Til hovedinnhold
Koronaviruset og folkehøgskolene

Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!

Dette er folkehøgskole

Folkehøgskole er verdens frieste skole. På folkehøgskolen er det hverken karakterer, pensum eller eksamen. Vi tror nemlig du lærer bedre uten press.

På folkehøgskole får du prøvd ut et fag i praksis og ikke bare fordypet deg i teori. Du får tett oppfølging av engasjerte lærere. Klassene er gjerne små, med bare 10 – 20 elever.

Folkehøgskoleåret varer i ni måneder, fra august til mai. Det er vanlig å gå på folkehøgskole rett etter videregående. De fleste folkehøgskoleelever er mellom 18 og 25 år, men noen få skoler har 16 års grense. Ingen folkehøgskoler har øvre aldersgrense.

Livet på folkehøgskole

Når du går på folkehøgskole, bor du på internat. Det vil si at du sover og spiser på skolen. På internatene er det enkelt- eller dobbeltrom, noen internater har bad på rommet, mens andre har bad på gangen. Ofte er det også kjøkken og fellesrom på internatene. Måltidene spiser du i spisesalen sammen med de andre.

Vi mener at man lærer mye av å bo sammen med dem man går på skole med. Du lærer å samarbeide og løse problemer ved å leve sammen med folk som er ulike deg selv. Du lærer også dine medelever å kjenne på en helt annen måte når du også bor sammen med dem.

Folkehøgskole handler ikke bare om det faglige. Det sosiale livet er også en stor del av året på folkehøgskole. Skolene arrangerer elevkvelder, bli-kjent-turer, og andre sosiale arrangementer.

Du kan bruke skolens fellesrom, undervisningsrom og utstyr etter skoletid. Det er alltid noe å finne på og noen som har lyst til å være med. Om det er en spontan kveldstur, volleyballkamp, film, brettspill, bursdagsfeiring i internatstua eller bare sitte med kaffekoppen og prate eller diskutere til langt etter kveldsmaten.

Noen skoler har også organiserte aktiviteter på kvelden som kor, fotballtrening, kveldsmøte, samtalegrupper eller kortere kurs innen ulike felt.

Les mer om livet på folkehøgskole på bloggen vår, eller få oppdateringer i tekst og bilder fra sosiale medier:

Folkehøgskolene på FacebookFolkehøgskolene på InstagramFolkehøgskolene på Twitter

Dette sier tidligere elever

Mitt år på folkehøgskole var helt konge. Jeg hadde en veldig bra medielærer, og han og det skoleåret skal ha noe av skylden for at jeg holder på med det jeg gjør i dag.

Bjarte Tjøstheim, Solborg folkehøgskole
Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord 2009/2010

Året på folkehøgskolen er mitt livs mest meningsfylte. Med interessene kom motivasjonen og selvtilliten, kreativiteten og ansvar for egen læring. Nysgjerrigheten var tilbake. Livet var gøy igjen.

Samuel Massie, Folkehøgskolen 69° Nord 2009/2010

Folkehøgskole kan gi deg et forsprang når du går videre i utdanningen. Så tror jeg alle bruker året forskjellig, og det er noe av det fineste med folkehøgskolen.

Du finner en skole som passer for deg

I dag velger 11 % av norske ungdommer et år på folkehøgskole, og antall søkere har økt jevnt og trutt de siste 10 årene. Det er 80 folkehøgskoler i Norge, og du finner dem over hele landet. Noen har stor bredde i fagtilbudet, mens andre retter seg mot ett fagfelt. Det kan for eksempel være musikk, idrett, friluftsliv eller teater. Skolene kan ha fra 30 til over 200 elever. I tillegg til det faglige mangfoldet, har skolene også forskjellig profil og verdigrunnlag. Dette velger hver skole selv. En folkehøgskole vil noe – og står for noe! Noen av skolene har et kristent grunnsyn, mens andre ikke tar utgangspunkt i ett bestemt livssyn – de kalles frilynte.

