Slik bor du på folkehøgskolen

De norske folkehøgskolene er internatskoler. Det betyr at elevene bor på skolen. For mange ungdommer er dette første gang man bor hjemmefra, og de fleste er naturligvis spent på hvordan det vil være å bo på folkehøgskole.

Tekst: Trude Sandvik

Bilder: Elever og ansatte på norske folkehøgskoler

Det er ikke mange som har bodd på internat før de starter på folkehøgskole. Derfor er det mange som er nysgjerrige på hvordan det vil være. Det er vanskelig å komme med en fasit om hvordan det er å bo på internat, da alle vil oppleve dette individuelt. I tillegg til vil forholdene variere fra skole til skole. Vi finner likevel noen likheter.

rom6

Rommene kan være fine samlingssteder på folkehøgskolen

- Du blir voksen på folkehøgskolen

Enkelt- eller dobbeltrom

Likt på alle skolene er at man vil få tildelt et enkelt- eller dobbeltrom. Man bor enten i hus eller på gang med noen av de andre elevene på skolen. Internatet ligger sammen med folkehøgskolen. Enten i samme bygg eller i nabobygg tett på undervisningslokalene.

Mange folkehøgskoler er basert på dobbeltrom. De fleste kan også tilby noen enkeltrom mot et lite tillegg i prisen. Dette med å skulle bo på dobbeltrom er noe av det flest elever er nervøse for før skolestart, men de aller fleste elever trives godt med å bo på rom med en medelev. Faktisk hender det ganske ofte at de som har valgt enkeltrom søker seg inn på et dobbeltrom etter at de har begynt. Det motsatte forekommer og. Det er normalt med en del flyttinger på skolene. Spesielt i første del av skoleåret.

Rom

De fleste folkehøgskoleelever bor på dobbeltrom, men det er også mulig å få enkeltrom på mange skoler

- Du blir mer tolerant!

Må dele dusj og toalett

Du vil som oftest dele dusj og toalett med dine medelever. Disse er enten knyttet til rommet, eller lokalisert i gangen. Det betyr at man lærer å ta hensyn til at også andre trenger å bruke dusj og toalett. Mange folkehøgskolerom har en håndvask på rommet til tannpuss og sminkefjerning.

2015-11-23_1448294040

Man må ikke nødvendigvis dusje sammen bare fordi man deler bad :-)

- Jeg trodde folkehøgskole var litt oppskrytt

Mat og kosthold

Alle folkehøgskoler har kjøkken og matsal, og alle måltider spises i fellesskap. Folkehøgskolene er vant med å ta hensyn til ulike allergier og andre ting som krever spesielt kosthold, men trenger å få beskjed i god tid før du begynner på skolen. På enkelte skoler kan det være en mikrobølgeovn eller andre enkle kokemuligheter i internatbygningen.

tag_fhsmat_1460114017

Man spiser sammen på folkehøgskolen og ofte vil elevene også være involvert i selve matlagingen

Hva slags mat får man på folkehøgskolen?

Du må selv vaske rommet

Alle må selv holde sitt eget rom rent og vanligvis må man også vaske gangen og badet. Fra tid til annen kan det være inspeksjon og flere skoler har også premiering av ryddigste rom. De fleste elever pynter rommene sine og gjør dem hjemmekoselige. Dette skal jo være hjemmet i et helt skoleår og da er det viktig at man trives.

tag_fhsrom_1441363881

Det kan være koselig å sette opp bilder av venner og familie på veggen

Tanker før et folkehøgskoleår

Klesvask og renhold

Folkehøgskolene kan tilby muligheter for å vaske klær på skolen. Noen skoler har myntvaskeri og andre har vaskemaskiner til fritt bruk. Mange skoler har "vaskekurs" for å sikre at ikke alt for mange elever vasker hvite sokker rosa.

tag_fhsrom_1443195299

De fleste elever gjør rommet litt personlig slik at man kan føle seg hjemme mens man går på folkehøgskole

Hva skal man pakke til folkehøgskolen?

Rikt tilbud av kurs og aktiviteter

Siden folkehøgskolene er internatskoler er det mange muligheter for ulike aktiviteter utenom selve skoletida. Skolens fellesrom, undervisningsrom og utstyr står som regel til fri disposisjon. Avhengig av hvilke linjer og valgfag skolen har,finnes det ofte gymsal, filmrom, treningsrom, skolekjøkken, sløydsal, kanoer, fotballbane, syrom eller lignende. Det er alltid noe å finne på og noen som har lyst til å være med. Om det er en spontan kveldstur, volleyballkamp, film, brettspill, bursdagsfeiring i internatstua eller bare sitte med kaffekoppen og prate eller diskutere  til langt etter kveldsmaten.

Noen skoler har også litt mer organiserte aktiviteter noen kvelder som kor, fotballtrening, kveldsmøte, samtalegrupper eller kortere kurs innen ulike felt. Det er også mulig å delta i aktiviteter i lokalmiljøet.

_DSC1375

Mange skoler har treningsmuligheter på skolen

Eksempler på elevrom

Elevrommene kan være ganske like før elevene flytter inn, men etter de har pyntet dem og gjort dem personlige, så blir de helt ulike. Sjekk disse rommene:

tag_fhsrom_1443210639rom4rom3rom1rom2tag_fhsrom_1441608763tag_fhsrom_1443188246tag_fhsrom_1440674404

Slik ser et typisk dobbeltrom ut på folkehøgskole! Her fra Toten Folkehøgskole.

Takk til alle elever som har delt bilder av rommene sine med oss!

Les mer om folkehøgskole