Til hovedinnhold
Ledig plass

Global Solidaritet er linjen for deg som lurer på hvorfor verden er som den er, samtidig som du ønsker å bli en aktiv deltaker i vårt globale samfunn.

Hos oss får du en variert hverdag, og som elev vil du ha stor mulighet til å påvirke innholdet på linjen. Her er noe av det vi legger vekt på: 

Hjemme i Bergen bruker vi tilbudene som finnes rundt oss aktivt. Veien er kort til Bergen, og vi følger med på aktuelle foredrag, debatter og kulturtilbud vi bør få med oss.

Studiereise:

"Slik smittesituasjonen er nå er våre samarbeidspartnere i Malawi ikke i stand til å motta besøk, hverken i 2021 eller 2022. Dette betyr at vi i samarbeid med FORUT arbeider med å få på plass et godt og gjennomførbart alternativ. Det sannsynlige reisemålet er Sri Lanka, der både FORUT og Åsane Folkehøgskole har vært engasjert over lengre tid. 

MERK:

Vi håper og tror at det igjen skal være mulig å reise et år fram i tid, og vi planlegger for at reiser skal kunne gjennomføres i slutten av vårsemesteret 2022.

Dette vil du lære

 • Menneskerettigheter
 • ulike former for aktivisme
 • dokumentarfilm
 • dokumentasjon
 • solidaritet i praksis
 • demokrati
 • nyheter
 • miljø- og klimautfordringer
 • innsamlingsarbeid
 • kulturforståelse

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 10 - 14 dager

Sri Lanka er øyen som består av milelange strender, jungel, te-plantasjer og har et tropisk og deilig klima året rundt. Og alt dette finner vi etter bare et halvt døgns flyreise fra Norge.  

Vi har mange mål med turen vår. Det første er å besøke og bli kjent med FORUT sine partnere på Sri Lanka. De tar imot oss som gjester og venner, og gleder seg til å vise oss hva norske bistandspenger brukes til i praksis hos dem. Disse møtene er en unik mulighet til å komme tett på lokale samfunnsorganisasjoner, og møte menneskene som står i andre enden av pengene som samles inn i Norge. FORUT har fire partnere de jobber tett med på Sri Lanka, og fokus for arbeidet er barn og kvinners rettigheter, likestilling, gjenoppbygging i tidligere krigsområde, rus som utviklingshinder livsopphold og godt styresett. Les mer om partnerne her (lenke https://forut.no/prosjektland/sri-lanka/ ). 

De andre målene for turen er å ta et dypdykk ned i mattradisjoner, kultur og religion. Vi skal spise så innmari mye god mat, kanskje til og med ta et matlagingskurs? Sri Lanka har også noen av verdens mest spektakulære togturer hvor man kommer til å sitte klistret til vinduene og glemme alt som heter smartelefon 

Før vi setter reiser kommer dere alle til å velge dere en problemstilling som dere kommer til å ha i oppdrag å følge opp gjennom hele reisen. Dette tar vi noen gode samtaler om før vi setter av gårde."

Explore Nepal

Pris: 21 000

Explore Nepal er valgfaget for deg med reiselyst, og som ønsker å oppleve hverdagslivet, naturen og kulturen i fjellandet Nepal som er blant de aller fattigste landene i verden.Vi reiser med ryggsekk og sovepose og bruker våre egne bein til å forflytte oss gjennom unike områder som normalt ikke er vanlige turiststier. Dagsetappene på trekkinga er fra 4-6 timer. For å gjennomføre denne turen må du være i normalt god form. Du må og være innstilt på å trene noe før turen.

I tillegg til flotte reiseopplevelser utenfor allfarvei ønsker vi gjennom valgfaget å utvikle kunnskap og interesse for fremmedartede samfunn og levesett, kulturforståelse, og gir deg mulighet til å oppdage nye sider ved deg selv.

Turen gjennomføres i samarbeid med bistandsorganisasjonen FORUT og deres samarbeidspartner i Nepal: CWIN,Child Workers in Nepal.

