Informasjon om korona og folkehøgskole

Alle folkehøgskolene er fulle av elever som vanlig selv nå i koronatiden.

Skoleåret startet litt annerledes enn det pleier, men nå er skolehverdagen på folkehøgskole nesten helt som vanlig.

Folkehøgskolene har laget gode planer i samarbeid med lokale helsemyndigheter for å minimere smitten på skolene. Dette kan for eksempel handle om større grad av forsiktighet ved skolestart, færre hjemreiser for elevene og større fokus på hygiene.

Kan man være sosial på folkehøgskolen nå under korona?

Noe av det mest sentrale med å gå på folkehøgskole er å få være sosial. Det gjelder også nå. Elevene får være sammen på dagen og på kvelden. Internatet og matsalen er en integrert del av folkehøgskolen.

Folkehøgskolene har laget gode planer for å sikre at livet er så normalt som mulig for elevene som går på skolen. Det betyr noe mer fokus på hygiene og på hvem som får lov til å komme inn på skolen. Elevene kan også bli bedt om å begrense hvor mye de reiser ut fra skolen. Etter feriene blir elevene delt inn i kohorter slik at man sitter sammen med linjen sin i matsalen. Det er slik livet er på folkehøgskolene nå. Til høsten håper vi på at livet kan bli enda mer normalt på folkehøgskolene.

Vi ser at mange trenger å være sammen med andre ungdommer etter måneder og år med hjemmeundervisning og lite samvær med andre. Folkehøgskolene gleder seg til å tilby mange tusen ungdommer en ekte folkehøgskoleopplevelse både nå i januar og etter sommerferien.

Folkehøgskole er det mest sosiale skoleslaget når det ikke er korona og det er det mest sosiale skoleslaget når det er korona.

Hva skjer om det blir koronasmitte på en folkehøgskole?

For å sikre at livet kan være så normalt som mulig på folkehøgskolen så jobber folkehøgskolene mye med å sikre at smitten ikke kommer inn på skolene. Folkehøgskolene er heldige med at alle elevene bor på skolene. Det betyr at risikoen for at de blir smittet på andre plasser er liten.

Det betyr også at skolene jobber mye med å begrense trafikken inn og ut av folkehøgskolen. De oppfordrer elevene til å reise på besøk hos andre så sjelden som mulig, alle ansatte er forsiktige og det er ekstra stor beredskap i forbindelse med ferier der elevene reiser til ulike kanter av landet.

Folkehøgskolene opererer med et slags «ytre skall»-prinsipp der man forsøker å holde smitten borte fra skolen.

Hvis det likevel skulle bli mistanke om koronasmitte på en folkehøgskole så er det den lokale smittevernmyndigheten som bestemmer hva som skal skje. Vanligvis vil deler av skolen, eller noen ganger hele skolen, bli satt i karantene. Det betyr at elevene må holde seg på rommet eller at de kun kan gå ut på plasser der de ikke treffer andre mennesker.

Samtidig kan elevene fortsatt være sosiale, bare på avstand. Vennene bor på naborommene og man kan gjøre mye fint fra døråpningen eller vinduskarmen. Korsang fra åpne vinduer, for eksempel. Eller avstandszumba i skolegården. Mulighetene er mange og fantasien har vært høy på de folkehøgskolene som har vært i karantene.

Blir det mulig å reise på studietur til utlandet?

De fleste folkehøgskoler har enten avlyst eller utsatt studieturer utenfor Norges grenser våren 2021 fordi det er vanskelig å reise akkurat nå. Skolene har laget alternative opplegg med sterkt fokus på opplevelser i nærområdet og andre steder i Norge.

Folkehøgskolene planlegger studieturer til neste skoleår, men mange velger å legge studieturene til våren 2022 fordi det antakelig vil være enklere å gjennomføre dem da. Da vil forhåpentlig koronavaksinene ha dempet smittefaren og fly- og togtrafikken vil ha tatt seg opp.

Blir det færre hjemreisehelger?

Noen folkehøgskoler har redusert antallet hjemreisehelger og slått sammen ferier for å senke risikoen for smitte på skolen.

Sist oppdatert 17. desember 2020