Til hovedinnhold

Dette er folkehøgskole

Folkehøgskole er verdens frieste skole. På folkehøgskolen er det hverken karakterer, pensum eller eksamen. Vi tror nemlig du lærer bedre uten press.

På folkehøgskole får du prøvd ut et fag i praksis og ikke bare fordypet deg i teori. Du får tett oppfølging av engasjerte lærere. Klassene er gjerne små, med bare 10 – 20 elever.

Folkehøgskoleåret varer i ni måneder, fra august til mai. Det er vanlig å gå på folkehøgskole rett etter videregående. De fleste folkehøgskoleelever er mellom 18 og 25 år, men noen få skoler har 16 års grense. Ingen folkehøgskoler har øvre aldersgrense.

Livet på folkehøgskole

Når du går på folkehøgskole, bor du på internat. Det vil si at du sover og spiser på skolen. På internatene er det enkelt- eller dobbeltrom, noen internater har bad på rommet, mens andre har bad på gangen. Ofte er det også kjøkken og fellesrom på internatene. Måltidene spiser du i spisesalen sammen med de andre.

Vi mener at man lærer mye av å bo sammen med dem man går på skole med. Du lærer å samarbeide og løse problemer ved å leve sammen med folk som er ulike deg selv. Du lærer også dine medelever å kjenne på en helt annen måte når du også bor sammen med dem.

Folkehøgskole handler ikke bare om det faglige. Det sosiale livet er også en stor del av året på folkehøgskole. Skolene arrangerer elevkvelder, bli-kjent-turer, og andre sosiale arrangementer.

Du kan bruke skolens fellesrom, undervisningsrom og utstyr etter skoletid. Det er alltid noe å finne på og noen som har lyst til å være med. Om det er en spontan kveldstur, volleyballkamp, film, brettspill, bursdagsfeiring i internatstua eller bare sitte med kaffekoppen og prate eller diskutere til langt etter kveldsmaten.

Noen skoler har også organiserte aktiviteter på kvelden som kor, fotballtrening, kveldsmøte, samtalegrupper eller kortere kurs innen ulike felt.

Les mer om livet på folkehøgskole på bloggen vår, eller få oppdateringer i tekst og bilder fra sosiale medier:

Folkehøgskolene på FacebookFolkehøgskolene på InstagramFolkehøgskolene på Twitter

Dette sier tidligere elever

Mitt år på folkehøgskole var helt konge. Jeg hadde en veldig bra medielærer, og han og det skoleåret skal ha noe av skylden for at jeg holder på med det jeg gjør i dag.

Bjarte Tjøstheim, Solborg folkehøgskole
Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord 2009/2010

Året på folkehøgskolen er mitt livs mest meningsfylte. Med interessene kom motivasjonen og selvtilliten, kreativiteten og ansvar for egen læring. Nysgjerrigheten var tilbake. Livet var gøy igjen.

Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord 2009/2010

Folkehøgskole kan gi deg et forsprang når du går videre i utdanningen. Så tror jeg alle bruker året forskjellig, og det er noe av det fineste med folkehøgskolen.

Du finner en skole som passer for deg

I dag velger 11 % av norske ungdommer et år på folkehøgskole, og antall søkere har økt jevnt og trutt de siste 10 årene. Det er 80 folkehøgskoler i Norge, og du finner dem over hele landet. Noen har stor bredde i fagtilbudet, mens andre retter seg mot ett fagfelt. Det kan for eksempel være musikk, idrett, friluftsliv eller teater. Skolene kan ha fra 30 til over 200 elever. I tillegg til det faglige mangfoldet, har skolene også forskjellig profil og verdigrunnlag. Dette velger hver skole selv. En folkehøgskole vil noe – og står for noe! Noen av skolene har et kristent grunnsyn, mens andre ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn – de kalles frilynte.