Kristne skoler

De fleste kristne folkehøgskolene er enten eid av eller nært knyttet til kristne organisasjoner eller trossamfunn. På de kristne folkehøgskolene bygger undervisningen, og skolens program ellers, på et kristent grunnsyn. Noen skoler har kristendom som fellesfag, og mange vil ha tilbud om frivillige samlinger med kristent innhold, som bibelgrupper og lignende.

Frilynte skoler

De frilynte folkehøgskolene har ikke ett bestemt livssyn som utgangspunkt. Skolenes verdigrunnlag vil være knyttet til etablerte fellesverdier i norsk kultur og i menneskerettighetene. Formuleringen av det, og hvordan verdigrunnlaget preger livet på skolen, kan variere. De frilynte folkehøgskolene er eid av stiftelser, organisasjoner eller fylkeskommuner.

Vil du vite mer om profilen til en skole, eller hvordan verdigrunnlaget preger den, kan du sjekke siden deres her eller skolens nettsted. Eller kontakte skolen og spørre. Både frilynte og kristne folkehøgskoler vil gjerne ha elever med ulike interesser og livssyn.

Her ser du alle skolene, og du kan du velge om du vil se bare kristne eller frilynte:

Se alle folkehøgskolene

Bestill katalogen for 2020/2021

Få full oversikt over skoler og linjer, og bli kjent med livet på folkehøgskole.

Bestill katalogen

Slik er året på folkehøgskole

Timeplanen kan variere gjennom hele året, og i løpet av en uke har du som regel linjefag, valgfag og fellesfag.

Timeplan

Morgensamling

På morgensamling samles hele skolen til en felles start på dagen. Den kan bestå av ord for dagen, sang, praktisk informasjon, nyhetsoverblikk og bidrag fra elevene.

Linjefag

Linjefaget er fagretningen du velger når du søker folkehøgskole. Antall timer på linjefaget varierer fra skole til skole, og også om du har ett eller to linjefag.

Fellesfag

Dette er timer alle elevene på skolen har sammen. Det kan være alt fra litteratur, kor, dans, fysisk aktivitet, samfunnsfag, lørdagsseminar og livssyn.

Lørdagsundervisning

Det er obligatorisk lørdagsundervisning en del lørdager på alle folkehøgskolene. Ofte varer undervisningen rundt fire timer og kan være alt fra seminarer til verksteder og ekskursjoner.

Valgfag

Valgfag gir deg mulighet til å fordype deg i andre fag enn linjefaget. Det varierer mellom skolene hvor mange timer valgfag du har i uken, og antall valgfag du kan velge.

Aktiviteter på kveldstid

Folkehøgskolene har sosiale aktiviteter som filmkveld, idrett, samtalegrupper, teater, dans, turer og foredrag. Noen av aktivitetene er det skolen som styrer, mens andre er det elevene som tar initiativ til.

Felles måltider

Det er vanligvis fire måltider om dagen og de fleste spises i fellesskap i matsalen.

Elevkvelder

Fellesarrangementer av og for elever og ansatte på folkehøgskolen.

Årsplan

Felles turer

Felles ekskursjoner for alle elever. Dette kan f eks være bytur, fjelltur, båttur og bli-kjent-tur.

Studietur for skolen

Noen skoler har felles studietur for alle elevene.

Prosjektuker

Noen skoler har større prosjekter der alle elevene deltar.

Hjemreisehelger

I løpet av skoleåret har du flere langhelger der du kan reise bort fra skolen.

Ferie

Du har vanligvis høstferie, juleferie, vinterferie og påskeferie.

9 grunner til å velge folkehøgskole

Se våre nøkkeltall her

Finn din linje

Stemingsrapport fra Instagram

De fleste bildene er tatt av elevene selv. Vi deler de beste bildene tagget med #fhsliv.

