Til hovedinnhold

- Du blir voksen på folkehøgskolen!

I fjor høst fulgte Kenneth Kildal sønnen til skolestart på folkehøgskole, med et ønske om at han skulle finne ut hva han ville studere videre. Ved skoleslutt hentet han hjem en voksen og reflektert ung mann med studieplanene klare.

 

Tekst: Marit Asheim

 

– Han spurte meg i forkant hva jeg syntes om at han hadde lyst til å gå på folkehøgskole, og jeg svarte raskt at jeg syntes det var en god idé. Folkehøgskolen er på en måte et flott sted å få spisset interessene dine, og finne ut hva du egentlig liker å holde på med, sier Kildal.

Selv husker han godt sitt eget folkehøgskoleår, og unte sønnen å få oppleve noe av det samme.

– Folkehøgskolen er en fin mellomlanding før man skal bo for seg selv og stå helt på egne bein. Samtidig får du lov til å dyrke en interesse du har fullt ut i et helt år. Den sjansen får man neppe igjen senere i livet, sier han.

 

Kildal

Kenneth Kildal er ikke i tvil om at sønnen hadde godt av et år på folkehøgskole. – Han har rett og slett funnet seg selv! Med det mener jeg at han har funnet sin retning, både politisk og med tanke på studier. Han har blitt mer kritisk, og tenker og reflekterer mer selv.

 

– Reis langt hjemmefra!

I valg av skole rådet Kildal sønnen til å tenke litt nytt: Reis langt hjemmefra, og begynn et sted hvor du ikke kjenner noen andre. Da først får man sjansen til å bygge relasjoner helt fritt.

– Og slik ble det heldigvis. Vår bygutt søkte seg til Sogndal folkehøgskule, et miljø og et geografisk område som er helt annerledes enn det vi er vant til.  Med ryggsekk og nye turstøvler reiste han forventningsfull vestover, sier Kildal.

– Vi ble positivt overrasket da vi kom frem til skolen. Jeg hadde aldri vært i Sogndal tidligere, og hadde sett for meg noe helt annet. Der, midt på Vestlandet, lå det jo en idyllisk og hvitmalt «sørlandsby»!, sier han.

 

Foto Sogndal 2

Et år på linja Fotoreise på Sogndal folkehøgskule byr på mange naturopplevelser.

 

Som far var åpningsdagen noe helt spesielt.

– Det var en merkelig dag. Vi var nervøse hele gjengen, både elever og foreldre. Det kunne du tydelig lese i ansiktene rundt deg. Men samtidig er det en opplevelse å ha fått med seg, og de tok godt imot oss på skolen, forteller Kildal.

– Hele året har gjort meg positivt overrasket over Sogndal og folkehøgskolen. Vår sønn skulle studere foto, og syntes nok det var litt uvanlig med en klasse som skilte seg såpass ut fra resten av skolen som har et tydelig idrettspreg. Men det viste seg å fungere helt fint. Egentlig var det bare bra! Han ble tatt med ut på tur, og har blitt mer glad i det å være ute. Og ikke minst har han blitt kjent med personer han aldri villet truffet andre steder, smiler Kildal.

 

Les mer om Sogndal folkehøgskule

 

– Du blir mer tolerant!

– Noe av det jeg merker som en tydelig endring på han etter folkehøgskolen, er at han har blitt mye mer tolerant. Det sier han også selv, forteller Kildal.

Årsaken mener han ligger i sammensetningen av elevgruppa, og ikke minst det at du bor på internat på skolen et helt år.

– På mange måter blir man tvunget til å være med folk man kanskje ikke ville snakket med ellers. Det tror jeg er kjempesunt, sier han.

– Man blir godt kjent ved å bo sammen, både på godt og vondt, og det er nyttig kunnskap å ta med seg videre i livet, sier Kildal.

– Jeg tror folkehøgskoleelever har med seg en fordel inn i studiehverdagen der!

 

– De aller fleste har godt av et folkehøgskoleår

 

Foto Sogndal

 

Selv husker han at det å dele rom med noen var en uvant følelse å starte skoleåret med. Samtidig mener han at det var utrolig lærerikt.