MERK: Turen er planlagt gjennomført i vårsemesteret 2022. Gjennomføringen vil som all annen reisevirksomhet  være avhengig av smittesituasjonen generelt, og i Nepal spesielt. 

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Varighet: 7 - 10 dager

Måltider pr dag inkludert: 3

Som innledning på skoleåret reiser vi med Norges største seilskute, Statsraad Lehmkuhl fra Lisboa til Cadiz.! Turen inngår i the Tall ships race, og blir en reise der vi gjennom samarbeid og tett samliv blir kjent med oss selv og hverandre, og der vi skal legge grunnlaget for et fantastisk skoleår!

Å seile en stor seilskute er en fantastisk opplevelse. Å oppleve elementene i form av vind og vær, fravær av motorlyd, arbeide i riggen, stå til rors på ei skute – det kan knapt beskrives! Det må oppleves!

Åse Schytte

Lærer

Linjeleder på Global solidaritet. 

Epost: ase@asanefolk.no
Telefon: 95978781

Linjefagene utgjør om lag halvparten av undervisningstiden. Resten er fellefag, valgfag og lørdagsseminar. Linjefagene fyller to hele og to halve dager hver uke.

Last ned timeplan som pdf ↓

Ankomst og åpning for skoleåret 2021-22 er torsdag 26.august. Åpningsarrangementet begynner kl. 1500, og elevene er velkommen fra klokka 1000. 

Nedenfor ser du en oversikt over ferier og fridager skoleåret 2021-22. VI tar forbehold om mulige endringer.

Last ned årsplan som pdf ↓

På Åsane er det til vanlig valgfag 2 ganger pr uke. Vi velger valgfag for 3 perioder i løpet av året, så alle kan ha minimum 6 valgfag i løpet av året. I tillegg kommer kvelds- og helgekurs. Valgfagtilbudet varierer noe fra år til år, avhengig av ressurser og lærerstab.

Aerobic hits

Liker du å trene effektivt til hits fra 80- og 90-tallet? Da er dette et godt valg! Med enkle bevegelsesmønster trener vi både kondisjon og styrke, og best av alt; vi har det gøy sammen!

Bakekroken

Enkle småkaker og godsaker til hverdagsanledninger og kos.

Ballspill og fysisk fostring

Allsidige aktiviteter med, og av og til uten ball. Muligheter for individuell trening i skolens treningsstudio.

Brettspillworkshop

Vi utvikler egne brettspill fra idé til ferdig spill. Vi designer brett og brikker, utvikler regler og lager innhold gjennom prøving og feiling og mye lek og moro.

Debattklubb

Lær kunsten å debattere, å innta et standpunkt, bygge argumentasjon og forsvare dine standpunkt mot saklige og usaklige angrep.

Drama

Arbeid med kortere dramatiske tekster. Rolletolkning, tekstanalyse, formidling og karakter.

Explore Nepal

Pris: 21 000,-

14 dagers reise til Nepal. Trekking i Himalayas fantastiske fjellområder, møter med fremmede mennesker og kulturer, og besøk i veiløse fjellandsbyer i over 3500 meters høyde. Se også felles studietur.

Filosofi

I valgfag filosofi undersøker vi lange linjer og store navn i tenkningens historie, fra klassikerne i antikken til moderne eksistensfilosofi.

Gitarkurs

Grunnleggende ferdigheter innenfor grep, akkorder og spillteknikker, vi utvider og bygger videre på våre ferdigheter gjennom året. Forkunnskaper er ikke nødvendig, men det er kjekt med egen gitar.

Kammerkor

Et valgfritt kortilbud til deg som har vært i kor tidligere, eller som har lyst til å prøve deg i en litt mindre sammenheng enn skolekoret.

Keramikk

Har du lyst til å arbeide med leire? I keramikk valgfag bruker vi forskjellige type leire og jobber både med bruksform og skulptur. Ulike teknikker og redskaper. Arbeid med tekstur og glasur.

Maleri

Grunnleggende teknikker innenfor akvarell- og acrylmaling. Form, farge og komposisjon.