@julieelundb fra @fhsnordnorge har #fhshjemme i Sul utenfor Verdal ��⁠⠀
�: @jennyhoov⁠⠀
⁠⠀
⛺️Bildet er fra en tredagers ski- og telttur i Abisko med klatrelinja og fotolinja! Koste oss masse i -25° og nydelig vær! ⁠⠀
⁠⠀
� ble tatt på dagsturen vi hadde opp til ene fjellstasjonen til Svenska Turistföreningen, hvor vi ble møtt av hyggelg vertskap som ga oss gratis sjokolade og kaffe!⁠⠀
⁠⠀
�Folkehøgskole hjemmefra er vanskelig og trist. Avskjeden på skolen var temmelig tårevåt, siden vi ikke vet hvor lenge det er til vi ser hverandre igjen.⁠⠀
⁠⠀
�Likevel har Folkehøgskolen Nord-Norge håndtert situasjonen kjempegodt, og vi har nå fult skoleopplegg med morgensamlinger, seminar, linjefag og valgfag hjemmefra.⁠⠀
⁠⠀
��trist å se vennene sine på skjerm i stedet for ansikt til ansikt, men veldig fint å kunne stå samlet på den måten vi gjør nå!⁠⠀
⁠⠀
��‍♀️Masse masse creds til rektor Stine og resten av ansatt-gjengen for å lede oss gjennom dette, og klatrelærer Lars som setter opp artig opplegg! Vanskelig med klatreundervisning hjemmefra, men med teoriundervisning, felles trenings- og hangboardøkter og godt samhold ordner alt seg.⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #fhsnordnorge #fhsnn1920 #dnt #dntung
Savner dere❤️ skriver @ingebjorghlien som har delt dette bildet fra @svalbardfhs. �: @martinevalvik⁠
⁠
#sfhs #fhsliv #svalbardfhs #folkehøgskole
Jeg tar samfunnsansvaret mitt på alvor, i håp om at jeg snart kan reise tilbake til Toppen og klemme vennene mine igjen! � I mellomtiden ser jeg tilbake på bilder, og setter litt ekstra pris på de gode klemmene og minnene vi allerede har hatt! � Også sender jeg en luftklem til alle som trenger det! � Det skriver @pernilles.soerensen ved @hedmarktoppenfhs⁠
⁠
#fhsliv #fhshjemme #folkehøgskole #hedmarktoppenfhs
Når man går på #fhshjemme trenger man ikke være ensom! ♥️⁠
⁠
Tur att folket är lika tullat även på distans, fellestandpuss for life! Det skriver @wiilmap ved @pasvikfolkehogskole⁠
⁠
⁠
#fhsliv #folkehøgskole #pasvikfhs
Vaffeldagen må markeres når det er #fhshjemme �⁠
⁠
@fridaileby ved @lundheimfhs har lagd vafler på livestream på Facebook.⁠
⁠
Hver dag har en av lærerne tilsyn, selv nå når vi er hjemme. Noe som er utrolig koselig, fordi de setter igang ulike aktiviteter og ting vi kan gjøre sammen selv om vi er spredt rundt om i hele Norge.⁠
⁠
I går hadde tilsyn livestream på Facebook, hvor vi lagde vafler sammen. Det var så koselig å kunne gjøre noe i fellesskap, det er som om vi er tilbake til fhs-hverdagen som vi er vant til �
@dorteklokk ved @nordfjordfhs har #fhshjemme i Ålesund.⁠⠀
⁠⠀
�Jeg må innrømme at det å være hjemme nå ikke er det jeg kunne tenkt meg mest. Men ettersom at dette er en felles dugnad er det viktig at alle bidrar. ⁠⠀
⁠⠀
�️Jeg er veldig heldig med at jeg har mye natur og friluft rundt meg i nærområdet, så dagene blir mellom annet brukt til å være ute, nyte naturen og sette pris på den.⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #nordfjordfhs
