Til hovedinnhold

Hva skal man pakke til folkehøgskolen?

Hva bør du pakke til folkehøgskoleåret ditt? Hvor mye er det vanlig å ta med seg, og hva bør du ikke glemme å legge i kofferten? Spørsmålene er mange før man skal reise til et helt nytt sted! Vi har bedt fire av årets elever om dele noen av sine beste tips for hva som bør være med i bagasjen – og ikke minst råd til hva som kan gjøre folkehøgskoleåret ditt best mulig.

 

Tekst: Marit Asheim

 

Sebastian Haugen, elev på fotballinja ved Molde folkehøgskole

– Hva man skal pakke til et folkehøgskoleår er egentlig et veldig stort spørsmål. Jeg hadde med meg masse. Jeg var så heldig at jeg ikke skulle reise med fly eller buss til skolen, og kunne fylle opp bilen med alt jeg trengte for hele året. Romkameraten min kom for eksempel med fly, og måtte prioritere det han syntes var viktigst i to stappfulle kofferter, sier Sebastian.

Selv pakket han klær i bananesker som han stablet i bilen. Akkurat det var han den eneste som gjorde på sin skole, men han mener det er et godt råd til andre som også kommer kjørende i bil. Kassene er gode å stable, og opptar ikke mye unødvendig plass.

Hans viktigste råd er likevel å se på programmet for de første ukene på den linja du skal gå på, og prioritere hva du pakker litt etter det.

 

Sebastian, skoletur Brasil

Sebastians viktigste pakkeråd er å se på programmet for de første ukene på den linja du skal gå på, og prioritere hva du pakker litt etter det. Selv reiste han ganske tidlig i skoleåret året til Brasil.

 

– Jeg gikk på en fotballinje hvor det var minimalt med utstyr jeg trengte ta med. Jeg hadde med en fotball, en pumpe og treningsklær, men det var liksom det. Skal du gå på en linje med friluftsliv for eksempel, kreves det nok en del mer utstyr, sier han.

Blir det trangt i pakkeprosessen er det likevel ikke alt som trenger være med helt i starten. Noe kan hentes etter hvert i ferier eller hjemreisehelger.

– Flere som gikk friluftsliv på skolen vår kjøpte også utstyr etter at de kom til skolen. Både på grunn av plasshensyn i pakkingen, men også for å se underveis i året hva de faktisk trengte. Skolen vår har i tillegg en god rabattavtale med en lokal sportsbutikk her, så det kan være et godt tips å sjekke om skolen din har det samme før du eventuelt kjøper nytt utstyr hjemme, sier han.

– Når det kommer til klær så pakker du det som du føler deg komfortabel med å bruke. Det er ikke noe klespress på en folkehøgskole! Når du lever tett innpå 120 andre elever godtar man faktisk alt som andre har på seg, sier Sebastian.

– Jeg tok med egen dyne og tre puter. Akkurat det var det veldig greit å ta med seg selv. I tillegg kommer sengetøy, håndklær – og alt som hører med for å ta vare på deg selv (toalettsaker), sier han.

-Det er et eget kjøkken på internatet, hvor det er mye dekketøy og bestikk og sånn. I løpet av året fant vi ut av også ønsket oss toastjern og brødrister her. Dersom du har dette kan det være et godt tips å ta med seg, det vil garantert bli brukt og komme til nytte, sier Sebastian.

– I tillegg kan det være lurt å ta med seg en egen tallerken, kopp og sett med bestikk i plast eller tre, som egner seg for å ha med seg på tur. Og selvfølgelig en kortstokk. Det vil du alltid få bruk for!

 

Sebastian, skoletur England

– Jeg gikk på en fotballinje hvor det var minimalt med utstyr jeg trengte ta med. Jeg hadde med en fotball, en pumpe og treningsklær, men det var liksom det. Skal du gå på en linje med friluftsliv for eksempel, kreves det nok en del mer utstyr, sier Sebastian.

 

Sebastians beste tips til de første skoledagene er mange, men mest av alt handler det om å nyte dagene og bruke sjansen til å bli kjent med folk.

 

Dette lurer man på om livet på folkehøgskole 

 

Dag Henning Refsahl, elev på Vokallinja ved Rønningen folkehøgskole

Dag Henning mener det viktigste å ta med seg til folkehøgskolen er følgende pakkeliste:

 

PAKKELISTE 

 

– Når man starter på folkehøgskole kan man glede seg til å komme inn i en sosial boble hvor man blir kjent med personer man ellers ikke ville blitt kjent med. Året kommer antakeligvis til å bli det beste i løpet av livet, da man får lære, og oppdage ting på en helt annen måte enn det man har gjort før. Man blir nødt til å ta sjanser og kaste seg ut i aktiviteter med mennesker som man kommer til å huske for resten av livet, sier Dag Henning.

 

Dag Henning

På folkehøgskolen blir man nødt til å ta sjanser og kaste seg ut i aktiviteter med mennesker som man kommer til å huske for resten av livet, sier Dag Henning.

 

Ellers har han følgende tips til hva som kan være med på å gjøre folkehøgskoleåret ditt best mulig:

 

Les mer om Rønningen folkehøgskole

 

Maja Sætre Sollien elev på linja Toppfotball ved Rønningen folkehøgskole

– Mitt beste pakketips er at du sjekker hvilke turer du skal på de første ukene, og tenker over hva som trengs til dette. For min del var det for eksempel en «bli kjent tur» i Oslomarka, hvor det var lurt å huske på både gode sko, friluftsklær og termos for eksempel. Dette er nødvendigvis ikke ting jeg hadde husket på å pakke helt uten videre, sier Maja.