Kristne skoler

De fleste kristne folkehøgskolene er enten eid av eller nært knyttet til kristne organisasjoner eller trossamfunn. På de kristne folkehøgskolene bygger undervisningen, og skolens program ellers, på et kristent grunnsyn. Noen skoler har kristendom som fellesfag, og mange vil ha tilbud om frivillige samlinger med kristent innhold, som bibelgrupper og lignende.

Frilynte skoler

De frilynte folkehøgskolene har ikke ett bestemt livssyn som utgangspunkt. Skolenes verdigrunnlag vil være knyttet til etablerte fellesverdier i norsk kultur og i menneskerettighetene. Formuleringen av det, og hvordan verdigrunnlaget preger livet på skolen, kan variere. De frilynte folkehøgskolene er eid av stiftelser, organisasjoner eller fylkeskommuner.

Vil du vite mer om profilen til en skole, eller hvordan verdigrunnlaget preger den, kan du sjekke siden deres her eller skolens nettsted. Eller kontakte skolen og spørre. Både frilynte og kristne folkehøgskoler vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.

Her ser du alle skolene, og du kan du velge om du vil se bare kristne eller frilynte:

Se alle folkehøgskolene

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Slik er året på folkehøgskole

Timeplanen kan variere gjennom hele året, og i løpet av en uke har du som regel linjefag, valgfag og fellesfag.

Timeplan

Morgensamling

På morgensamling samles hele skolen til en felles start på dagen. Den kan bestå av ord for dagen, sang, praktisk informasjon, nyhetsoverblikk og bidrag fra elevene.

Linjefag

Linjefaget er fagretningen du velger når du søker folkehøgskole. Antall timer på linjefaget varierer fra skole til skole, og også om du har ett eller to linjefag.

Fellesfag

Dette er timer alle elevene på skolen har sammen. Det kan være alt fra litteratur, kor, dans, fysisk aktivitet, samfunnsfag, lørdagsseminar og livssyn.

Lørdagsundervisning

Det er obligatorisk lørdagsundervisning en del lørdager på alle folkehøgskolene. Ofte varer undervisningen rundt fire timer og kan være alt fra seminarer til verksteder og ekskursjoner.

Valgfag

Valgfag gir deg mulighet til å fordype deg i andre fag enn linjefaget. Det varierer mellom skolene hvor mange timer valgfag du har i uken, og antall valgfag du kan velge.

Aktiviteter på kveldstid

Folkehøgskolene har sosiale aktiviteter som filmkveld, idrett, samtalegrupper, teater, dans, turer og foredrag. Noen av aktivitetene er det skolen som styrer, mens andre er det elevene som tar initiativ til.

Felles måltider

Det er vanligvis fire måltider om dagen og de fleste spises i fellesskap i matsalen.

Elevkvelder

Fellesarrangementer av og for elever og ansatte på folkehøgskolen.

Årsplan

Felles turer

Felles ekskursjoner for alle elever. Dette kan f eks være bytur, fjelltur, båttur og bli-kjent-tur.

Studietur for skolen

Noen skoler har felles studietur for alle elevene.

Prosjektuker

Noen skoler har større prosjekter der alle elevene deltar.

Hjemreisehelger

I løpet av skoleåret har du flere langhelger der du kan reise bort fra skolen.

Ferie

Du har vanligvis høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

9 grunner til å velge folkehøgskole

Se våre nøkkeltall her

Finn din linje

Stemingsrapport fra Instagram

De fleste bildene er tatt av elevene selv. Vi deler de beste bildene tagget med #fhsliv.