@siljarekdal ved @nordfjordfhs har #fhshjemme i Bergen.⁠⠀
⁠⠀
�️Jeg er så heldig å bo med både sjø og fjell, så da vi fikk i hjemmelekse å komme oss ut på en tur, bestemte jeg meg for fjelltur! Dette er en tur i nærområdet mitt som jeg er glad i å gå.⁠⠀
⁠⠀
�Istedenfor å gå den vanlige ruten i nabolaget med hunden min, bestemte jeg meg for å gå ned til sjøen og utforske stedet jeg bor litt mer! Det er lett å glemme og utnytte der du bor selv og bli opphengt i alt nytt! Et tips til å ha fhs hjemme er å utforske stedet du bor og finne små skatter du kanskje ikke visste om!!⁠⠀
⁠⠀
�Det jeg tror kan være vanskeligst for folkehøyskoleelever er det at man blir så fort rastløs hjemme når man er vant til en så fylt hverdag! Så mitt aller største tips er egentlig å komme seg ut på en tur, enten om du kan gjøre det fra huset ditt eller sykle en liten stund dit så er det verdt det! I tillegg er det et supert tidsfordriv�⁠⠀
⁠⠀
�️Andre ting jeg gjør for å fylle hverdagen er opplegg vi får fra fhs online, prøve å lære nye tin g(male, tegne, instrument), strikke, pusle og ikke minst facetime og prate med alle andre som også kjeder seg hjemme!⁠⠀
⁠⠀
��Og hvis du er så heldig å ha søsken med deg i karantene så ville jeg ha utnytt tiden til å henge med de❤️⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #nordfjordfhs
❤️ Dette savner jeg med å være på folkehøgskole❤️⁠⠀
⁠⠀
Ragnhild Wirak @rwirak ved @sunnmorefhs⁠⠀
⁠⠀
�Fellesskapet: det at det alltid er noen å snakke med, uavhengig av når det er på døgnet eller hvor på skolen det er. Det er alltid noen å snakke og henge med. Folk er veldig inkluderende, positive og imøtekommende. ⁠⠀
⁠⠀
�‍♀️Inkluderingen, humor og lekenhet: Uansett hvem det er føler jeg at jeg kan bli med i en samtale eller sette meg hvor som helst. Folk tar initiativ og inviterer andre med på forskjellige aktiviteter. Om det så gjelder bingo, sekkeløp i resepsjonen kl. 2 på natta, trening, toppturer, klatring, svømmehallen eller noe helt annet. Folk er med uansett. Dette setter jeg stor pris på. ⁠⠀
⁠⠀
�Åpenheten: alle dype samtaler man får med folk i løpet av et år. Dette gjør at jeg er blitt kjent med veldig mange og fått masse forskjellig tanker, meninger og synspunkter som jeg ikke har hatt tidligere. Og det at folk snakker om dype ting og tørr å åpne seg. Jeg savner disse samtalene der man kan snakke om hva som helst og bli kjent.⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgksole #sunnmørefhs #fhshjemme #fhssavn
@sirifurre ved @altafolkehogskole har #fhshjemme i Trondheim for tida.⁠⠀
⁠⠀
� Å være folkehøgskoleelev og å ikke få være på folkehøgskolen er veldig trist. Hverdagen er veldig annerledes og savnet er stort etter det koselige tunet vårt og alle som bor der.⁠⠀
⁠⠀
⛺Jeg prøver likevel å gjøre det beste ut av dagene hjemme ved å gå på turer, lage bål og spise toast - akkurat som vi gjorde på skolen.⁠⠀
⁠⠀
❤️ Vi holder også kontakten med både elever og ansatte via facebook og skype, og det hjelper veldig på savnet. Håper at vi ses igjen etter påske!�⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #estenstadmarka #trondheim #altafhs
