Til hovedinnhold

- Jeg trodde folkehøgskole var litt oppskrytt

– Alle jeg kjenner som har gått på folkehøgskole snakket om det som «det beste året i sitt liv». Det syntes jeg hørtes veldig oppskrytt ut. Etter å ha testet det selv skjønner jeg hva de mener, sier Margunn Stokkevåg Andersen.

 

Tekst: Marit Asheim

 

– Nå har også jeg blitt en av dem som sier jeg har hatt mitt beste år – som folkehøgskoleelev, smiler Margunn.

– Året ble på alle måter så mye bedre enn jeg hadde trodd på forhånd.

Hun har nettopp fullført året sitt på Idrettsskolen Numedal folkehøgskole på linja «Fitness – puls og styrke».

– Jeg valgte folkehøgskole først og fremst fordi jeg strøk på en eksamen, og måtte ha noe å gjøre ved siden av å ta opp igjen det faget, sier Margunn.

Hun lette litt tilfeldig rundt på de ulike linjene på folkehøgskolene, og fant ut at det var Idrettsskolen som hadde det tilbudet som passet henne best.

– Jeg har gått på videregående skole med internat, og trodde derfor folkehøgskole ville bli ganske likt til det jeg hadde opplevd før. Da jeg kom hit skjønte jeg fort at det ikke var tilfellet, sier hun.

– På en folkehøgskole er alle her med det samme utgangspunktet. Man har valgt linje ut fra interesser, og det gir et solid grunnlag for et veldig bra år, sier Margunn.

– Man kommer også tetter innpå hverandre på en folkehøgskole. Man har ikke lekser eller prøver, og det er alltid noen i nærheten å finne på noe med, sier hun.

 

image11

Da Margunn kikket gjennom fagtilbudene på de ulike folkehøgskolene var det Idrettsskolen Numedal folkehøgskole som fristet mest.

 

Les mer om Idrettsskolen Numedal folkehøgskole

Samhold og gode lærere

Skal Margunn peke på en spesiell ting som har gjort folkehøgskoleåret bra, er det samholdet med de andre elevene.

– Det tok virkelig ikke lang tid før vi ble kjent. Både innad i klassen, men også på kryss og tvers av linjer på skolen. Her kommer folk overens uavhengig av om de har valgt fitness eller fotball som sitt fag, sier hun.

– Folka jeg har møtt dette året, og ikke minst lærerne, har vært med på å gjøre det til en helt fantastisk opplevelse.

– Noe av det jeg har lært mest gjennom året, er det å ta hensyn til andre. Når man bor så tett som det man gjør på en folkehøgskole, nytter det faktisk ikke bare å tenke på seg selv. Det har vært fint å erfare hvordan det er å leve og bo med så mange andre, sier Margunn.

– I tillegg har jeg selvfølgelig lært mye fag. På linja har vi hatt teori om både trening og kosthold, og så har det jo blitt mange treningstimer, sier hun.

 

image3

– Det tok virkelig ikke lang tid før vi ble kjent. Både innad i klassen, men også på kryss og tvers av linjer på skolen, sier Margunn.

 

– Nå har jeg venner i hele landet

Solide treningsfasiliteter

– Vi er så heldige her på Idrettsskolen at det er til rettelagt for at du skal kunne være mye i aktivitet. På skolen har vi både svømmehall, styrkerom, spinningsal, speilsal, volleyballbane og fotballbane, sier Margunn.

– Rett og slett alt du trenger for all slags trening! Og alt er tilgjengelig for elevene hele døgnet. Du trenger ikke gå mange meter for å finne på noe å gjøre, sier hun.

– Spesielt styrkerommet blir nok brukt mye utenom undervisningstimene her. Dit er det ikke ofte du går uten å treffe på andre, sier Margunn.

– Det fine med skolen er også at den passer for alle. Du trenger ikke være i spesielt god form eller en racer i alle idretter for å kunne gå her. Det viktigste er at du ønsker å være med, og at du viser det i egen innsats, sier hun.

Selv om alle linjene på folkehøgskolen er knyttet opp mot ulike idretter eller treningsformer, er det også en del på skolen som ikke nødvendigvis handler om å være i aktivitet.

– I løpet av året har vi for eksempel hatt mange ulike valgfag å velge blant, sier Margunn.

Selv har hun hatt både golf, foto/bilderedigering, pardans og Sentrumsløpet i sin timeplan.

– Sentrumsløpet var trening og oppladning til gjennomføring av Sentrumsløpet i Oslo for hele klassen, forklarer hun, og legger til at reisene i løpet av året også har vært høydepunkter.

 

image13

Et av valgfagene Margunn har tatt dette året gikk ut på å legge opp trening for å delta i Sentrumsløpet i Oslo.

 

– I desember var hele skolen sammen på Lanzarote. Det var utrolig bra! Vi bodde på et hotell med mange treningsrom og treningstimer på stedet, men fikk samtidig teste mye vi ikke gjør hjemme – som for eksempel kiting, paddleboard og surfing, sier hun.

– Alle var sammen og trente på tvers av linjene. Det var så flott å få den muligheten, man knytter tette bånd på tur, sier Margunn.

Linjeturen gikk til New York, hvor besøk på crossfit-senter og tilskuere på en New York Ranger kamp var de største høydepunktene.

– I tillegg besøkte vi selvfølgelig mane av de mest kjente severdighetene, og møtte mange interessante folk, sier hun.

 

Driver eget treningssenter

Fint mulig å ta opp fag «på si»

Margunns utgangspunkt for folkehøgskoleåret var at hun skulle ta opp igjen et fag hjemme på sin egen videregående skole. Det har gått veldig bra.

– Jeg anbefaler absolutt andre i min situasjon å gjøre det samme, sier hun.

– Selvfølgelig kommer det litt an på egen innsats, og evnen til å være litt strukturert ved siden av skolehverdagen her, men for meg har det i alle fall gått veldig fint, sier Margunn.

– Folkehøgskolen ga meg fri både til eksamen og til en lesedag, og vi har vært flere som har gjort det samme dette året, sier hun.

Skal Margunn peke på hva hun føler hun har fått mest utbytte av gjennom folkehøgskoleåret sitt, må det være selvstendighet og det å være trygg på seg selv.

– Før fikk jeg gjerne litt panikk av å skulle snakke høyt i store forsamlinger. Nå går dette mye bedre, sier hun.

– På Idrettsskolen er det sånn at alle elevene i løpet av året må holde en egen morgensamling. Da er det du som elev som forteller eller presenterer noe for hele skolen. Jeg grudde meg nok mer enn nødvendig til det ble min tur, men opplevde at det gikk veldig greit, forteller Margunn.

– Det er jo en god følelse etterpå når du har gjort det da, smiler hun.

– Etter dette året opplever jeg at jeg er mye tryggere på meg selv. Jeg vet hva jeg vil, hva jeg mener og står for, sier hun.

 

image4

– Etter dette året opplever jeg at jeg er mye tryggere på meg selv. Jeg vet hva jeg vil, hva jeg mener og står for, sier Margunn Stokkevåg Andersen.

536