Elias hadde aldri prøvd kickboksing da har startet på @skofokickboxing på @skognfhs. Her ser vi beviset på at man kan begynne som nybegynner på linja, men allikevel nå langt på kort tid �⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #folkehøgskolene #skognfhs #skofokickboxing #kickboxing ⁠
Det er ikke bare kjøring og moro på motorsenteret ved @setesdalfhs � Her må det holdes orden og vedlikehold på sykler og bygninger for å få hverdagen til å gå rundt. Her har vi to vaskestipendiater � ⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskolene #folkehøgskole #setesdalfhs #setesdalfolkehøgskule #visitsetesdal
@anettewaage og Blålys-linja på @stavernfhs har hatt en lærerik dag sammen med sivilforsvaret og brannvesenet�⁠⠀
⁠⠀
� Vi fikk se hvordan brannen utviklet seg, og hvor lang tid det tok før låven raste sammen. Øvelsen var utrolig lærerik!⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #stavernfhs #folkehøgskolene #blålys
@bomlofhs har hatt «Fuck Cancer - workshop» med både elever og lokale fra Bømlo ❤️⁠
⁠
⁠
⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #bomlofhs #fuckcancer #kreftforeningen
Elever fra linja @kreativbarista på @hedmarktoppenfhs var tidligere i måneden med å konkurrere i regionsmesterskapet i håndbrygg. ☕ ⁠⠀
⁠⠀
� Elevene endte opp med første, andre og tredje plass! Gratulerer og lykke til i NM! ⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #hedmarktoppenfhs #barista #baristaregionsmesterskap @kreativtoppen
De beste tipsene for å handle brukt til folkehøgskolen! (Lurt å lagre!)⁠ �⁠⠀
⁠⠀
��‍♂️Har du kommet inn på en folkehøgskole og trenger en del utstyr? Her er noen tips!⁠⠀
⁠⠀
�Leit i boden eller i kjelleren! Kanskje foreldrene dine eller andre i familien har en fjellsekk eller et kamera du kan overta? Husk at du kan låne ting du bare trenger dette skoleåret, vil teste før du kjøper eget eller er usikker på om du vil få bruk for det seinere.⁠⠀
⁠⠀
�️Kjøp utstyr av tidligere elever. Flere skoler har Facebook-grupper der elevene som skal slutte til våren kan selge utstyr til de som begynner til høsten. Dyner, puter og andre store ting du trenger til rommet er det kjekt å slippe å frakte selv.⁠⠀
⁠⠀
�Sjekk om det du trenger finnes på @tise eller @finnsta_offisiell! På FINN kan man f.eks lagre et søk allerede nå, så får du varsel når noen legger ut det du trenger. Om det nærmer seg skolestart kan du også sjekke om noen nær skolen selger det du har bruk for. ⁠⠀
⁠⠀
�Du kan også sjekke kjøp- og salggrupper på Facebook. Enten egne grupper for utstyret du trenger eller for området du bor nå eller der skolen ligger. ⁠⠀
⁠⠀
�Du kan også finne mye fint på bruktmarkeder eller loppemarkeder! Kanskje noe gøy til rommet, eller en kul ullgenser du kan ha med på tur?⁠⠀
⁠⠀
�Sjekk hva du egentlig trenger! Mange elever forteller at de pakka med seg ALT for mye da de reiste til folkehøgskolen. Skolene sender ut oversikt over hva du trenger (og vi deler også pakketips før skolestart)⁠⠀
⁠⠀
�Tenk på sesong! Om du trenger et par ski til folkehøgskolen kan det være lurt å leite nå på vinteren, siden flere selger ski nå. (Men samtidig kan du nok gjøre et kupp om du er den eneste som leiter etter ski i august �).⁠ Få hjelp av linjelærer eller andre til å sjekke at utstyr som skal brukes på tur er i god stand og trygt å bruke.