❤️Dette savner jeg med å være på folkehøgskolen❤️⁠⠀
⁠⠀
Ariel Charlotte Samdahl @arielsamdahl ved @jarenfhs⁠⠀
⁠⠀
Det er vanskelig å velge ut ting jeg savner med folkehøgskole, for jeg savner alt! ⁠⠀
⁠⠀
�Jeg savner rommet mitt, internatet, 30 sekunders vei til skolen, Jæren og den fantastiske naturen. Jeg savner også folkene, hverdagen og alt annet som hører med.⁠⠀
⁠⠀
�En av tingene jeg savner mest med folkehøgskole, er å bo på internat. Du er aldri alene på internat. Dette er noe jeg trodde kom til å bli skikkelig irriterende, men det er utrolig fint å dra på kjøkkenet for å hente en skje, og ende opp med å stå der å prate til sent på natt. ⁠⠀
⁠⠀
��‍�‍��Du er sosial hver eneste dag, akkurat så mye som du ønsker. Du er omringet av venner døgnet rundt, og det er alltid noen der (som knerter edderkoppene) for deg når du trenger det.⁠⠀
⁠⠀
�Jeg savnet kjøkkenets utrolig gode hjemmelagde mat! Hver dag får du servert kjempegode middager, og du rekker aldri å bli lei av noe, for det er alltid varierte middager.⁠⠀
⁠⠀
��‍�Og her er en setning jeg aldri trodde jeg skulle si; jeg savner lærerne våre. Lærerne på folkehøgskole er de snilleste, mest forståelsesfulle, fantastiske lærerne du noen gang kommer til å møte. Ingen er som dem!⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #jærenfhs #fhshjemme #fhssavn
❤️Dette savner jeg med å være på folkehøgskolen❤️⁠⠀
⁠⠀
Iris Raknes Aksdal @irisraksdal ved @bomlofhs⁠⠀
⁠⠀
�Å ikke kunne gå fra dør til dør for å henge med venner⁠⠀
⁠⠀
�Måltider i fellesskap med masse folk⁠⠀
⁠⠀
�strikking i peisestua med film i bakgrunnen⁠⠀
⁠⠀
��‍�‍��verdens beste klasse⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #bømlofhs #fhshjemme #fhssavn
❤️ Dette savner jeg med å være på folkehøgskolen ❤️⁠⠀
⁠⠀
��‍♀️ Annika Svorkdal @annika_sv ved @fosenfolkehogskole⁠⠀
⁠⠀
Der er alltid mye liv på Fosen FHS. ⁠⠀
⁠⠀
�Vi er heldige med tilgang til en gård, en hytte i skogen, båter ved fjorden og ikke minst håndverkssteder. ⁠⠀
⁠⠀
⛵️Savner seilturer, spikking i sløydsalen, morgendisko og dansing som gjør meg glad hele dagen. ⁠⠀
⁠⠀
Håper at vi får komme tilbake til skolen og våre rutiner der snart!⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehogskole  #fosenfolkehøgskole #fhshjemme #fhssavn
@mathildeslotfeldt ved @kristiansandfhs har #fhshjemme på gården i Vestfossen.⁠⠀
⁠⠀
�Bildene er av lamma vi fikk for ca. en uke siden. Vi venter flere i starten av april.⁠⠀
⁠⠀
�Det er kjipt at skolen er stengt og at vi mister disse ukene sammen med venner.⁠⠀
⁠⠀
��‍�Men vi må gjøre det beste ut av situasjonen, og her hjemme på gården er det mer enn nok å gjøre i disse tider.⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #kristiansandfhs
❤️Dette savner jeg med å være på folkehøgskolen ❤️⁠⠀
⁠⠀
��‍♀️Silje Voergaard Blindheim @silje_blindheim fra @valdresfhs ⠀
⁠⠀
