Hvor lenge varer førstegangsvitnemålet?

Mange som er ferdige på videregående er usikre på hvor lenge de kan vente før de begynner å studere. Her forklarer vi hvordan du både kan rekke reising, jobbing eller førstegangstjenesten, og et år på folkehøgskole uten å miste plassen din i førstegangskvoten.

Tekst: Ingvild Sættem Beltesbrekke

Hva er førstegangsvitnemål?

Halvparten av studieplassene som deles ut via Samordna Opptak er reservert de yngste søkerne som fyller 19, 20 eller 21 det året de søker. I denne kvoten gjelder ikke alderspoeng, tilleggspoeng eller resultater i fag du har tatt opp etter videregående.

Det eneste som teller er skolepoengene som består av karaktersnittet ditt og eventuelle ekstrapoeng for realfag, språk, kjønnspoeng og opptaksprøver. Om du skal inn på et studium med mye konkurranse kan det være lurt å bruke muligheten til å søke i denne kvoten.

På jenter sitter på et grupperom og ser på en tavle mens de noterer.
Studieplassene som deles ut via Samordna opptak fordeles mellom de yngste studentene og de som har fått ulike konkurransepoeng. Foto: Hanne Kårtvedt

Er førstegangsvitnemålet annerledes i år?

Elevene som blir ferdig på videregående i 2022 vil som kullene før dem ikke ha eksamen. Det betyr at standpunktkarakterene vil bli de eneste tellende på vitnemålet du søker høyere utdanning med.

De siste årene har det, kombinert med at flere nå søker høyere utdanning, ført til et høyere poengsnitt og hardere konkurranse om studieplassene. Om du er en av elevene som får et bedre poengsnitt enn venta i vår vil du ha med deg den fordelen i tre år fremover. I opptaket i 2023 og 2024 vil du fortsatt ha denne fordelen selv om du konkurrerer med elever som har hatt eksamen på videregående.

En gjeng med elever ser ned mot kameraet som ligger på bakken.
Om du ikke er klar for studier rett etter videregående har du god tid til å gå på folkehøgskole først. Foto: Hanne Kårtvedt.

Hvordan kan jeg gå på folkehøgskole og gjøre andre ting uten å miste fordelen min?

Om du fullfører videregående når du er 19 har du tre sjanser til å søke med førstegangsvitnemålet ditt. Året du fyller 19, året du fyller 20 og året du fyller 21. Her er noen aktuelle kombinasjoner du kan velge:

Eksempel 1:

Året du blir 19: Du tar førstegangstjenesten etter videregående.

Året du blir 20: Du går folkehøgskole eller jobber/reiser.

Året du blir 21: Du søker studier og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20 år.

Eksempel 2:

Året du blir 19: Du tar folkehøgskole etter videregående.

Året du blir 20: Du jobber og reiser.

Eksempel 3:

Året du blir 19: Du tar folkehøgskole etter videregående.

Året du blir 20: Du søker studier og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20 år.

Året du blir 21: Du velger et nytt studie og kan fortsatt konkurrere med førstegangsvitnemålet sammen med de som er 19 og 20 år.

Her finner du ledige skoleplasser!

Sjekk hvilke skoler du kan begynne på her

Søk her!
En gruppe unge kvinner i uniform smiler mot hverandre.
Du rekker både et år på folkehøgskole og i førstegangstjenesten før førstegangsvitnemålet "går ut på dato". Foto: Camilla Barstad.

Hva skjer om jeg havner i den andre kvoten?

Ting du har gjort etter videregående kan gi deg tilleggspoeng (folkehøgskole gir for eksempel to slike poeng) og du kan få alderspoeng. Noen tar også opp fag for å forbedre karakter. Alle disse tingene blir lagt oppå skolepoengene dine når søknaden din havner i den ordinære kvoten til Samordna opptak.

Samordna Opptak sørger for at vitnemålet ditt blir brukt på den måten som gir en størst fordel for deg, så du trenger ikke å velge selv hvilken poengsum du vil konkurrere med.

Foto: Bilde av natur og fjell.
Du kan både reise og gå på folkehøgskole etter videregående og fortsatt søke med førstegangsvitnemålet ditt. Om du vil kombinere de to kan du reise på studietur med folkehøgskolen. Foto: Michelle Christin Eie, Agder folkehøgskole
Søk på folkehøgskole her!