⁠⠀
✋�Ikke kjøp alt med en gang. Det sparer plass når du skal flytte, og du kan vurdere om du virkelig trenger tingen. I tillegg kan du få råd av lærere og andre elever om hva du bør kjøpe, så du unngår et bomkjøp.⁠
⁠⠀
Takk til elever ved @lofotenfolkehogskole for gode råd. Har du noen tips vi har glemt?⁠⠀
⁠⠀
Foto: @tone_hilmen⁠ #fhsliv #folkehøgskole⁠⠀
@xsporttoppen har vært på Bergsjøstølen for å kite! ⁠
⁠
⁠
#hedmarktoppenfhs #fhsliv #folkehøgskole @hedmarktoppenfhs
I serien folkehøgskoleelever møter søte dyr: @casperwethal ved @nordhordlandfhs på besøk hos @lonepinekoala i Australia.⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #nordhordlandfhs #lonepinekoala #thisisqueensland #visitbrisbane #seeaustralia #wildlife #koala ⁠⠀
⁠⠀
Bading er gøyest med venner og aller gøyest med SNØ!!!�❄️ @larisanedbaeva ønsker vinteren velkommen til @bomlofhs⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#bomlofhs #fhsliv #folkehøgskole
@friluftsliv_harstadfhs har hatt skredkurs i fantastiske omgivelser �⛺ @karischibevaag har tatt bilder, og @jennygrim forteller om turen: ⁠⠀
⁠⠀
� Vi hadde først ein kveld inne saman med Fred Olsen som jobbar i Norges vassdrags- og energidirektorat. Der fekk vi ein del teoretisk informasjon om dei ulike snøtypane og forskjellen på flakskred og laussnøskred. ⁠⠀
⁠⠀
��‍♀️ I tillegg fekk vi praktisk informasjon om kordan ein skal ferdes i skredfarleg terreng.⁠⠀
⁠⠀
� Dei to neste dagane var vi ute i felt, der vi slo opp vintercamp og hadde nokre praktiske leksjonar med skredsøkar.  Vi har også fått opplæring i å bruke søkestang og å grave ut snøprofilar.⁠⠀
⁠⠀
� Eg synes det ha vore nokre kjekke dagar der vi har lært og fått gjort mykje. I tillegg innser eg no kor farleg det er å ferdes i fjellet på vinterstid med manglande kunnskap og respekt for fjellet.⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #harstadfhs #friluftslivharstadfhs #skredkurs #snøskred #nve #nordnorge
Et år på folkehøgskole kan bety alt!
⁠⠀
Takk til parene som ville være med og skolene som førte dem sammen!⁠⠀
⁠⠀
♥️ Madeleine og Daniel @fhssorlandet⁠⠀
♥️Lars og Inger @altafolkehogskole⁠⠀
♥️Sarah og Helena @bomlofhs⁠⠀
♥️Håvard og Amalie @ronningenfhs⁠⠀
♥️Emma og Mads @fredlyfhs ⁠⠀
♥️Astrid og Tord @fhs69nord⁠⠀
♥️ Liv og Harald @altafolkehogskole⁠⠀
♥️Arnhild og Andrè @asanefolk⁠⠀
♥️ Albert og Rania @fanafolk⁠⠀
♥️Marita og Lauritz @bomlofhs⁠⠀
♥️Gro og Roar @nordhordlandfhs⁠⠀
♥️Johanne og Håvard @trondertun⁠⠀
♥️Helle og Vegard @pasvikfolkehogskole⁠⠀
♥️ Heidi og Adrian @solborgfhs⁠⠀
♥️ Nora og Morten @stavernfhs⁠⠀
♥️ Victoria og Rolf @namdalsfhs⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole
Martin, Mats og Tobias på @evjefhs_gronnaction satte seg et hårete mål: Å gå fra Kristiansand sentrum til Evje FHS på 54 timer!⁠⠀
⁠⠀
� Vi startet tidlig tirsdag formiddag og gikk i hurtig tempo med god flyt. 50 minutter gange, 10 minutter pause, gjenta.⁠⠀
⁠⠀
�� Etter 15 km begynte problemer med knær og skuldre å tære på Mats og Tobias, så for å være på den sikre siden dro linjelærer David tilbake med de til skolen etter 17 km. Martin hadde vist at han mestret orienteringen og fikk instruksjoner om å melde inn hver 6. time om lokasjon og status.⁠⠀