Mange søker på folkehøyskole ut fra hvilken utenlandstur man får, men sannheten er at hverdagen er det beste. Dagene man sitte fem timer i matsalen og snakke med folk, eller tar på skia og går topptur i bakgården.⁠⠀
⁠⠀
❤️Jeg savner å være en plass der kjærligheten for alle man har rundt seg får alle til å gå et ekstra skritt for å passe på at alle har det bra. ⁠⠀
⁠⠀
��Jeg savner å ha 150 stk som alltid er klar for å finne på sprell. Muligheten til å kunne finne på alt fra hengekøyefestival og buldring, til gameshow og rave uansett tid på døgnet er unikt.⁠⠀
⁠⠀
❄️Jeg savner vintereventyret, og alle mulighetene det ga oss. Topptur, aking, ralepark og hundekjøring. Å ha en hverdag full av lek istedenfor tanken på karakterer er magisk.⁠⠀
⁠⠀
�‍�‍�‍�Jeg savner stippefamilien min. Som hver uke sørger for at elevene får en fantastisk fredagskveld. I tillegg til at jeg alltid har noen jeg kan snakke med. Jeg trodde ikke det var mulig å bli så godt kjent med- og så glad i en gjeng mennesker som det jeg har blitt med stippegjengen. ⁠⠀
⁠⠀
�‍♀️Og selvfølgelig savner jeg å bo en plass hvor det var innafor å alltid gå med slippers, hettegenser, joggebukse og uten sminke.⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #valdresfhs #fhssavn #fhshjemme⁠⠀
FHS-lærere leverer fra hjemmekontor for tida! �����Danselærer ved @ronningenfhs @juliejetski må ta i bruk nye undervisningsmetoder når det er #fhshjemme. ⁠
⁠
Elevene har blant annet hatt en koreografi-oppgave med møbler, som jeg selv har lekt med på filmen. Resultatet ble mange kule og spennende koreografier som vi delte med hverandre digitalt. Linjeundervisningen  ved @rfhs_dans veksler mellom kreative og teoretiske oppgaver, egentrening og samtaler over videochat � ⁠
#fhsliv #folkehøgskole #rønningenfhs #hjemmekontor
@sfhs_ekspedisjon ved @svalbardfhs holder kontakten selv om de ikke kan være på skolen lenger.⁠
⁠
Vi har hatt telefon-tur i dag. Selv om vi er spredt utover hele Norge har vi fortsatt god kontakt med hverandre. ��� Det har vært 40 grader forskjell på varmeste og kaldeste stedene vi befinner oss i dag. -25 på Svalbard og 15 grader på Sørlandet!⁠
⁠
⁠
#fhsliv #svalbardfhs #utpåtur #arktiskdrøm #folkehøgskole #vennerforlivet❤️ #fhshjemme
Før inneholdt det klassiske folkehøgskolebildet ei hengekøye, ei peisestue eller en fjelltopp. Nå er det videochat ��‍♀️�⁠⠀
⁠⠀
Godt å se at dere holder kontakten! Bruk gjerne #fhshjemme for å vise at det ikke er folkehøgskolene som er stengt, bare byggene! ��⁠⠀
⁠⠀
1️⃣ @handballgrenlandfhs⁠⠀
2️⃣ @actionogbistand1920 ved @grenlandfhs⁠⠀
3️⃣ @musikklinja ved @ringerikefhs⁠⠀
4️⃣ Lærer ved @arbeiderbevegelsensfhs @fo2rd ⁠⠀
⁠⠀
#fhsliv #folkehøgskole #ringerikefhs #grenlandfhs #arbfhs
Vi elsker hverdagsbilder fra folkehøgskolen, selv om det er litt vemodig å se på dem nå �♥️ ⁠⠀
⁠⠀
Bilder: @lillycamilla ved @hedmartoppenfhs og @eilindj ved @solborgfhs⁠⠀
⁠⠀
⁠⠀
Folkehøgskolebyggene er nå stengt for å hindre koronasmitte, men vi deler tilbakeblikk og gode minner fra tidligere i skoleåret her på Instagram ❤️⁠#fhssavn⁠ #fhsliv #folkehøgskole #hedmarktoppenfhs #solborgfhs ⁠⠀
⁠⠀