Matkroken

Enkle matretter til hverdagsbruk, gjerne med fokus på vegetarmat og redusert kjøttforbruk.

Revy

Vi lager en revy der du er med å skape alt fra idé til manus til premiere.

Singer & Songwriter

Pris: 300,-

Lag din egen låt, skriv tekst og melodi, sett komp til, og få tid i et lydstudio med egen lydtekniker som hjelper deg til å finne DIN vri.

Stolzen opp

Vær med å trene i Stolzekleiven i Bergen. vel 300 meter stigning via drøyt 950 trappetrinn i ulik høyde. Rekord herrer: 7:54 og damer: 9:34. Skolerekord: Ca 9:30. Assisterende rektor: ca 30 min!

Storkjøkken

Et valgfag der du får lære å lage mat av skolens profesjonelle kokker. Du får muligheten for å tilegne deg nyttig kunnskap om kosthold og matvaner.

Strikking

Strikking er i vinden som aldri før! Her lærer du å strikke fra grunnen av, eller du kan videreutvikle dine kunnskaper. Vi lærer å strikke med perler, mønsterstrikk, toving og lignende.

Svømming

Pris: 500,-

Vi reiser til Bergen og svømmer i AdO Arena, et profesjonelt svømme- og stupeanlegg, der du kan stupe, trene svømming, eller bare bade og nyte livet.

Teatersport og impro

Grunnleggende improvisasjon og teatersport. Faget består av ulike sceniske improvisasjonsleker og er velegnet for alle som ønsker å bearbeide sin sceneskrekk, alle lekelystne.

Teddybjørnverksted

En venn for livet eller et håndverk til å bli glad i? Du lærer å lage gammeldagse teddybjørner. Noen finner en ny hobby, andre lar det bli med den ene teddyen. Opplæring i alle nødvendige teknikker.

Tegning og maling

Du kan oppøve tegneferdighetene dine innen blyant-, tusj-, og kulltegning. Du får arbeide med studier av stilleben, portrettegning og gjøre egne komposisjoner. Fargebruk og komposisjon.

Topptur Bergen

Faget der du kommer deg ut og blir kjent med Bergens fjell, fra vårt lokale "Veten" til Fløifjellet og Ulrikens topp. Motto: Det finnes ikke dårlig vær, bare manglende regntøy!

Ukulele

Lær å spille "minigitar"! Ukulele er lett å lære, lett å spille på og lett å ta med seg!

Yoga

Vi jobber parvis og øver styrke, balanse, ro og konsentrasjon, og ikke minst på å gi hverandre tillit.

Zumba

Opprinnelig er zumba danseklassen med hete rytmer og vrikkende hofter, men vi på Åsane tar det steget videre; med musikk fra hele verden får vi en skikkelig fin treningsøkt sammen! Ta frem trikot og j

Folkehøgskolen i Bergen.  Skolen har 9 ulike linjetilbud som spenner over et bredt spekter av fag og er en smeltedigel for ungdom med ulike interesser. Stort og variert valgfagtilbud og mange spennende studieturer. Seiltur med seilskipet Statsraad Lehmkuhl, trekking i Nepal. Opplev utdannings- og kulturbyen Bergen.

Linjer ved skolen

Les mer om skolen

Fra kr 123 550,-

Inkludert

 • Undervisning
 • Mat og rom på skolen (romtype: dobbeltrom)
 • Bad på gangen
 • Fellestur med Statsraad Lehmkuhl Lisboa-Cadiz
 • Reiseforsikring for hele året
 • Studietur: Seiltur med Statsraad Lehmkuhl, Lisboa til Cadiz
  • Mat (3 måltider per dag)
  • Reiseforsikring
 • Studietur: Sri Lanka
  • Reiseforsikring
  • Visum
 • Internett
 • Vaskemaskin
Minimumspris for linja 123 550,-

Du kan legge til (Huk av og se hvordan det påvirker prisen)

Lån og stipend

Summen du må dekke selv 123 550,-
(12 355,- per måned)
Du betaler månedsvis gjennom skoleåret. Nærmere informasjon får du fra skolen.