⁠⠀
� Etter mange timer gange kom han til et sted å slå leir, men uten dekning, så han måtte gå en lang omvei for å sende melding om at alt var OK. Han la seg for å sove under åpen himmel. Da oppdaget han at glidelåsen på soveposen hadde gått i stykker...⁠⠀
⁠⠀
� Da han våknet hadde jakka hans som lå over soveposen, stivnet og måtte knekkes opp før han kunne ta den på seg og fortsette turen. Han hadde planlagt en rute, men kom til en dyp myr og måtte snu for å finne en alternativ rute...⁠⠀
⁠⠀
� Den siste dagen stod han opp i mørket og begynte å gå rundt 05:00, den siste etappen gikk i hovedsak langs veien. Dette er den farligste etappen med tanke på risikoen for å bli truffet av bil når man går i veiskulderen. Han gikk tom for vann og spiste tørt havregryn for å fylle på med karbohydrater. ⁠⠀
⁠⠀
�� Etter 35 km gange den siste dagen kom han omsider hjem til skolen! Føttene hans så ut som rosiner og han var dødssliten. Men han klarte det, og kunne med god samvittighet spise store porsjoner med god mat for å fylle opp energilageret igjen! Bra jobba av både Mats, Martin og Tobias som tok denne tøffe utfordringen!⁠⠀
⁠⠀
PS: Neste gang pakker de nok litt lettere sekker. �⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #evjefhs #evjefhsgronnaction #backpacking
Linja arktisk reiseliv ved @pasvikfolkehogskole har storkost seg på utplassering hos @snowhotelkirkenes ❄️⁠
⁠
⁠
#pasvikfhs #fhsliv #snowhotel #snowhotelkirkenes #kirkenes #finnmark #folkehøgskole
Elever fra @skapfhs har besøkt Europas første og verdens største undervannsrestaurant @underlindesnes �⁠⠀
⁠⠀
Bilder fra @cxxpersen, @skapidelab og @skaparkitektur⁠⠀
⁠⠀
#skapfhs #fhsliv #fhs #folkehøyskole #folkehøgskole #folkehøgskule #under #underlindesnes #lindesnes @skapstory
Hvorfor kjøpe longboard når du kan lage eget?� ⁠
⁠
@victoriaaarre ved @sogndalfhs forteller om prosessen.⁠
⁠
✏️Vi fikk ha mye kreativ frihet. Først fant vi ut av dimensjonene på brettet, og lagde en mal i papir. Så laget vi en press, som vi deretter skrudde fast 3 plater om gangen med lim mellom for å danne et sterkt laminert trestykke.⁠
⁠
�Prosessen derifra var å skjære ut brettet, drille hull til akslingene, pusse, eventuelt beise og male. Jeg valgte kun å male på mitt og har lagd mitt eget design.⁠
⁠
⚙️Etter maling var det tre lag med lakk, og til slutt skru på akslinger og hjul og sette på grip tape. Jeg kan melde om at brettene fungerer utmerket!�⁠
⁠
⁠
⁠
#fhsliv #longboard #sogndalfhs #folkehøgskole
Overnatting i isgrotte ��⁠
Fotolærer @trebeintrebein og ekspedisjonslærer @romeo_lima_bravo ved @svalbardfhs tok seg tiden til å gjøre isgrotta litt mer hjemmekoselig på turen sin.⁠
⁠
⁠
#folkehøgskole #svalbardfhs #fhsliv @sfhs_fotokunst @sfhs_ekspedisjon #svalbard #visitsvalbard
Varme hjerte og nye eventyr �� �⁠
⁠
@edvardnt og @froyagrondal ved @nordhordlandfhs i Ha Long Bay, Vietnam⁠
⁠
⁠
#fhsliv #nordhordlandfhs #folkehøgskole
@naturlighestelivhogtun vurderer å døpe om linja til "naturlig geiteliv" etter at det kom mange geitekillinger på gården �⁠⠀
⁠⠀
Foto: @andreabjorsvik @elisabethkpedersen ⁠⠀
#naturlighesteliv #høgtunfhs #fhsliv #bygdforbevegelse #gårdsliv #folkehøgskole