Til hovedinnhold

- Tror du er bedre rusta for studier etter folkehøgskole

Lene fikk hjem en superfornøyd sønn etter folkehøgskole i vår. Hun mener et slikt år er viktig, både for egen utvikling og som et hvileår før studier.

Tekst: Marit Asheim, sist oppdatert: 26.oktober 2021

– Da Sander begynte i andreklasse på videregående snakket han mye om at han ville i militæret. På grunn av astma og noen allergier var jeg litt usikker på om han ville komme inn. Jeg snakket derfor varmt om folkehøgskole som alternativ, forteller Lene Kolstad fra Skien.

Sammen fant de fire ulike idrettslinjer som virket spennende, og da avslaget fra Forsvaret kom var sønnen helt sikker på å søke folkehøgskole. Valget falt til slutt på linja Adventure Action SportSolborg folkehøgskole i Stavanger.

– Jeg tror det var en linje som passet han godt. Han hadde allerede gått idrett på videregående, men her skulle han få teste flere nye ting. Surfing var for eksempel noe som fristet, sier Lene.

Les også:

Olav var veldig skeptisk til at datteren ville på folkehøgskole. Nå har han blitt fan.

Mer voksen på folkehøgskole

Som mor merket hun at det skjedde mye med han på folkehøgskolen. Allerede da han kom hjem på høstferie kunne hun se endringer.

– Det var akkurat som om han hadde blitt litt mer voksen på ukene frem til høstferien. Han tok for eksempel mer ansvar hjemme, forteller Lene.

Utover året ble det enda tydeligere.

– Jeg ser nå at han har blitt både bedre kjent med seg selv og tryggere. Selv er han superfornøyd med året, smiler hun.

Solborg folkehøgskole - Stavanger

Sted: Stavanger
Elevplasser: 145
Linjer: 24
Undervisning pr. uke: 33 timer
Verdigrunnlag: Kristen

Les mer om skolen

For Sander ble nok også folkehøgskoleåret et modningsår. Det tenker jeg er veldig lurt! Gjennom ulike aktiviteter fikk han utfordret og testet seg selv. Jeg ser det har utviklet han mye.

Sander med surfebrett under armen, på stranda
For sønnen Sander ble folkehøgskoleåret et viktig modningsår. Lene mener han utviklet seg mye, og ble bedre rustet for videre studier.

Lene mener året ble et viktig avbrekk før studier. Sannsynligvis gjorde det også utdanningsvalget enklere. I høst fulgte Sander i foreldrenes fotspor og startet på lærerutdanning. Det var ikke like klart for et år siden.

– Jeg tror han syntes det var godt å kunne utsette valg av studier ett år. Det er vanskelig å vite hva man går til og hva som kreves, sier Lene.

Les også:

Foreldres beste tips: Slik får du ungdommen din til å søke folkehøgskole

Sogndal folkehøgskule

Sted: Sogndal
Elevplasser: 100
Linjer: 14
Undervisning pr. uke: 32 timer
Verdigrunnlag: Frilynt

Les mer om skolen

Sikrere på valg av utdanning

Selv er Lene rådgiver på en ungdomsskole. Hun snakker gjerne med elever om folkehøgskole som en mulighet etter videregående. For mange er det nokså ukjent, så hun synes det er fint å kunne forklare og så ideen om noe som kan passe senere.

– Jeg synes det er fint å åpne øynene for flere muligheter, og snakker gjerne om hvordan man får muligheten til å dyrke egne interesser på folkehøgskolen, sier hun.

Samtidig tror hun folkehøgskole som avbrekk mellom videregående og studier bare blir viktigere fremover.

Lene anbefaler varmt folkehøgskole til andre, og mener både hun selv og sønnen Sander ble sikrere på videre utdanningsvalg etter et slikt år.

Det å studere krever mye. Videregående kan være tungt for mange, hvor du skal prestere på flere fronter. Jeg tror de aller fleste har godt av en pause fra dette.

– På folkehøgskolen møter du dessuten personer fra ulike miljøer som du ellers ikke ville møtt. Det gir deg en bredere plattform, og bidrar til at du utvikler deg som person. Jeg tror du er bedre rusta for studier etter et år på folkehøgskole!

For egen del ble hun også tryggere på videre utdanningsvalg etter et år på Sogndal folkehøgskule. Hun landet på at fotointeressen ikke skulle bli utdanningsvei, og begynte å tenke på læreryrket som noe hun kunne tenke seg.

– Dessuten ble jeg mye tryggere som person. Jeg ble mer utadvendt og fikk nye interesser. Et flott år som jeg fremdeles snakker varmt om!

Nysgjerrig på folkehøgskole?

Lurer du på hva folkehøgskole er? Her kan du lese mer om våre 86 folkehøgskoler og over 800 ulike linjer.

Dette er folkehøgskole
1545