Koronaviruset og folkehøgskolene

Folkehøgskolene planlegger vanlig drift til høsten. Opptaket til neste skoleår er i full gang. Finn ledige plasser her!

Da er opptaket til folkehøgskolene i gang!

Nå har folkehøgskolene begynt å ta opp elever til neste skoleår. Dette fortsetter de med helt fram til skolestart – eller til linjen er full.

Oslofjord folkehøgskole er fornøyd med de mange søknadene de har fått

Oslofjord folkehøgskole er fornøyd med de mange søknadene de har fått og sender ut tilbud til søkerne fortløpende

I disse dager er det mange ungdommer som venter i spenning ved postkassen eller mobiltelefonen. Folkehøgskolene har nemlig startet opptaket av elever til neste skoleår. Det har kommet inn over 15.000 søknader. Folkehøgskolene regner med å få mellom 7.000 og 10.000 søknader til før skoleåret begynner i august. Kanskje din søknad er blant dem folkehøgskolene venter på?

Mange søkere har allerede fått en slik melding. Hvis du forter deg så kan du også sikre deg plass på folkehøgskole til høsten.

Søkerstorm til folkehøgskolene – setter rekord sjette året på rad

Jo tidligere du søker, jo flere linjer kan du velge mellom

Folkehøgskolene har ikke søknadsfrist. De tar opp elever etter førstemann-til-mølla prinsippet. Jo tidligere du søker, jo flere linjer kan du velge mellom.

Folkehøgskolene startet opptaket 1. februar. Det betyr at det fortsatt er mye å velge blant om du sender en søknad nå.

Bømlo folkehøgskule er travelt opptatt med å sende ut tilbud til søkerne

De 83 folkehøgskolene har 700 ulike linjer å velge mellom. Det er derfor noe for enhver smak.

Du kan velge mellom linjer innen disse hovedkategoriene:

Folkehøgskoler over hele landet

Det er folkehøgskoler over hele landet – og også en i Sverige. Kanskje neste år er året der du får sett en helt annen landsdel enn den du bor i? Eller kanskje du helst vil gå på naboskolen? Uansett så vil du bo på skolen så du slipper å tenke på å finne deg hybel.

Du kan velge mellom 34 kristne folkehøgskoler og 49 frilynte folkehøgskoler. Noen folkehøgskoler har helt ned i 35 elever mens andre har nærmere 200 elever. Noen har mange ulike typer linjer mens andre folkehøgskoler har spesialisert seg på teater, friluftsliv, musikk, reiseliv eller idrett.

Du kan velge mange typer linjer og mange typer folkehøgskoler. Du får uansett et år der du bor og spiser på skolen - og lærer mye både faglig og sosialt. Bilde: Marianne Aarvik, Folkehøgskolen Nord-Norge

Du kan velge mange typer linjer og mange typer folkehøgskoler. Du får uansett et år der du bor og spiser på skolen – og lærer mye både faglig og sosialt.
Bilde: Marianne Aarvik, Folkehøgskolen Nord-Norge

Er du nysgjerrig på hvordan det er å gå på folkehøgskole? Sjekk ut denne filmen der fire folkehøgskoleelever viser fram en dag på skolen deres:

Du får studiestøtte til et år på folkehøgskole

Det koster penger å gå på folkehøgskole. Du betaler nemlig for hybelen, maten, studieturen og materiell du bruker på skolen. Prisen varierer fra linje til linje. Sjekk linjen du er interessert i for å finne prisen.

Uansett hvilken folkehøgskole eller hvilken linje du velger så kan du søke om støtte fra Lånekassen. I år får elevene ved norske folkehøgskoler 110.200 kroner i støtte for et år. 44.080 kroner blir gjort om til stipend når de har fullført skoleåret. Det betyr at disse pengene ikke skal betales tilbake.

Støtten vil øke til neste skoleår. Sjekk Lånekassen for nærmere informasjon.

Du bor på folkehøgskolen. Prisen du betaler for å gå på folkehøgskole dekker hybel, mat, studietur og materiell du bruker på skolen. Bilde: Toneheim folkehøgskole

Søk nå – få svar fort

Om du søker folkehøgskole nå så vil du, i de fleste tilfeller, få svar fort. På mange skoler vil du kunne få svar i løpet av noen få dager. På andre skoler kan det ta noen uker før du får svar. Disse skolene har nemlig allerede sendt ut tilbud til mange søkere. Skolene venter på svar fra søkerne før de vet hvor mange ledige plasser som er igjen.

På Rønningen folkehøgskole har de en ekstra firbeint hjelper til å lese søknader

Hvis du får tilbud om plass på en folkehøgskole så vil du vanligvis få rundt 10 dagers betenkningstid før du må bestemme deg for om du vil takke ja. Hvis du ønsker å takke ja til plassen så må du betale inn et administrasjonsgebyr på rundt 2500 kroner.

Da er plassen din og du kan lene deg tilbake og vite at du skal begynne på folkehøgskole i august.

Dersom du velger å takke nei til plassen så vil folkehøgskolen sette pris på at du gjør dette fort. Da kan de nemlig tilby plassen til andre som er på venteliste.

Enkelt søknadsskjema

Det er enkelt å søke på folkehøgskole. Du må velge hvilken linje og hvilken skole du vil gå på. Når du har valgt din folkehøgskole så klikker du på «send søknad» og fyller ut søknadsskjemaet.

Sjekk gjerne denne filmen for å se hvordan du søker:

Finn din linje