Husk at du også trenger penger til dette

Søk på linjaMer om skolenSkolens nettside

Dette sier tidligere elever

Guro Benedikte Fiala

Hadde aldri trodd jeg noen gang skulle bo hos en vertsfamilie i India, se hvordan mennesker i slum bor på så nært hold og ikke minst observere og delta i arbeidet som APSA gjør i India. Det er rørende å se hvor mye disse menneskene gir av seg selv.

Guro Benedikte Fiala
Matilde Helm

Året mitt på Global solidaritet har vært veldig lærerikt og varierende på mange måter. Med et fantastisk klassemiljø og veldig engasjerte lærere har dette blitt et innholdsrikt og givende år jeg aldri kommer til å glemme.

Matilde Helm
Amalie Søllesvik

I løpet av året tok eg "Brattkort", segla til Shetland, var med og organiserte solidaritetsløp, gjekk i Himalaya deltok på FN-rollespel, deltok på BIFF, reiste i India og mykje meir. Eg fekk alt eg ville og meir til - året var det beste så langt

Få gratis skolekatalog i postkassa!

Få katalog med full oversikt over alle folkehøgskoler i posten. Bli kjent med skolene i ro og mak, og diskuter med venner og familie!

Bestill katalogen

Linjer som ligner på denne

Social Justice

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Internasjonal politikk

Nansenskolen
Fullt
Helårskurs24 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Praktisk solidaritet - Afrika

Jeløy Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Karibien - bistand og kultur

Haugetun Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Global solidaritet: Afrika

Bømlo Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Xchange

Nordhordland Folkehøgskole
Få ledige plasser
Helårskurs16 t/ukeKristen

FN og internasjonal politikk

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

SE:VERDEN samfunnsengasjement i praksis

Rønningen folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeKristen

Solidaritet Nord-Sør

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Global utvikling

Agder Folkehøgskole
Venteliste
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Global - Afrika og Asia

Lundheim folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs A18 t/ukeKristen

Afrika - Bistand/Safari

Elverum folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Wanderlust: Øst-Afrika

Fredly Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen

Latin-Amerika - Cuba og Mexico

Åsane folkehøgskole - Bergen
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeFrilynt

Lege- og sykepleierlinja

Bømlo Folkehøgskule
Få ledige plasser
Helårskurs13 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Backpack Sunnmøre Australia

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

BRO Sør Amerika - Peru, Bolivia og Brasil

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs B6 t/ukeFrilynt

Reis Afrika

Rødde folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeKristen

Global.Safari

Sunnmøre Folkehøgskule
Ledig plass
HelårskursKristen

Reiseliv Aktiv

Setesdal Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs16 t/ukeFrilynt

Backpack Surprise

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Go Green: Europa

Fredly Folkehøgskole
Kontakt skolen
Helårskurs15 t/ukeKristen

BRO Afrika - Kenya

Karmøy Folkehøgskule
Venteliste
Helårskurs A6 t/ukeFrilynt

Klimaaktivist

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Global forståelse

Bakketun Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs17 t/ukeKristen

Opplev Afrika

Ålesund Folkehøgskole
Ledig plass
HelårskursKristen

Reiseliv og global forståelse

Oslofjord Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs14 t/ukeKristen

Safari X

Valdres folkehøgskole
Venteliste
HelårskursKristen

Regnskog

Sund folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs18 t/ukeFrilynt

Sosialt arbeid

Jæren folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeFrilynt

Fred og konflikt

Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilyntTilrettelagt for rullestolbrukere

Global Misjon

Helgeland Folkehøyskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Safari

Sagavoll Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeKristen

Action og Bistand

Grenland Folkehøgskole
Ledig plass
Helårskurs12 t/ukeKristen

Musikk Backpacker

Seljord Folkehøgskule
Ledig plass
Helårskurs15 t/ukeFrilynt

Arctic Leaders

Folkehøgskolen Nord-Norge
Ledig plass
HelårskursKristen