– Vi reiste også til Brasil ganske tidlig på høsten, og var i Rio i godt over to uker, så derfor trengte jeg en del sommertøy i bagasjen.

Majas beste tips er å pakke det du trenger den første måneden i første omgang, så kan du hente mer når du reiser hjem på høstferie.

– Jeg hadde for eksempel ikke med meg vinterklær da jeg reiste til folkehøgskolen, men hentet dette en gang jeg var hjemme senere på høsten.

 

Maja, første skoledag

Majas første møte med romvenninnen sin på Rønningen folkehøgskole.

 

– Det er også viktig å huske på at du ikke trenger ha med deg alt av tøy som du har hjemme – det går fint an å vaske klær på folkehøgskolen. I tillegg går det an å kjøpe noe underveis, dersom du finner ut at du har glemt noe veldig vesentlig, sier hun.

Hvor mye man har med seg i flyttelasset sitt første skoledag varierer nok mye. Selv hadde Maja pakket en stor koffert og en stor sekk.

– Jeg hadde også med meg min egen dyne og pute. Ikke fordi det var nødvendig, men fordi jeg hadde lyst til å bruke mitt eget.

Noen spesielle pynteting til rommet sitt hadde ikke Maja med seg på flyttelasset sitt. Det synes hun heller ikke er nødvendig. Det blir enklere å vite hva du trenger eller har lyst på når du har sett rommet ditt, og vet hva som er der fra før.

– Jeg lurte for eksempel lenge på om jeg skulle ta med meg mitt eget speil for å henge opp på rommet. Da jeg kom til skolen oppdaget jeg at det allerede hang et speil på rommet, og jeg ble glad for at jeg ikke hadde pakket det med meg, sier Maja.

– En ting som det kan være greit å ta med seg til rommet er hyller. Jeg hadde ikke tenkt på å ta med det, men var heldig og fikk så mange hyller av hun jeg bodde med fordi hun hadde så mange, sier ja.

– Noe jeg gjerne skulle visst før vi begynte, eller tidlig på høsten, var tema for elevkvelder. Dette fordi det er greit å ha muligheten til å ta med seg det man skule trenge av utkledningstøy så man ikke trenger kjøpe alt, sier Maja.

– Har du mulighet så spør gjerne skolen om dette på forhånd, eller i alle fall før høstferien, tipser hun.

 

Maja, Rio

I løpet av skoleåret var Maja på studietur til Rio og Brasil.

 

Majas beste tips for de første dagene på folkehøgskolen:

 

Fotball på folkehøgskole

 

Starter egen fotballinje for jenter

 

Ada Edelsten Indregård, elev på friluftslivslnja ved Molde folkehøgskole 

– Jeg brukte pakkelista jeg fikk tilsendt fra skolen, og pakket ikke noe særlig utover det. Den var både fyldig og hadde med det meste jeg trengte, sier Ada.

– Hun jeg delte rom med hadde tatt med en del pynteting til rommet, noe jeg ikke hadde gjort. Så i grunnen utfylte vi hverandre veldig godt. Skulle jeg pakket om igjen er kanskje det noe jeg ville tatt med. Teppe til gulvet eller pynteputer til senga for eksempel, sier hun.

Samtidig understreker Ada at mye av dette vil det sannsynligvis være mulig å kjøpe underveis i skoleåret også. Selvfølgelig avhenger det litt av hvor i landet folkehøgskolen din ligger, og hvor mange butikker det er i nærheten, men dette er ting det går an å undersøke i forkant.

– Siden jeg skulle gå en friluftslivslinje hadde jeg med meg mye utstyr. Skiene mine og parkas/annet vintertøy hentet jeg da jeg var hjemme i høstferien. Det er jo greit å tenke på, det du ikke trenger de første to månedene kan du jo hente hjemme etter hvert, sier hun.

 

DCIM101GOPRO

Bilde fra en av toppturen Maja fikk med seg på Molde folkehøgskole.

 

– På linja trengte vi også terrengsykkel. Jeg hadde ikke dette fra før, så jeg måtte kjøpe en ny. Det ventet jeg med til jeg kom på skolen. Både fordi jeg der kunne få tips og hjelp til hva slags sykkel som var bra, men også fordi læreren vår hadde fått en god rabattordning med en lokal sportsbutikk, sier Ada.

– Skal du kjøpe noe nytt utstyr kan det være lurt å undersøke om din skole også har en slik ordning!

– En ting jeg ikke hadde med meg, og som jeg måtte kjøpe, var skittentøyskurv! Det er veldig lett å glemme, men veldig lurt å ta med seg. I tillegg er det smart å ta med vaskepulver hjemmefra eller få foreldrene dine til å kjøpe inn dette. For det koster fort litt penger å kjøpe inn det du trenger til klesvask i løpet av et år, sier Ada.

– Jeg hadde pakket en stor koffert, en stor bag, skopose og en sekk på 75 liter, sier Ada, men legger til at slett ikke alle pakker like mye.

– Jeg hadde egentlig pakket for mange gensere og bukser, og litt pynteklær. Det fikk jeg ikke så mye bruk for i løpet av året. Aller mest gikk jeg i joggebukser og treningsklær. Men dette vil sikkert variere litt. Uansett får du jo vasket klær, så du trenger ikke pakke altfor mye, sier hun.

– Ta gjerne med deg en kortstokk og andre spill dersom du har. Alias er for eksempel et godt tips. Skolen har en del, men det kommer alltid til nytte med flere eksemplarer.

 

Friluftsliv på folkehøgskole

 

Adas beste tips til de første dagene på folkehøgskolen:

 

Les mer om Molde folkehøgskole

Les mer om folkehøgskole
348