den ene teddyen. Opplæring i alle nødvendige teknikker.

Tegning og maling

Du kan oppøve tegneferdighetene dine innen blyant-, tusj-, og kulltegning. Du får arbeide med studier av stilleben, portrettegning og gjøre egne komposisjoner. Fargebruk og komposisjon.

Topptur

Faget der du kommer deg ut og blir kjent med Bergens fjell, fra vårt lokale "Veten" til Fløifjellet og Ulrikens topp. Motto: Det finnes ikke dårlig vær, bare manglende regntøy!

Ukulele

Lær å spille "minigitar"! Ukulele er lett å lære, lett å spille på og lett å ta med seg!

Folkehøgskolen i Bergen.  Skolen har 9 ulike linjetilbud som spenner over et bredt spekter av fag og er en smeltedigel for ungdom med ulike interesser. Stort og variert valgfagtilbud og mange spennende studieturer. Seiltur med seilskipet Statsraad Lehmkuhl, trekking i Nepal. Opplev utdannings- og kulturbyen Bergen.

Linjer ved skolen

Kortkurs ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 136 400,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Studietur: Seiltur med Statsraad Lehmkuhl til Shetland
  • Mat (3 måltider per dag)
 • Studietur: India
 • Studietur: Malawi, Global solidaritet
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 136 400,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 136 400,-
(13 640,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjenMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Amalie Søllesvik

I løpet av året tok eg "Brattkort", segla til Shetland, var med og organiserte solidaritetsløp, gjekk i Himalaya deltok på FN-rollespel, deltok på BIFF, reiste i India og mykje meir. Eg fekk alt eg ville og meir til - året var det beste så langt

Amalie Søllesvik
Guro Benedikte Fiala

Hadde aldri trodd jeg noen gang skulle bo hos en vertsfamilie i India, se hvordan mennesker i slum bor på så nært hold og ikke minst observere og delta i arbeidet som APSA gjør i India. Det er rørende å se hvor mye disse menneskene gir av seg selv.

Guro Benedikte Fiala
Matilde Helm

Året mitt på Global solidaritet har vært veldig lærerikt og varierende på mange måter. Med et fantastisk klassemiljø og veldig engasjerte lærere har dette blitt et innholdsrikt og givende år jeg aldri kommer til å glemme.

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Social Justice, Kilimanjaro

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Ledig plass
Helårskurs26 t/ukeFrilynt

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Xchange: Afrika-Maldivene

Nordhordland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Fullt
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global forståelse

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs12 t/ukeKristen

Global Fattigdomsbekjemper

Kristiansand Folkehøyskole
Fullt
Helårskurs15 t/ukeKristen

Global Solidaritet

Ringerike Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A18 t/ukeKristen