– Jeg havnet på rom med en fyr fra California. Han var ikke særlig god i norsk, og jeg følte meg ikke så veldig stø i engelsk. Vi ble raskt enige om at jeg bare skulle snakke engelsk til han, og han bare på norsk til meg. På den måten snakket vi begge flytende før jul, forteller han.

– Kompromisser er en fin ting!

Kildal trekker også frem elevdeltagelse og medbestemmelse som et viktig trekk ved folkehøgskolene.

– Jeg har stor sans for skoler hvor elevene både kan, og må, være med og påvirke innholdet selv, sier han.

– Da jeg spurte sønnen min om hva som hadde vært den beste opplevelsen i løpet av året, trakk han frem en natt i Vietnam. Elevene bodde hjemme hos lokale familier, og fikk på den måten et helt spesielt kulturmøte. Denne konkrete natta fikk han ikke sove, og på kjøkkenet møtte han flere som var våkne. Samtalene rundt kjøkkenbordet til det lysnet glemmer han ikke med det første, forteller Kildal.

 

– Jeg ble en ny gutt etter folkehøgskolen

 

– Slipp kontrollen!

Til bekymra foreldre har Kildal ett eneste råd:

– Slipp kontrollen, stol på de unge voksne, sier han. Og utdyper:

– Dette er sannsynligvis første gangen ungdommene har mulighet til å være seg selv – på egenhånd. Det vil si uten oss foreldre hengende over seg til enhver tid. La dem få tid til nettopp det! Jeg tror det er sunt at de får muligheten til å kjenne på den følelsen «nå er det bare meg». Vi må tørre å gi litt slipp, uten å ringe hele tiden eller forvente svar på enhver sms, sier Kildal.

– Nå ser jeg jo hvor godt sønnen min har hatt av et slikt år. Han har rett og slett funnet seg selv! Med det mener jeg at han har funnet sin retning, både politisk og med tanke på studier. Han har blitt mer kritisk, og tenker og reflekterer mer selv.

– Er ikke det definisjonen på å bli voksen?

At folkehøgskolen reiste til både Ungarn, Berlin og Vietnam i løpet av året, bekymret heller ikke Kildal.

– De som har med seg en gruppe ungdommer på tur vet hva de gjør. Reising var jeg derfor ikke mer bekymret for enn det man bør være, sier han.

– Det er egentlig minst like mye å bekymre seg over når de «slippes løs i Oslo», smiler han.

– Av og til kan det være nyttig å tenke over «hva er det verste som kan skje?». I de fleste tilfeller tror jeg det vil stanse bekymringene, sier Kildal.

 

Vietnam Sogndal

Studietur på folkehøgskole byr på mange lærerike kulturmøter.

 

– Han har blitt mye mer selvstendig!

 

Bør bli obligatorisk

Etter sønnens folkehøgskoleår er ikke Kildal i tvil: dette burde flere ungdommer få muligheten til!

– Folkehøgskole burde vært både gratis og obligatorisk, på samme måten som verneplikten i Forsvaret var tidligere. Jeg tror du henter ut mange tilsvarende erfaringer disse stedene, sier han.

– Per i dag er det relativt dyrt å gå et år på folkehøgskole.

– Men det er verdt hver eneste krone, legger han til.

– Hvis vi forteller politikerne om det positive utbyttet mange nok ganger er det jo mulig at de tar poenget til slutt, sier han.

– Den videregående skolen har i dag et stort motivasjonsproblem. Bare 30 prosent av elevene synes det er ok å gå der, tenk på det! Det er muligens en av årsakene til at så mange dropper ut, sier Kildal.

– Hvis politikerne fikk opp øynene for å tilrettelegge for at flere kunne velge folkehøgskole som et alternativ, hadde kanskje ikke frafallstallene vært så høye? Da er det snakk om å spare ressurser da, sier han.

– Noe av det disse ungdommene trenger er selvtillit og mestringsfølelse. Det får de gjennom et folkehøgskoleår bygget på motivasjon og lyst. Noe av det jeg er mest fornøyd med etter min sønns år i Sogndal er nettopp det at han har blitt så mye tryggere på seg selv. Rett og slett mer seg selv. Nå har han det veldig bra, forteller Kildal.

– Det er på høy tid at samfunnet begynner å se hvor viktig et år på folkehøgskole er!

 

– Folkehøgskolene blir enda viktigere fremover!

Les mer om Sogndal folkehøgskole
1454

Kommentarer